Intel introduceert nieuwe Atom-generatie

Intel heeft zijn vernieuwde Atom-platform voor netbooks en nettops geïntroduceerd. De chips, met geïntegreerde geheugencontroller en gpu, zouden 20 procent zuiniger zijn en daarmee voor een langere accuduur van netbooks zorgen.

De nieuwe Atoms zijn soc's die op 45nm zijn geproduceerd, en bevatten een geïntegreerde singlechannel ddr2-geheugencontroller en een grafische chip. De eerste processors van het nieuwe platform zijn de Atom N450 voor netbooks en de Atom D410 en D510 voor nettops. Deze chips worden gecombineerd met de NM10 Express-chipset, die in feite niet meer dan een i/o-controller is. Het geheel heet bij Intel het Pine Trail-platform.

De geïntegreerde gpu is de GMA 3150; deze ondersteunt DirectX 9 en een resolutie van 1366x768, terwijl de vga-output bij netbooks 1400x1050 pixels is en bij nettops 2048x1536. Intel claimt dat het nieuwe platform voor netbooks ongeveer 20 procent zuiniger is dan de vorige generatie en dat de grootte van de cpu en chipset met 60 procent is teruggebracht, terwijl nettops met de nieuwe Atom 50 procent zuiniger zijn met een 70 procent kleinere chipset.

De kleinere omvang en de zuinigheid zijn de voornaamste wapenfeiten van het nieuwe platform. Sneller zijn de nieuwe chips namelijk niet: de eerste lichting Atom draait op 1,66GHz. Volgens Intel zullen fabrikanten als Asus, Dell, Lenovo, MSI, Toshiba, Samsung, Acer en Fujitsu op 4 januari hun netbook-modellen uitbrengen en zal het merendeel van de systemen met Windows 7 Starter en Home Basic uitgerust worden, terwijl enkele fabrikanten voor Intels eigen Moblin OS gekozen hebben.

Atom N450 Atom D410 Atom D510
Kloksnelheid 1,66GHz 1,66GHz 1,66GHz
L2-cache 512kB 512kB 1MB
Cores/threads 1/2 1/2 2/4
Tdp
5,5W 10W 13W
Intel SpeedStep ja nee nee
Geheugenondersteuning ddr2 667MHz ddr2 667/800MHz ddr2 667/800MHz

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2009 • 10:57

60 Linkedin

Lees meer

Intel introduceert nieuwe Atom-processor Nieuws van 27 februari 2010
Nvidia Ion 2 bevat GeForce G310-gpu Nieuws van 15 januari 2010

Reacties (60)

60
60
40
3
0
4
Wijzig sortering
Op Silent PC Review hebben ze al een review staan. Erg interessant bordje voor een thin client.
Idle: 18W
Load: 29W

HD video playback nog niet optimaal, omdat de aanwezige IGP weinig HD versnelling heeft, maar voldoende voor standaard desktop gebruik.

En het mooiste van alles is nog wel dat nu alles met 1 grote heatsink, passief gekoeld kan worden. Dus geen lawaaierige fans meer :).

[Reactie gewijzigd door drZymo op 21 december 2009 11:11]

Dat kon natuurlijk allang

Mijn dochter heeft al vrij lang een fit2pc staan die geen geluid produceert (geen fan, geen HDD)
Met andere woorden je krijgt nu dezelfde slome rotchip als eerst, alleen zit er nu ook nog een niet-optionele slome rot-GPU bij ingebakken, eigenlijk het enige voordeel is dat het idioot hoge verbruik van de oude 945 en 955 chipsets is opgelost.

Ik laat deze wel liggen, voor low-power of home-server oplossingen begint ARM steeds geschikter te worden, voor HTPC toepassingen wil je gewoon een willekeurige zuinige x86 CPU met een fatsoenlijke GPU, en voor alles wat meer CPU power nodig heeft wil je simpelweg alle behalve Atom of ARM. Kort samengevat vult deze nieuwe Atom eigenlijk geen enkel gat in de markt en is het eerder een stap terug dan vooruit omdat je nu vastzit aan een crappy GPU die eigenlijk alleen maar je desktop kan renderen.

Intel moet wel heel erg blij zijn met Microsoft en Windows, als daar eens een ARM versie van uit zou komen (en dan niet CE) dan had de Atom al helemaal geen bestaansrecht meer...
Ik begrijp je onbegrip niet helemaal. Een Atom heeft nooit de ambitie gehad om snel te zijn en zal het ook nooit worden. Een Atom is een zuinige, goedkope chip ontworpen voor de meest dagdagelijkse dingen: (internetten, officetoepassing, muziekje) en daaraan voldoet hij ruimschoots. Wil je meer, kies dan een ULV cpu in een segment hoger. Intel wil ook niet dat de Atom in het vaarwater komt van zijn ULV cpu's. Kortom een Atom doet wat hij belooft, meer niet.

De Atom 2 is gewoon een verbeterde Atom 1: nog zuiniger, nog goedkoper en met een betere GPU. Dat hij niet sneller is, komt omdat het niet hoeft (zie vorige alinea).

edit: typo

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 21 december 2009 14:08]

Nou eigenlijk zeg je precies hetzelfde als ik alleen trekken we een andere conclusie, dus ik begrijp jouw onbegrip van mijn onbegrip niet helemaal :+

Eigenlijk de enige verbetering aan deze nieuwe Atom is dat de combinatie van CPU en GPU samen een stuk zuiniger is geworden, maar de prestaties zijn nog steeds matig tot slecht, en nu zit je ook nog eens vast aan die Intel GPU. De alternatieven (Via, ARM, de vorige Atom + ION, Celeron ULV) bieden in elk segment een betere oplossing dan deze 'nieuwe' Atom, dat was eigenlijk mijn enige punt.

Voor alledaagse toepassingen wil je eigenlijk sowieso al een ULV CPU (of misschien een Via Nano), de Atom komt zelfs al voor simpel werk veel te snel te kort, zelfs een SD flash filmpje vloeiend full-screen afspelen lukt al niet. Nu was er nog 1 toepassing waarvoor de Atom ideaal was, en dat was in combinatie met een ION GPU als HTPC, dat was het beste van 2 werelden: zuinige CPU zonder de vermaledijde i9x5 chipset, met een GPU die alle video taken op zich neemt. Zelfs dat is nu einde verhaal met deze nieuwe Atom. Embedded ultra-low-power devices kunnen op ARM draaien, of op een andersoortige SoC).

Ik zie gewoon niet echt meer waarvoor je nou eigenlijk nog een Atom zou willen hebben.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 21 december 2009 13:48]

Atom+ION heeft een veel hoger verbruik, die valt helemaal niet in dezelfde categorie. De grote winst bij de huidige Atom N's is dat ze inclusief chipset voor 6-7W verbruik 'acceptabele' prestaties leveren. Een AMD Neo of Atom+ION zijn natuurlijk veel sneller, maar verbruiken ook het dubbele (of kosten het viervoudige), da's ook direct de reden dat de netbooks met die dingen zulke beroerde accutijden halen. Een Atom is zo'n schoolvoorbeeld van 'good enough'. Als je als netbookbouwer beperkt bent door je thermal design, accuduur en een prijskaartje van rond de 300 euri, dan kan je (anno 2009) niet om de Atom heen, of je moet grote compromissen sluiten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 december 2009 14:27]

Dat was niet het punt. Het punt was dat de oude Atom + ION beter geschikt was voor HTPC toepassingen dan de nieuwe, en dat voor netbooks de Atom al dermate underpowered is dat het voor heel veel toepassingen niet 'good enough' is. De enige toepassingen waar deze Atom 'good enough' voor is, is browsen en email checken (waag het niet om full-screen flash video af te spelen want dat kan je vergeten), en voor die toepassing zijn er voldoende alternatieven die even zuinig zijn, of marginaal minder zuinig maar wel flink sneller. Ondanks dat er zoveel netbooks verkocht worden met een Atom zijn volgens mij heel veel mensen ook helemaal niet zo tevreden met de prestaties en hadden ze liever een half uur batterij tijd ingeruild voor iets meer prestaties.

Ze hadden de Atom flink sneller moeten maken bij hetzelfde verbruik, of simpelweg een beetje zuiniger zoals nu (veel verschil is het namelijk niet) en de chipset keuze vrijlaten, dan was het een prettige evolutie geweest die niet beperkt is door de ingebouwde chipset.
Atom+ION heeft een veel hoger verbruik, die valt helemaal niet in dezelfde categorie.
Niet mee akkoord. Het ion platform heeft zelfs een lager verbruik dan dezelfde atom met een intel chipset.

Intel chipset + atom 330: http://www.tomshardware.c...le-xs29f-nano,2397-9.html
Idle: 27W
Load: 30 W

Nvidia Ion + atom 330: http://www.legitreviews.com/article/934/12/
Idle: 20W
Load: 27W

Veel hoger is dus niet waar.
Jouw interpretatie klopt niet. Het gaat namelijk over Netbooks en die gebruiken een andere chipset dan nettops, waarover jouw reviews naar gelinkt zijn.

Een nettop gebruikt een 945GC chipset met een TDP van 22 Watt, terwijl een netbook een zuinigere 945GME chipset gebruikt met een TDP van 7 Watt.

Bij netbooks zal dus een intel 945GME + atom 330 wél zuiniger zijn dan een ION + atom 330.

Dat heeft Nvidia trouwens tijdens de release van de ION chipset zelf aangegeven.
Intel chipset (945GSE ipv 945GC) en atom N270: maximum 12W met een latje geheugen erbij...

Ik vind de atom D410 daarom vrij teleurstellend; alleen N450 lijkt een beetje interessant.
Betekent de integratie van GFX dit dat er geen Atom+ION meer komt? Minder energie verbruik is natuurlijk top, lekker voor je netbookje of thuisserver. Als het geen HD content kan afspelen is het niet meer geschikt als mediacenter en dat is erg jammer.

Heb zelf een Asrock ION als mediacenter, prima ding!
In theorie kun je natuurlijk een losse GPU naast de geïntegreerde gaan gebruiken. Dat betekent wel dat zo'n Atomsysteempje wat meer verbruikt. Maar een ION is in principe nog steeds mogelijk. Of dat interessant is weet ik niet, maar gezien de populariteit van de ION hoop ik dat er nog wel dat er een chipfabrikant is die hier wat mee gaat doen :)
Een ION is helaas niet meer mogelijk met deze CPUs, omdat ze een andere interconnect gebruiken met het chipset, waar nVidia (of andere 3rd parties) geen licentie op hebben. Dit is Intel-only, vrees ik...

Voor de mening van nVidia over deze stand van zaken, zie:
www.intelsinsides.com
Anoniem: 140398
@dion_b21 december 2009 13:07
daarvoor komt nvidia zeer binnenkort met de ION2 op de markt.

de ion2 is meer een discrete gpu dan een igp.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 140398 op 21 december 2009 13:09]

wanneer je dat doet, kun je beter de oude atom zonder ig gebruiken, die hebben een lagere tdp (2,5w) (tenzij de chip aanzienlijk minder stroom gaat gebruiken wanneer de de ig niet gebruikt.)
Broadcom heeft een hele mooie (en extreem zuinige) videodecoding chip die hier perfect mee gecombineerd kan worden.

1080p decoding voor nog geen Watt, alles wat nodig is is een (mobiele) pci-e x1 slot.
Alleen geen drivers voor Linux, xBSD enzovoorts, want dat zullen ze net als de Wireless chip wel heel erg gesloten houden.
Betekent de integratie van GFX dit dat er geen Atom+ION meer komt?
Natuurlijk wel. Het ion 2 platform wordt Q1 2010 voorgesteld en werkt met deze nieuwe atoms.
Tot voor kort was er sprake van een slomere, maar zuinigere, HD capabele GMA 500 IGP in het Pine Trail-platform. Ik vraag me nu af of die er nog zal komen aangezien de IGP geïntegreerd zit in de cpu en dus niet zomaar kan gewijzigd worden.
Die HD-capable GMA500 zit ook al in huidige netbooks, en geloof mij: dat is de meest belabberde grafische chip ooit.
Dat is waar, maar om gewoon te internetten, officetoepassingen,... is het ruim voldoende, want daar voor zijn netbooks gemaakt toch?

Om een antwoord op mijn vraag te geven, denk ik dat ze die GMA500 niet integreren in de N450 omdat die grafische chip uitbesteed wordt ipv door Intel zelf te zijn gefabriceerd en daarom moeilijk(er) implementeerbaar.
De GMA500 is een non-Intel chip (het is een PowerVR ontwerp). In feite is het een tijdelijk lapmiddel tussen de inmiddels toch wel bejaarde GMA950 en de toekomstige low-power varianten van Intel's 'eigen' GMA4500. Maar qua drivers is het ook een 'vreemde eend', slechte Linux en XP drivers ook helaas.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 december 2009 14:38]

De geïntegreerde gpu is de GMA 3150; deze ondersteunt DirectX 9 en een resolutie van 1366x768, terwijl de vga-output bij netbooks 1400x1050 pixels is en bij nettops 2048x1536.
Ik vermoed dat dit betekent dat we weer voor een jaartje vastzitten aan die belabberde schermresoluties van netbooks? Voor mij een van de grootste struikelblokken bij het concept.
Jij will full hd op een scherm van maximaal 10"? Dan mag je wel een vergrootglas meenemen.
Anoniem: 147126
@Cocytus21 december 2009 15:51
Hoezo? Windows 7 schaalt alles perfect. Hogere resolutie is niet alles kleiner maar wel alles scherper.
ik wil video output naar mijn full hd scherm
1366x768 is op 10 inch nog best aardig. Er zijn hele volkstammen die een 1366x768 TV hebben hangen...
Dit is echt een stuk zuiniger dat de vorige Atoms. De Eee PC 1005pe haalt 2x meer batterij tijd dan de vorige generatie

http://www.engadget.com/2...sus-eee-pc-1005pe-review/
Dat is niet helemaal correct. De 1005HA had in de test een 4-cell 2900 mAH batterij terwijl de 1005PE met een 6-cell 5400 mAH batterij is uitgerust. Een kromme vergelijking dus.
Klopt helemaal. Omgerekend komt het neer (1008HA opgeschaald naar een 5400mAh accu) op 449 vs 490 minuten. Een stijging van ~10% in accutijd dus.
Lager verbruik, maar ook betere prestaties (zowel hogere klok als hogere IPC).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 december 2009 14:45]

Artikel gelezen?
Sneller zijn de nieuwe chips namelijk niet: de eerste lichting Atom draait op 1,66GHz.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 21 december 2009 14:51]

Prestaties in Mhz meten doen "we" al een jaar of 10 niet meer hoor....

Het artikel schrijft overigens summier over een prestatieverbetering van 20%. Wat mij betreft nog veels te weinig. Ik hoop dat AMD voor een netbook iets beters gaat leveren, ook al lever ik daarvoor in op battery time.
Dat wist ik niet. Inderdaad een kromme vergelijking!
Hmmz weinig echte verbetering vlgns mij , VGA output is lager dan met de oude chipset zo te zien.

Mijn Samsung NC10 kan namelijk wel full hd (1920x1080) op mijn TV aangesloten worden (resolutie vd desktop heb ik t over hé, full hd films afspelen doet ie niet uiteraard!)

En hij is net zo snel als de oudere generatie dus het enige dat je hier uit haalt is een ietsjes langere accu duur denk ik en verder vrij weinig, jammer. Betere HD afspeel mogelijkheden zou fijn zijn. Maar de nvidea ION blijft toch de beste keuze dan denk ik als je iets meer wilt af kunnen spelen. Krijg je dalijk netbooks met deze nieuwe atom én een aparte VGA chip erin...
Mijn Samsung NC10 kan namelijk wel full hd (1920x1080) op mijn TV aangesloten worden (resolutie vd desktop heb ik t over hé, full hd films afspelen doet ie niet uiteraard!)
Dit al eens geprobeerd: http://www.sammynetbook.c...forum_viewtopic.php?36683
:Y)
off topic: Thnx voor de link, wel geinig, jammer alleen dat ik geen SE NC10 heb met een 2e slot waar dat kaartje in kan, want ik zou echt de wifi kaart er niet uit halen, liever internet dan HD video playback. Bovendien, het scherm kan toch geen fullhd weergeven en 720p lukt wel met de juiste codecs. Dus het is een beetje onzinnig om 1080p te draaien, tenzij je m op je tv aan wilt sluiten om 1080p films te kijken, maarja dan wil je ook liever een HDMI aansluiting hebben . (en in mijn geval zou ik m daar sowieso niet voor gebruiken want kheb al een popcorn A110.)

[Reactie gewijzigd door ElayZ op 21 december 2009 14:00]

Dit zijn geniale CPUs die op een erg vreemde marktsegment gericht worden...

Zoals al opgemerkt zijn deze ver inferieur aan Atom+Ion of Via Nano platforms voor HTPC/small desktopwerk, en alleen hun prijs maakt ze erg interessant voor netbooks.

Waar deze echt kunnen domineren is tegenover de thans door Via Epia-derivaten gedomineerde homeserver-markt. Maar dan sloopt Intel Speedstep uit alles behalve de Netbook-variant en wordt ten zeerste ontraden om er twee NICs in te stoppen :X

Jammer, want ze zijn wel degelijk good enough om de legio hopeloos onzuinige P4 bakken die nu als homeserver dienen te vervangen.
Voor een homeserver is een PIII een betere keus, de P4 zuipt teveel stroom daarvoor, is meer voor de oude games en desktop apps.
Serieus, een Pentium 3? Een snelle P4 is toch echt wel het absolute minimale qua performance om nog zinnig te zijn voor wat voor taak dan ook. Zelfs enkel als fileserver zou het processor gelimiteerd zijn. Ik ben het dus wel eens met dion_b, de Atom is een goede vervanger voor oude Pentium 4's en Pentium D's, maar een Pentium 3 hoort al lang op de vuilnisbelt.

Ik draai zelf trouwens ook een Athlon XP 2800 als servertje hier thuis, maar ik zit er ook aan te denken om die te vervangen voor iets zuinigers. Maar dan wil ik er ook wel met prestaties op vooruit gaan, dus de atom is (nog) geen goed alternatief helaas... Ook hardware virtualisatie zou wel fijn zijn...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 21 december 2009 16:02]

Een Sempron 140 (AM3) heeft ook geen hoog verbruik, tegen een Pinetrail kan hij natuurlijk niet opboksen maar veel zal het ook niet schelen.
Plus krijg je hierbij een redelijke IGP mits je een 780G of nieuwer boordje aanschaft, interessant wanneer er meer OpenCL applicaties komen.
Een P3 doet voor veel taken nog perfect goed genoeg.
Fileserver moet gewoon veel HDD's hebben (maw. veel schijfruimte) wat RAM, en een goede (1Gbit) netwerkkaart, zeer processorintensief is dat niet (tenzij je alles in PIO-mode draait :z )

En mijn P3 is even snel als een Atom, dus op dit moment heb ik weinig zin die te gaan vervangen (al is een Atom wat zuiniger).
Ik hoop dat er een fabrikant gaat komen met een bewerkt bord. Ik zou dit echt ideaal vinden als er een Intel gigabit netwerk kaart in zou zitten (inplaats van de Realtek, ik heb die in die van mij uit moeten zetten omdat ik anders geen Linux kon installeren) en 6 of meer SATA poorten. dan mag van mij de geluidskaart er uit. Zou ideaal zijn als thuisservertje of als goedkope desktop.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 21 december 2009 11:59]

Dat is niet het idee achter Linux, als je netwerkchip het niet doet moet je niet klagen maar meehelpen om een driver te coden.
Op zich wel, maar dan nog gaat het hier om inferieure hardware dat de CPU onnodig belast (en bij een Atom is dat een issue!) en waar geen open-source drivers voor beschikbaar zijn. Intel NICs zijn CPU-friendly en hebben erg goede open drivers.
Zijn er dan nog meerdere CPU friendly NICs dan, Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Want die Realtek chippies hangen me de strot uit. Ze verbruiken alleen maar CPU.
Ik ben wel benieuwd naar de verschillen t.o.v. de huidige Atoms in de benchmarkts.
De kloksnelheid is nog erg laag, maar megahertzen zijn niet allesbepalend voor snelheid. Tot nu toe heb ik mijn server niet van een atom voorzien omdat het verbruik toch aan de hoge kant is, mede door de chipset. Maar hier is duidelijk ingezet op zuinigheid. Als de performance blijft, dan is die dual core versie met in totaal 4 threads best leuk voor een servertje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee