Palm stimuleert ontwikkelen opensource WebOS-applicaties

Vanaf december staat Palm WebOS-ontwikkelaars toe hun applicaties ook buiten de App Catalog-winkel om te verspreiden. Ontwikkelaars die opensourcesoftware maken hoeven bovendien geen 99 dollar per jaar meer te betalen.

Palm heeft bekendgemaakt dat het developers de mogelijkheid gaat bieden om hun WebOS-applicaties buiten de App Catalog om te verspreiden. Vanaf december kunnen developers applicaties indienen voor de nieuwe distributiewijze. Ze krijgen vervolgens een url die ervoor zorgt dat de applicatie op een WebOS-toestel wordt geïnstalleerd als een gebruiker er op klikt. Die url kan worden gedeeld met andere gebruikers en het installeren gaat geheel buiten de App Catalog om. Bovendien zal Palm applicaties die op deze manier worden ingediend niet beoordelen voor de verspreiding, en vraagt het geen geld voor het toelaten van apps.

De App Catalog is te vergelijken met de App Store op de iPhone. Op dit moment kunnen applicaties alleen nog via de officiële 'catalogus' worden gedownload. Deze blijft naast de nieuwe distributiewijze bestaan. Om applicaties in de winkel te plaatsen moeten ontwikkelaars 50 dollar per programma betalen en deze software wordt wel door Palm beoordeeld. De jaarlijkse vergoeding van 99 dollar die developers moeten betalen om software voor WebOS te mogen ontwikkelen, wordt echter geschrapt voor ontwikkelaars die de broncode van hun applicatie openbaar maken. Ook stelt Palm de statistieken die het verzamelt over een applicatie, hoe vaak deze is gedownload bijvoorbeeld, beschikbaar aan de ontwikkelaar.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-10-2009 • 15:40

22

Lees meer

'HTC wil Palm overnemen'
'HTC wil Palm overnemen' Nieuws van 10 april 2010
Palm sluit PalmOS-hoofdstuk af
Palm sluit PalmOS-hoofdstuk af Nieuws van 12 februari 2009

Reacties (22)

22
22
11
0
0
4
Wijzig sortering
Ik denk dat ontwikkelaars aan deze kant van de grote plas eerst afwachten of Palm de boot niet al gemist heeft voor de europese markt. Voorlopig ziet het er niet best uit, de laatste aankondigingen betreffen de Pixie in de VS. De Europese Pre is de nieuwe Duke Nukem Forever, als u begrijpt wat ik bedoel .....
Hij komt toch echt over 2 weken uit in Ierland, Engeland, Duitsland en Spanje, dus dat valt allemaal best wel mee.
Dus, per eind oktober nog niet in Nederland. Ja, het valt allemaal best wel mee. Voor een telefoon die al maanden in de VS verkrijgbaar is. Een toestel dat in januari op de CES onthuld werd. En daarvoor al jaren over gespeculeerd werd. Eerst zien, dan geloven, en dan vooral de Nederlandse versie.
vanwaar je sarcasme? het valt echt mee hoor. dit is een redelijk normale gang van zaken. bovendien gaat het niet om de Pre of de Pixi, het gaat om WebOS. Misschien komt WebOS wel pas voor het eerst in Nederland als het derde WebOS toestel wordt uitgebracht, maar wat zou dat? (behalve dat het natuurlijk vervelend is voor de nederlandse palm pre/pixi fans)
JA, klopt het is de normaalste zaak van de wereld dat wij altijd alles als laatste pas krijgen. Van Palm kan ik het begrijpen, die hebben veel beperktere resources en geen uitgebreid distributiesysteem zoals zovele anderen die ons ook als laatste pas bedienen.

WebOS is mooi, Android ook, maar ik denk dat Maemo het mooiste is van deze drie.
Ik wacht met spanning af tot dit ook bij de betaalbare modellen gangbaar wordt.
En een fysiek qwerty-tb zoals de nieuwe palms vind ik ook een pre.
Anoniem: 73840 6 oktober 2009 15:44
liep de winkel niet?

of is dit een noodgreep om palm weer een beetje populair te maken?

immers je gaat niet de controle en inkomsten weggooien in andere gevallen.
Of omdat er toch steeds meer geluiden komen dat mensen de controle zoals Apple die over de applicaties en daarmee over je duur gekochte iPhone heeft niet prettig vinden. Ik vind het in ieder geval een Pre.
die 100 dollar per jaar per developer is natuurlijk verwaarloosbaar voor palm. het is veel belangrijker dat ze ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk developers apps gaan maken voor hun platform, en deze move is perfect om dat te bereiken.

En als je kijkt naar de vele kritiek die apple krijgt van zowel consumenten als developers over de strenge controle op de app store van apple, vind ik het totaal niet gek dat palm besluit om meer open te zijn.

misschien dat mijn liberale gedachtegang mijn visie kleurt, maar vrijheid om te bepalen welke software je installeert is wat mij betreft altijd beter dan dat dat wordt gedicteerd door een bedrijf. Als je bang bent voor spyware download je gewoon alleen apps uit de app catalog.
Best wel mooi.
Maak je jouw programma opens source, hoef je niet te betalen en hoeft Palm het niet te controleren (doen immers de gebruikers), wil je per sé closed source zijn, dan moet het bij Palm door de ballotage en moet je die $99,- betalen.

Vind ik prima, of Palm controleert dat het geen spyware/malware is, of de gemeenschap doet het. Palm kan het uiteraard niet gratis, want hun mensen kosten ook geld, dus is het betalen ook terecht. Wie zijn source niet publiek wilt maken, heeft per definitie een commerciële insteek, dus kan dat dan ook makkelijk doen.
(Niet compleet) offtopic:
99 dollar per jaar EN 50 dollar per app?
Ik weet het niet hoor, maar dat gaat (naast het tegenhouden van duizenden scheet-apps) behoorlijk wat ontwikkelaars afschrikken. Tenzij je de bron opent, maar dan gaat heus niet iedereen nog geld geven, En met die alternatieve distributiemethode kun je ook al geen fatsoenlijke verkopen doen, aangezien de applicatie bij Palm gehost wordt en niet alleen op betaling te downloaden is...
ik vind het gewoon on-topic hoor ;)

maar om je "vraag" te beantwoorden: ik denk dat dat niet zo veel uitmaakt. ik denk dat het eerder een goede kwaliteitsdrempel is. als ik als developer een scheet-app hebt gemaakt in 5 minuutjes programmeren, dan ga ik inderdaad geen 150 dollar betalen om die in de app catalog te krijgen. maar als ik 50 uur geprogrammeerd heb voor een fatsoenlijke applicatie, dan valt die relatief kleine 150 dollar investering in het niet in vergelijking met die 50 uur die ik erin heb gestoken.
Erg goed nieuws, hierdoor zullen er veel meer applicaties komen :).
Als Apple dit nou ook eens gaat doen... Maar dit zullen ze wel niet doen omdat er dan veel apps komen met spyware.

[Reactie gewijzigd door SpaceK33z op 24 juli 2024 20:39]

Spyware zou een probleem kunnen zijn/worden, maar Apple had er volgens mij voornamelijk problemen mee dat er dan apps zullen komen die concurrerend voor hun eigen software zullen zijn...
Heel veel software in de app store is al spyware.
Ik wist gewoon dat die reactie er kwam :P. Vind ik eigenlijk niet, voor zover ik weet verzenden ze geen echt persoonlijke gegevens en maken die openbaar?
Bovendien zal Palm applicaties die op deze manier worden ingediend niet beoordelen voor de verspreiding, en vraagt het geen geld voor het toelaten van apps.
Ik denk dat dit wel een goede zet is, vooral om opensource te stimuleren. Met name de ontwikkelaars en gebruikers van opensourcesoftware zijn doorgaans niet gediend van nieuws: Palm Pre stuurt locatie en andere gegevens naar Palm-server, dus áls je het wilt stimuleren kun je niet alle controle zelf houden. Dan moet je als Palm op jouw beurt ook enige controle uit handen geven.
Anoniem: 276013 6 oktober 2009 16:17
Is ook weer een optie voor bedrijven om in de loop der tijd geld hieraan te gaan verdienen.. Eerst een top app maken die 2 jaar lang lekker laten lopen en dan geld ervoor gaan vragen zodat de mensen die eraan gewend zijn of niet meer zonder kunnen wel moeten betalen..
Vanaf december staat Palm WebOS-ontwikkelaars toe hun applicaties ook buiten de App Catalog-winkel om te verspreiden.
Je kan al eenvoudig applicaties installeren op de Pre zonder de app store: http://www.precentral.net/homebrew-apps

Palm is helemaal niet tegen dit concept, een aantal van de applicaties die nu te verkrijgen zijn in de application store zijn 'homebrew graduates', zoals ze zo mooi op precentral.net genoemd worden.

Nu alleen nog een Pre vast krijgen binnen de benelux :)
Hello "malware vector" :Y)
Het gaat volgens mij nooit echt iets worden met dat WebOS.
De iPhone kan 'gesloten' zijn, omdat het de iPhone is. Iedereen heeft hem, of wil hem (stiekem). Er zijn heel veel iPhones, met veel verschillende gebruikers en dus ook veel toepassingen.

Idem voor Android. Er zijn verscheidene toestellen van allerlei fabrikanten. Hierdoor ook een heel groot aantal.

WebOS? Welgeteld 1 toestel. (binnenkort 2). Niet echt een succes.
Weet daarom niet of mensen er nu wel voor gaan ontwikkelen.
Er zijn namelijk 2 betere alternatieven beschikbaar.
De iPhone kan 'gesloten' zijn, omdat het de iPhone is. Iedereen heeft hem, of wil hem (stiekem).
Niet iedereen, ik niet. Het ding heeft veel mooie eigenschappen maar dus ook een paar vervelende. Die vervelende zie ik niet of minder bij WebOS, Maemo en Android toestellen afgezien dan van de prijs op dit moment, maar ook daar zijn deze al beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.