'Palm brengt tweede WebOS-toestel deze maand uit'

Palm brengt zijn tweede toestel met zijn nieuwe besturingssysteem WebOS deze maand uit. Dat meldt een doorgaans welingelichte Amerikaanse geruchtensite. De Pixi volgt de Pre op, die een matige ontvangst kreeg in Amerika.

De Pixi zou op 20 oktober uit gaan komen, meldt Boy Genius Report, die vaak juiste informatie heeft gemeld over releasedata van toestellen bij Amerikaanse providers. In tegenstelling tot de Palm Pre is de Pixi geen slidephone. De Pixi heeft ook een kleiner scherm: dat is 2,63" met een resolutie van 320x400 pixels, waar de Pre een 3,1"-scherm heeft met een resolutie van 320x480 pixels. Verder moet de Pixi het doen met een 2-megapixelcamera, waar de Pre-camera een resolutie van 3 megapixels heeft. Ook beschikt het nieuwe telefoontje niet over wifi.

De Pre is inmiddels nog altijd niet aangekondigd voor de Nederlandse markt. Eerder ging het gerucht dat Palm een overeenkomst zou gaan sluiten met KPN om het toestel via Hi te verkopen, maar tot op heden is daar niets over bekendgemaakt. De Pre komt wel naar andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië en Spanje. De Pixi kan ook naar Europa komen: de chipset ondersteunt ook de in Europa gebruikte gsm-standaarden.

Palm Pixi Palm Pixi Palm Pixi Palm Pixi Palm Pixi Palm Pixi Palm Pixi

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-10-2009 • 12:29

34 Linkedin

Reacties (34)

34
32
14
2
0
8
Wijzig sortering
Een uitgebreide review van de Pixi staat hier op Engadget :)
Hiermee mikken ze heel duidelijk op de Blackberry Curve (die in de VS eerder dit jaar beter verkocht dan de iPhone). Benieuwd of het ze gaat lukken, want Blackberry heeft natuurlijk wel al een flinke reputatie, en in Europa zijn qwerty-toestellen bij de consument niet zo populair. Ze zullen het van een lage prijs moeten hebben, en dat betekent weinig verdienen - en veel financiele ruimte heeft Palm niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 oktober 2009 12:59]

Anoniem: 261542
@Dreamvoid3 oktober 2009 13:12
Blackberry Curve (die in de VS eerder dit jaar beter verkocht dan de iPhone).
die spike in blackberry curve sales werd veroorzaakt doordat je 2 voor de prijs van 1 kreeg. dus bij elke gekochte curve kreeg je er eentje gratis.

en je ziet ook dat tekens meer bedrijven van bb naar iphone switchen omdat de benodigde bb infrastructuur en de bb abonnementen zo duur zijn. lees maar hier: http://www.businessinside...nterprise-clients-2009-10

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 3 oktober 2009 13:14]

daar heb je wel een punt.

de iPhone kun je vrijwel effortless in bestaande bedrijfsnetwerken integreren, zonder dat je dat extra geld kost. Met BB ligt dat inderdaad wel anders.
Qua kosten snap ik dat niet - de BES software is gratis, en het beheren van Exchange vs BES is nou niet zoveel anders dat een iPhone/WiMo telefoon goedkoper zou maken. Blackberries zijn idd geen goedkope toestellen (zeker tov de WiMo HTC's en Nokia's) maar niet vergeleken met de iPhone. Ook zou ik als bedrijf BB niet zo snel inruilen voor een iPhone die qua security zo lek als een mandje is. Het is eerder logischer en simpeler voor een bedrijf om WiMo telefoons in te ruilen voor iPhones, dat kan zonder problemen omdat het allebei Exchange-compabible toestellen zijn. Ik denk ook eerder dat WiMo het slachtoffer gaat zijn van de iPhone. Het zou ook goed zijn voor de corporate klanten om een beetje echte concurrentie te krijgen, want door het gepruts van Palm, WiMo en Symbian begint BB de laatste tijd daar nu wel heel dominant te worden en kan zonder veel problemen vrij hoge prijzen blijven rekenen voor de toestellen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de iPhone een betere telefoon (ik heb er ook 1 prive & ben erg tevreden) maar perfect is-ie niet - voor emailen blijft dat virtuele toetsenbord een onding en de batterij is veel te snel leeg voor een bedrijfstelefoon. Eigenlijk zou Apple een "corporate version" met een dikkere accu moeten maken. Ik doe drie, vier dagen met mijn Bold en net anderhalve dag met mijn iPhone.

BB deed het niett alleen in Q1 met zijn tijdelijke 2-1 acties goed, de laatste Q3 cijfers zijn ook al beter voor Blackberry (8 miljoen vs 5 miljoen). RIM en Apple zijn de grote groeiers in het smartphone gebeuren (10 en 20%), Windows Mobile en Symbian (10 en 50%) zijn op de weg terug en verliezen marktaandeel. Android, LiMo en WebOS zijn de nieuwkomers die ook een stuk van de taart willen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 oktober 2009 17:28]

Ook zou ik als bedrijf BB niet zo snel inruilen voor een iPhone die qua security zo lek als een mandje is.
Bedrijven kunnen via wat tools van Apple gewoon profielen uitrollen, en eigen applicaties (zonder tussenkomst van Apple of Appstore dus!) op het ding zetten.

Dan is de security gevoeligheid van de iPhone volgens mij nagenoeg non-existent. Ik neem althans aan dat je doelt op die App die de string met het telefoonnummer uitleest, iets wat volgens mij met nagenoeg ieder toestel op de markt kan. (WM, Android, LM, BB en Palm)
Ik doel meer op de (remote) exploits en de jailbreaks. Da's leuk voor de consument (die zelf zijn warez kan installeren buiten de Store om), maar natuurlijk een gruwel voor een bedrijfstelefoon waar je als IT beheerder wilt beperken wat je werknemers allemaal voor rare apps installeren. Natuurlijk zijn er op andere OSsen ook apps mogelijk die de mailbox of telefoonnummer uitlezen, maar daar zijn voor de IT beheerder tenminste profielen voor die het installeren van niet-goedgekeurde apps onmogelijk maken.
het probleem dat je beschrijft maakt de uitrol van een telefoon in ieder netwerk onmogelijk.

Met de iPhone kan het net zo goed hoor, daar heb je ook profielen, en een WM telefoon kun je net zo goed weer 'jailbreaken' omdat je zelf wat wilt hebben.

Als je gebruikers weten dat er sancties bij komen als ze bedrijfseigendom hacken/kraken/whatever, dan bedenken ze zich wel 2 keer
op de pixi zit geen wifi :( Dat is zeker een gemis voor wat gebruikers, bij de Pre wel trouwens.

ze denken dat de Pixi met abbo bij Sprint (Amerika dus) 99 dollar of minder gaat kosten, maar aangezien de Pre bij Wal-mart 79 dollar kost met abbo gingen ze dat nog even bekijken
die zullen de pre kopen, en niet de pixi.

Al die componenten in 1 telefoon is leuk, maar er zijn genoeg mensen die meer voelen voor een lange batterijduur. Het ontbreken van een Wifi chip zal daar zeker ernstig aan bijdragen.

Ik zie hier zeker wel een doelgroep voor. Dat wij tweakers/nerd/geeks/whatnot nou perse alles willen, betekend nog niet dat wij representatief zijn voor wat de massa wil.

en batterijduur is een heel belangerijk punt voor een hoop gebruikers.
Schakel op mijn Nokia E71 wireless alleen in als ik dat nodig heb (en dat gaat heel gemakkelijk vanaf de 'desktop'), kan me niet voorstellen dat dit dan nog impact heeft op batterijduur. Als ik wifi aan laat staan is het inderdaad een aanslag op je batterij :9
De Pixi volgt de Pre op, die een matige ontvangst kreeg in Amerika.

Is dit daadwerkelijk zo? Ik las laatst op Engadget dat volgens een onderzoek de Pre, op de iPhone na, de hoogste waardering voor een smartphone krijgt...
dat betekent niet gelijk dat 'ie goed wordt verkocht, ik denk dat arnoud dát bedoelt.
Anoniem: 167272
@sp00ky3 oktober 2009 15:58
Ik zag anders ook reviews waarin WebOS werd afgebrand vergeleken met Android, dat veel beter werd bevonden.
zozo mooi ding, wat mag het kosten?
De Pixi is een achteruit gang op de PRE heeft o.a geen wifi. Dit is weer typisch PALM gedrag. In het ene device wel bijv. BT en het andere niet zoals ze al bij de PALM-OS toestellen deden.
Nu krijgen we dit gedrag weer met wifi. Het ene device wel, en het andere weer niet :X

Ze zijn zeker vergeten dat Bono (Elevation Partners) nog een paar centen, $400.000.000 krijgt. Dat schiet zo niet op :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 3 oktober 2009 13:13]

De Pixi is een achteruit gang op de PRE heeft o.a geen wifi. Dit is weer typisch PALM gedrag. In het ene device wel bijv. BT en het andere niet zoals ze al bij de PALM-OS toestellen deden.
Fabrikanten maken (doorgaans) toestellen in verschillende prijsklassen, die logischerwijs niet allemaal van dezelfde functies zijn voorzien. Dat is geen opvolger van de Pre, maar een toestel náást de Pre. Het draait weliswaar hetzelfde OS, maar wordt goedkoper in de markt gezet, waardoor er functies zullen sneuvelen. Daar is niets geks aan, niets typisch Palm, dat doen de meeste fabrikanten.
Als Palm de differentiatie tussen de verschillende toestellen minimaal houdt, bouwen ze met hun WebOS toestellen een zeer degelijke line-up. Veel beter dan andere fabrikanten die half Symbian, half WinMo gaan o.i.d.

Op deze manier zal Palm - zoals Beuzelarij al aangeeft - in meerdere markten kunnen gaan inzetten. Als ik daar de mensen om me heen kijk, zijn de niet 'digitaal ingestelde' mensen ook niet zo geintereseerd in WiFi. Nokia N73's en Samsung S8300's die beide WiFi hebben, maar de gebruikers ervan hebben het niet eens door. En als de 3G chip goede performance biedt, zullen ze het niet eens door hebben.
Als ik daar de mensen om me heen kijk, zijn de niet 'digitaal ingestelde' mensen ook niet zo geintereseerd in WiFi. Nokia N73's en Samsung S8300's die beide WiFi hebben, maar de gebruikers ervan hebben het niet eens door. En als de 3G chip goede performance biedt, zullen ze het niet eens door hebben.
Daar kan ik voor een deel zeker in meegaan, maar je gaat dan wel uit van de situatie in Nederland, waar mobiel internet via 3G voor de meesten betaalbaar is. In het buitenland ligt dat vaak anders. Daarnaast is WiFi vooral in het buitenland vaak handig, als 3G vanwege de roaming-kosten is uitgeschakeld.

Verder wordt Palm eerder door de juist wél "digitaal ingestelde" mensen gekocht. Anderen weten vaak niet eens van het bestaan van Palm af. Hoe dan ook, het blijft uiteindelijk een afweging van prijs t.o.v. geboden functionaliteit. Als het prijsverschil met de Pre aanzienlijk is, nemen velen het ontbreken van WiFi waarschijnlijk wel voor lief, ofschoon ze het misschien wel als een gemis zullen ervaren.
ach geen wifi, zo erg is dat niet, ik heb toch al een data bundeltje
Logisch. Omdat jij een data-bundel hebt doet het er in z'n algemeenheid verder niet meer toe...
Nee, maar dat maakt voor hem de keuze Pre vs. Pixi misschien makkelijker. Gezien de Pixi dunner is (1), custom backplates heeft (2) en sommige mensen niet van slidephones houden (3).

Het blijft een mening, dus het cynische ondertoontje maakt je hele reply nutteloos.
Nee, maar dat maakt voor hem de keuze Pre vs. Pixi misschien makkelijker.
Precies, voor hem
Het blijft een mening
Precies, een mening
dus het cynische ondertoontje maakt je hele reply nutteloos
Integendeel. Het geeft exact aan dat de reactie van bolle1961 juist nutteloos is, omdat hij in zijn algemeenheid stelt dat ontbreken van wifi er niet toe doet, omdat hij toevallig een data-bundel heeft. Alsof iedereen dat heeft, alsof men nooit in het buitenland vertoeft.

Dat soort opmerkingen zijn net zo nutteloos als het aangeven dat je abonnement net afloopt op het moment dat een bepaald toestel uitkomt. Die persoonlijke omstandigheden zijn volstrekt oninteressant voor anderen in een discussie over het toestel. Die persoonlijke omstandigheden en eisen bepalen uiteraard voor hem de keuze, maar dan moet je niet in zijn algemeenheid (en dus ook voor anderen) stellen dat ontbreken van een bepaalde functionaliteit er niet toe doet.
WiFi op m'n telefoon vindt ik ook niet zo interessant meer sinds de netbook. Veel handiger op vakantie, zo'n 9" past precies in mijn fototas.
Ik snap niet waarom je zo negatief doet over het feit dat verschillende toestellen van Palm qua features van elkaar verschillen.
Ben je misschien alleen tevreden als ze 3 identieke toestellen uitbrengen?
smaak is discutabel, maar ik vind deze stijlvol :9~ enige wat ik op te merken heb is dat het qwerty 100% egaal is; geen afwijkingen op het oppervlak wat de F/J-toets kenmerkt. Maar goed beestje nog niet in de hand gehad, benieuwd naar het OS.
Laat ze eerst maar eens de PRE hier uitbrengen, tot die tijd is Palm nieuws geen nieuws voor mij want ik kan hem toch niet kopen. Erg jammer want ik mocht Palm wel in de tijd van PALM OS lekker gebruiksvriendelijk apperaatje :D.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 3 oktober 2009 12:43]

Zit ook al een tijdje te wachten tot de PRE in Nederland uitkomt. Gierig...
De pixi volgt toch niet de pre op? Het is een instapper naast de hoger geplaatste pre.
Mag ik ff zeggen dat de meeste mensen met een smartphone toch een databundel hebben, en dus geen wifi nodig hebben. Bovendien kan je wifi alleen maar in een bepaalde zone gebruiken
Anoniem: 20143
5 oktober 2009 16:06
20 Oktober? Die telefoon is hier in de VS al verkrijgbaar bij Sprint.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee