Microsoft geeft publieke bèta Internet Explorer 9 vrij

Microsoft heeft woensdag de publieke bèta van Internet Explorer 9 uitgebracht. De browser ondersteunt volgens de softwarereus vrijwel alle mogelijkheden van html5 en zou moeten uitblinken in snelheid door het gebruik van de gpu.

Hoewel Internet Explorer nog de meest gebruikte browser is, brokkelde het marktaandeel van Microsofts browser de laatste jaren langzaam maar zeker af. Mede door de komst van Google Chrome heeft de softwaregigant besloten om de ontwikkeling van zijn webbrowser te versnellen.

Internet Explorer 9, dat relatief snel op de introductie van IE8 volgt, draait op Windows Vista en Windows 7. Gebruikers van XP blijven steken bij IE8 of moeten een concurrende browser gebruiken, omdat IE9 gebruikmaakt van DirectX 10. In de aanloop naar de vrijgegeven bèta heeft Microsoft vier 'platform previews' van IE9 uitgebracht.

In deze testversies lag de nadruk op het tonen van de rendering-engine en het ondersteunen van met name html5-elementen; een normale browserinterface was nog niet zichtbaar. Nu Microsoft de eerste publieke bèta heeft onthuld, hoopt de fabrikant dat ook de andere features en vernieuwingen in de smaak vallen. De bèta is te downloaden vanaf Beautyoftheweb.com.

Microsoft wil met IE9 een inhaalslag maken. Zo ondersteunt de browser vrijwel alle mogelijkheden van de nog niet afgeronde html5-standaard, css3 en EcmaScript5. Het open videoformaat WebM wordt echter niet ondersteund: de browser kan alleen overweg met video's die met h.264 zijn gecomprimeerd.

IE9 moet ook beter overweg kunnen met de reeds gevestigde webstandaarden. Daarnaast heeft Microsoft de javascript-engine ten opzichte van IE8 flink opgevoerd waardoor webapplicaties soepeler draaien.

IE9 Hardwareacceleratie FishtankEen van de belangrijkste innovaties van Internet Explorer 9 daartoe is de ondersteuning voor hardwarematige rendering via de gpu. Microsoft claimt dat zijn browser als enige hardwarematige versnelling op alle elementen in een webpagina kan toepassen. Daaronder vallen ook vectorgraphics in svg-formaat en lettertypes die in het Web Open Font Format zijn opgeslagen. Voordeel hiervan is volgens Microsoft dat websites zich als applicaties kunnen gedragen en hierdoor sneller reageren.

Snelheid is voor Microsoft in IE9 erg belangrijk. Om beter inzicht te krijgen in hoe verschillende websites zich gedragen bij het laden van een pagina, heeft Microsoft ruim 7000 websites wereldwijd bestudeerd, waaronder ook Tweakers.net. Op basis hiervan heeft de fabrikant geprobeerd ontwikkelpatronen te herkennen.

De kennis die Microsoft hiermee heeft opgedaan heeft de fabrikant naar eigen zeggen in zijn voordeel gebruikt bij de ontwikkeling van de nieuwe javascript-engine Chakra. Deze engine kan meerdere cores gebruiken. Het compilen gebeurt op de achtergrond terwijl het renderen op de voorgrond gebeurt. Door deze manier toe te passen scoort IE9 nu hoog in de Webkit SunSpider-javascript-benchmark: alleen Chrome 7.0 Nightly, Opera 10.6 en Chrome 6.0 zouden nog beter scoren.

Ook heeft Microsoft in IE9 het zogenoemde marshalling overbodig gemaakt. Dit proces was in IE8 nog nodig om voor de 'vertaling' tussen tussen het DOM en javascript te zorgen. Chakra heeft deze taak nu overgenomen. Verder introduceert Microsoft in IE9 een nieuw layoutsysteem voor het geheugenbeheer. Dit moet ervoor zorgen dat de browser aanzienlijk minder geheugen gebruikt, wat vooral zou schelen als gebruikers meerdere tabbladen open hebben.

Niet alleen onder de motorkap heeft Microsoft de nodige aanpassingen gemaakt, ook de interface is onder handen genomen. Volgens Dean Hachamovitch, vice-president, draait het in IE9 niet langer om de browser: "Het gaat om de site. Zo worden bijvoorbeeld alleen nog maar de terug- en vooruitknop getoond en is het openen van een nieuwe tab nu razendsnel. De nieuw geopende pagina bevat bovendien de populairste websites van de gebruiker."

