Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse marine is er in geslaagd om een projectiel met een energie van 33 megajoule af te schieten door middel van een elektromagnetische railgun. Volgens de marine gaat het om een wereldrecord.
De railgun, waar de Amerikaanse defensie al sinds de jaren tachtig onderzoek naar doet, lanceert het projectiel door middel van een lading elektriciteit en het ontstaan van een sterk magnetisch veld. Projectielen kunnen versneld worden tot een snelheid van Mach 7.
Het Office of Naval Research houdt al enige tijd proeven met het futuristische wapen. Vrijdag slaagden de onderzoekers er in om een projectiel met een energie van 33 megajoule af te schieten. Het zou daarbij gaan om een wereldrecord. In 2008 lag het oude record nog op een schot met een energie van van 10 megajoule.
:fill(white)/i/1292163557.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1292163558.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1292163559.jpeg?f=thumb)
Doel van het onderzoek bij de Amerikaanse marine is om een nieuw wapensysteem voor toekomstige oorlogsbodems te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een railgun zou een projectiel door middel van de vrijgekomen kinetische energie over een afstand van 100 zeemijl, omgerekend circa 185km, afgevuurd kunnen worden. Hierdoor kan een marineschip een veilige afstand houden van het doelwit.
Een ander voordeel van het gebruik van railguns in de marine is dat de schepen geen springstoffen meer aan boord hoeven te hebben, waardoor de kwetsbaarheid afneemt. Ook kunnen er meer projectielen worden meegenomen. Onderzoekers verwachten dat de eerste proeven op zee in 2018 gehouden kunnen worden en dat in 2020 de eerste schepen met het nieuwe wapentuig uitgerust kunnen worden.