Google en Verizon hebben een voorstel gepubliceerd over hoe netneutraliteit in de VS gegarandeerd zou moeten worden. In het plan wordt mobiel internet echter uitgezonderd, en ook 'aanvullende diensten' zouden voorrang kunnen krijgen.
Het voorstel zou het resultaat zijn van onderling overleg en input vanuit de politiek en het publiek. Hoewel Google en Verizon zeggen dat bestaande internetaanbieders netneutraliteit moeten bieden en daartoe onder toezicht van de overheid en telecomwaakhond FCC moeten staan, maken de twee bedrijven nadrukkelijk een uitzondering voor mobiel internet en 'aanvullende diensten'.
Volgens het voorstel zouden providers voor mobiele netwerken vanwege de 'unieke technische en operationele kenmerken' en de 'zeer concurrerende en nog jonge markt' nog geen netneutraliteit hoeven te garanderen, maar ze zouden wel verplicht moeten zijn transparantie te bieden. De Amerikaanse politiek zou dan jaarlijks moeten bekijken of de mobiele markt voldoende is gerijpt om de aanbieders alsnog de aanvullende regels op te leggen.
De twee bedrijven maken ook een uitzondering voor 'aanvullende diensten' op breedbandnetwerken, zoals smart grids en toepassingen in de gezondheisdzorg, maar ook het streamen van 3d-films en online gaming. Deze diensten zouden prioriteit op een netwerk mogen krijgen, en de FCC zou jaarlijks moeten controleren of dergelijke diensten de 'normale' toegang tot het internet niet hinderen of consumenten benadelen.
Het voorstel van Google en Verizon is niet alleen gericht op de politieke beleidsmakers in de VS, maar ook op de FCC. De toezichthouder stelde eerder strenge regels voor netneutraliteit voor, maar werd toen door de rechter teruggefloten. Sindsdien poogt de FCC in overleg met diverse partijen om een compromis te bereiken. Volgens The Wall Street Journal heeft de FCC dat overleg echter vorige week stilgelegd, nadat het nieuws over gesprekken tussen Verizon en Google bekend werd.
De burgerrechtengroepering Public Knowledge is zeer kritisch over het voorstel van de twee bedrijven. De organisatie stelt dat isp's niets in de weg staat om negentig procent van hun dienstenaanbod aan te duiden als diensten die prioriteit moeten krijgen, zodat er maar tien procent overblijft voor regulier internetverkeer. Ook Free Press noemt de voorstellen slecht en stelt dat grote bedrijven het internet kunnen omvormen tot gesloten platformen, zoals aanbieders voor kabel-tv in de VS al langer doen. De FCC zegt dat er voldoende discussie geweest is en dat zij voldoende machtsmiddelen moet krijgen om de internetmarkt te kunnen reguleren.