Ook integreert de nieuwe browser beter met Windows 7 dan zijn voorganger. Dit is vooral goed merkbaar bij de nieuwe functie Pinned Sites. Hiermee kunnen gebruikers in plaats van alleen programma's ook websites aan hun taskbar toevoegen. Site-ontwikkelaars kunnen hier gebruik van maken door Jump Lists te ondersteunen om zo de belangrijkste functies van een website direct te ontsluiten.

Een andere opvallende vernieuwing in IE9 is Aero Snap. Hiermee kunnen gebruikers het irrelevante deel van een website buiten beeld 'parkeren'. Hierdoor blijft er meer schermruimte over voor een ander browserscherm of een applicatie. Tijdens het parkeren van een tab blijft de content op die pagina actueel. "Een video die wordt bekeken, speelt dan bijvoorbeeld gewoon door", aldus de vice-president.

IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface IE9 User Interface

Door Wilbert de Vries

15-09-2010 • 20:13

317 Linkedin

Lees meer

W3C onthult mogelijk html 5-logo Nieuws van 18 januari 2011
IE9 krijgt anti-tracking-tool Nieuws van 8 december 2010
Internet Explorer bestaat 15 jaar Nieuws van 16 augustus 2010
'Microsoft gaat IE9 aankondigen' Nieuws van 18 november 2009

Reacties (317)

Wijzig sortering
Adobe heeft een bèta van de 64bit-versie van Flash 10 vrijgegeven voor Internet Explorer 9. Te downloaden via Adobe.com.

Hier getest, werkt nog wel wat langzaam, maar het werkt verder goed.
Volgensmij zou die preview ook geschikt zijn voor de 64-bits versie van IE8, alleen in IE9 is er dus nog extra support..
Hij draait hier pirma! Start zonder delay op, dus dat is al heerlijk. Verder vind ik de integratie met Windows 7 fantastisch. Dit biedt unieke mogelijkheden voor web developers om hun sites te integreren met Windows 7. Twitter heeft dit bijvoorbeeld al gedaan. Misschien ook een idee voor Tweakers.net? Om snel toegang te krijgen tot je GOT bookmarks, pricewatch, profiel en dergelijke. Daarnaast helpt het pinnen op de taskbar bij het snel schakelen tussen je favoriete web sites (/apps).

Wat ik mij eigenlijk afvraag is waarom er alleen hardware acceleratie is voor DirectX 10 en hoger. Ik heb nog een Radeon X1900 kaartje die prima met de meeste games kan meekomen, maar websites renderen doet ie niet. Dit is te zien aan het feit dat onder internet options -> advanced -> Use software rendering instead of GPU rendering standaard aanstaat en niet uit te zetten is.

Een andere gave feature is de "New Tab" pagina, met de meest bezochte sites. Natuurlijk al lang aanwezig in Chrome, maar beter goed gejat dan slecht bedacht.

Qua snelheid valt me meteen op dat sites als Engadget, die in IE8 niet vooruit te branden was, erg soepel laadt en ook erg soepel scrollt, iets wat ook erg langzaam ging.

De interface vind ik persoonlijk erg mooi en clean. Het enige waar ik me aan stoor is de Back-button die aan de onderkant is afgesneden (oke, dat is mierenneuken maar toch ;)).

Hopelijk gaat ie bevallen als dagelijkse browser.

[Reactie gewijzigd door IntoDevel op 15 september 2010 20:42]

Wat ik mij eigenlijk afvraag is waarom er alleen hardware acceleratie is voor DirectX 10 en hoger. Ik heb nog een Radeon X1900 kaartje die prima met de meeste games kan meekomen, maar websites renderen doet ie niet. Dit is te zien aan het feit dat onder internet options -> advanced -> Use software rendering instead of GPU rendering standaard aanstaat en niet uit te zetten is.
Omdat IE9 gebruik maakt van Direct2D, wat weer alleen op DirectX 10 draait. Voor XP support zouden ze al deze api's moeten backporten naar XP, en dat is gewoon niet meer economisch verantwoord.... alleen al omdat DirectX 10 alleen met het WDDM 1+ driver model werkt, wat geintroduceerd werd met Vista. Dus ze zouden bijna heel XP moeten herschrijven.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 15 september 2010 20:57]

Aan de andere kant beweert men bij Mozilla dat zij wel gaan werken aan hardwareversnelling voor MS-Windows XP, zij denken dus dat het wel een economisch verantwoorde investering is.

