Google geeft gedetailleerde inzage in censuur van zijn diensten

Google heeft een tool gepubliceerd waarmee gebruikers kunnen zien waar en wanneer diensten van het zoekbedrijf zijn geblokkeerd. De Amerikaanse zoekgigant gaf al inzage in verzoeken van overheden om informatie en het verwijderen van content.

De aangekondigde tool, Google Transparency Report, geeft gebruikers een indicatie hoe vaak een Google-dienst in een land op een bepaald moment is bezocht. Absolute bezoekerscijfers zijn niet zichtbaar; Google geeft het internetverkeer van een dienst weer op een schaal van 1 tot 100. Uit dalingen in de lijn moeten gebruikers kunnen afleiden wanneer een Google-dienst in een land niet te bereiken was.

Indien het bekend is waarom een dienst niet bereikbaar was, wordt dat aangegeven. In andere gevallen maakt het rapport geen onderscheid tussen onbeschikbaarheid wegens censuur en technische problemen. Er kunnen onder meer statistieken worden opgevraagd van de Google-zoekmachine, Gmail, YouTube en Orkut.

In april lanceerde Google de Government Requests-tool, waarmee zichtbaar was hoe vaak een bepaalde overheid Google verzocht om informatie over gebruikers te overhandigen of bepaalde content te verwijderen. Deze dienst is nu een onderdeel van het Transparency Report.

Google Transparency Report

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-09-2010 • 15:46

45

Reacties (45)

45
43
24
1
0
4
Wijzig sortering
Openheid over het toepassen censuur...
Beetje schizofreen? Het past wel een beetje bij Google. Opzich proberen ze zo vaak mogelijk openheid te verschaffen en censuur te vermijden, maar dezer dagen is dat in sommige gevallen wettelijk verboden of financieel schadelijk. Dan maar zo, zullen we zeggen.

Ik zou het persoonlijk intressanter om te zien welke termen worden gecensureerd op welke momenten. Vooral ook bij andere zoekmachines zoals Yahoo.
De Tool over 'Government Requests' geeft gewoon een redelijk objectief beeld over 'censuur' ... warbij Google verder niet zich uitlaat over de 'moraal' erachter ...

bv geen subjectieve mening geeft of bv een overheidsverzoek om geindexeerde kinder-pronografische beelden te verwijderen of bv gecachede inhoud over geweledsoproepen of schadelijke gevene... of dat het gaat om publicaties van en over chineze politieke dissidenten.

Echter, waar dit bericht over gaat is dat Gogle informatie over gebruiksstatistieken gebundeld per land ok gekoppeld heeft aan die 'regeringsverzoeken in één Transparency Tool...
en mogelijk ook in de begeleidende tekst een vermelding doet over 'regeringsblokkades':
"By showing outages, this tool visualizes disruptions in the free flow of information, whether it's a government blocking information or a cable being cut."
Die 'Traffic-tool' heeft an sich niks te maken met censuur an sich, hooguit wordt een beetje de indruk gewekt door het koppelen van trafiic aan die censuurverzoeken en in de tekst... mogelijk wil Google dat wel als 'lobby-middel' gebruiken om te voorkoemn dat ze al te kwetsbaar worden door bv Overheidsdruk in bepalde thema's (zoals bij het thema 'Privacy')


In het geval van Google Streetview in Duitsland en de onrust over de 'privacy-schendingen' denk ik ook dat Google daar grotendels ook juist tot 'slachtoffer' gemaakt werd omdat het een grote naam is, maar bestaande belanghebbende domweg weinig 'zin' hadden hen als concurrent op een bestaande markt toe te laten:
geo-Data wordt namelijk, ook in Duistland al ruimschoots en tegen hoge prijzen verhandeld, waarbij de Lokale Overheden zelf tot de stevige 'verdieners' behoren, die veelal aan Data-bedrijven lokale gegevens en kaarten verkopen...
Waar dus diezelfde overheden opeens ophef maken over Google's activiteiten bij het verzamelen van gegevens gekoppeld aan lokatie-data, is het goed te bedenken dat de Overheid dat nu al ongeremd aan het doen _zijn_ en er veel mee verdienen, terwijl je er als burger zo mogelijk nog minder tegen kan doen dan tegen Google.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 1 augustus 2024 12:54]

Google heeft de keuze tussen een land verlaten of censuur toepassen. Dat je voor dat laatste kiest is iets voor te zeggen (en natuurlijk ook genoeg tegen), dat je dan openheid daarin geeft is alleen maar te prijzen lijkt me?

Want censuren wat je censureert is nog erger...
Want censuren wat je censureert is nog erger...
Al vraag ik me af of de Chinesen en Noord Koreanen deze pagina kunnen benaderen. Zouden ze daar weten/beseffen dat er flink gecensureerd wordt, en dat ze maar de halve waarheid horen (lees: de waarheid van de overheid)
Tot nu toe werkt die nog in China.
Yep, dit bericht tik ik vanuit China. Er zijn vanaf hier wel regelmatig time outs op tweakers.net.

@HerrPino: Ze weten hier dat er gecensureerd wordt. Ze weten ook dat je daar beter je kop over kunt houden. Overigens stoort het ze over het algemeen niet zo heel erg. Laten we wel zijn, de meeste mensen hier begrijpen alleen Chinees. Wat moeten ze met youtube als youku volledig Chinees is?
En zouden ze echt blijer zijn als ze de hele waarheid te horen krijgen ?

En is de waarheid die wij hier voorgeschoteld krijgen wel de echte waarheid ?
Het gaat niet om de waarheid maar of je die kan controleren op basis van bijvoorbeeld objectiviteit en tegengeluiden. Dan heb ik toch meer vertrouwen in de westerse kant van het verhaal dan de - in dit geval - Chinese.
Ik zou het persoonlijk intressanter om te zien welke termen worden gecensureerd op welke momenten. Vooral ook bij andere zoekmachines zoals Yahoo.
óf termen uberhaupt worden gecensureerd. Termen zelf denk ik niet, resultaten wel - afhankelijk van klachten, zelfs. Kinderpr0n kun je bijvoorbeeld maar moeilijk vinden via google.

...en dat klinkt behoorlijk fout van mijn kant :|
Voor google suggest (en gelijke functie op youtube) word er anders wel gecensureerd. Zoek op youtube bijvoorbeeld eens naar "Jizz in my pants" vanaf "Jiz" krijg je geheel geen suggesties meer.
Daar word dus de term i.p.v. de zoek opdracht zelf gecensureerd aangezien als je op jizz in my pants zelf zoek wel de juist video zult vinden.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 1 augustus 2024 12:54]

zet dan anders even safesearch uit - dat zou al kunnen schelen ;)
maar dat doet het niet, heb ik altijd uitstaan omdat de amerikanen nog al vreemde dingen hebben over wat niet 'safe' is.
Openheid over het toepassen censuur...
Beetje schizofreen?
Dit gaat over censuur die niet van Google zelf afkomstig is, dus het is niet schizofreen.

Het gaat eigenlijk over het niet beschikbaar zijn van google diensten, waaruit indirect afgeleid kan worden of er eventueel sprake was van censuur.
Het is niet dat google censuur toepast, ze geven hier openheid in de statistieken van censuuraanvragen door overheden.
Het komt op mij een beetje krampachtig over. De tool geeft aan wanneer het aantal bezoekers lager ligt dan verwacht. Niets meer of minder. Je kan het dus net zo goed als een rapport zien waarmee bijgehouden kan worden hoe betrouwbaar de servers zijn van google of zelfs als tool om de populariteit van de google diensten te meten. De schaal 0-100% helpt natuurlijk ook niet om een goed beeld te krijgen.

100% is dat iedereen de site bereikt. Maar dat kan google helemaal niet weten. Een dalende lijn kan net zo goed een gevolg zijn van een trend waarbij gebruikers andere zoekmachines of diensten gaan prefereren of zoals het artikel aangeeft het gevolg zijn van technische problemen.

De manier waarop Google deze tool profileert is meer een kwestie van marketing dan echt "transparant" willen zijn en censuur inzichtelijk willen maken.
Toevallig bevind ik mij op dit moment in China, echt schandalig dat een site als YouTube domweg geblokkeerd wordt. Dus goede zaak van Google om hier ook gewoon openheid in te geven, met name ook de aanvragen voor persoonsgegeven!

China is echt een top land, buiten het internet dan, want het is ook nog eens niet vooruit te branden! Vraag me echt af waarom dit nog nodig is, de jeugd hier heeft toch al een verwesterd beeld en ik heb niet echt het idee dat het blokkeren van YouTube of iets dergelijks helpt bij het verminderen van dat verschijnsel.

Op de lokale versie, YouKu.com, staat ook echt de meest vreemde onzin, muziek is alleen wel van slechte kwaliteit en daar gebruik ik YouTube nou net voor!
SSH/VPN tunnels en proxies bieden een prima oplossing.
Ja dat viel mij ook op dat ze dat gewoon toe laten. Waarom dan censuur gaan toepassen op internet als je dat toch allemaal kan gebruiken?
Mwah, voor de grote massa is dat een stap te ver of te moeilijk. Hetzelfde met de aftapmogelijkheden die justitie in Nederland wil hebben. Op het moment dat iedereen massaal SSH/VPN gaat gebruiken wordt encryptie vanzelf verboden.
Omdat dat niet voor iedereen is weggelegd?

Ik zou al geen zin hebben in de moeite :)
Zodra je daar zit gaat je pas opvallen hoeveel youtube links je tegenkomt ;)
En google die voor een minuut geblocked wordt zodra er 1 pagina in je zoekresultaten zit die een woord bevat dat niet mag...
Daar wordt je toch vrij moe van.
Woon zelf ook in China en het helpt natuurlijk wel een beetje om de boel onder controle te houden (al denk ik ook dat t wel meevalt).

Verder verwesterd de boel hier wel enigzins inderdaad, maar dat wil niet zeggen dat ze ook altijd onze meningen volgen. Veel Chinezen vinden het prima dat websites geblocked worden omdat deze slecht zouden zijn. Verder staan ze bij een issue als Taiwan ook echt niet aan de kant van het Westen ofzo..

Ik zeg niet dat dit het gevolg is van het blocken van bepaalde websites, maar wie weet denkt de regering wel dat dit helpt. Zelf betwijfel ik het, heeft meer met de opvoeding te maken waarsch (hoewel de hele Taiwan kwestie van 2 kanten gezien kan worden, maar goed, daar beginnen we niet over) :P

Ik heb toch altijd ook wel het gevoel dat het ook een beetje oneerlijke concurrentie is, lekker de westerse sites blockeren zodat er weer paar chinese namaak sites de markt kunnen domineren hier. Vooral voor een blokkade als die van google docs kan ik maar moeilijk een reden vinden, maar goed zo zijn er wel meer sites waarvan je denkt "waarom is dit in godsnaam geblokkeerd?!".

Al met al is het wel lastig voor ons westerlingen, maar Chinezen zitten er niet mee. Die hebben voor elke site alternatieven die voor hen een stuk beter zijn (lees: in het Chinees).

Je zou trouwens www.vtunnel.com kunnen proberen voor youtube video's, gebruik die site wel vaker... krijgt wel een popup in het begin, maja tis gratis, simpel en t werkt.. Verder heb je wel meer streaming video sites (enige wat me te binnenschiet op moment is tudou.com) en volgens mij kan je de meeste dingen hier wel vinden..
En als laatste, voordat ik tever offtopic ga (ben al aardig weg aan t driften, i know), vind ik de inet speed laatste tijd stuk beter hier, speel zelfs Starcraft 2 op de Europese servers zonder veel lag problemen en haal regelmatig 4mbit snelheden met dl ^^

Nog even een klein stukje dat wel ontopic is dan:
Leuk dat Google dit laat zien, maar zie het nut er zelf niet echt van in... Als de censuur op initiatief van Google of een goede/invloedrijke vriend komt dan zullen ze het vast wel wat afdunnen/verbergen, als het weinig nut heeft of goeie PR waarde dan tonen ze het. Veranderen doet het allemaal niet veel en Google heeft imo al teveel lopen klooien de laatste tijd om op dit punt nog integer over te komen.
China is echt een top land
Je bent overal in China geweest? Ook in bvb de kolenmijnen?
Op gebied van economische groei, oppervlakte, inwonertal etc is het in absolute zin zeker een top land.
Ah, dus China is niet noodzakelijkerwijs een top land om te wonen, in ieder geval lang niet voor iedereen.
Anoniem: 372775 21 september 2010 15:50
Absolute bezoekerscijfers zijn niet zichtbaar;
Echt volledige openheid is dit niet. En zo heel erg gedetailleerd is het ook niet.

Desalniettemin is het toch wel een kijkje in een gesloten boek wat heel lang gesloten is gebleven voor een hele hoop mensen.

Ik ben benieuwd of Google verder zal gaan met inzage geven. Maar daar verwacht ik nog niet al te veel van.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 1 augustus 2024 12:54]

Ze kunnen moeilijk bedrijfsinformatie vrijgeven he... ze hoeven dit niet te doen, maar doen het toch, dat zegt ook iets.
Een beejte Goedwill PR en free publicity speelt ook een rol.

Google heeft in Iran een kantoor en werkt samen met de overheid voor o.a. Google.ir

Ook yahoo heeft een kantoor in Iran en werkt mee aan de censuur.

Wat google echt vervelend vind is niet het censuur, maar gemiste advertentie inkomsten door blokkades.

http://whois.domaintools.com/google.ir

Google blokkeerd Google.ir voor bezoekers buiten Iran en bied ook geen cache. Maar bing wel
http://www.bing.com/search?q=google.ir

Ook de VS kent internet censuur. Er zijn tientallen voorbeelden van geblokkeerde website voor mensen buiten de VS. Vanuit de VS kan je vaak geen internationale nieuws sites bekijken! Soms heeft dit met licentie en rechten te maken, in sommige staten is het werkelijk censuur en soms is het gewoon vreemd.

Zo is http://www.potterybarn.com/ geblokkeerd voor Europese bezoekers. http://www.potterybarn.com/ is een soort IKEA!

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 23 juli 2024 04:43]

http://www.potterybarn.com/ werkt bij mij (in de UK) prima hoor..
Anoniem: 248079 @Lisadr21 september 2010 17:11
http://www.potterybarn.com/ werkt bij mij in Aalst, België. Gewoon via standaard google Chrome en een gewone telenetverbinding.
Ik krijg idd de volgende melding (in Nederland): Sorry, due to website restrictions we are unable to display the requested page.
De vraag is echt waarom dit is en aangezien ik aan kan nemen dat wij dat allebei niet weten kan je niet zo snel conclusies trekken.
Hier in Wrocław, Polen doet ie het ook prima
Anoniem: 270027 22 september 2010 12:59
En hoe zit het met die tool zelf? Is die wel in alle landen beschikbaar of is die ook aan censuur gebonden?
Zal wel weer discussievoer worden voor de privacy-fans.


Mmm Youtube heeft nog maar iets van 40% van de bezoekers in 2010 vergeleken met 2009...

[Reactie gewijzigd door Zunflappie op 1 augustus 2024 12:54]

Dat viel mij ook al op....wellicht heeft dat meer nieuwswaarde dan het stukje censuur uit het bericht ;)
ga jij nog concreet naar youtube.com? de filmpjes worden overal geëmbed of gestreamed in diensten zoals de youtube client op iPods... ik denk dat dat de oorzaak is.

Niemand gaat nog naar Youtube.com omdat er gewoon zo veel zo snel bijgezet wordt, dat het geen zin heeft om er lang op rond te hangen :)
Nee want het gaat om total traffic generated. Die site laden tikt niet aan ivm die filmpjes streamen.
Anoniem: 373697 21 september 2010 15:54
de keuze zal altijd transparantie of privacy jammer genoeg
Toch weer mooi van Google ! :)
Openheid is altijd goed, ik zie alleen andere zoekmachines dit nog niet doen.
Nou, alhoewel ik betwijfel dat dit compleet is denk ik wel dat men hier een beter beeld van de censuur mee zal kunnen krijgen en zien hoe bepaalde regeringen met hiermee omgaan.
Moeilijk te controleren, bedrijfsgeheimen enzo...

...Maar ja, dat kun je van wel meer zaken zeggen. Het gaat tenminste niet om hun financiele cijfers, daar kunnen mensen ook echt flink onder te lijden krijgen (als ze niet kloppen). Maar daar zijn dan weer organisaties voor die controleren of de gegevens kloppen. Als het te laat is, meestal, maar toch.

iig, als het correct is, leuk, zo niet, jammer dan.

[Reactie gewijzigd door YopY op 1 augustus 2024 12:54]

Privacy? er worden niet eens exacte cijfers genoemd... en dan nog zijn het alleen pageviews, het is een globaal grafiekje.
Welke privacy van wie en wat is er mee? Of zie je google en wou je de 1e zijn met privacy?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.