Palm staakt productie Pre en Pixi wegens voorraadoverschot - update

Palm stopt voorlopig met de productie van de Pre- en Pixi-smartphones wegens een voorraadoverschot. De fabrikant verkeert in financiële moeilijkheden, maar schuift samen met AT&T nogmaals de Pre Plus en Pixi Plus naar voren.

Palm zou de productie van de Pre en Pixi pas weer willen hervatten als de huidige vooraad is uitgeput. Dat kan nog een lastige klus worden voor de fabrikant; volgens schattingen van een Morgan Stanley-analist heeft Palm nog circa 1,15 miljoen Pre- en Pixi-modellen in voorraad. Eerder had de fabrikant al aangegeven dat het vorig jaar slechts 408.000 van de 960.000 geproduceerde smartphones met zijn webOS-besturingssysteem had weten te verkopen.

In de hoop de tegenvallende verkoop van zijn Pre- en Pixi-smartphones te boven te komen, heeft Palm aangekondigd dat de Pre Plus en Pixi Plus 'binnen enkele maanden' beschikbaar komen in combinatie met abonnementen van AT&T. In tegenstelling tot de oudere cdma-modellen kunnen de Plus-versies overweg met het 3g-netwerk van AT&T. Eerder waren deze modellen al verkrijgbaar bij de Amerikaanse provider Verizon Wireless.

Het is de vraag of de deal met AT&T Palm wat lucht zal geven. In het derde kwartaal van boekjaar 2010 noteerde het bedrijf nog steeds een verlies van 19 miljoen dollar, ondanks een omzetstijging. Ook is het aandeel van Palm op de beurs onderuit gegaan, omdat de fabrikant sombere verwachtingen heeft geuit over het komende kwartaal: Palm houdt rekening met een halvering van de omzet. Intussen denken steeds meer analisten dat het einde voor Palm in zicht is en dat het bedrijf rijp is voor een overname. Daarbij zou de fabrikant vooral nog waarde vertegenwoordigen door zijn goed gevulde patentenportefeuille.

Update 23/3 11:20: De bron die eerder bekend maakte dat Palm de productie van de Pre- en Pixi-modellen zou hebben stilgelegd, heeft zijn bericht herroepen nadat het contact heeft gehad met Palm. De productie van de twee modellen loopt dus nog.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-03-2010 • 18:46

70 Linkedin

Lees meer

'HTC wil Palm overnemen' Nieuws van 10 april 2010
Palm laat Windows Mobile vallen Nieuws van 18 september 2009
Chipset Palm Pixi ondersteunt gsm en umts Nieuws van 16 september 2009

Reacties (70)

70
69
48
1
0
1
Wijzig sortering
erg jammer allemaal. Grootste fout van palm is volgens mij die koppeling met de provider geweest. Ze moeten gewoon een webshop starten en de toestellen los en wereldwijd verkopen. Zou leuk zijn als ze nog kans zien om een toestel te releasen in iphone form factor. WebOS is namelijk wel awesome.

type dit bericht vanaf mijn Pre...
Anoniem: 167272
@Ramon22 maart 2010 22:11
Helemaal mee eens. Volgens mij waren er ook veel meer iPhones verkocht als die niet verplicht aan dat stomme T-Mobile met z'n brakke netwerk hadden gehangen.
Nu moeten ze nog een Hardware Refresh krijgen,

het WebOS is wel een heel intressant platform vind ik, alleen Palm brengt het niet wereldwijd uit jammer genoeg.
Die hebben ze net gekregen in de vorm van de plus varianten. Specs zeggen natuurlijk ook niet alles als je naar andere "lowend" toestellen kijkt die het wel goed doen. Palm zelf zit hard te blunderen op andere vlakken ;)

[Reactie gewijzigd door lowfi op 22 maart 2010 20:04]

Klopt, Maar als je ziet wat voor verschil er zit in de 500 mhz processor en de overgeklokte 800 mhz zie je wel degelijk bij de 800 mhz wel een soepel lopend OS, het WebOS loopt wel soepel op de meeste video's maar je ziet toch redelijk veel vertraging bij het openen van een App.

En het mag ook wel een keer, een andere processor erin naar mijn mening de eerste Pre is aangekondigd in Januari 2009 (en uitgekomen in Juni 2009 daar niet van).

Ik zie liever een Palm telefoon komen met alleen Touchscreen, nu gaan er geruchten van de Palm Elan maarja dit zijn en blijven geruchten. + het kan een eeuwigheid duren voordat deze ooit naar Europa komt (als hij al komt), gemiste kans voor Palm.

Misschien moet Palm het overwegen om met een tamelijk grotere fabrikant te gaan samenwerken om hun OS meer bekend te maken onder de mensen, (bijvoorbeeld met HTC aangezien die daar nog wel voor in zouden zijn denk ik).
Denk niet dat er snel een hardware refresh zit aan te komen, Palm zit met honderdduizenden onverkochtte toestellen (inventory en klanten zoals Sprint). Vaak heeft men een buy back garantie als opeens blijkt dat een groot deel van de gekochtte voorraad onverkoopbaar wordt dankzij een nieuw model, dan kan Palm dus miljoenen gaan terugbetalen aan haar grote partners.
Toch was er rond de Pre volgens mij een aardige hype, raar dat de verkopen dan zo ontzettend slecht gegaan zijn. Waarschijnlijk zit het hem wel in de 3G, daar hadden ze meteen mee moeten komen. Nu vrees ik dat het te laat is.
3G zat er al in alleen hebben in amerika verschillende providers verschillende soorten netwerken waardoor 3g niet werkte op het netwerk van AT&T.
Je kunt wel een hype creëren maar als je daar niet verschrikkelijk goed in bent (zoals Apple b.v.) dan komt het er aan het eind van het liedje gewoon op neer dat je een goed product moet leveren. En als ik de reviews lees dan zijn die nog niet zo heel erg denderend. (om het zachtjes uit te drukken)

Zelf heb ik ook overwogen om er eentje te importeren. Maar als ik bijvoorbeeld lees dat ik em 's avonds al weer aan het infuus moet hangen terwijl ie daar net vanmorgen van af komt dan mogen ze 'em van mij houden.

Als je anno nu nog steeds niet in staat bent een toestel te fabriceren die het niet eens 1 volledig etmaal volhoudt dan mag je wat mij betreft je biezen pakken, hoezeer ik Palm ook een warm hart toedraag.
Anoniem: 294535
22 maart 2010 19:22
Dit is ook belachelijk gegaan.. Voor de introductie werd de Pre gigantisch gehyped, en zag het er gewoon prachtig uit. Er is echter gekozen voor een waardeloze verkoopstrategie. In de US alleen maar via Sprint. In Europa en Azie gewoon niet verkrijgbaar. Terwijl daar toch echt de grootste markt ligt.

Als de Pre gewoon naar Europa was gegaan, en bij meerdere US carriers was het allemaal nog niet zo slecht gegaan..
Voor smartphones is de US markt groter dan de rest volgens laatste GFK, dus onderbouw tenminste je reactie. Het is helemaal niet gek om US only te doen, je hebt geen idee hoe moeilijk het is en intensief een toestel op de Europese markt te lanceren.
Ook ik was enthousiast op de stand van Palm bij het MWC 09' in Barcelona vorig jaar. Strak toestel en een ontzettend mooie UI. Na de afgang met Windows Mobile kende ik Palm weer zoals het was. Los daarvan, iMate schijnt ook weer terug op de markt te komen, als ze weer alleen van die crappy WM toestellen voeren verdienen ze het op hun bek te gaan.. tunnelvisie..

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 23 maart 2010 03:12]

Ik ben al jaren Palm-fan: een Palm Plus, een Palm IIIc en een Palm T|X, allemaal prachtige PDA's! Gewoon apparaten die het deden, ontworpen als PDA. Dus niet, zoals Windows CE, een PC versie van Windows gepakt en net zo lang schrappen tot het op een PDA paste, waardoor het nooit soepel liep, nee, gewoon ontworpen voor de PDA, zonder overhead.

Het ging fout toen Palm splitste in een softwaretak en een hardwaretak, en de hardwaretak besloot om ook PDA's / telefoons met Windows Mobile / CE uit te brengen. Ze hadden bij Palm OS moeten blijven, of iets als WebOS moeten ontwikkelen, maar niet dat crappy OS moeten omarmen!

Palm ging daarmee af, ging op in de massa, waardoor RIM (BlackBerry) en Apple (iPhone) een concurrent minder hadden. Erg jammer!
Dus niet, zoals Windows CE, een PC versie van Windows gepakt en net zo lang schrappen tot het op een PDA paste, waardoor het nooit soepel liep, nee, gewoon ontworpen voor de PDA, zonder overhead.
Laat nou net de reden zijn dat CE/WiMo destijds zo'n revolutie was in het PDA/smartphone wereldje: devs konden zonder veel moeite hun desktop code porten naar mobile (API's waren vrijwel hetzelfde) waardoor er snel veel software beschikbaar kwam. Juist die instelling van Palm "ach het is maar een afgeleid desktop OS" heeft ze de das omgedaan. Mensen kopen een PDA/smartphone niet voor het OS, maar voor de applicaties.

Een hoop succesvolle mobiele OSsen van nu zijn ook vanaf de desktop afgeleid: iPhone, WiMo, Linux (Android, Maemo, LiMo, etc), Blackberry OS (=Java). Daartegenover heb je een 'puur' mobiel OS als Symbian, wat ook behoorlijk succesvol is. In de praktijk boeit het dus geen zak waar het OS nou oorspronkelijk vandaan komt, als de uitvoering maar goed is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 maart 2010 21:36]

Een OS moet gemaakt zijn voor het platform, het doel. Zodat het soepel kan draaien, omdat het weinig vet heeft. iPhone OS is afgeleid van OS X, maar is toch echt anders. Android is afgeleid van Linux, maar ook dat is anders.

Dat Windows CE erg op de desktop Windows leek, was even leuk voor de programmeurs, maar was een ramp voor de gebruikers. Pas bij versie 6 is Windows CE werkbaar geworden.

Palm OS voldeed voor een PDA met een MP3 speler, maar voor een slimme telefoon niet meer. Als je iets goeds hebt, betekent dat niet dat je achterover kunt gaan zitten en niks doen, nee, je moet verder, je moet innoveren! En dat laatste deed Palm niet. Een deel van het bedrijf deed Palm OS, waarvan de ontwikkeling gestopt was, en een deel van het bedrijf deed Windows CE, wat toen nog regelrechte troep was.

De visie, die Palm met hun eerste PDA had, was helemaal weg bij hun eerste smart phone: het apparaat moet kunnen doen wat de gebruiker wil dat-ie doet, en goed. Een OS is een applicatie manager, meer niet, het gaat om de gebruikerservaring die de beschikbare applicaties je geven.

HTC en Samsung zijn niet groot geworden met Windows CE, ze zijn groot geworden omdat ze een applicatieschil om dat brakke Windows CE heen hebben gebouwd, zodat de telefoons de gebruiker een goede gebruikerservaring gaven.

En Palm, Palm liet zijn gebruikers in de steek, Palm liet ze werken met Windows CE, zonder een gebruikersvriendelijke schil eromheen...
Da's gewoon onzin, WiMo is al met zijn standaard interface naar ong. 20% van de markt gegroeid (2 jaar terug had WiMo zijn piek), en Palm was al gedecimeerd voordat er 3rd party interfaces kwamen, en dat kwam eerder door Blackberry dan door WiMo. Sinds HTC en Samsung eigen app schillen zijn gaan leveren is het WiMo marktaandeel eigenlijk alleen maar omlaag gegaan. Niet dat het daardoor komt (de opkomst van Apple en Blackberry zijn daar verantwoordelijk voor), maar 3rd party UI schillen zijn echt de reden niet geweest dat WiMo een paar jaar terug zo succesvol was. "Content Is King", en Apple heeft dat bv ook heel goed begrepen met de App Store. Geen software, geen succes.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 maart 2010 10:50]

toch wel zonde, ze hadden een mooie stap gemaakt naar de webos. misschien moeten ze nieuwe markten betreden... en andere landen, heb ze nog steeds niet gezien in NL
En ze moeten niet aan 1 provider vast blijven hangen.. als hij beschikbaar was geweest voor Vodafone had ik er wel een gekocht.. ik heb nu geen zin om de boel te moeten hacken om een simvrije spaanse phone aan de praat te kijgen :(

Erg jammer, ben jaren trouwe palm/handspring fan geweest, maar mijn Treo Pro valt erg tegen (zowel OS als build quality) en ik vrees dat Palm geen lang leven meer beschoren is..
En dan ligt er voor een paar honderd miljoen aan snel verouderende hardware in je magazijn. Dat moet pijn doen.
Ben wel benieuwd hoe de executieverkoop gaat zijn als Palm failliet gaat. Ruim 1 miljoen telefoons op Ebay?
Het is nu definitief: PALM is dood.

En ik heb best plezier gehad van mijn Palm Vx, die goede oude tijd. Mooi dingetje was dat.

Van marktleider tot onbeduidende speler. En die huidige toestelletjes waren niet eens verkeerd. Maar helaas. Mensen zien geen toekomst denk ik in zo'n kleine speler met dus een kleine developer base en dus klein platform.
Misschien is Palm dood - maar het is toch opmerkelijk dat AT&T (zeer groot telecom bedrijf in VS, grote netwerk beheerder daarbuiten) nog steeds doorgaat met Palm.

Gezien de trend om zelf telefoons te ontwikkelen bij je service (Google doet het ook), zou het niet mogelijk zijn dat AT&T op termijn Palm inlijft? Ondersteuning voor Palm telefoons zullen ze hoe dan ook moeten bieden, Palm kunnen ze vast voor een prikkie krijgen, en de naam is nog steeds veel waard...
Ligt het niet aan de prijs van die toestellen? Ze zijn redelijk prijzig en als je marktaandeel wilt winnen moet je toch echt wat met die prijs doen.
Valt volgens mij erg mee, in amerika met een abonnement was hij in het begin iets van 100 dollar volgens mij, later 50 en een tijdje geleden zelfs even gratis.
Ze hadden dat ding gewoon overal op de markt moeten brengen. De aanpak welke ze hebben gekozen heeft gewoon niet gewerkt..
Idd. Ik snap niet waarom ze in Europa niet alle markten hebben gereleased... Toen hij net nieuw was heb ik nog mijn contract paar maandjes door laten lopen in afwachting van de release-datum voor Nederland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee