Google en Verizon zouden al tien maanden onderhandelen over het tegen betaling prioriteren van dataverkeer dat van Google-diensten afkomstig is. Hierdoor lijkt de zoekreus het principe van netwerkneutraliteit los te laten.
Google en Verizon zouden al dicht bij een akkoord zijn, zo meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen. Financieel persbureau Bloomberg claimt dat er zelfs al een compromis is bereikt. Een woordvoerder van Verizon bevestigt dat er wordt onderhandeld over het al dan niet tegen betaling voorrang geven van webdiensten, maar wil geen details geven. Volgens de krant zou Google voor de doorgifte van zijn videodienst YouTube moeten betalen aan Verizon. Een eventuele overeenkomst zou alleen gelden voor de VS.
Volgens de lezing van Bloomberg gelden er geen beperkingen voor 'vast' internet, maar zou Verizon wel de snelheid gaan knijpen voor bepaalde diensten over het mobiele netwerk. De onderhandelingen en een mogelijk op handen zijnde akkoord tussen Google en Verizon kunnen opvallend worden genoemd, omdat het advertentiebedrijf zich diverse keren publiekelijk heeft uitgesproken voor netwerkneutraliteit. In de VS heeft de FCC gepoogd om regels in te voeren die de netwerkneutraliteit moeten garanderen, maar de toezichthouder werd door de rechter teruggefloten.
Inmiddels probeert de FCC met internetbedrijven en isp's te onderhandelen, maar dat zou nog niet veel hebben opgeleverd. Verizon, die ook bij de gesprekken met de FCC aanwezig is, verwacht echter dat de bedrijven tot een akkoord kunnen komen om een 'open internet' zeker te stellen.
Onlangs kwam al naar buiten dat provider T-Mobile in gesprek is met Google over betaling voor de doorgifte van diensten over zijn mobiele netwerk. Voor zover bekend is er nog niets uit die besprekingen gekomen.