Samsung brengt design-netbook N310 op de markt

Samsung heeft nieuwe netbook geïntroduceerd. Het gaat om een opvallend model, waarvan het uiterlijk is bedacht door een bekende Japanse ontwerper. De kleine notebook heeft een 10,1"-scherm en een zogenaamd 'chiclet'-toetsenbord.

Fabrikanten zoeken naar mogelijkheden om met hun netbook op te vallen in het gigantische aanbod. Dankzij de restricties die Intel oplegt is het moeilijk om met modellen met afwijkende specificaties te komen. Samsung probeert het daarom met een opvallend design, afkomstig van de Japanse ontwerper Naoto Fukasawa. De N310 kenmerkt zich door ronde vormen in plaats van hoeken en de buitenkant heeft een rubberachtige laag, wat volgens de ontwerper voor een zachte en warme aanraking moet zorgen in plaats van de harde kille feel van doorsnee notebooks.

Voor het scherm, met een diagonaal van 10,1 inch en led-backlights, bevindt zich een glasplaat waarachter de randen zijn weggewerkt. Het platte chiclet-keyboard, dat lijkt op het toetsenbord van een MacBook Pro, bevat 83 toetsen en neemt de gehele breedte van de netbook in beslag. De rest van de specificaties mogen inmiddels als bekend verondersteld worden: N270 Atom-cpu, 1GB geheugen en 160GB harde schijf. Samsung levert het model in twee kleuren, met Windows XP Home als besturingssysteem en een 4400mAh-accu, maar er komt ook een 8850mAh-accu beschikbaar. In mei moet de N310 in Nederland beschikbaar komen. Het netbook zal naar verwachting 500 euro gaan kosten.

Samsung NC310 Samsung NC310 Samsung NC310 Samsung NC310

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-03-2009 • 14:10

44 Linkedin

Reacties (44)

44
40
4
2
0
0
Wijzig sortering
Er zijn naar mijn inzien een paar sterke punten van netbooks waar hoogstwaarschijnlijk ook de populariteit vandaan is gekomen, en dat is dat netbooks (relatief) klein, licht, goedkoop zijn en een lange accuduur hebben.

De prijs is steeds meer een minder sterk punt omdat er steeds meer modellen komen waarbij zogenaamd iets extra's is. Zoals met deze Samsung is de adviesprijs 500 euro en het design is het promotie punt. Wat mij betreft moeten kunnen nieuwe netbooks zich onderscheiden door compacter en lichter design, een lage prijs en een lange accuduur. Vooral dat laatste moet niet tegenstrijdig zijn met het compacte design. Als je namelijk met een 9-cell die (bijvoorbeld) 3 of 4 cm aan de achterkant uitsteek is het apparaat een stuk minder compact en ook een stuk zwaarder.

Uiteraard staat er in dit nieuwsbericht nog wat de formaten van het apparaat worden en wat het gewicht is. Daarbij moet ik wellicht ook zeggen dat er aan de lengte en breedte van het netbooks niet veel te veranderen is, dat is namelijk beperkt door het scherm en de toetsenbord. Maar de dikte die bij sommige netbooks bijna 4 cm is, vind ik toch wel aan de forse kant. Zou dat niet richting de 2 - 2,5 cm kunnen gaan?

De accuduur van de meeste netbooks zijn wel goed te noemen, maar het kan altijd wel beter, zeker als je bedenkt wat de specificaties van deze apparaatjes zijn. Je zou je mooi kunnen onderscheiden als je met een accu die niet groot en zwaar is, maar wel een lange accuduur heeft.

Kortom naar mijn mening zouden netbook makers zich moeten richten op de sterke punten van de netbook en deze proberen verder te verbeteren in plaats van allerlei andere nieuwe dingen te verzinnen.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 23 maart 2009 15:42]

Hij lijkt ook redelijk veel op de Dell Mini 10, die ook bepaalde elementen van de MacBook heeft gepikt, zoals het "glas" van het scherm wat helemaal tot de rand doorloopt.

