CES: Samsung kondigt drie nieuwe netbooks met N450-Atom aan

Samsung heeft drie nieuwe netbooks van de nieuwe Atom N450 voorzien. Het gaat om de N150, de N210 en de N220. De drie kleine notebooks hebben een 10,1"-scherm en worden met Windows 7 Starter Edition geleverd.

Samsung heeft de nieuwe modellen aangekondigd op de CES in Las Vegas. Een vierde model dat werd geïntroduceerd, de NB30, zal niet in Nederland verschijnen. De specificaties van de nieuwe Samsung-netbooks wijken niet veel af van die van concurrerende modellen. De drie modellen bevatten de N450, de NM10-chipset, 1GB ddr2-geheugen en een 10,1"-scherm met een resolutie van 1024x600 pixels en een led-backlight. Verder bevatten de modellen ondersteuning voor wifi-n, een webcamera en een 3-in-1-kaartlezer. Van de drie usb-poorten kan een exemplaar gebruikt worden om usb-apparatuur op te laden, ook wanneer de netbook in slaapstand staat.

De N150 komt in het wit en in het zwart beschikbaar en heeft een hdd van 160GB en een 4400mAh-accu. De N210 komt eveneens in het wit en in het zwart beschikbaar en dit model beschikt over ondersteuning voor bluetooth 2.1 + edr, terwijl de harde schijf een capaciteit van 250GB heeft. Ook de accu heeft een grotere capaciteit: 5900mAh. Verder beschikt de N210 over een plat chicklet-achtig toetsenbord. De N220 is in feite identiek aan de N210, maar dit model ziet er dankzij de rode cover wat luxer uit. De Nederlandse prijzen voor de N210, N220 en de N150 zijn 380, 390 en 340 euro en de modellen zijn vanaf eind januari beschikbaar.

Samsung N210 Samsung N210 Samsung N210 Samsung N210 Samsung N150 Samsung N150 Samsung N220

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-01-2010 • 10:27

26

Reacties (26)

26
26
13
0
0
5
Wijzig sortering
Jammer dat de fabrikanten weer terugvallen naar de lagere resolutie van 1024x600 bij deze nieuwe modellen, dat weerhoud mij er van eentje aan te schaffen.
Ja, en jammer dat ze weer zo'n grote brede lijst om het scherm zetten. Ze kunnen makkelijk een wat grotere (11.6-inch) scherm gebruiken in dezelfde behuizing, of de behuizing wat kleiner maken. Maar om de een of andere reden zit bijna iedere 10.1-inch netbook in een grote behuizing met dikke randen om het scherm.
is het niet zo dat om alle laptops een bijna net zo dikke rand zit, maar dat hij dikker lijkt bij een netbook? Dit omdat de rest van de laptop wat kleiner is? Ik heb namelijk nog nooit een laptop gezien met dunnere randen. Misschien let ik gewoon niet genoeg op natuurlijk ;)

Ik kan me voorstellen dat het komt voor bescherming en voor electronica die ergens in moet.
Ja, de meeste huidige laptops hebben een dikke rand om het scherm. Maar ik heb vroeger een Compaq M300 en een ThinkPad X40 gehad, en die hadden toch veel dunnere randen.

[Reactie gewijzigd door pxa270 op 23 juli 2024 08:55]

Dat zal wel met de maat van het toetsenbord te maken hebben ;)
Dat zit 'm in de toestenbordgrootte: wil je nog wat tikcomfort hebben dan moeten de toesten wat groter zijn, wat de behuizing dus wat groter maakt.
Het kleine scherm is te danken aan kostenbesparing vanuit de fabrikant om de prijs zo laag mogelijk te houden.
De 11,6" netbooks met hogere resolutie zijn nl. al gauw een stukje duurder.
Met 11.6 inch kun je zoiets toch al bijna geen netbook meer noemen ?
Is het niet zo dat Intel deze "beperkingen" oplegt? Zoals 2 sata aansluitingen opo het moederbord bij nettops etc. of loop ik alweer achter?
De N450 is een singlecore CPU die niet sneller is dan de N270. En dan toch het zware Windows 7. Daarbij ook nog eens slechts 1 GB geheugen. Geheugen is na het booten al voor meer dan de helft gevuld. Dit werkt verder mee aan het beeld dat netbooks traag zijn.
Wel is de nieuwe Atom met bijbehorende chipset een stuk zuiniger. Ik ben dan ook benieuwd wat het met de accuduur doet. Al zal het mij niets verbazen dat Samsung een Netbook maakt die het weer een armoedige 4 uren uithoudt, accuduur heeft geen hoge prioriteit bij fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door SvMp op 23 juli 2024 08:55]

meer voor de helft gevuld betekend niet dat meer dan de helft niet beschikbaar is!
Klopt. Maar dan gaat het OS swappen en dan begint de traagheid.
Als je Windows 7 wilt gebruiken, is die 1 GB niet voldoende.
Vergelijk het met de Pentium 4's met 256 MB RAM. In de begintijd van XP was dat voldoende, al werd ook iets meer dan de helft van het geheugen gebruikt. Met alle huidige updates, gebruikt Windows XP - getweakt en met een lichte virusscanner - al meer dan 256 MB RAM. Dat is onwerkbaar. Dat gaat ook gebeuren met die netbookjes, er komen nog enkele servicepacks en vele updates.
wat moet je dan ook met windows op zo'n ding. crysis spelen zeker.
Mijn laptop heeft ondanks zijn 1GB geheugen nog nooit zo soepel gedraaid als op Windows 7. Na het opstarten 800MB in gebruik; alles voor-geladen in het RAM geheugen. Leeg geheugen heb je niks aan.
Anoniem: 248079 @SvMp4 januari 2010 12:29
Onzin, mijn eee pc gaat zeker 6 uren mee
Mijn EeePC 1005HA-H 10 uren, de reden dat ik dit model heb gekozen. Maar in de reviews van de meeste netbooks lees je dat het niet verder komt dan die 4 uren. En ik heb er heel wat gelezen.
Anoniem: 34296 4 januari 2010 11:18
Ik blijf een netbook een gecastreerde notebook vinden. Dat schermformaat is niks. Daat kan je niet fatsoenlijk mee surfen en dat is toch wat ik er onderweg mee zou willen doen.

Ik zou eigenlijk liever zien dat ze een notebook uitbrachten met een krachtige cpu en gpu die in de spaarstand zuinig genoeg zijn voor een lange baterijduur en op de netstroom alle toepassingen vlot kunnen draaien. Echt goedkoop vind ik deze dingen ook niet.

Eerlijk gezegd krijg meer de indruk dat het hele netbook concept bedacht is om de goedkope notebook tegen te houden. In plaats van een goedkope notebook krijgen we een gecastreerde notebook die naar verhouding tot zijn prestaties en gebruiksmogelijkheden redelijk aan de prijs is. Daarvoor heeft Intel een speciaal gecastreerde processor ontworpen die niet goedkoper is in de productie, maar afgeknepen is en daardoor wat zuiniger, terwijl ze net zo goed een krachtigere processor hadden kunnen maken met een spaarstand voor als je op baterijen werkt. Om het geheel nog onaantrekkelijker te maken is het beeldscherm ook gecastreerd.

Ik krijg sterk de indruk dat sinds AMD Intel niet meer van concurrentie kan voorzien Intel vooral aan het consolideren is en de tijd dat processorinnovatie de markt voortdreef voorbij is.

Dit is ook een mooi voorbeeld dat dit geen vrije markt is! In een vrije markt wordt het aanbod bepaald door wat de consument wenst. Maar de consument wenst helemaal geen gecastreerd beeldscherm, die wordt hem gewoon door de strot geduwd. De macht van de consument wordt gereduceerd tot ja of nee zeggen tegen het aanbod. Dat is typisch nu de situatie van een monopolistische markt. De aanbieder bepaalt het aanbod en zet de prijs en de afnemer mag alleen nog ja of nee zeggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 23 juli 2024 08:55]

Ik denk dat de consument verkeerd op de netbook reageert.

'degener' schrijft in zijn reactie hierboven dat hij de indruk heeft dat het netbook concept bedacht is om de goedkope notebook tegen te houden.

Ik denk dat dit niet waar is. Ten eerste omdat de markt daarvoor te groot is. Fabrikanten zijn niet verplicht om atoms te kopen en mogen best een budget notebook maken. Dit gebeurt ook, je ziet regelmatig goedkope notebooks voor rond de 400 euro.
En daarmee kom ik bij argument twee: De luxe netbooks zijn zelfs duurder dan de budget notebooks. De goedkoopste netbooks, en dan heb ik het niet over de zeer goedkope met een arm-processor, zijn niet zo goedkoop. Daar betaal je ook al gauw 300 euro voor.

Ik denk dat lage instapprijzen van de netbook zelfs stimuleren tot lagere instapprijzen voor notebooks. In de jaren voordat de netbook verscheen daalden de prijzen van laptops amper. In de periode dat computeronderdelen in snel tempo goedkoop werden, vanaf eind jaren '90, daalden de laptops niet mee. Pas de laatste jaren zie je serieuze prijsdalingen bij notebooks. En die zijn zeker veroorzaakt door de vrije markt, oa. door de vele budget-laptops die Acer op de markt brengt.

Wel denk ik dat de consument de netbook beschouwt als goedkope notebook. En dat is onterecht. Daardoor worden vele miskopen gedaan. Een netbook is geen gewone notebook, zelfs niet een verkleinde versie van een gewone notebook. Ook intern zijn vele concessies gedaan tbv. formaat, betaalbaarheid en accuduur. De prioriteit die bij deze drie kenmerken worden neergelegd verschilt per fabrikant en zelfs per model. Zo heb je zeer goedkope netbooks, met dramatische specs. Maar ook dure netbooks met een uitstekende accuduur zoals mijn EeePC 1005HA-H.

Doordat consumenten de netbooks behandelen als goedkope notebooks, krijgt de netbook een slechte naam. Ze zijn traag, slecht, zwak. Een netbook is een uitgeklede notebook, of gecastreerd zoals in de reactie hierboven is geformuleerd. Maar een netbook is meer, het biedt ook meerwaarde: en die zit in de accuduur en het formaat. Op vakantie is zo'n klein formaat ineens heel praktisch, zeker als je niet met de auto bent. Hetzelfde geldt onderweg, zowel in de auto als in de trein. Een complete PC die in iedere tas of dashboardkastje past. En je kunt er uren op werken.

Helaas gaan de fabrikanten in de denkfout van de consument mee, om hun marktaandeel te behouden/vergroten. Dus is de markt overspoeld met netbooks waar de pluspunten van netbooks zijn losgelaten en alles wordt ingezet op prijs. Daarom zijn er vele netbooks met slechte accu's, matige kwaliteit, een meegeleverd OS vol bloatware, geen bluetooth, etc..

Zoals ik een paar zinnen terug al schreef, zijn netbooks voor onderweg. Ze zijn niet voor op het bureau. En dus ook geen vervanger voor een notebook. Ze zijn m.i. een compleet nieuw produkt. En dat hebben zelfs sommige tweakers niet in de gaten. Voor iemand een volwaardige GPU en een groter scherm wil is een netbook geen goede keuze. Koop in zo'n situatie toch een netbook vanwege de lage prijs en de aai-factor, dan doe je een miskoop. Dat ligt niet aan het concept netbook, wel aan denkfouten en fabrikanten die daarin meegaan.

Als gevolg daarvan zie je zelfs in de lijn EeePC's een duidelijke tweedeling. Een deel met matige accuduur en het ontbreken van essentiele features als bluetooth, maar wel met een mooi uiterlijk en lage prijs. En een dure lijn met een goede accuduur.
Ook bij deze samsung netbooks zie je duidelijk dat ze de consument willen trekken met lage prijzen en een leuk uiterlijk. Zo is er bezuinigd op geheugen, batterij en vond Samsung het toch nodig om de nieuwste Windows mee te leveren. Hoewel ik nog geen reviews heb gelezen, verwacht ik dat deze netbook daarom niet geschikt is voor onderweg, juist waar de netbook voor zou moeten zijn.
Zo is er bezuinigd op geheugen, batterij en vond Samsung het toch nodig om de nieuwste Windows mee te leveren.
Dit is nogal kort door de bocht. Hoeveel netbooks ken je met meer dan 1GB intern geheugen? De batterij van de N150 is minder dan de N210/N220 modellen (welke met een krachtige 12 uurs batterij worden geleverd) maar nog steeds een stuk beter dan de 3-cells batterijen die je in de echte prijsvechters vind.

En Windows 7 is (helaas misschien) waar vanuit de doorsnee consument naar wordt gevraagd. Microsoft heeft op 1 of andere manier de juiste buzz gecreeerd, waardoor de consument denkt dat met Win7 alles beter is. En dan kun je als fabrikant wel een XP model op de markt zetten, maar de schoorsteen moet ook roken...
Met de laatste alinea ben ik het eens. En dat is ook de reden dat ik die 2 GB nodig vind. Ik ken inderdaad weinig netbooks met meer dan 1 GB intern geheugen, maar ik ken evenmin netbooks met Windows 7. 2 GB is voor Windows XP wat veel van het goede, maar voor Windows 7 - zeker op langere termijn - noodzaak.
De 11 en 12inch netbooks hebben toch inmiddels wel een aardige lijst van tientallen netbooks met 2GB of zelfs 3GB geheugen die onder de 450 euro blijven. 10inch is wat mij betreft niet meer de deal anno 2010. Het verschil in formaat is wat mij betreft nog prima te doen.

Het zou denk ik slimmer zijn meer 'goedkope' 350-450 euro netbooks in de markt te zetten met een goed 8cell accu en 11 inch schermen met een schermresolutie van 1366x768 px.

Denk aan de Asus Eee PC1101HA met 11inch, 2GB en Win7 Premium (370 euro) Asus Eee PC 1201N met 12inch, 2GB, Win7 Premium (435 euro).

Ik hoopte dat de Samsung N510 JA van 11inch ook soortgelijk zou worden als de Asus Eee 1101HA maar helaas de Samsung had slechts 1GB en wel Win7Premium maar kost toch 450 euro.

De schermresolutie is ook de enige beperking van mijn Samsung netbook de NC10 uit 2008. Ok de trackpad had grote gemogen maar dat is bij nieuwere Samsung modellen al langer het geval. Ik ben er nog steeds zeer tevreden over.

Mijn overweging voor een netbook was vanwege formaat, accuduur (minimaal 6cell) en prima voor vakantie, trein, school enz. Thuis gebruik ik een krachtige desktop met 19inch scherm.

[Reactie gewijzigd door funrider op 23 juli 2024 08:55]

Ik denk dat de consument verkeerd op de netbook reageert.
Hoe kan "de consument" nou verkeerd reageren?

Verder is een netbook gewoon een goedkope notebook.
De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

ok, welke prijzen zijn dan wel bekend?
Ik moet zeggen, ik vind de N150 wel een erg mooi modelletje!
Jammer dat, zoals Icec_Old zegt, de resolutie tegen valt.
Had liever een minimale resolutie van 1024x768 of 1200x800 gehad.
Anoniem: 336178 4 januari 2010 11:15
Leuk, maar afwerking aan de onderkant is nou niet echt om over naar huis te schrijven.
Ze noemen dit een nieuwe netbook maar erg veel is er niet verandert. Samsung kan zich beter gaan richten op CULV-notebooks. Daar zitten mensen op te wachten en niet op netbooks waar er al 13-in-een-dozijn van verkrijgbaar zijin.
ik vind deze laptops altijd weinig veranderingen hebben. en uiterlijk heeft ook weinig veranderingen. maar ze zijn wel handig voor school ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.