Buma/Stemra bevestigt dat het bepaalde sites die muziek en filmpjes met muziek embedden, wil laten betalen voor het gebruik ervan. Voorlopig geldt dat alleen voor websites die de ingesloten muziek als belangrijke functionaliteit aanbieden.
Eerder op woensdag berichtte Tweakers.net dat auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra geld zou willen ontvangen voor het embedden van muziek, waaronder radiostreams en YouTube-filmpjes. Dat bleek uit e-mails die radioportals hebben ontvangen, waarin hen werd verteld dat ze een factuur zouden ontvangen voor het embedden van streams van radiozenders.
Tegenover de VPRO-muzieksite 3voor12 ontkende een medewerker van Buma/Stemra dat ook voor YouTube-filmpjes zou moeten worden betaald, zoals Tweakers.net berichtte: "Het is honderd procent zeker niet waar", aldus de Buma/Stemra-medewerker.
De auteursrechtenorganisatie is dat echter wel degelijk van plan, hoewel particulieren worden ontzien: wie af en toe een YouTube-filmpje op zijn weblog plaatst, hoeft geen factuur van Buma/Stemra te verwachten. Anders wordt het wanneer muziek als belangrijke functionaliteit wordt aangeboden, zegt Buma/Stemra-woordvoerder Frank Helmink. "Dan kan het dus om een radioportal gaan", zegt Helmink. Ook een YouTube-mashup zou echter een factuur kunnen verwachten, stelt hij.
"Mensen maken iets openbaar en gaan daar geld mee verdienen. Dan is het toch redelijk dat de mensen die die muziek gemaakt hebben ervoor betaald krijgen?" zegt Helmink. De methode waarop de muziek wordt aangeboden - via het embedden van streams of door de muziek zelf te hosten - maakt wat Helmink betreft niet uit. Of iemand winst maakt met een website, zou eveneens irrelevant zijn: het gaat er om dat er met de muziek 'meerwaarde wordt gecreëerd', stelt Helmink.
Overigens is niet uit te sluiten dat websites die af en toe muziekfilmpjes aanbieden en nu vrijuit gaan, volgend jaar toch moeten betalen voor het gebruik van de muziek. Voor 2010 is afgesproken dat gebruik van embedded-muziek om een site 'op te frissen', bijvoorbeeld met een YouTube-video, geen geld kost. Of dat in 2011 ook zo is, is nog niet bekend: daarover wordt nog onderhandeld.
In 2009 kondigde Buma/Stemra aan geld te willen zien voor het embedden van audio- en videostreams met auteursrechtelijk beschermde muziek. De inningsorganisatie wilde toen dat sites gingen betalen voor het insluiten van content als muziekclips van YouTube of streams van een radiostation op een site. Na veel kritiek, waaronder vanuit de politiek en de muziekindustrie, besloot de organisatie de plannen op te schorten.