Alleen dat reusachtige SAMSUNG logo op de klep had wel wat subtieler gemogen! En 500 euro is een stevige prijs voor een netbook met standaard specs.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 23 maart 2009 14:26]

Anoniem: 55563
23 maart 2009 14:28
Kan iemand mij uitleggen waarom zowel notebooks als netbooks steeds vaker met zo'n spiegelend scherm worden uitgerust? Ik vind dit echt enorm irritant in lichte omstandigheden. Vroeger was het juist een marketing-ding om te zeggen dat de tv bijna niet spiegelt maar tegenwoordig gaan we met laptops de andere kant op.
Een glimmend scherm is goedkoper voor de fabrikant.
Het is aan de marketing afdeling om de consument wijs te maken dat het zogenaamd ook beter is. Apple schijnt daar goed in te zijn. Samsung heeft ook nog schermen die niet glimmen.
deels wil ik daar wel in mee gaan, maar sommige van die spiegelige schermen zijn uiteindelijk toch scherper - en feller dan gewoone schermen, en dan is het - ondanks het glanzende scherm toch prettiger kijken. - want in direct zonlich maakt dat spielen minder verschil ... en heeft het veel meer te maken met de lichtopbrengst van het scherm zelf...
Ze willen een design netbook op de markt zetten. Dus net als Apple mensen voor design veel laten betalen ipv. wat het beetje kan. En glim-glim is voor design gevoelig kudde volk op het moment mode. Kijk maar bij veel keukenboeren glimmende laadjes en deurtjes.
Het irritante van glim-glim(aka pianolak uitstraling) is vingerafdruk aantrekkingskracht

[Reactie gewijzigd door Thombias op 23 maart 2009 14:43]

Ziet er strak uit.
Alleen die 500 euro is echt te hoog voor de specs.
Inderdaad best prijzig. Had op z'n minst 2GB geheugen in gemogen. Maar ik vind hem wel erg mooi voor een Samsung. Niet té flashy zoals de meeste zijn met een overkill aan glossy etc.
2GiB is overkill. 1GiB is ruim voldoende voor het toepassingsgebied van een netbook.

Liever zag ik dat ze er een SSD in zetten. Eentje van 32GB is voldoende.

[edit] Ik heb zelf een SSD in m'n netbook (OCZ Core) en met die combinatie starten programma's zoals NetBeans en OpenOffice.org sneller op dan op de quadcore op kantoor die welliswaar niet bepaald een flitsende HD heeft) Een redelijke SSD is dus imo nuttiger voor de performance dan extra RAM.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 23 maart 2009 16:54]

"een SSD" voldoet niet. Er is nl een heel groot verschil tussen SSD's en SSD's: de sequentiele read/write waarden waar de meeste fabrikanten mee schermen zijn irrelevant (ga maar na: hoe vaak, tijdens normaal gebruik, kopieer je files heen en weer die in de orde van de GiB's zijn?). Waar het om gaat is de random read/write waarden, en alle SSD's met een JMicron JMF602B controller (en ook de drives met 2 van deze controllers aan boord, dat maakt niet uit) performen daarin zo slecht dat je tijdens normaal gebruik stotteringen merkt, wat natuurlijk niet kan voor een luxe product (en ja, SSD's zijn nog heel erg luxe producten). De enige reden dat er toch drives met deze verschrikkelijke controller zijn uitgebracht is het feit dat dit de drives goedkoper maakt dan wanneer er een goedperformende controller in had gezeten (bijvoorbeeld eentje van Intel of Samsung). Kijk hier maar voor een wat vollediger verhaal. De cijfers daarin zijn behoorlijk schokkend, en laten je minstens 3x nadenken of je op dit moment wel een SSD wil, omdat je dan moet kiezen tussen onacceptabele performance of een hele hoge prijs (hoewel de SSD's natuurlijk heel snel in prijs dalen).
ik weet niet of je er nu wel een SSD in moet willen...
tweakers.net heeft hier onlangs nog een duidelijke revieuw over geschreven.
waarin oa. werd ingegaan op de vraag over de prestaties en/of mogelijke verbetering door bijv raid toe te passen.

dat wilde echter allemaal niet baten. - dus als je dan al iets wilt.....

kun je beter kiezen voor een hybride setup met een OS disk [boot] in SSD en een Files [swap / user-data] disk op een HDD. - maar vergeet niet dat dat behoorlijk in de kosten zal lopen. (zeker - als je ervanuit gaat dat je dan geen ruimte hebt voor een 2,5inc - maar zult moeten kiezen voor 1,8inc )
Volgens mij is het limiet 1 GB op een Atom met WinXP(niet fysiek maar licentiegewijs)
Anoniem: 131051
@Thombias23 maart 2009 15:12
Daar gaan we weer. Zeuren over de prijs. Het is een vrije markt, je hoeft 'm niet te kopen, he? Door dit soort reacties is de netbookmarkt overspoeld met archi-lelijke tuinstoelplastiek modelletjes.

Ik ben perfect bereid tot 600 euro te betalen voor een sjieke netbook, als daar ook enige meerwaarde in het ontwerp aan vasthangt. Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Bij deze een oproep aan apple om een netbook te maken. Prijs maakt me niet uit.

En waarover gaat het hier dan nog? De gelijkwaardige Asus met chiclet toetsenbord (1000HE?) gaat zeker ook voor ongeveer 400 de deur uit. Mensen geven zonder blikken of blozen 100'en euro's uit aan een gsm. Maar bij een netbook telt ineens élk tientje? Je moet dit ding naast de HP 2140 zetten die ook best prijzig is. Wat is 50 euro dan nog?

Er is ook niets mis met de specs, dat zijn de standaard 13 in een dozijn netbookspecs. En hoe uitgebreid kan je de specs aanpassen in een netbook? Beetje ram of HD volume en dan heb je het wel gehad. Beide totaal niet interessant. (120 of 160GB, dat maakt het verschil wel zeg). Wat ik wél wil zien is een hdmi-out met hoge resoluties. Dat is het enige wat me tegenhoudt om nu een netbook aan te schaffen.

Dit gezegd zijnde vind ik deze samsung ook niet super mooi, maar het is wel goed geprobeerd en dat mag aangemoedigd worden. Dat gigantische logo achterop spreekt me niet aan. Ik heb ook m'n twijfels over de rubberen coating, volgens mij valt dat gevoel in praktijk tegen. Maar het scherm is zeker zoals het hoort te zijn. Gewoon een plat glasvlak met een scherm in. Helemaal vlak tot aan de randjes, geen hoekjes, afgeschuinde boord, uitstulpende afstandsblokjes. Niets. Gewoon minimalistisch zoals het hoort. Met een scherm zoals een eee/NC10/... werp ik dat ding na twee dagen in de vuilnisbak. Lijkt wel een goed plastieken fotokader. Mooiste netbook nu is de HP 2140 (kost ook wel wat, maar dan heb je een alu/magnesium body) en de HP 1000. Helaas geen hdmi-out.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 23 maart 2009 18:26]

Ziet er leuk uit, al heeft het iets te veel weg van een Macbook vindt ik.
Ben wel benieuwd of ze er in het echt ook zo leuk uitzien :)
Dat was ook mijn eerste reactie, maar in 2e overweging is het ontwerk toch echt wel anders. De afrondingen om de hoeken zijn veel groter, en het scherm en toetsenbord vlak zijn optisch bijna plat, en lijken meer gelijk in dikte. Hierdoor wordt het meer een clamshell achtig iets. Schrok alleen wel heel erg van de grootte van het merk op de cover.
Mijn Toshiba heeft ook afgeronde hoeken, maar dat zou ik toch zeker geen design laptop noemen. Tegenwoordig wordt zo'n beetje alles dat een hip kleurtje en iets rondere vorm heeft bestempeld tot "design". Ziet er verder leuk uit hoor, maar op de rubberachtige buitenkant is verder weinig aan dat het onderscheid van de duizenden andere netbooks en laptops...
Opvallend design? Dure ontwerper? Idd, ik vind het geen 'design'-netbook die het wow-effect bij mij oproept en mij doet kwijlen. Met name de koeienletters Samsung != design. Ik vind hem wel mooi, maar niet mooier dan bijv. de nc10.

Design is misschien een kwestie van smaak, maar ik denk dat het ook in de afwerking ligt. Bij dit netbookje zie ik nogsteeds dopjes zitten en klikkertjes.

[Reactie gewijzigd door poepkop op 23 maart 2009 21:20]

Blijft een kwestie van smaak maar ik vind de NC10 en de NC20 veel mooier kwa design dan dit lelijke koffertje, waar het mij nog het meest aan doet denken.
Prima voor mensen die erop kunnen werken, maar ik vind een 10" laptop ergonomisch zeer onverantwoord. Als je daar een dag op hebt gewerkt heb je of beginnende reuma of mag je een bezoekje brengen aan je opticien.
Prima voor mensen die erop kunnen werken, maar ik vind een 10" laptop ergonomisch zeer onverantwoord. Als je daar een dag op hebt gewerkt heb je of beginnende reuma of mag je een bezoekje brengen aan je opticien.
Ik geloof niet dat er veel mensen zijm die de hele dag op zo''n ding werken. 't is meer bedoeld voor onderweg of in de collegebanken.
Ik heb er laatst een hele dag op gewerkt (wel met muis) en ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen...

Qua performance mis je niks en het toetsenbord is 93% van de grootte van een normaal toetsenbord dus dan blijft alleen het scherm van 10" over, maar daar is volgens mij ook helemaal niets mis mee.

Oftewel: ik snap het niet?
ik werk nu al ongeveer 5 dagen op mijn HP Mini 2140, en dat bevalt eigenlijk uitstekend :) Normaal werk ik op een MacBook of MacBook Pro, maar dit dingetje is een stuk mobieler en werkt eigenlijk prima :)
Anoniem: 225253
@jordees23 maart 2009 14:23
Ik veronderstel dat de meesten dit gebruiken voor op de baan of zo. Als ge er echt moet op werken, is dat onbegonnen.
Netbooks zijn dan ook niet bedoeld als computers waarop je de hele dag gaat werken. Ze zijn meer bedoeld om overal mee naar toe te nemen, even wat te surfen of te e-mailen, net iets meer dan een PDA.
Ziet er best wel stylish uit, in mijn ogen iets te rond en in koeieletters SAMSUNG achterop had van mij ook niet gehoeven. Maarja, zo kan je wel op 5 meter afstand lezen wat voor een merk netbook het is.

En die mac achtige tobo's mogen ze wat mij betreft wel in elke laptop zetten :)

[Reactie gewijzigd door loewie1984 op 23 maart 2009 14:20]

Mac achtige tobo's? Ik zie toch echt een super standaard laptop toetsenbord? Heb ik iets gemist of?

Wel een leuk apparaatje, maar heel erg design, of heel erg bijzonder vind ik 'm eigenlijk niet. Het lijkt wel alsof er gewoon het label design is opgeplakt en je dat dan maar moet aannemen.
MAC achtig, van die toetsjes die niet 'scharnieren'. Sony en Apple gebruiken die dingen idd, maar geef mij maar een gewoon toetsenbord.

Dat grote logo achterop is trouwens wel heel erg lelijk..

[Reactie gewijzigd door reynard80 op 23 maart 2009 19:40]

Wel een beetje zonde van dat schreeuwende SAMSUNG.. :/
Muah...design is een groot woord voor alleen een aangepaste hoes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee