Naast mijn eerdere snelle reactie hier
onderboven op jouw
"Straks zijn netbooks krachtig genoeg om snel op te kunnen gamen, autocad'den en 3dsmax'en"
hetvolgende
De meeste kopers van grote (=15"en groter) notebooks kochten die ter vervanging van een desktop.
Voor deze mensen heeft de notebook als voordeel dat die makkelijk verplaatsbaar is. Ze gebruiken deze niet of nauwelijks mobiel, en zeker niet onderweg (in trein, enz). Meestal wordt het ding op een vaste lokatie gebruikt en incidenteel elders. Op kantoor bijvoorbeeld aan een dockingstation op het eigen bureau en verder op bij vergaderingen (alle gegevens bij de hand). Thuis, als het rusig is in de huiskamer en anders in de studiekamer, maar het grootste voordeel is dat het ding is op te ruimen, buiten gebruik zie je het ding niet meer. Je ziet dan ook dat kopers van een notebook voor thuis hun oude, vaak grotere, scherm weg doen (vooral crt maar ook tft-schermen). . Voor deze mensen is een grootte van rond dan 17" meestal het handigst. Nog niet eens zo lang geleden was deze grootte echter onbetaalbaar. Het zakelijke notebook was daarom vooral 15" en daarvoor 14".
Voor de mensen die wel reizen en alles op hun notebook willen doen is er al wat langer de klasse rond 15", 14" waarbij deze vroeger inderdaad voornamelijk voor gebruik door reizenden bedoeld was, met bijbehorende lange accuduur en niet te hoog gewicht, ten koste van prestaties. Door de recentelijke verschuiving naar het gebruik van notebooks op vaste lokaties,
(24/24 aan de netvoeding) is voor het merendeel van de verkochte exemplaren het belang van accuduur verminderd en het belang van een krachtiger cpu (en gpu) vergroot.
Veelal wordt een exemplaar van deze klasse gekocht terwijl men beter af was geweest met een 17" exemplaar, maar wilt men niet zo'n groot ding. Ook een laptop voor de kinderen bevind zich meestal in deze klasse, o.a. omwille van het gewicht.
Toen kwamen de netbooks, en deze zijn vooral een succes geworden vanwege hun (aanvankelijk) lage prijs. Voor internet en e-mail en onderweg zijn het ideale apparaten, maar voor velen was het ook een miskoop omdat ze niet krachtig genoeg zijn voor heel veel andere toepassingen. Daarom is er nu een tendens naar de thin-and-lights, zoveel mogelijk de voordelen van een netbook, maar wel met iets meer cpu-kracht zodat er ook offline iets meer mee gedaan kan worden. In feite is de moderne thin-and-light een heruitvinding van de klassieke all-round reizigers-notebook uit mijn vorige alinea, met als voordeel boven die het lagere gewicht.
Voor wie echt alleen internet en e-mail wilt, zoals waarvoor volgens sommigen de netbook is bedoeld, zal de netbook blijven. Echter de groep die een laptop wilt waar iets meer mee kan, zonder dat dit teveel gewicht meenemen betekend, is denk ik vele malen groter. Dit is de markt die van oudsher door notebooks bedient werdt voordat deze betaalbaar werd voor de gewone consument: die van de reizende zakenman en mobiele werker. Het verschil is dat deze thin-and-lights wel betaalbaar zijn voor de consument en onder veel meer gebruikersgroepen aftrek zal vinden, zoals bijvoorbeeld studenten en binnenkort mischien ook middelbare scholieren.
De netbook zoals jij die zoekt zal denk ik niet verdwijnen, maar zal naast de thin-and-light wel in belangerijkheid afnemen, mogelijkerwiize een niche-product worden.
Ook de desktop-replacement zal denk ik nog belangerijker worden, ik verwacht dat deze de klassieke desktop voor een groot gedeelte zal gaan vervangen, zeker bij consumenten. De klassieke desktop zal een niche-product worden voor zelfbouwers/tweakers en voor mensen die zoveel rekenkracht nodig hebben (
gamen, autocad'den en 3dsmax'en) dat dit in een notebook niet meer te koelen valt.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 oktober 2009 09:42]