Gezien het marktaandeel van MS-Windows XP is het dat ook, naar mijn mening. Nu is het natuurlijk wel interessant om te weten wie er MS-Windows XP gebruiken. Als meer dan 50% van de XP-gebruikers zakelijk zijn (en mogelijk nog op MSIE6 vastzitten), dan wordt het een ander verhaal.
Verschil is natuurlijk dat MS geen geld verdiend aan mensen die nog op XP zitten dus zij zijn gewoon bezig om 7 zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Firefox verdient afaik door de Google search die erin zit en heeft gewoon baat bij op zoveel mogelijk computers draaien.
Oke duidelijk verhaal. XP hoeft niet meer ondersteund te worden. Ben het ermee eens dat dat achterhaald. Vroeg me alleen af waarom DirectX 10 nodig is, maar dat komt dus doordat Direct2D pas vanaf DirectX 10 wordt ondersteund. Misschien dus handig om een DirectX11 kaartje te kopen, alleen is dat wat moeilijk te verantwoorden als het alleen gaat om browsen :P (gamen doe ik niet meer zo vaak meer).
Dat een bepaalde functie er pas sinds directx10 in zit, wil niet zeggen dat je een nieuwe kaart moet kopen.
Het lijkt er bv. erg op dat mijn oude nvidia en de intel gpu in mijn laptop, deze functie goed ondersteunen (gezien de snelheid van de browser.. en als dit zonder gpu versnelling is, wil ik niet eens weten hoe snel de browser is met gpu versnelling)
XP is misschien achterhaald, maar het wordt nog wel volop gebruikt. En door IE9 niet uit te brengen voor XP scheept ons op met een IE8 probleem, zoals dat we ook al het IE6 probleem hebben. IE8, is gelukkig een stuk beter dan IE6, maar het ondersteund vrijwel niets van CSS3 en/of HTML5. Web developers zullen dus nog tot iig 2014, met zowel IE6, IE7 als IE8 rekening moeten houden.
CCS3 en HTML5 zijn echter nog helemaal niet af!
Slechts kleine stukjes zijn klaar, de rest is nog allemaal in beta. Tegen de tijd dat CSS3 en HTML5 officiele standaards zijn, en daadwerkelijk gebruikt worden, is het marktaandeel van IE8 nihiel.
als IE9 dan toch kan software-renderen, waarom is er dan geen niet-hardware-geaccelereerde versie voor XP van IE9?
hoe eerder ze iedereen over hebben op eenzelfde versie, hoe sneller ze de support van bv IE7 kunnen staken
Lijkt wel of IE9 ineens een ander lettertype gebruikt. Veel minder gestoken scherp als ik gewend was onder ie8.

En ik heb al met cleartype (in advanced settings vd browser options) zitten spelen.

Best irritant dit.

Verder ff wennen maar het simpele bevalt wel.

Enne, hoe de-installeer ik ie9? 8)7
Antwoord: http://social.answers.mic...e1-4f0a-8056-4a6abd9a0f9b

Ook raar dat je niet zonder live-id oid, feedback kunt sturen.... 8)7

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 15 september 2010 21:07]

Lijkt wel of IE9 ineens een ander lettertype gebruikt. Veel minder gestoken scherp als ik gewend was onder ie8.
Heeft het mogelijk te maken met het hardware-versneld renderen van de pagina? Bij Firefox 4 beta5+ is het namelijk ook zo dat het er net iets anders uit ziet als de voorgaande versie.

Op zich zou het een groot minpunt zijn als het niet mogelijk is om hardware-versneld renderen de font-weergave zou verpesten, hopenlijk weet men (zowel Microsoft als ook Mozilla) het in een volgende versie weer te verbeteren naar de 'ouderwetste' rendering.
Ziet er goed uit vind ik zelf. Ik vraag alleen mij af of elke tab in een apart proces wordt geopend.
Waarschijnlijk niet, men zal eerder groeperen op domein en dergelijke (omdat er namelijk ook gegevens gedeeld moet kunnen worden tussen verschillende tabs die hetzelfde domein opvragen, maar een andere subpagina).
Dat is een belangrijke vraag iid. Dat is bij Chrome bv wel het geval.
Het voordeel is dan dat als een site 'vast' loopt je niet direct de rest van de openstaande paginas/verbindingen kwijt bent.
Dit was in IE8 wel zo, ik gok haast dat het hier ook zo is gedaan. Overigens is het niet zo dat dit heiligmakend is. IE8, net zoals chrome, wou nog wel eens helemaal crashen als er wat problemen waren met één tab.
De tabs in chrome draaien elk als afzonderlijk process, dus als een tab crasht behoort dit geen gevolgen te hebben in andere tabs (ik heb dit namelijk nog nooit meegemaakt, gebruik het sinds v1 beta). Wat wel kan is dat je de gevolgen van het crashen van de flash plug-in terugziet in elk tab...
in IE8 lijkt dit beter te werken als in Chrome moet ik eerlijk zeggen. Ik heb al een aantal keer gehad dat alle tabs werden gesloten in Chrome als er 1 vast liep (verschillende sites). Terwijl er in IE8 maar 1 venster gesloten wordt.
Ja, dat doet hij (net getest en gezien in de task manager). Dit is ooit geintroduceerd, zoals anderen ook al opmerkten in IE8... waarna Chrome het ook ging doen.
Ja, dat doet hij (net getest en gezien in de task manager). Dit is ooit geintroduceerd, zoals anderen ook al opmerkten in IE8 Chrome... waarna Chrome IE8 het ook ging doen.
Het zat al in de eerste beta van IE8 die voor de eerste release van Chrome was.
iemand die weet of de layout in iedergeval terug kan naar IE8 stijl? vind IE9 wel heel erg kaal..
Hoe kaler hoe beter. Ik hou niet van drukke menutjes :)
in dat opzicht ben ik nog steeds fan van IE6, die was pas kaal en toch effectief :) (het stoort ook niet, bij bovenstaande screenshots stoorde ik mij er direct aan 8)7 )

[Reactie gewijzigd door mschol op 15 september 2010 21:28]

Dan moet je KDE gebruiken.
Het is nog een BETA, pas in de final zullen er allerlei opties bijkomen en functies,
Een hoop "oude layout" kun je terughalen door rechts te klikken naast de tabs.
Dan aanvinken welke balken je terug wil hebben :)
MS maar ook andere softwaremakers en webdesigers vinden het tegenwoordig leuk om alles te verstoppen waardoor ik als gebruiker me a) suf zoek en b) rotklik om iets gedaan te krijgen.
Dit is een leuke feature. Ik heb het in elk geval nog niet eerder ontdekt in IE.
Ipv de status balk verschijnt er links onder een kleine info pop-upje, daar houdt ik wle van, krijg ik mijn pixels tenminste terug op de laptop.

http://members.home.nl/bees/aap/ie9status.jpg
Is wel handig, maar had wel een stuk mooier gekund. Op deze manier ziet het er net uit als een weggelopen tooltip, terwijl het er in Chrome een stuk mooier uitziet. Daar zit het mooi tegen de rand aan, en past het goed in de browser.
Dan moet je Chrome gebruiken, daar zit dat al ruim 2 jaar in.

Daar heeft Microsoft dit idee ook vandaan..
Dat is inderdaad erg fijn, en ook al sinds dag 1 hoe Chrome dit doet.

Verder prima hoor dat "beter goed gejat dan slecht bedacht".

Hoe meer browsers goede elementen van elkaar overnemen en slechte ditchen, des te sneller de ontwikkeling gaat lijkt me :)
Je kan natuurlijk ook full screen gebruiken (F11) voor nog meer pixels, de adresbalk en tabbladen verbergen dan automatisch. :)
Hij is echt super snel. Tweakers.net staat echt waanzinnigsnel op het scherm.
Het minimalistische past goed bij Win7 en vind ik een stuk beter dan de vorige versies, waarbij de bovenste balk toch wel heel veel ruimte in neemt.
Aan de andere kant vraag je je af waar de ribbon is gebleven. Die zou worden doorgevoerd in steeds meer programma's, maar in msie9 is ie nergens te bekennen (op zich goed, want de ruimte die er nu is bevalt me wel).

Wat ik nog niet heb kunnen vinden is de status indicator dat de pagina geladen wordt.

En ik heb al een paar pagina's gevonden die in in compatmode moet bekijken, terwijl die het in msie8 zonder problemen deden.
Aan de andere kant vraag je je af waar de ribbon is gebleven. Die zou worden doorgevoerd in steeds meer programma's, maar in msie9 is ie nergens te bekennen (op zich goed, want de ruimte die er nu is bevalt me wel).
Overal blind een ribbon in gooien is natuurlijk niet handig... Ik ben wel benieuwd hoe jij een ribbon in een browser zou willen zien?
Voor de plugins zou het wel handig kunnen zijn. Ipv losse balken een eigen plekje in de ribbon.
Next/Back/Home buttons hadden best in ribbon style gekund, etc. Er is wel het een en ander voor te bedenken.
De status indicator staat in het tabblad dat aan het laden is, op de plek van de favicon
Mijn eerste paar punten:

Een hele verbetering! Hij is een stuk sneller en renderd een stuk mooier (naar mijn mening) dan IE8

Het menu dat nu alleen via "ALT" te bereiken is moet in een knop onder gebracht worden, nu zullen ze voor de gemiddelde gebruiker niet te vinden zijn

Nog erg veel rare render foutjes, bijvoorbeeld dit: http://www.postimage.org/image.php?v=gxcazEr waar een custom font dmv Google Font Directory wordt gebruikt. Het wisselt of dit wel of niet goed eruit ziet.

De achteruit knop, adresbalk en tabbladen moeten omhoog net zoals bij Chrome het geval is, nu zit daar een hele lege balk boven

Er is geen text-shadow ondersteuning, een heel aantal andere CSS3 dingen ook niet, maar border-radius gelukkig wel :)

[Reactie gewijzigd door bvdbijl op 15 september 2010 21:30]

De achteruit knop, adresbalk en tabbladen moeten omhoog net zoals bij Chrome het geval is, nu zit daar een hele lege balk boven

Dat is geen lege balk, dat is de rand van het venster (ben ff de naam kwijt) waar je dus ook op rechts kan klikken.
Klik maar eens met je muis links boven in de balk, dan zie je nog wat programma opties.

Het menu dat nu alleen via "ALT" te bereiken is moet in een knop onder gebracht worden, nu zullen ze over de gemiddelde gebruiker niet te vinden zijn

De gemiddelde gebruiker moet daar ook gewoon van af blijven......... :)

[Reactie gewijzigd door Berkowic op 15 september 2010 21:02]

Ja ik snap wel dat dat gewoon de balk van het scherm is, maar ze zouden nog wat meer ruimte aan de pagina zelf kunnen geven door de tabs omhoog te plaatsen zoals bij Chrome het geval is.

Verder kan hebben ze ook een menu, als je op dat radertje rechts klikt dan opent zich een menuutje met wat opties, had ik op het eerste gezicht niet opgemerkt :P
Ja ik snap wel dat dat gewoon de balk van het scherm is, maar ze zouden nog wat meer ruimte aan de pagina zelf kunnen geven door de tabs omhoog te plaatsen zoals bij Chrome het geval is.

Ja, heb je gelijk in. Ik zie namlijk net dat er in Office 2010 wel gebruik gemaakt wordt van die ruimte. b.v opslaan of openen.
Het menu dat nu alleen via "ALT" te bereiken is moet in een knop onder gebracht worden, nu zullen ze over de gemiddelde gebruiker niet te vinden zijn
Als men de opties via een knop bereikbaar maken is het niet zo'n issue (kijk naar de Firefox-knop of de Opera-knop)...

Mogelijk dat zoiets in een volgende versie nog toegevoegd wordt...
Een van de belangrijkste innovaties van Internet Explorer 9 daartoe is de ondersteuning voor hardwarematige rendering via de gpu. Microsoft claimt dat zijn browser als enige hardwarematige versnelling op alle elementen in een webpagina kan toepassen. Daaronder vallen ook vectorgraphics in svg-formaat en lettertypes die in het Web Open Font Format zijn opgeslagen. Voordeel hiervan is volgens Microsoft dat websites zich als applicaties kunnen gedragen en hierdoor sneller reageren.
Microsoft kan dit wel claimen, maar in werkelijkheid is het niet zo. De laatste beta van Firefox 4 heeft namelijk ook ondersteuning voor volledige hardwareversnelling (en dan heb ik het over de rendering uiteraard).
(...) nieuwe Javascript-engine genaamd Chakra. Deze engine is in staat om meerdere cores te gebruiken. Het compilen gebeurt op de achtergrond terwijl het renderen op de voorgrond gebeurt. Door deze manier toe te passen scoort IE9 in de Webkit SunSpider Javascript-benchmark nu aanzienlijk goed: alleen Chrome 7.0 Nightly, Opera 10.6 en Chrome 6.0 zouden nog beter scoren.
Op zich is het leuk dat MSIE beter dan o.a. Safari en Firefox scoort op de SunSpider test, maar het beter zijn op een benchmark is slechts betrekkelijk - het gaat om de totale ervaring en niet om een test.

Verder is het ook opvallend dat er alleen naar de SunSpider-test gekeken wordt en bijvoorbeeld niet naar de V8-test van Microsoft Google, zou men daar soms beduidend minder scoren?

Ook lijkt het er soms wel op dat men wel heel erg gefocust heeft op het snel zijn bij de SunSpider test, zo is men op sommige testen wel heel erg snel - maar zodra er een kleine variatie op de test gemaakt wordt is men een stuk trager:
One last issue that can crop up has to do with over-specialization for a specific test. While I was running the SunSpider tests above, I noticed that IE9 got a score that was at least 10x faster than every other browser on SunSpider's math-cordic test. That would be an impressive result, but it doesn't seem to hold up in the presence of minor variations. I made a few variations on the test: one with an extra "true;" statement (...), and one with a "return;" statement (...).
Bron: http://blog.mozilla.com/r...js-benchmarks-closing-in/

Op de cordic test zelf zou men dan een snelheid van 1.0ms halen, maar met een klein variatie valt men direct terug naar 10ms. Als dit ook voor andere tests zo is, ik zeg niet dat dat zo is!, dan is het sneller zijn maar academisch van aard en niet gebaseerd op structurele verbeteringen waar wij als gebruikers ook wat aan hebben.

edit:
@hAl: Thanks, dat moet natuurlijk Google zijn

[Reactie gewijzigd door Little Penguin op 15 september 2010 20:58]

Op zich is het leuk dat MSIE beter dan o.a. Safari en Firefox scoort op de SunSpider test, maar het beter zijn op een benchmark is slechts betrekkelijk - het gaat om de totale ervaring en niet om een test.
Grappig, juist benchmarks (ACID2/ACID3, Sunspider) zijn in het verleden maar wat graag gebruikt door mensen om Internet Explorer onderuit te halen, nu doen ze het goed en is het niet meer zo belangrijk.
Er is, naar mijn mening, weinig mis met dit soort benchmarkts en testen, tenminste...

...als je er rekening mee houd dat het niet -per definitie- een afspiegelijk is van de werkelijkheid.

De Acid2/3 testen die bevatten diverse edge-cases waarvan de ontwikkelaar vond dat ze belangrijk zijn. Door ze op te nemen in de testen probeerde hij de browser-bouwers te dwingen om deze features te implementeren. Voor Acid2 is dat eigenlijk 100% gelukt, maar bij Acid3 zie je al dat Microsoft en Mozilla bepaalde delen niet implementeren en dat mogelijk ook nooit gaan doen...

Bij benchmarks als SunSpider, maar ook andere benchmarks (denk aan V8), is het vaak zo dat deze "academische" testen bevatten. De geteste situatie komt dus niet 'in het wild' voor, als je dan focust op het snel zijn op SunSpider kan het zijn dat je traag bent op meer realistische web-toepassingen. Waarbij ik dus ook gelijk een voorbeeldje van zo'n verschil noemde (naja: naar een site van een Mozilla ontwikkelaar link die dit bloot legt).

Het is dus goed dat MSIE snel is op de SunSpider test (maar klaarblijkelijk niet al te snel op de V8 test...) en ook erg hoog scoort op de Acid3-test, als men maar niet gwerkt heeft op het behalen van een hoge score op alleen deze testen (zoals in het verleden wel gedaan is door de ontwikkelaars van WebKit/Safari).
Het artikel stelt dat men zich gericht heeft op de ontwikkelpatronen van 7000 sites wereldwijd. Dus niet op een enkele standaardtest. Wat die mozilla ontwikkelaar gedaan heeft is bewust zoeken naar manieren om de optimalisaties voor normale ontwerppatronen te breken. Als daardoor bijvoorbeeld multithreading onmogelijk wordt kan het resultaat totaal anders uitpakken. Daarnaast zal microsoft vast wel kijken of de beta nog verdere tuning nodig heeft om in praktijk snel te werken.
Ze lopen nu redelijk gelijk met de rest.

Een score van 99 of 98 op de Acid3 test is inderdaad niet erg interessant. Een score van 19 is daarentegen gewoon ronduit droevig.

Zelfde als met die benchmarks.

IE8 scoorde daarin een factor 10 trager dan de andere browsers. Dat is nogal veelzeggend. Nu de verschillen op een paar % uitkomen, doet het inderdaad niet meer zoveel ter zake wie de winnaar is, zo'n klein verschil merk je in het dagelijks gebruik toch niet.
In het geval van de ACID tests is het niet meer dan normaal: als je als laatste over de finish slentert is het niet meer dan normaal dat de interesse inmiddels elders ligt.
Precies wat ik ook dacht.
Firefox 4 volledige hardware ondersteuning? Heb je het geprobeerd? Ik heb hier wat CSS3-heavy tests gedraaid en zelfs de laatste FF4 beta met hardware versnelling enabled blijft baggertraag. Met wat shadows en alpha channels gecombineerd wordt het horten en stoten.

IE9 heeft hier geen enkele moeite mee, zo ook de webkit-browsers niet en die laatste hebben geeneens hardware versnelling. Geen idee wat de ontwikkelaars bij Mozilla aan het doen zijn...

Maar goed, dit item gaat over IE9, die qua standaarden en performance momenteel een van de beste browsers is en dat in beta. Daarvoor hulde voor Microsoft.

Maar ik blijf wel bij Chrome, want vind de interface nu niet echt efficient met de tabbladen naast de adresbalk. Het voelt nogal geforceerd en rommelig daardoor.
Firefox 4 volledige hardware ondersteuning? Heb je het geprobeerd? Ik heb hier wat CSS3-heavy tests gedraaid en zelfs de laatste FF4 beta met hardware versnelling enabled blijft baggertraag. Met wat shadows en alpha channels gecombineerd wordt het horten en stoten.
Ik heb 't geprobeerd met een paar tests van Microsoft en ook Mozilla zelf en dat ging perfect - welke testen zouden dan fout moeten gaan?
IE9 heeft hier geen enkele moeite mee, zo ook de webkit-browsers niet en die laatste hebben geeneens hardware versnelling. Geen idee wat de ontwikkelaars bij Mozilla aan het doen zijn...
Aha, het lijkt dus om de JavaScript-snelheid te gaan, die komt pas weer op stoom met Fx4 beta 7 (of mogelijk zelfs een beta later).
Nee het gaat juist om de hardwareversnelling van de rendering :)
Ik vind de adresbalk ook geen zegen nog. Vooral als je Ctrl+E indrukt om gelijk vanuit de browser te Googlen vind ik het vervelend dat de oude searches als recent ingetypte url worden gesaved in de (te kleine) dropdownbox die de adresbalk (nu) heeft.

Zo ben je na 5searches al de weg kwijt.

Voor de rest ben ik eigenlijk vrij tevreden. Alles wat ik zo snel kon testen werkte goed en laadde vlot.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 16 september 2010 08:42]

Ik krijg iig op http://v8.googlecode.com/svn/data/benchmarks/v5/run.html
een score van 1480 (waar hoger beter is)

V8
IE9: 1480
Chrome 6: Score: 6783

Peacekeeper (futuremark)
IE9: 2986
Chrome 6: 8782

Maak daarbij wel een opmerking dat SunSpider is gemaakt door Apple en V8 door Google en dat de benchmark van Peacekeeper niet openbaar is (volgens mij)
Al met al een mooie verbetering, maar nog niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 15 september 2010 20:51]

Aangezien ik hier niemand Opera zie testen, heb ik ff de proef op de som genomen (Vista):

IE8: 103
Firefox 3.6.9: 507
Opera 10.62: 3855

Chrome heb ik helaas niet op mijn systeem staan, dat is de enige die zijn mannetje ook staat geloof ik.
Google Chrome hierzo:
Score: 3661

IE8 op Windows 7:
Score: 75.2

Het lijkt mij stiekem een beetje reclame voor Google Chrome...

[Reactie gewijzigd door Vorkie op 15 september 2010 20:30]

Op dit moment zit ik achter een non-MS-Windows machine en wordt het lastig om de nieuwste beta te testen, maar als ik kijk naar de score-verschillen van Caelorum, dan lijkt het er sterk op dat men nog veel werk te verzetten heeft voor de JS-engine ook echt de concurrentie bij kan benen.

Over de score van MSIE8, die mag je al helemaal niet meenemen - dat MSIE8 traag is, dat weten we al :) en dit bericht gaat over MSIE9.
Chrome: 4629
Firefox: 444
IE8: 90.1

IE9 nog niet kunnen testen want die instaleert slooooom :o
Chromium 7 beta: 8225
laatste stock Chrome: 7504
laatste stock Safari: 4261
laatste stock Firefox: 593

:+ Zo te zien is de rek er bij Chrome redelijk uit.

[Reactie gewijzigd door voodooless op 15 september 2010 23:42]

Uh ? Firefox 4.0b6:

Score: 1394
Richards: 4092
DeltaBlue: 2439
Crypto: 1962
RayTrace: 924
EarleyBoyer: 579
RegExp: 567
Splay: 1723
Ik krijg 4806 met Chrome 6
Mijn laptop (2.4GHz core duo) geeft deze scores:
Chrome 6: 5677
Firefox 3.6: 523
Firefox 4.0: 1080 (beta 6)

[Reactie gewijzigd door wmestrom op 15 september 2010 21:10]

Ik krijg 87.9 met safari op mijn iPad. Lol.
5229 hier met Chrome 7
niet naar de V8-test van Microsoft
De V8 test is van Google en niet van Microsoft
"Als enige hardwarematige versnelling op alle elementen van een webpagina" is inderdaad onzin, omdat IE9 geen WebGL ondersteunt en FF4 / Chrome en Safari wel.

Tevens schijnt uberhaupt de OpenGL implementatie in Windows zo brak te zijn, dat Google bezig is aan een OpenGL -> DirectX 'vertaler'.
WebGL is geen "element van de pagina", maar een API om te kunnen tekenen in een canvas.
dat die onzin nog steeds meegaat.... lmao
Windows heeft standaard een OpenGL 1.4 software emulatie ingebouwd zitten, uiteraard is die traag als de pest (via cpu dus)
voor de echte OpenGL implementatie moet je bij de drivers zijn (Ati of nVidia), niet Windows
de nieuwste Catalyst drivers van Ati bieden een OpenGL 4.0 implementatie
Kheb een goede computer (overgeclockte i7 920 met een sloot aan geheugen etc) dus IE8 vond ik al "instant" icm win7, maar dit ziet er best gelikt uit. Functie die me vooral aanspreekt is de mogelijkheid om een tab los te trekken en een eigen window te geven. Dat miste ik wel in IE8 en aangezien ik geen behoefte had aan andere browsers heb ik daar verder niet naar gekeken (als ze het kunnen, waar iemand me vast op gaat wijzen).

Enige punt van irritatie tot nu toe is dat ik bij een download de snelheid niet zie, alleen een % en time remaining. Zo snel nog geen optie gevonden om dat te veranderen en ook een snelle google search leverde geen antwoord op. Tis niet onoverkomelijk maar ik snap niet helemaal waarom het weg is.
Anoniem: 120725
@Termy15 september 2010 21:43
In je download manager over het % downloaded hoveren en dan zie je de snelheid.
Dat miste ik wel in IE8 en aangezien ik geen behoefte had aan andere browsers heb ik daar verder niet naar gekeken (als ze het kunnen, waar iemand me vast op gaat wijzen).
Als je er zo om verlegen zit, bij dezen: Die optie zit ook in Firefox 4, die ook nog in beta is...

Overigens is het af en toe ook vervelend, maar goed dat zal ook wel en kwestie van wennen zijn...
Niet helemaal. In IE9 kan je een tab los trekken en meteen links of rechts 'snappen'. Dit kan met firefox niet.
En het zit al tijden in Chrome. En het zit ook al in FF 3.6.9...
Nee en Nee. De IE9 'tearing' is veel uitgebreider dan Chrome, Opera of Firefox.
Enige punt van irritatie tot nu toe is dat ik bij een download de snelheid niet zie, alleen een % en time remaining
Die staat in te tooltip tekst
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee