Buma/Stemra wil dat de website Op.fm, die links naar radiostreams aanbiedt, voortaan royalties gaat betalen. Hoewel de site niet aan embedden doet, komt linken in dit geval volgens de auteursrechtenorganisatie op hetzelfde neer.
Buma/Stemra voert dat aan in een bodemprocedure tegen Nederland.fm, een zustersite van Op.fm, van dezelfde eigenaar. Nederland.fm doet in tegenstelling tot Op.fm wél aan embedding en het is al langer bekend dat Buma/Stemra geld wil van commerciële sites die bijvoorbeeld radiostreams embedden. Dat Buma/Stemra echter geld wil hebben voor het linken naar streams, is nieuw. Jim Souren van beide sites noemt dat 'belachelijk'. "De radiostations zijn erbij gebaat dat er gelinkt wordt, omdat ze meer luisteraars krijgen", zegt Souren. "En Buma/Stemra ook." Buma/Stemra krijgt namelijk ook al royalties van de radiostations.
Volgens woordvoerder Bas Erlings van Buma/Stemra doet Op.fm feitelijk hetzelfde als Nederland.fm, ook al is er geen sprake van embedding. "De techniek verschilt, maar er wordt geld verdiend met muziek van anderen", zegt Erlings, doelend op de advertenties op Op.fm. Volgens Erlings is het nu niet zo dat voor elke link naar auteursrechtelijk beschermde muziek geld moeten worden betaald. "We wilden dit specifieke geval door de rechter laten toetsen, nu er toch een bodemprocedure loopt."
Souren stelt dat het erop lijkt dat Buma/Stemra denkt dat de pop-ups op Op.fm van de site zelf zijn, 'maar dat is niet zo'. Hij zegt Op.fm begonnen te zijn als 'experiment', maar Nederland.fm zou 'veel beter' lopen dan de nieuwe site. Op Nederland.fm blijft de gebruiker wel op de site zelf als hij radiostreams aanklikt.
In 2011 ving Buma/Stemra nog bot in een kort geding tegen Nederland.fm; de organisatie werd niet-ontvankelijk verklaard. Daardoor is de zaak nauwelijks inhoudelijk behandeld en heeft de rechter zich niet uitgelaten over de vraag of voor embedding moet worden betaald. Daarop spande Buma/Stemra een bodemprocedure aan, die op 26 juli dient.
In 2009 veroorzaakte Buma/Stemra nog veel ophef toen het pleitte voor heffingen op het embedden van audiocontent, ook in YouTube-streams. Naar aanleiding van die ophef zag de auteursrechtenorganisatie grotendeels af van deze plannen, maar embedding van radiostreams moet volgens de organisatie nog steeds worden vergoed.