De nieuwe tarieven voor het embedden van content met muziek staan op losse schroeven. Auteursrechtenorganisatie Buma houdt er rekening mee dat de rechter de tarieven afschiet. Bovendien zijn er nog geen contracten met Hyves en Youtube.
Buma is wel in gesprek met Hyves en Youtube, bevestigt Cees van Rij, directeur juridische zaken bij Buma/Stemra, desgevraagd tegenover Tweakers.net. Contracten met dergelijke grote sites zijn nodig om te voorkomen dat Buma achter elke individueel lid van die sites aan moet. "We voeren altijd eerst verkennende gesprekken met partijen. Dat doen we nu ook met Hyves", aldus Van Rij. Hyves spreekt dit echter tegen. "We hebben nog geen gesprek gehad met Buma", zei Hyves-oprichter Raymond Spanjar eerder deze week tegen Tweakers.net.
Van Rij erkent dat de juridische basis van de licenties voor embedded content, zoals Youtube-filmpjes, niet sluitend is. "Wij denken dat het juridisch klopt, maar het is best mogelijk dat een rechter daar anders over denkt." Wat er in dat geval gebeurt, is onduidelijk. "Ik ga niet in op wat-als vragen", aldus Van Rij.
Er is veel onduidelijkheid over de nieuwe Buma-tarieven, die vorige week bekend werden gemaakt. "Er zijn nog grijze gebieden in de regels", stelde Van Rij dinsdagmiddag. "Het idee is dat voor gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal betaald moet worden. Hoe we daar precies invulling aan moeten geven, bijvoorbeeld als een site wordt gehost in België, daar zijn we nog niet in alle gevallen over uit."
Buma maakte vorige week bekend dat sitebeheerders vanaf 1 januari 2010 moeten gaan betalen voor embedded content, waarin auteursrechtelijk beschermde muziek te horen is. Voor maximaal zes filmpjes moet 130 euro worden neergelegd. Als een blogger of sitebeheerder een dienst zoals Blogspot gebruikt en geen winstoogmerk heeft, krijgt de weblogdienst de rekening. Als filmpjes met auteursrechtelijk beschermd materiaal van Youtube worden embed, moet moederbedrijf Google in de buidel tasten. Het is niet bekend of Google hiertoe ook daadwerkelijk bereid is.
Bits of Freedom heeft dinsdagmiddag tevens zijn bezwaarbrief over de nieuwe tarieven aan Buma/Stemra gestuurd. De inhoud van de brief is in samenspraak met internetters opgesteld. Aanvankelijk wilde de privacy-organisatie zijn brief dinsdagmiddag aanbieden tijdens een persbijeenkomst van Buma. De auteursrechtenorganisatie wilde BoF echter niet naar binnen laten.