Point of View brengt miniPC en mini-itx-bord met Atom D510 uit

Point of View heeft een mini-desktop uit zijn Mobii MiniPC-serie uitgerust met een Pine Trail systeem: de nieuwe generatie Atom-processors wordt door de D510 vertegenwoordigd en bijgestaan door de NM10-chipset. Het bord is ook los te koop.

De Mobii MiniPC Atom D510, zoals het bescheiden desktopsysteem volledig heet, is voorzien van het in december door Intel aangekondigde Pine Trail-platform. De geheugencontroller en grafische chip worden hierbij in de processor geïntegreerd, wat de chipset reduceert tot slechts één southbridge-chip voor de aansturing van randapparatuur als sata-schijven en usb-apparaten. De Atom-videochip is een Intel gma3150, maar Point of View biedt optioneel tevens een krachtiger, aparte videokaart in de vorm van de Geforce 210 met 512MB geheugen en een pci-express-interface.

Het kleine desktopsysteem beschikt standaard over 2GB ddr2-geheugen en wordt geleverd met een dvd-brander en een 320GB grote sata-schijf. Het Pine Trail-moederbord is in het mini-itx-formaat gegoten en beschikt onder meer over een gigabit-netwerkpoort, twee sata-uitgangen en zeskanaals geluid. Er kunnen maximaal acht usb-poorten op het moederbord worden aangesloten. Point of View maakte nog geen prijzen voor de MiniPC met de dualcore-Atom bekend.

Het moederbord van de MiniPC is tevens standalone verkrijgbaar, uiteraard nog steeds gebundeld met de D510-dualcore, die zijn werk op 1,66GHz doet. Ook dit mini-itx-moederbord, dat simpelweg het Intel Atom D510 Mainboard genoemd wordt, is verkrijgbaar met of zonder de Nvidia Geforce G210-videokaart.

Uiteraard kan ook een andere kaart in het pci-express-x1-slot gestoken worden: PoV werkt aan Geforce GT220 en GT240-kaarten met pci-express-x1-interface. De D510 wordt actief met een kleine ventilator, waarschijnlijk 40mm groot, gekoeld. Ook van het losse moederbord zijn nog geen prijzen bekend.

PoV Intel Atom D510 Mainboard PoV Intel Atom D510 Mainboard

Door Willem de Moor

Redacteur

16-01-2010 • 12:49

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
31
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 226739
16 januari 2010 12:54
Typo in text 4de alinea woord gebunderd moet waarschijnlijk gebundeld zijn.


ontopic:

Zeer leuke vooruitgang om als mediacentre te gebruiken.
ik wil de atom N330 vervangen die ik nu heb.
ik hoop dat ze er wel een betere koeller op doen aangezien die van de n330 behoorlijk wat herrie maakt, maar aan de fotos te zien gebruiken ze weer zo een kleine koeller.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 226739 op 16 januari 2010 12:56]

De atom 330 is ook vrij traag. Dat vind ik eigenlijk nog een beter punt dan de koeler. Het is mij nog niet eens gelukt om er full HD op af te spelen, wat wel beloofd wordt.
Atom 330 + Ion versie nemen. En dan offloaden van de video en andere spullen op de Ion GPU. 1080p zonder problemen.

Draait zelf die Atom330 + Ion als server oplossing ( in feite is de Ion beetje verspilt ) maar swat.

In praktijk is de nieuwe generatie Atom's een dik probleem. De ingebouwde GPU van Intel is te zwak. En als je Nvidia hun Ion2 gebruikt, zit je in feite met 2 GPU's te draaien. Persoonlijk vind ik de nieuwe oplossingen ivm de oudere Atom330 + Ion, veel te beperkt / zwak.
De Atom 330 is idd vrij traag, maar alsnog sneller dan de Athlon 64 3200+ die in mijn vorige HTPC zat.
HD content draait op mijn Asrock ION 330 HT anders prima, ik gebruik Media Player Classic - Home Cinema, die gebruikt de videokaart om de HD content af te spelen.
Leuk mediacentre, maar zou de 40mm fan verwijderen (klein=herrie) en een goede casefan gebruiken.
Anoniem: 140398
16 januari 2010 13:29
Echt nutteloos als htpc. je hebt alsnog een extra kaart nodig. en er zit een volledig overbodige parallelle poort en compoort op (voor mensen die hun matrixprinter willen aansluiten en een joystick om dos-spellen mee te spelen? 8)7 ). Dan kun je er beter een bordje met ion kopen. Of nog beter deze, of straks deze

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 140398 op 16 januari 2010 13:32]

voor veel hobby projecten zijn een com poort of een parallelepoort anders een uitstekende manier om zelf geknutselde dingen mee aan te sturen. CNC machine/robotics
dus het is een hobbybordje en geen htpcbordje. Er zullen niet veel mensen zijn die de 2 dingen combineren in 1 pc dus het lijkt me niet echt een markt om te gaan willen bedienen.
In mijn htpc zou in ieder geval een aansluiting naar domotica komen ,en dat gaat nog makkelijk met een seriële poort.
Is misschien handig, maar mijn htpc gaat niet 24/7 aanstaan. Domotica zou ik eerder in mijn nas-servertje stoppen. Bovendien kan domotica ook via usb.
"is verkrijgbaar met of zonder de Nvidia Geforce G210-videokaart."
Anoniem: 140398
@Webgnome17 januari 2010 12:31
dus??? Je kunt er ook een gf9300 in duwen of een ati4350. Punt is dat de pinetrail niet meer zo geschikt is als htpc omdat er geen goede geïntegreerde graphicsoplossing is.
klein... misschien handig voor een HTPC :)
een HTPC (Home Theater) is naar mening alsnog een computer waarmee TV gekeken kan worden. Daartoe behoort ook opnemen/afspelen. Dan heb je toch echt twee DVB'c kaartjes nodig en dat past niet op zo'n mini-pc

Dit is gewoon een normale PC die je op je tv kan aansluiten. Dus je zou het hoogstens een mediacenter kunnen noemen

[Reactie gewijzigd door AOC op 16 januari 2010 13:00]

Er zijn ook oplossingen waarbij de client niet het opnemen/afspelen verzorgd, maar waarbij gebruik wordt gemaakt van een server. bijv. de TVServer van Mediaportal.

Als UPNP of ander streaming protocol wat meer gebruikt gaat worden, worden "thin" clients erg interessant voor HTPC gebruik. Vooral als je multiroom wilt gaan werken.

Dit kastje zou een mooie tussenoplossing kunnen zijn, het is krachtig genoeg om wat beeld op het scherm te toveren.
Vergeet ook niet de HDHomeRun of gelijkwaardige produkten, waarbij TV signalen extern opgenomen kunnen worden. Dus zelfs een Atom kan dan meervoudige HD kanalen opnemen, afspelen en pauseren.

http://www.newegg.com/pro...aspx?Item=N82E16815327005

In Amerika loopt de CableCARD standaard echter fors achter met de techniek, waardoor je zwaar de pineut bent tegenwoordig als je kabel-TV provider volledig digitaal is gegaan, zoals ComCast. De kabel-TV lobby zit de consument aardig dwars op dit moment, en ze zijn flink aan het touwtrekken. Komt natuurlijk allemaal door het geld wat ze met hun eigen decoder/DVR/etc verhuur verdienen. TiVo heeft via rechtzaken het wel voor elkaar gekregen om goede CableCARD ondersteuning af te dwingen, maar bij hun is het ook niet ideaal voor mij.

Het is op dit moment alleen met de ATi Tuner mogelijk om op een HTPC een versleuteld kanaal te bekijken, en dan moet je soms veel geluk hebben met al dat DRM/HDCP gezeik wat er bijkomt.

Na vele investeringen om het allemaal op de juiste manier te doen, heb ik alle tuner kaarten en bijbehorende troep met zwaar verlies verkocht, en zit ik nu op SABnzbd+ met mijn eigen RSS feed generator in combinatie met MediaPortal en de MP-TVSeries plugin (de TVGemist plugin is ook handig als ik me nostalgisch voel).

OnTopic: Wat ik steeds mis bij deze Atom D510 moederbord aankondigingen is of de NM10 chipset een Broadcom of vergelijkbare H.264 decoder chip heeft. De Intel GMA3150 is namelijk veels te zwak om zware content af te spelen. En ik zie liever een $3 chip op het moederbord, dan de verplichting om een relatief dure videokaart er bij te doen. Aangezien "Point of View" dus zelf al met een GeForce G210 videokaart aan de slag is, denk ik dat deze decoder chip dus ontbreekt bij hun moederbord versie.

Dat is jammer, want ook al is hun PCI-Express x1 videokaart oplossing leuk bedacht, het brengt wel allemaal onnodige hitte en energie versplilling met zich mee, en tevens kan je niet met een super klein ITX kastje weg. Als het dan toch via een extra videokaart moet, had ik ook liever gezien dat ze een AMD HD5000 serie gebruiken (het is echter nog eventjes wachten op de HD5400 series die ideaal is voor een HTPC, maar een HD5670 optie had toch zeker gekunt), zodat bitstreaming van alle moderne geluids standaarden (Dolby TrueHD en DTS HD-Master) via HDMI ook goed is geregeld.
Die Broadcom is ook niet ideaal, doet het niet onder Linux/xBSD enzovoorts.
Voor de huidige versie van Windows (6.1 aka Win7 dus) zal er wel een driver zijn/komen, maar voor oudere of nieuwere Windows-versies (XP, Win8) kun je het vergeten.
Anoniem: 116213
@AOC16 januari 2010 14:48
een HTPC (Home Theater) is naar mening alsnog een computer waarmee TV gekeken kan worden.
Je geeft zelf al aan dat HTPC staat voor "Home Theater Personal Computer". Televisie komt normaal geneens kijken bij de 'Home Theater' term, omdat het letterlijk inhoud dat je een thuis bioscoop opstelling wilt creëren vaak met een 10-foot GUI interface.

Dat TV mogelijk is, alsmede muziek, plaatjes, en je hem ook als gameconsole kan gebruiken is gewoon omdat een computer krachtig genoeg is, maar de letterlijke betekenis is om thuis films te bekijken, zoals normaal in een bioscoop gedaan wordt.

De huidige betekenis is nu meer omgevormt om zoveel mogelijk alle woonkamer beeld en geluid componenten te combineren in één HTPC. De geluidsversterker is vaak het enigste component wat je apart blijft houden, als zijn er vele pogingen om ook dat in de HTPC te bouwen.

De MSI Media Live DIVA is daar een (mislukt) voorbeeld van: http://www.msi.com/index....incat_no=134&prod_no=1654
Dat concept hebben ze hier beter uitgewerkt, maar dat kost wel wat...
Dat is dan nog wel erg oldskool TV kijken. Tuners zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Mijn HTPC heeft nooit een tuner gehad. Zelf heb ik al 5 jaar geen kabelaansluiting meer. Alles wat ik nodig heb aan series wordt automatisch voor mij van het Internet afgeplukt.

SABnzbd plus een goede RSS feed doet wonderen.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 16 januari 2010 13:15]

Heel erg oldskool, die TV.
Wie wil nu in godsnaam Belgische/Nederlandse programma's bekijken... 8)7

Niet alleen dat je voorstel illegaal is, het dekt ook niet al mijn noden...
Ik wil op mijn toekomstige htpc alles kunnen
- Bluray
- TV (opnemen/bekijken)
- videos van NAS bekijken

TV is daar toch een groot deel van...
Maar om dat oldskool te noemen? Niet iedereen denkt zoals jij, pas daarvoor op!
Ik betaal gewoon belasting, en dus kijk- en luistergeld, dus er is weinig illegaal aan. Opnemen van TV programma's mag gewoon volgens de wet (zover ik weet). Maar, bedankt, dat je mij, en iedereen die dit doet, gelijk voor boef uitmaakt. ;) Ik zal mijzelf vast aangeven bij de politie, kijken wat ze doen.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 17 januari 2010 02:27]

Ik betaal gewoon belasting, en dus kijk- en luistergeld, dus er is weinig illegaal aan. Opnemen van TV programma's mag gewoon volgens de wet
Als jij het zelf opneemt ja. Het van internet plukken is overigens hooguit voor het matriaal van de publieke omroep, niet voor zenders waar je seperaat voor betaald (zoals RTL4, etc - dat zit niet in je kijk/luistergeld), met als uitzondering uiteraard uitzending gemist en varianten.

Maar ook op matriaal van de publieke omroep zitten copyrights enzo hoor, dus ' eigelijk ' mag je die ook niet downloaden. (vanuit het optiek van de rechthebbende gezien, juridisch is het min of meer legaal - alhoewel de vonissen nogal uit een lopen)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 17 januari 2010 09:01]

Welk gedeelte is illegaal dan ?

zoals de wetgeving nu vooruit geschoven wordt, is het opnemen ook onder die groep te plaatsen, aangezien je een uitzending waar rechten op zitten, vermenigvuldigd.
Vooralsnog zie ik geen verschil in opnemen van rtl4 of het downloaden van een aflevering van bones of chuck

als je op alle initiatieven zout gaat strooien, en wil controleren of betuttelen dan word de werled een grijze massa
Net zo oldskool als die seriële poort, bedoel je zeker :?
Die is weer handig voor het flashen van je dreambox bijvoorbeeld. :-)
Erg handig, dank voor de tip :)
Mijn HTPC heeft nooit een tuner gehad.
Volgens die definitie is elke PC een "HTPC".

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 januari 2010 19:29]

Nee hoor, een pc die geen geluid kan produceren is echt geen htpc :)
Terretect DMX 6fire usb (of een van hun niet-professionele ubs-geluidskaartjes)
PC-Speakers (die flutdingen dus) heb je niet nodig want je sluit het aan op je AV-receiver (en mischien luister je wel via de draadloze hoofdtelefoon)

Verder is dit, met Geforce er bij, wel een leuk PC'tje voor low-end toepassingen.
Je hebt die dingen ook via USB. Hoewel je dan meer dradenzooi krijgt, kan het wel.
Ik weet niet waarom je 2 kaartjes nodig hebt ? Er zijn genoeg dual-tuner kaarten ...
Waarom 2? Een losse DVD-Recorder heeft toch ook maar 1 signaal input. de tweede wordt verzorgd door de TV zelf. Hier kan dit op dezelfde manier perfect opgelost worden.
En als je dan toch persé 2 tuners op je HTPC wil hebben, dan heeft Hauppage met zijn WinTV-HVR-2250 een oplossing.
Nee dat een Media Center !
Die "kleintjes" worden echt retepopulair :) Nog even en niemand heeft meer een dikke pc meer. Alleen SLI/CF moeten ze nog zien te microniseren en de bij behorende voeding.
Een Mediacenter op deze basis is in idergeval ondertussen voor iedereen beschikbaar, ff XBMC erop en gaan...
natuurlijk worden deze kleine moederborden en pc's steeds populairder, maar ik denk dat de gewone pc nog steeds wel populair blijft. sommige mensen hebben gewoon behoefte aan veel opslagruimte, veel grafische rekenkracht of willen gewoon een monster van een pc thuis hebben staan.
ik denk dat je alleen van de grote oem bedrijven wel steeds minder pc zult gaan zien en er meer all-in-one's komen.

ontopic :

jammer dat het moederbord wordt gekoeld door zo'n kleine fan, ik denk dat het geluid wat deze produceert zeer irritant is
Ligt het aan mij of lijkt het erop dat de nieuwe lichting Atom moederborden minder goed zijn uitgerust ? 2 ipv 4 Sata aansluiting lijkt standaard te zijn.

En waarom komen de 'oude' aansluiting als COM/LPT poorten weer terug. Liever HDMI en/of coaxiaal + optische geluids uitgang.

Om nog maar niet te spreken, over het feit dat als je een HTPC wilt maken met een dergelijk bordje, je een extra videokaart nodig hebt. Waar blijft ION2 ?

Ik wacht nog even op de A-merken (asus, gigabyte en Zotac) kijken wat die gaan leveren met de nieuwe Atoms
En waarom komen de 'oude' aansluiting als COM/LPT poorten weer terug
Voor consumentengebruik niet zinnig nee, maar een groot deel van de doelgroep voor deze ITX/MiniPCs zijn industriele toepassingen waar ze apparatuur aansturen via COM/LPT.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 januari 2010 19:32]

Leuk bordje, jammer dat de prijs nog niet bekend is
Ik hoop dat de prijs een beetje bij de prestaties past want zo goed zijn de prestaties van de atom niet
De Atom-videochip is een Intel gma3150, maar Point of View biedt optioneel tevens een krachtiger, aparte videokaart in de vorm van de Geforce 210 met 512MB geheugen en een pci-express-interface.
Ion2 dus ? Aangezien in Ion2 enkel een gerebrande Geforce 210 gebruikt wordt ?
Anoniem: 337602
16 januari 2010 22:46
Pine Trail mag zich eerst gaan bewijzen met een ION2 mini-PCIe videokaart (release binnenkort). De Atom-330 + ION leverde al goede HTPC prestaties voor slechts 35 Watt, ondanks de magere Intel dual-core.

Pas goed op VOOR je een POV board koopt: de POV MB330 (SODIMM, PCIe) was best OK, maar hun nagenoeg identierk lijkende POV MB330-1 (DIMM, PCI) is een grote vergissing!
- Piepklein koelblokje met 40mm jankventilator is NOOIT stil te krijgen
- Geen temperatuur control in de BIOS
- CL4 staat in de spec, maar er is GEEN DRAM Voltage control = DUUR 1.8V geheugen
- Totale DRAM latency wordt verpest door matige board layout (5-5-5-18 ipv 5-5-5-15)

Ik wacht nog even tot Zotac met veel betere value-for-money op de proppen komt met ION2.

PS: m'n MB330-1 is inmiddels stil, met 'n zelf-vertimmerd GROOT koelblok erop.
Een mini-ITX hoort te kunnen werken met stille ventilators, dus weinig airflow !
Anoniem: 226739
16 januari 2010 12:57
duidelijk bonus,

als dat gebeurd kun je in feite je media center gewoon in een meubel inbouwen.
Ik heb er een een tijd lang onder mijn buro gehad, gewoon vastgeschroefd aan het buroblad :) Niks geen kast, gewoon de print met voeding, genoeg koeling en lekker stil.
Ziet er zeer mooi uit, lijkt me mooie vooruitgang. Kan deze D510 nu ook beter HD content aan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee