Palm blokkeert toegang downloadwinkel voor geëxporteerde Pre-toestellen

Palm heeft met een update de toegang geblokkeerd voor geëxporteerde exemplaren van de Pre. Nederlanders die een Pre in Duitsland hebben gehaald, kunnen daardoor de downloadwinkel App Catalog niet meer bereiken.

Palm PreDe blokkade is ingebakken in update 1.3.1, meldt Precentral.net. Met die update wordt de toegang tot downloadwinkel App Catalog gekoppeld aan de simkaart van de gebruiker. Wie dus zijn Pre in Duitsland heeft gekocht, moet over een simkaart van O2 beschikken. Geïmporteerde Pre's van Nederlanders kunnen daardoor geen applicaties meer downloaden uit de softwarewinkel van Palm, waarin enkele honderden applicaties staan.

De Palm Pre is de eerste smartphone met het op Linux gebaseerde WebOS, dat werkt met bediening op basis van gebaren, en dat informatie uit diverse bronnen, zoals Exchange en Facebook, samenvoegt in het adresboek. De Pre kwam deze zomer in de Verenigde Staten uit en is sinds enige tijd ook in Duitsland verkrijgbaar. Er is een workaround voor de blokkade, maar ook die werkt niet met een Nederlandse simkaart.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-12-2009 • 14:16

85 Linkedin

Reacties (85)

85
85
72
0
0
8
Wijzig sortering
Palm wil volledige controle over zijn appstore. Dat zag je eerder ook al toen iemand open source apps wou toevoegen.

Providers zien dit wel te zitten, gebruikers zijn meer gebaat bij open stores (windows marketplace/ android)
Google heeft anders ook beperking met hun store. Heb je geen telefoon met het Google logo dan kom je in de android market niet in (en moet je ook enkele google apps missen)
en ook hiermee kun je het eens of oneens zijn. leuk_he heeft het helemaal niet over google.
Google heeft anders ook beperking met hun store. Heb je geen telefoon met het Google logo dan kom je in de android market niet in (en moet je ook enkele google apps missen)
hmm, ik kan gewoon de android markt in, zonder google branded android telefoon ;)
Het google logo is niet nodig om in de market te komen. Tot nu toe kom je met elke android telefoon in de market.
En dan zijn de meeste nog 'Without Google'

[Reactie gewijzigd door Team-RiNo op 6 december 2009 14:53]

1: niet waar, de htc hero is ZONDER google logo, maar heeft wel de market :P

en anders gooi je er gewoon een andere market oplossing op ;)
De t-mobile Pulse ook
Palm heeft een dusdanige financiële positie dat het buitensluiten van betalende klanten een domme strategie is. Je zou denken dat ze controle willen houden over wat er in gezet wordt, aan wie er verkocht wordt zou heb veel minder moeten interesseren. Als mensen met een geïmporteerd pre willen kopen of mensen zonder pre willen kopen, laat ze dat maar lekker doen. Elke app die verkocht wordt is er 1.
Ik ken de applicaties niet die in de store zetten, maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat daar een grote speler tussen zit die dit graag wil. "Als jullie dit niet blokkeren dan halen wij onze app uit de store en gaan we extra reclame maken voor onze WinMo versie", oid.
Neemt niet weg dat je door dit soort praktijken een deel van je afnemers tegen je in het harnas jaagt wat volgens mij niet slim is daar Palm financieel er niet al te best voorstaat (zoals mashell al aangaf).
Mijn eerste reactie was inderdaad: Hebben ze eindelijk weer eens een redelijk goed product, kunnen ze nog steeds niet stoppen hun eigen glazen in te gooien!
Je mag onderhand open source apps toevoegen aan Palm's appstore, je krijgt dan zelfs een goedkoper tarief om ze er op te zetten (dacht ik op precentral.org gelezen te hebben).

Daarbuiten zijn er ook alternatieve appstores, zoals die van precentral.org
Palm gaat anders mogelijkheden aanbieden om applicaties buiten de App Catalog om aan te bieden. Dus ja ze willen controle op de App Catalog, maar bieden ook mogelijkheden aan ontwikkelaars die niet in de app store kunnen of willen (bijvoorbeeld bedrijfsspecifieke apps). Dat is al meer als wat Apple doet.
was dit niet diezelfde fabrikant die iTunes .......

dus als het bij hunzelf gebeurt.....


;) (jullie kunnen de puntjes wel invullen)
Hoewel ik begrijp waarom ze deze stap zetten (druk vanuit partijen met wie ze beperkende licenties genomen hebben), staat dit voor Palm - die het toch al zwaar heeft temidden van alle smartphone-geweld - gelijk aan commerciele zelfmoord. Buiten Duitsland gaan mensen hier hoogst pissig om worden en gaan ze, mocht de Pre ooit hier uitkomen, dat ding niet kopen, en de fallout daarvan ("Palm is niet te vertrouwen en doet nare dingen met hun accounts") gaat ook in DE mensen eerder voor een Android-toestel doen kiezen.

Jammer dat men niet eens een keer een echt voor consumenten open mobiel platform kan maken waar je gewoon mee kunt rommelen naar eigen inzicht. Android komt er nog het dichtst in de buurt, maar ook daar zie je afgrijselijke krampachtigheid over root access om te kunnen zorgen dat providers eea dichtgetimmerd kunnen houden...
Maemo en symbian gaan toch aardig die kant op? Symbian is open source, en de Nokia N900 is voor zover ik weet de meest open telefoon die je momenteel kan vinden (op OpenMoko na, maar die is als telefoon weer niet echt bruikbaar begrijp ik).
Open source != open platform. Deze WebOS is gebaseerd op een prima open Linux kernel, maar degene die bepaalt wat je er wel en niet op mag draaien ben je niet zelf.

Ook met de Linux-based mobiles heb je een veel minder open platform dan bij een closed-source PC OS zoals Windows. Als jij Windows geinstalleerd hebt op je PC kun je willekeurig welk stuk software van welke bron dan ook binnenhalen en erop installeren zonder toestemming van Microsoft en/of van de fabrikant van je PC en/of van je internetprovider. De enige rechten waar jij mee te maken hebt zijn de licentievoorwaarden van het stuk software zelf.

Kijk nu eens naar telefoons, bijvoorbeeld een Palm Pre met WebOS. Je mag netjes de broncode van het OS inzien, maar als het aankomt op het installeren van software mag dat alleen vanuit een webshop die door de fabrikant van de telefoon en OS (Palm) en de provider (O2) beheerd wordt, en die toegang wordt geblokkeerd als je met dezelfde telefoon en OS een andere provider neemt. Dat is alsof bij de PC je Steam account geblokkeerd zou worden als je van Tele2 op Ziggo over zou stappen omdat je PC fabrikant een deal had met Steam en Tele2, maar niet met Ziggo :X
Hmm... installeren van 3rd party software ging nog wel op mijn Vista laptop... je mocht alleen niet updaten he?! Nou ja: MOCHT wel en was dan een hele tijd kwijt met wachten... tot aan het einde van de rit windhoos ineens bedacht dat het toch niet allemaal gelukt was en dus alles voor niets was geweest.

Dit gebeurde dan met programma's als: firefox, thunderbird, open office, de ECHTE java (SUN) en dat is allemaal iets wat ik dus NIET meemaak met Linux... gek hè?!
Nope, daar heb je gewoon dependency hell waardoor je mplayer het begeeft op moment dat je gstreamer update, maar als je dat gaat aanpakken breekt iets anders weer :z

* dion_b is ook primair linuxgebruiker hoor...

Ik noem juist een closed-source OS op de PC als voorbeeld van "worst case scenario" qua rechten en mogelijkheden, om aan te geven dat sommige dingen zelfs bij een open-source mobile OS (of iig kernel, de rest van WebOS is zo proprietary als wat) nog slechter dan dat gesteld zijn.
Ik snap je punt, maar voor webOS gaat dit niet op. Er zijn verschillende 'alternatieve' app stores vanwaaruit je software en patches voor webOS kan installeren op de telefoon, en dit wordt voor zover ik weet niet tegengewerkt vanuit Palm.
ow, je bedoelt net zoals apple met de iPhone commerciele zelfmoord heeft gepleegd?
de restricties die apple oplegt zijn veel beperkender en veel moeilijker te omzeilen, maar toch is de iPhone nog steeds één van de best voorkopende telefoons die er is. Wij tweakers kunnen ons er misschien boos om maken, maar de gemiddelde consument boeit het niet zo veel als ze er uberhaupt al van horen.
Verschil tussen Palm en Apple is dat Palm nog een handjevol liefhebbers heeft die nu weggejaagd worden, en dat Apple een succesvol concept op de markt heeft gezet met de iPod en iPhone.
Ik heb mijn Pre een kleine maand geleden gehaald in Aachen, na deze update zit ik daar nu mee :(

Dit kan toch niet. Ik betaal de volle pot, 500 euro, voor die telefoon en mag die niet ten volle gebruiken? Morgen ga ik langs die O2 shop mijn geld terugvragen. :(
gewoon US 1.3.1 installeren en klaar ;) werkt prima.
waar kan ik die downloaden?

edit: trouwens US firmware is dat niet CDMA gebaseerd? werkt dat met de GSM versie?

[Reactie gewijzigd door minimumtweaker op 6 december 2009 15:18]

de software is generiek (bevat dus de mogelijkheid zowel CDMA als GSM aan te sturen) voor zover ik weet. Het is afhankelijk van de chip in je telefoon of ie CDMA of GSM gebruikt.

of d'r zit zelfs een chip in die beide kan, geen idee. Maar Ramon zal 't zo te zien wel getest hebben, dus die US versie werkt gewoon. :)
Gaat te ver om hier helemaal uit te leggen, maar je moet de WebOS Doctor downloaden van Palm met versie Sprint 1.3.1 en hiermee je telefoon 'resetten'. (Ja, je bent dan alles kwijt afaik)

Dan kan je gewoon als een amerikaan de App Catalog benaderen en zie je 550 apps.
Ik zat het me net te bedenken... Volgens mij is dit onwettig in Europa. Dit belemmerd vrije handel tussen de lidstaten. Neelie Kroes, where are you?
Neelie heeft een andere post gekregen.

Bovendien: je mag dat ding uit duitsland halen. Echter, ze zijn niet verplicht te zorgen dat alles dan ook werkt. Het gaat puur om het ding kopen in Duitsland en dan naar NL halen, en die mogelijkheid heb je.
je zou toch denken dat aangezien er in europa vrij verkeer van goederen is dat fabrikanten geen beperkingen op zouden mogen leggen tussen verschillende europese landen, ongeacht hun afspraken met bepaalde leveranciers of verkopers.
je zou toch denken dat aangezien er in europa vrij verkeer van goederen is dat fabrikanten geen beperkingen op zouden mogen leggen tussen verschillende europese landen, ongeacht hun afspraken met bepaalde leveranciers of verkopers.
ze beperken niet de mogelijkheid om de telefoon uit duitsland te halen. Dus voldoen ze aan de wet. Je mag prima zo'n ding importeren.

Alleen of ie werkt, daar haakt de wet dan weer niet op in.
Het is beetje vreemd om te verwijzen naar een andere post, maar stefanos1990 heeft gewoon 500% gelijk. Je haalt zo'n ding met simkaart uit een ander land. Daar mag je gewoon voor 35 cent per minuut mee bellen in Nederland, en dan je apps installeren a 10 euro per MB aan datatraffic (ex de kosten van de app zelf). Mag de rechter eens gaan oordelen dat ze hiermee de wet overtreden, dat gaat ze nooit lukken omdat dit gewoon de internationale telefoontariefen (bij benadering) zijn, en je nou eenmaal een buitenlandse telefoon hebt gekocht.
je mag je Pre ook best in nederland gebruiken, zolang je maar de simkaart van O2 duitsland gebruikt. Dat dat flink geld kost voor jou is jammer maar daar staat niks over in de wet.
Aan de manier waarop Palm met klachten en bugs omging m.b.t. de Treo680 (vast ook andere apparaten, maar dat model heb ik toevallig) meende ik op te kunnen maken dat Palm een arrogant bedrijf is dat zich niets aantrekt van z'n klanten. Eens het geld binnen is dan...

Dit lezende krijg ik zelfs de indruk dat ze een hekel aan hun klanten hebben ofzo.

Binnenkort heb ik mijn iPhone hopelijk binnen en dan ben ik geloof ik echt wel klaar met dat hele bedrijf.
Gelukkig heb je met Apple wel een bedrijf wat service hoog in het vaandel heeft staan..... Gisteren Kassa! niet gezien zeker? Dat ging nu niet bepaald over klantvriendelijkheid.
Het bizare is dat daar de ervaringen nogal over uiteenlopen.

de een kan het bevestigen, de ander heeft een 3 jaar oude adapter nog zonder meer vervangen gekregen.

Nou mag dat natuurlijk domweg niet, en moet je je sowieso aan die 2 jaar houden, maar gek is het wel.
Dus je stapt over van het ene bedrijf dat z'n klanten niet serieus neemt naar het andere? Zie bijvoorbeeld Kassa van gisteren avond.
Inderdaad niet gezien. Ik zal uitzending gemist eens checken...
Ach ik denk dat er op de achtergrond al aan een "oplossing" wordt gewerkt voor dit probleem. Beetje flauw is het wel, wat maakt het uit. Uiteindelijk kopen die mensen toch ook gewoon hun app's en verdienen ze eraan. We moeten een keer af van de bepalende gedoe, door internet kijken we over alle lands grenzen heen.

Als fabrikanten dat nou ook een deden met hun "winkels". Ze willen wel graag overal in de wereld hun toestelen verkopen maar per land moeten we bepalen wat we voor de downloads gaan vragen.
Dus in NL betalen we b.v. 20 euro en in VS 20 dollar (gebeurd nu al veel met b.v. hardware), of de wel wij betalen weer het meest.

[Reactie gewijzigd door bonus op 6 december 2009 15:45]

We moeten een keer af van de bepalende gedoe, door internet kijken we over alle lands grenzen heen.

Als fabrikanten dat nou ook een deden met hun "winkels".
als die fabrikanten dat zouden kunnen doen dan zouden ze het maar wat graag doen. het probleem is dat er per land verschillende regels en belastingen gelden.

maar goed, de mensen die telefoons importeren uit het buitenland weten van tevoren dat dit risico's heeft. en deze mensen zijn meestal technisch genoeg om buiten de app store om de apps te installeren. dat is bij WebOS namelijk helemaal niet zo moeilijk.

[Reactie gewijzigd door stefanos1990 op 6 december 2009 16:04]

...het probleem is dat er per land verschillende regels en belastingen gelden. (...) de mensen die telefoons importeren uit het buitenland weten van tevoren dat dit risico's heeft.
Dit soort risico's horen helemaal niet te bestaan. Het artikel verwijst specifiek naar Nederlanders die een Palm toestel in Duitsland hebben aangeschaft. Voor (de meeste) EU-landen geldt een vrije doorgang van verkeer, diensten en goederen. Onder andere tussen Nederland en Duitsland. Zodoende is Palm met deze vorm van uitsluiting m.i. in overtreding met de Europese wetgeving.

Iets soortgelijks is ook al jaren aan de gang bij bijvoorbeeld de verkoop van nieuwe auto's; verschillende Europese fabrikanten schreven hun dealernet voor geen garantie-afhandelingen te treffen voor auto's die (gelokt door het verschil in de netto prijzen) over de grens waren aangeschaft en dan parallel werden ingevoerd. Daar zijn destijds hele dikke boetes voor uitgedeeld.

Anders wordt het overigens als je dergelijke toestellen uit de VS of Azië haalt. Deze vorm van parallelimport wordt juist veelal beschermd door internationale handelsverdragen.
idd in europa is er vrij verkeer van goederen en de beperking die palm nu maakt lijkt wel erg is strijd met het vrije verkeer van goederen.

Het zou toch te gek zijn dat bijvoorbeeld een in duitsland gekochte auto niet op nederlandse benzine zou kunnen rijden om maar iets geks te noemen.
Het is doelstelling van Europa om vrij verkeer van goederen en diensten te regelen. Dat betekent dat de lidstaten daar niet zomaar beperkingen mogen opleggen. Maar fabrikanten mogen dat natuurlijk wel. Het zou anders een vreemde boel worden in de gefragmenteerde markt van Europa.

Dat zou betekenen dat je diensten die je via internet bijv. alleen in Engeland aanbiedt, ook in heel Europa zou moeten aanbieden. Of nog sterker dat als je een webwinkel hebt in Nederland, je verplicht in heel Europa zou moeten leveren. Nee, zo werkt het niet :)
Fabrikanten willen liever per land verkopen, dan kunnen ze overal winstmarge omhoog krikken....

[Reactie gewijzigd door bangkirai op 7 december 2009 00:33]

Fabrikanten willen dat helemaal niet.

Ze willen het maximum voor hun producten rekenen.
Kijk maar naar de prijsverschillen tussen producten in verschillende landen.
Vaak als je naar de US t.o.v. EU kijkt is 1 USD 1 euro.

Het verschil bestaat echt niet alleen door verschil in regels en belastingen, heffingen.
Als je bij Pixmania koopt heb je geen idee waar je mobiel vandaan komt. Ik heb twee toestellen gekocht de een kwam uit Frankrijk en de ander uit Duitsland. Dus "de mensen die telefoons importeren uit het buitenland " hoeven daar dus niet altijd weet van te hebben.
Mijn bij Bol.com gekochte Pentax K200d kwam met een Duitse handleiding.
Is dus ook parallel-import, en dat was niet eens mijn keuze.

Persoonlijk had ik liever een Engelse handleiding gehad, of een in de taal van de fabriek waar het ding gemaakt is (Taal:Cebuano, Mactan Island, Provincie Cebu, Filipijnen), dat is ook de taal van mijn vrouw.

Kortom, Palm goed dat je Linux gebruikt, maar zeer slecht dat je dit soort dingen doet, dan neem ik wel een telefoon met Maemo of Android Daag Palm, ga maar failliet.
Anoniem: 326972
6 december 2009 14:22
En waarom zou je als je in duitsland een telefoon koopt een duitse simkaart moeten hebben? Welk belang heeft PALM hierbij?
Dit is trouwens in strijd met de europese vrije markt . Het komt er namelijk op neer dat je niet in een ander land mag gaan shoppen (want het werkt ni in jouw land van herkomst). VW is hier ooit voor gepakt met duitsers die geweigerd werd om en auto te kopen in italie.
Én met regels die koppelverkoop verbieden? Mag Palm een gebruiker, ongeacht land, opzettelijk beperkingen opleggen omdat hij een andere SIM gebruikt?
op een iPhone zit toch ook een simlock (als je die bij t-mobile haalt) ?

Koppelverkoop is niet per definitie verboden, er zijn alleen specifieke vormen verboden.

In die optiek: in de EU is vrij verkeer van goederen en personen. Ze mogen je dus niet verbieden zo'n ding te importeren. Maar, ze zijn niet verplicht te zorgen dat het toestel volledig en goed werkt. Dat is nou een van die geniepigheidjes.

Net zoals: je hebt het recht om een film op DVD te kopieren als backup, maar ze mogen wel allerhande beveiligingen aanbrengen om te voorkomen dat je die backup maakt.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 6 december 2009 20:01]

In strijd met de europese vrije markt of niet, Apple doet al sinds de introductie van de iPhone niet anders en is daar ook nooit voor aangepakt.
Van mij hoeft Palm hiervoor helemaal niet aangepakt te worden. Ik snap het alleen niet van ze. Wil iemand graag hun nieuwste en beste toestel hebben, wordt 't hem moeilijk gemaakt!
En Palm verkoopt zijn Pre echt niet goed als Apple hun iPhones.

Dus ik snap het gewoon niet van ze. Ik vind het, zonder verder wat van de achtergrond te kennen, in eerste instantie gewoon oer-stom.

Maar ja, wie ben ik? ;-)

--Tim
Apple doet dit helemaal niet. Als jij een simlock-vrije iPhone haalt in Italie of Belgie mag jij met een NL simkaart gewoon apps downloaden in de iStore. Geen probleem.

Sterker nog, als Apple dit kunstje zou flikken dan was Tweakers te klein om alle reakties te bevatten.
Klopt inderdaad. Er is sprake van vrij handelsverkeer binnen de EU. Je mag gewoon je spullen in het buitenland kopen. Gaat Palm hiervoor aangepakt worden?
even de opvolger van Neelie Kroes bellen!
Deze verandering beperkt handelsvrijheid binnen de EU (Iedereen mag binnen de EU eender wat aankopen en eender waar gebruiken/doorverkopen), en zal volgens mij dus nog een staartje krijgen vanuit de EC.
Volgens mij gaat dit niet helemaal op. Je mag en kunt hem immers gewoon kopen. Alleen zit er dan wel een beperking op...
Het beperkt de concurentie binnen de unie: de nationale markten schermen zich immers af tegen elkaar, en datr is net wat de EC NIET wil... Ik zeg niet dat er zeker iets van komt, maar vanuit de EU kan hier zeker iets aan gedaan worden... Als de wil er is tenminste.
Toch wel, want ook applicaties "koop je". En daar wordt een vreemde beperking (niet uit het juiste land) op gelegd.

Wat dat betreft zijn device-gebonden winkels zowiezo een rechtszaak die staat te trappelen binnen de EU. Helemaal voor zaken die niet alleen op dat apparaat kunnen draaien. Je loopt namelijk het risico op "koppelverkoop" (i.e. als je een mp3-tje wil kopen *moet* je ook produkt y hebben. Apple ontloopt deze hoofdpijn door iTunes gewoon gratis ter beschikking te stellen en iPhoneOS niet te licenseren)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 december 2009 15:00]

Weer een argument om geen Pre te kopen :|
Je weet nooit wat er in een volgende update geblokkerd gaat worden. Straks mag je niet eens meer bellen met een simkaart die niet uit het land van herkomst komt van het toestel. Lekker als je naar het buitenland verhuist ofzo. |:(
Als ik in het buitenland ben voor me werk ofzo prik ik meestal een lokale (prepaid)SIM in me toestel om in het land beter te kunnen bellen. Dan zou je nu dus al niet meer bij die app-store kunnen komen :(
Wat een onzinargument. Met een Duitse Palm Pre kan je bellen met alle Nederlandse providers (3G toegang is wat lastiger maar sinds 1.3.1 ook relatief makkelijk).
Als je als Duitser een maand in Nederland zit en voornamelijk lokaal moet bellen koop je een pre-paid sim kaart van een Nederlands provider. Dan bel je goedkoper dan het internationale tarief dat je met je Duitse kaart moet betalen.

Zeker geen onzin argument dus.
Wat dus gewoon prima werkt.
Totdat Palm besluit dat dat niet mag, wat zijn punt dus is.
Moet ik dat lezen als "Palm wil graag weinig Pre's verkopen. Daarom limiteren ze de mogelijkheden voor mensen die 'em elders kopen, omdat hij in hun land niet te koop is" ?!? |:(
Dat lijkt de wereld op z'n kop. Moest hij nu in NL ook te koop zijn (maar dan bvb duurder) zou 'k het begrijpen, maar nu...?
Tjah, het zal wel moeten van de providers. die zien natuurlijk niet graag dat hun simkaart wordt vervangen door een buitenlandse simkaart.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee