'Palm Pre komt in februari in Nederland uit'

De Palm Pre komt in februari officieel in Nederland uit. Dat meldt een webwinkel. Inmiddels is de eerste smartphone met het nieuwe WebOS via grijze import te koop in Nederland, al gaat het om een Duitse versie met qwertzu-toetsenbord.

De Pre kwam deze zomer in de Verenigde Staten uit en in de afgelopen maanden bracht Palm zijn nieuwe vlaggenschip in diverse Europese landen uit. Nederland zat daar echter niet tussen, omdat de smartphonemaker voor het eerste toestel met WebOS een overeenkomst had met Telefonica, de Spaanse provider die in diverse Europese landen actief is.

Een webwinkel meldt dat de release op de planning staat voor februari. Die winkel is al wel gestart met met het verkopen van toestellen die uit Duitsland worden geïmporteerd. Omdat het om een Duitse versie gaat, is het qwerty-toetsenbord vervangen door een qwertzu-toetsenbord. Bovendien is WebOS nog niet in het Nederlands vertaald, waardoor kopers het moeten doen met een Engelstalige versie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-12-2009 • 15:48

53 Linkedin

Submitter: m-m

Reacties (53)

53
52
27
4
0
5
Wijzig sortering
Het wordt eens tijd dat de koppelverkoop van toestellen en abo's wordt doorbroken...

Niet dat je verplicht bent om een toestel te kopen bij een bepaald abo, wel dat veel toestellen, uitgerekend vaak de meest interessante, alleen (officieel) te krijgen zijn via een specifieke abo bij een specifieke provider, wat op zich al hinderlijk is, maar nog irritanter wordt in een geval als dit waar de provider in kwestie niet eens op een bepaalde markt (in dit geval NL) actief is, waardoor een toestel helemaal niet uitgebracht wordt :(

De "grijze import" is dan de enige optie. Eigenlijk gek dat dat "grijs" genoemd wordt - dat is namelijk gewoon normale handel: iemand importeert een apparaat en mensen kopen het zonder allerlei strings attached.

* dion_b heeft anderhalve week terug op vergelijkbare wijze een Motorola Milestone gekocht - ook al niet op reguliere wijze verkrijgbaar in NL wegens dit soort onzin :/
Ik snap niet wat je probleem is. Je bent toch vrij om je eigen toestel los te kopen waar en wanneer je dat wilt. Het subsidie-systeem bij abonnement-aansluiting dat in Nederland gehanteerd wordt zorgt ervoor dat dit soort toestellen enigzins betaalbaar zijn (alhoewel je dat natuulijk uiteindelijk via je abonnements- en belkosten gewoon zelf betaald). Het loslaten van dit systeem is al meerdere keren geprobeerd door de diverse mobiele telecomproviders, en is iedere keer op niets uitgelopen.
Je bent vrij om alle toestellen los te kopen waar en wanneer je dat wilt, maar dan moet dat toestel wel te koop zijn :o

Door de Telefonica-deal is de Palm Pre officieel tot nu toe niet in NL te koop geweest. *Dat* is mijn probleem. Als je er toch eentje zou willen zou je het in DE moeten halen, met minimaal het ongemak van een QWERTZ-keyboard en bovendien problemen bij garantie: je hebt er wel recht op, maar zult waarschijnlijk eea in Duitsland moeten gaan claimen. Idem voor alle andere vergelijkbare gevallen die alleen via "grijze import" te krijgen zijn.

Dit staat geheel los van het al dan niet subsideren van abo's met "gratis" toestellen en EUR 20 meer abokosten per maand. Laat iedereen daar vooral vrij in zijn om te kiezen wat hem/haar het beste uitkomt :)
Palm kiest natuurlijk bewust voor koppelverkoop. Simpelweg vanwege het feit dat ze hiermee meer geld ophalen. Providers betalen genoeg voor enige exclusiviteit. Palm wint hier meer mee. Palm denkt niet alleen over de beste keuzes bedoeld voor de consument.

Wij als relatief klein landje vallen dan (helaas) buiten de boot door een koppelverkoop/contract met Telefonica. Aangezien zij niet actief zijn hier. Dat is een verlies voor Palm wellicht, maar de analisten zullen daar zeker naar gekeken hebben (zij het kort me dunkt ;) ).
Anoniem: 202840
28 december 2009 23:43
Ik heb de Pre nu ongeveer 2 maanden. Heb een qwerty versie. Had hiervoor een Windows Mobile toestel. Verder heb ik alle andere OS-en op de markt ook vaak genoeg gebruikt.

Ik ben een zeer tevreden gebruiker, en zou voor geen goud met welk ander OS ook willen ruilen. Voor mij zit WebOS (waar de Palm Pre op draait) tussen iPhone (gelikt, makkelijk apps installeren) en Windows Mobile (Ook een hoop prog's maar wel een stuk minder gebruiksvriendelijk en zeker minder gelikt) in. De App Catalog is nu nog steeds te klein maar groeit inderdaad zeker.

Ik vind de Palm Pre idd te laat op de NL markt geintroduceerd, dat is ook de reden dat ik hem heb geimporteerd (eerst een duitse qwertz, maar nu een spaanse qwerty). Dit geldt voor veel techies zoals ik denk ik ook. Toch denk ik echter dat het voor de gemiddelde gebruiker niet veel uitmaakt.

De voordelen zijn nog steeds groot tov de andere concurrenten. Ik denk zelf dat het een van de sterkste concurrenten tussen de huidige smartphones is.
- Zeker als je kijkt naar de reden waarom heel veel mensen voor de iPhone kiezen, kun je makkelijk zeggen dat dit concurrent nummer 1 is. Ik denk dat het hier gaat om gebruiksgemak en een gelikte interface, dit is zelfs beter op de Pre. Wat betreft Apps blijft de Pre wel zwaar achterlopen.
- Wat betreft Windows Mobile, WM zal een ongelooflijke inhaalslag moeten maken, teveel mensen haken denk ik af, zoals ik ook heb gedaan. De enige voor mij was het syncen met mijn desktop, maar daar bestaan al goede alternatieven voor, voor bijna alle andere os-en.
- Blackberry heeft een hoop volgers vanwege de mooie toetsenborden, de Pre heeft ook een dergelijk toetsenbord, maar dan in slidervorm, uniek en heel fijn. Voor de liefhebbers is er ook de pixi en dat komt nog meer in de buurt van de blackberry.
- Dan Android, men maakt er veel meer ophef over dan wat het is. Ik denk dat het veel heeft afgekeken van WM met enkele toevoegingen; Android widgets = WM active home screen, Android task planner = HTC's WM task planner, keus uit tientallen android toestellen = keus uit tientallen WM toestellen. HTC maakte voor WM Sense, en voor Android Sense. Feit blijft dat de android interface zelf niet echt bijzonder is en daarom denk ik ook hetzelfde lot begaan is als WM op de lange termijn.
- Dan hebben we nog Nokia met Symbian, wbt smartphones komen zij lang niet id buurt van de andere toestellen. Het grote voordeel van Nokia zit hem in de hardware. De software is echt niet om over naar huis te schrijven, al heb je genoeg aanhangers uit gewenning. Moet eerlijk bekennen dat ik het nooit prettig heb vinden werken.

Het mooie aan WebOS is dat het alle voordelen van de andere toestellen gecombineerd heeft in een toestel, de Pre. Palm maakt het developers ook makkelijker door het os niet gesloten te houden (itt iPhone met haar jailbreaken). Het is zelfs makkelijker voor developers dan op het open source android platform, omdat het hele WebOS op html en javascript is gebaseerd. Er zijn zeker ook nadelen, zoals bv het gebrek aan video recording, wat ik op zich niet mis op dit moment. Dit komt echter zeker in een firmware update (wat ook zeer makkelijk over 3g gaat). Het mooiste is toch het zeer intuitieve cards systeem, voor multitasking. Geen ander toestel kan dit verslaan. Zoek maar even een introfilmpje op youtube.

Genoeg lof over het toestel. Denk dat het maar even geintroduceerd moet worden in NL. Zal zeker een groot aantal kopers krijgen, ook al hoop ik idd dat deze niet in de koppelverkoop terecht zal komen. In bv Duitsland is het toestel in erg korte tijd zeer populair geworden. Denk en hoop zelf dat dit ook in NL gebeurt, des te meer apps zal ik kunnen downloaden. :D
Dan Android, men maakt er veel meer ophef over dan wat het is. Ik denk dat het veel heeft afgekeken van WM met enkele toevoegingen; Android widgets = WM active home screen, Android task planner = HTC's WM task planner, keus uit tientallen android toestellen = keus uit tientallen WM toestellen. HTC maakte voor WM Sense, en voor Android Sense. Feit blijft dat de android interface zelf niet echt bijzonder is en daarom denk ik ook hetzelfde lot begaan is als WM op de lange termijn.
Wat is tegenwoordig nog werkelijk uniek? Wordt tegenwoordig alles niet 'gejat' van andere? Ik denk dat er tegenwoordig nog maar weinig vernieuwing in zit, zo af en toe komt er eens iets wat erg innovatief is (bijvoorbeeld de iPhone) en dan gaan alle telefoon fabrikanten kijken hoe ze dat kunnen na doen zonder het exact over te kopiëren. Android bestaat niet alleen uit widgets en een task planner maar is veel meer of moet nog veel meer worden. Zoals al eerder gezegd, het is nog te vroeg op de markt en daardoor kan je nog niets zeggen over de toekomst.

Wat betreft Nokia; nokia werkte in het begin erg fijn. Het menu op de eerste nokia's werkte lekker en goed voor die tijd. Het probleem bij Nokia is dat ze hier te weinig tot niks aan veranderd hebben in de afgelopen jaren en nu erg achter lopen op de concurrentie. De hardware is inderdaad prima, de software blijft alleen erg achter.

Als je bij mij Palm zegt dan denk ik aan jaren geleden, aan mobieltjes voor zakenlui; erg statisch en zakelijk. Ik hoor er ook vrij weinig over, dus neem ik het niet serieus. Ik geloof best dat de software prima is, maar de marketing is niet goed! Het geeft geen vibe zoals de iPhone dat geeft en Andoid dat nu doet, daarom denk ik dat de Palm Pre erg snel zal gaan floppen.
Veeeeel te laat. We hebben inmiddels de doorontwikkeling van Android en diens telefoons die bijna uitkomen, we hebben telefoons als de HTC HD2, de opvolger van de iPhone en bijv. ook versie 4 van diens OS komt eraan... ik vond de Pre heel interessant, maar men heeft niet bepaald laten zien dat ze serieus de boel weer op orde hebben. Te laat met een SDK, die vooralsnog weinig voorstelt, geen goede appstore, en nu weer de verspreiding van een alweer oud mobieltje.
De SDK van WebOS is nog altijd veel eerder verschenen dan die van de iPhone, net als de appstore. Daarnaast is Palm een redelijk klein bedrijf, ze kunnen gewoon niet zo snel als Apple alles ontwikkelen. Zelfde geldt voor Android, dat wordt grotendeels door Google ontwikkeld, daar kan een bedrijf als Palm al helemaal niet tegen op.

Ik vind het jammer dat het 6 maanden duurt tot het toestel hier uit komt, maar dit geeft wellicht wel wat meer hoop voor toekomstige producten. Daarnaast wordt verwacht dat op CES een nieuw toetstel bekend gemaakt wordt.
Hoe kom je daar nou bij :? Palm had nog niet eens Web OS geïntroduceerd toen Apple de App Store al geruime tijd had geopend. In maart 2008 heeft Apple de SDK voorgesteld. In de zomer van 2008 is toen de App Store geopend. Palm heeft WebOS pas in januari tijdens CES geïntroduceerd. De eerste telefoon met Web OS, de Palm Pre kwam afgelopen juni beschikbaar. Toen bestond Apple's App Store al bijna een jaar.
Ik denk dat het om de relatieve tijden gaat: De webOS SDK kwam een paar maanden later dan het webOS uit. De iPhone SDK kwam pas een jaar na de iPhone uit.
Dat is om de reden omdat Apple eerst niet van plan was om een App-store uit te brengen, en wilden ze het met web-applicaties oplossen.

Later zijn ze hier blijkbaar op teruggekomen, en is dit een succes geworden.
Of dat is in ieder geval wat Apple zei. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze echt dachten dat dat zou uitkomen. Ze hebben ook heus niet in zo'n korte tijd even snel een SDK in elkaar geflanst ofzo, daar zaten ze al heus aan te werken.
Al heel lang ja, de SDK gebruikt men daar zelf namelijk allang. Bovendien is die SDK precies hetzelfde als voor OSX, dus daar zit veel tijd in, maar het was voor hen een vrij gemakkelijke adaptatie.
Nou nou, alsof iedereen altijd maar het nieuwste van het nieuwste wil hebben? Eerder het tegendeel, vaak is het nieuwste van het nieuwste maar matig uit ontwikkeld en levert het je bergen ergernissen op.
Nee, ikzelf hoef ook totaal niet het nieuwste van het nieuwste, maar een bedrijf heeft dit weldegelijk nodig om succesvol te kunnen zijn. Men is de Pre gewoon alweer bijna vergeten en we hebben allemaal al kunnen zien wat voor een succes het is geworden. Ik zou 'em nog best willen, maar doe dit niet omdat ik verwacht dat het gaat floppen.
Het nieuwste van het nieuwste hoef ik niet. Maar je zal zien dat er wel verwacht wordt dat je er wel de prijs er voor betaald. Voor mij dus ook veel te laat.
Eigenlijk wel. vgroenewold heeft gelijk. De mensen die een bijvoorbeeld een iPhone/Black Berry/ random WiMo/Androit toestel wilden hebben, hebben er al één. De markt is verzadigd en ik zie deze Palm inderdaad niet echt groot worden.
Eigenlijk wel. vgroenewold heeft gelijk. De mensen die een bijvoorbeeld een iPhone/Black Berry/ random WiMo/Androit toestel wilden hebben, hebben er al één. De markt is verzadigd en ik zie deze Palm inderdaad niet echt groot worden.
De Palm Pre was interessant, maar nu is er al genoeg vergelijkbaar aanbod: Naast Apple en Blackberry zijn er Maemo (Nokia N900) en Android bijgekomen. Palm is gewoon te laat en zal niets meer worden, tenzij ze de Pre de komende 10 jaar blijven aanbieden, dan zijn er tegen die tijd genoeg gebruikers die er een hebben. Dan moeten ze hem wel blijven verbeteren, tegelijkertijd volledige compatibiliteit houdend.
Apart dat je dat roept aangezien ieder ander nogal lyrisch is over Palm van vandaag de dag. De SDK steekt beter in elkaar dan andere SDK's en tegenwoordig hebben ze zelfs een webbased versie hiervan welke nog geen enkel ander heeft. Als je kijkt naar wat je nodig hebt voor bijv. iPhone OS en Android dan heeft juist webOS een grote voorsprong. De mogelijkheden die webOS biedt lijken ook wat groter te zijn dan van de iPhone en Windows Mobile. Of het ook groter is dan Android durf ik niet te zeggen maar dat is nou ook niet bepaald een geweldig goed systeem (er zijn inmiddels al wat geluiden over een flop alla Windows Mobile). Die app store is iets wat zich aardig aan het vullen is, ik zag dat een paar dagen geleden er al ineens 30 apps op 1 dag erbij zijn gekomen. En dan kun je ook nog eens niet-officiële stores gebruiken iirc. Die HTC HD2 maakt gebruik van Windows Mobile waarvan inmiddels iedereen inclusief Microsoft al heeft aangegeven dat dat OS een gigantische flop is en ze echt alle zeilen bij moeten zetten. Dat is overigens ook direct terug te zien in een marktaandeel van onder de 8%.

Al met al kan ik de vergelijking met de iPhone wel begrijpen maar die met Android en Windows Mobile absoluut niet. Die twee zijn nogal apart omdat bij de ene de fabrikant al heeft aangegeven dat het een flop is (iets wat de rest van de wereld al een tijd riep) en waarbij de ander nou niet bepaald goed van de grond komt en men nu ook al zo langzamerhand begint te spreken van een flop. Je noemt daarmee 2 systemen die tot dusver absoluut niet datgene hebben weten waar te maken wat men voor ogen had en bij beiden gooien ze nu het roer om. De rest van de markt heeft het wel aardig op orde en de vraag is dan ook of die wijzigingen in zowel Windows Mobile als Android nog op tijd komen.

Als je dan verder kijkt naar de huidige smartphones dan zie je dat ze qua hardware bar weinig van elkaar verschillen. Het grote verschil zit 'm in een paar extra features en bovenal de software. De concurrentie die op dit moment plaatsvindt is nogal sterk software gebaseerd. Als je dan nog eens Android en Windows Mobile erbij naast legt dan moet er toch echt heel wat gebeuren willen die tegen de concurrentie op kunnen boksen. Gelukkig is er geen echte grote marktspeler in deze markt en heeft men allemaal een klein marktaandeel. Voor ons als consument houdt dat in dat men elkaar flink moet beconcurreren waar wij dan de vruchten van plukken en hopelijk eindelijk ook devices krijgen waarbij we zeggen "goh, eindelijk een apparaat die gewoon doet wat het moet doen".

@vickypollard: ik proest nog harder om de reacties hieronder omdat maar weer eens blijkt dat er helaas nog altijd mensen zijn die dringend een taalcursus nodig hebben omdat ze bepaalde zaken niet schijnen te snappen of nog erger niet willen snappen. Er staat verder gewoon overduidelijk dat er geruchten zijn waarbij men roept dat Android een flop is omdat het tot dusver niet waar maakt wat Google in eerste instantie riep. Dat gaat zo ver als het aantal apparaten met Android maar ook met dingen als multitouch die nog niet echt aanwezig is en developers die voor de iPhone kiezen vanwege de App Store omdat deze commercieel wel interessant is en die van Android weer niet. Allemaal zaken die uitgebreid in het nieuws zijn geweest zowel hier op tweakers.net als elders. Enige kennis van zaken is dus zeker van belang.

Misschien dat ik het voortaan maar in Jip en Janneke taal moet gaan doen ofzo, wellicht dat een aantal mensen hieronder dan wel het verhaal snappen of het überhaupt gaan lezen....

[Reactie gewijzigd door ppl op 28 december 2009 17:02]

En waar haal jij vandaan dat android aan het floppen is? Is het niet zo dat ze NOG NIET EENS een jaar op de markt zijn in NL (namelijk sinds 1 feb dit jaar). En nu net een jaar op de wereldwijde markt... Wat had je verwacht dat ze 50% van de markt in handen zouden hebben? Ben het echt niet met je statement eens al zie je maar hoe actief er apps voor gemaakt worden en hoeveel activiteit er op verschillende (android) fora's is!

Daarbij komen er in 2010 3 a 4x zo veel toestellen uit met android dan dit jaar (waarom zouden ze dat omhoog gooien als het flopt?)

Enne de market van Android bevat meer dan 20K aan apps, oke niet zo veel als de iphone (is ook echt niet nodig), 1 app om van me scherm een lamp te maken of een dobbelsteen te gooien of wat dan ook is wel genoeg (hoewel 2 a 3 ook nog leuk is en misschien beter kwa concurentie/prijs voor de app maar 20 a 30 apps met exact dezelfde functie telt wel mee in de market maar heeft geen echte toegevoegde waarde).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 december 2009 17:00]

Er zou dit jaar in 3 maanden tijd ook al 3 tot 4x zoveel uit moeten komen net zoals dat aan het begin van dit jaar zou gebeuren. Veel geroep wat in beide gevallen niet is uitgekomen. De vraag is dan ook of ze het in 2010 gaat lukken. Ontwikkelaars staan er niet zo om te springen omdat dat Android Market niet zo erg commercieel interessant lijkt te zijn. Daarnaast ontbreken er ook nog zaken in de software die de concurrentie al lang en breed heeft. Doordat zowel hardwarefabrikanten als ontwikkelaars niet echt massaal op Android springen wat men (lees: Google) eerst wel dacht en voorspelde begint er vanuit o.a. die hoek en de marketing hoek geruchten te komen waarbij men spreekt van een flop. Persoonlijk vind ik het onzin juist om het verhaal wat je hier verteld en dat valt ook gewoon uit mijn reactie op te maken, ik snap je vraag dan ook niet. Het opzetten van zo'n markt is niet iets wat je zomaar in een jaar tijd doet. Ook bij Apple heeft het ruim 2 jaar geduurd. Waarom Google en anderen dan verwachten dat ze binnen enkele maanden wel eventjes 30 verschillende Android toestellen op de markt krijgen is beyond me, dan ben je gewoon absoluut niet realistisch. Dat aantal redt je ook niet binnen een jaar, daar zul je echt 2 jaar voor moeten uittrekken, zeker met het huidige klimaat waarin er heel veel concurrentie is. Het duurt een tijd om je te bewijzen en die tijd is nog niet voorbij dus is het gewoon voorbarig van diverse mensen om dan van een flop te spreken. Maar ja, het gebeurd wel en zorgt er ook voor dat anderen er op reageren. Het heeft wel tot gevolg dat de toekomst van Android minder rooskleurig is waardoor het nou niet bepaald een geweldig goed voorbeeld is. En juist dat is nou ook het hele punt van mijn verhaal.

Had men nou begrijpend gelezen dan had men die essentie van het hele verhaal er ook met gemak uit kunnen halen. Het is te zot voor woorden om te gaan roepen dat iets als Android en Windows Mobile beter is dan webOS terwijl ze allen een nogal wankele toekomst hebben omdat ze zich nog moeten bewijzen. Het zijn geen sterke voorbeelden om de stelling dat de Pre te laat is te onderbouwen. Dat Android is zelfs nog niet eens compleet af.

Dat met die apps geef ik je groot gelijk in. De hoeveelheid apps die in zo'n store staan zegt vrij weinig, het gaat meer om de hoeveelheid unieke apps en vooral ook de hoeveelheid unieke apps die er bij komen. Dingen in de store krijgen en vanuit de store installeren gaan ook gewoon prima. Dat is op vrijwel ieder device hetzelfde, wil prima. Het concept wat er omheen zit is een ander verhaal en dat zit bij Palm erg goed in elkaar omdat ze voor de lancering al druk bezig zijn geweest met diverse ontwikkelaars om wat spullen in die store te krijgen. Er lijkt een veel hechtere samenwerking tussen Palm en de ontwikkelaars te zijn dan bij de iPhone en Android het geval is. Bij Android komt dat meer omdat ze de boel heel erg open laten en dat is voor commercieel gebruik helaas ook een erg groot nadeel, althans dat is wat diverse ontwikkelaars aangeven (zie eerder links).
Daarbij komen er in 2010 3 a 4x zo veel toestellen uit met android dan dit jaar (waarom zouden ze dat omhoog gooien als het flopt?)
Het aantal toestellen heeft 0,0 te maken met of het flopt of niet. Van de iPhone is er ook maar 1 (2 dan, de 3G 8GB wordt nog verkocht als budget) te koop per moment. En dat is ook niet een flop.

Voorderest denk ik inderdaad niet dat Android gaat floppen / is geflopt. Het is imho levensvatbaarder dan Maemo bijvoorbeeld.
Hey, Maemo is al afgeschreven voor het goed en wel op de markt staat.

Als gebruiker van voorgaande versies van Maemo, kan ik je verzekeren dat het een pracht systeem is. Enige manco wat ik had was dat ik niet kon bellen. Dat is nu dus opgelost. En nokia is groot genoeg om het in zn eentje een succes te maken. Symbian is erg groot en compleet bagger in vergelijking met maemo, dus schrijf het nog niet af :P
Android een flop? *proest*
Interessant verhaal maar helaas totaal ongeloofwaardig door te stellen dat Android een flop is. Heb je hier ook bronnen van? Android is er nu pas een jaar en doet het voorlopig vrij goed en heeft wat leuke functies. Volgend jaar wordt het hét Android jaar met een groot aantal nieuwe toestellen en veel nieuwe ontwikkelingen.

Ontopic: ik heb zelf niet zoveel met Palm, maar een vriend liet mij wat filmpjes en dergelijke zien van WebOS en ik moet zeggen dat het er toch wel heel slick en goed uitziet. Dit zou nog wel eens heel groot kunnen worden.

@watercoolertje:
Jup, op verkeerde gereageerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84969 op 29 december 2009 10:42]

Hij reageert juist omdat die het er niet mee eens is ;) (denk dat jij dus of op de verkeerde reageer of de reactie niet helemaal snapt ;))
Anoniem: 80487
@ppl28 december 2009 16:47
Dat is knap, na knap een jaar roepen dat android een flop is, en gekeken naar de groeiende keus aan andriod phones vind ik het nogal gaar.
Het kan bijna geen toeval zijn dat er vandaag ook weer nieuws was van 3D Realms: Duke Nukem Forever leeft (ook) nog.
De Palm Pre is (hier) gewoon te laat, ze hebben de boot gemist. Jammer voor Palm, maar ze hebben het aan zichzelf te danken.
Met het verschil dat de Pre al maanden te koop is in Amerika. Dus je vergelijking gaat mank.
Ik heb nu al ruim een jaar een qwertz blackberry. Die ene toets verschil ben je in no time gewend, dus dat mag de pret niet drukken. De interface zet ik ook altijd op Engels (weinig behoefte aan menutitels als "instelling-en", wat ik soms zie). Waar ik eerder op zou wachten is dat ik verwacht dat de prijs bij witte import lager is.
Too little, too late?

Een jaar geleden was de Pre nog vernieuwend, maar in de tussentijd zijn alle functionaliteiten en bijzonderheden die hij biedt beschikbaar in allerhande Android-toetstellen. En die hebben ook nog eens veel meer applicaties beschikbaar.

Daarnaast hoor ik minder goede dingen over de kwaliteit van de hardware en over de volwassenheid van de software.

Mocht hij als goedkope middenklasser-smartphone worden gepositioneerd, dan is het misschien nog interressant, maar voor de hoofdprijs tegenover al het geweld van de concurrentie (3GS, Bold 9700, N97, Milestone) staat hij denk ik zijn mannetje niet.
Eigenlijk is het een mooi apparaat, maar verschillende bronnen melden dat de firmware om te huilen is en zelfs video's maken kan nog niet met de huidige firmware (1.3.5)
Als je een Qwerty Pre wil, kan je ook een Spaanse importeren; die zijn simlock-vrij te maken.
Wel fijn dat de Pre ook officieel naar NL komt, dat zorgt er hopelijk voor dat je niet meer hoeft te pielen met de appStore, activatie en provider settings (al valt daar redelijk omheen te werken merkte ik, dankzij de homebrew scene)
Ik ga toch echt voor de Pre in februari :P
Al is het wachten wel heel zwaar geweest, na mijn mislukte Palm Pro avontuur: leuk toestel, bagger WinMob-OS (en dus binnen 2 weken weer verkocht en terug naar mijn Treo 650).
Ben al lang en veel aan het lezen en denk dat dit WebOS serieus potentie heeft. Okay, de marketing bij Palm is al jaren niet best, en nu het geld op is alleen nog maar moeilijker lijkt me. Tóch geloof ik erin, en niet omdat ik Palm-addict o.i.d ben. ik snap ook wel dat de I-phone 'hotter' is, maar dat zegt nog niet zo veel over het toestel/hardware/Os etc. Mac is altijd goed geweest in marketing/mode/hypen en respect daarvoor.
Waar ik nog wel mijn twijfels over heb is de navigatie. Nu vlekkeloos met het reeds verouderde Tomtom Navigator op mijn Treo 650, ik heb de 'standaard' navigatie op de I-phone gezien en dat werkt werkelijk totaal niet in my opinion. Graag gewoon GPS-gestuurde navigatie met info 'out of the cloud' is prima, maar navigeren met behulp van zendmasten en kaarten real-time' binnehalen is het nog niet voor mij....welke navigatie de Palm Pre gaat krijgen heb ik nog niet kunnen vinden....iemand??
De Pre kan nooit te laat zijn, simpelweg omdat de specs meer dan genoeg voldoen aan wat de gebruiker wil.

Dat tweakers geilen op nieuwste specs + iphone/android, wil niet zeggen dat de hele bevolking dit ook doet.
De verkoopcijfers laten helaas voor jou wat anders zien. Tot nu toe is er maar een kleine minderheid geïnteresseerd in de Pre. Juist de iPhone, de Android en de BB tpestellen zijn de grote publiekstrekkers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee