Meerdere netbooks en nettops met nieuwe Atom-generatie opgedoken

Een Chinese fabrikant heeft verschillende netbooks en all-in-one-nettops op zijn site gezet die op Intels komende Atom-platform gebaseerd worden. De systemen bevatten de singlecore Atom 450 en de dualcore Atom D510.

Op de processor na verschillen de netbooks en de nettops van de Chinese fabrikant Kenade niet veel van de huidige modellen: het uiterlijk en de specificaties zijn niet bijzonder. De Chinese fabrikant heeft een 11,6"-netbook, een 13,3"-notebook en twee all-in-ones met een 18,5"- en 19"-scherm op zijn site staan, ontdekte Netbooknews.de. De netbook is uitgerust met de Atom N450, die 512 kilobyte L2-cache en een kloksnelheid van 1,66GHz heeft. De notebook krijgt een dualcore-variant van deze Atom met de NM10-chipset. Zoals het Pineview M-platform voorschrijft bevat de notebook de GMA500-igp die op 200MHz loopt. Ook de nettops bevatten de dualcore D510 en de NM10-chipset.

De nieuwe Atoms worden soc's die nog steeds op 45nm worden gebakken, maar die wel een geïntegreerde singlechannel ddr2-geheugencontroller en een grafische chip bevatten. De systemen zijn waarschijnlijk voor oem's bedoeld en komen niet eerder dan januari op de markt, aangezien de release van de nieuwe Atoms voor deze maand gepland is. Fudzilla meldt dat in maart een snellere variant van de Atom N450 uitkomt. Deze zou N470 gaan heten en op 1,86GHz gaan draaien.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-10-2009 • 10:52

32 Linkedin

Reacties (32)

32
32
23
0
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 296662
17 oktober 2009 11:02
Voor mij is de vraag in hoeverre dit nodig is. Straks zijn netbooks krachtig genoeg om snel op te kunnen gamen, autocad'den en 3dsmax'en (om maar wat te noemen), maar wie gaat dit ook echt doen op een 11" - 13" scherm?

Wat ik wil in een netbook is een laag gewicht (< 1kg), geluidsloze werking en een zo lang mogelijke accuduur (> 8 uur met wifi aan). En dat alles voor een zo laag mogelijke prijs, zodat ik er makkelijk mee om kan gaan en er niet mee hoef te zitten als hij beschadigt.

In de praktijk zie je steeds meer een tendens de andere kant op: zwaardere processors (die dus meer stroom vreten), een gewicht dat niet onder de 1,5kg komt, en accu's die door dat alles maar een uur of 5, 6 meegaan.

Ik had in 1998 al een laptop (Toshiba) met een accu die drie uur (!) meeging. Waarom is het nu zo moeilijk om in 11 jaar tijd dit omhoog te schroeven naar 10+ uur zonder er een zwaar monster van te maken?

Ik vind het jammer...
Wanneer de heersende Wintel-alliantie kaduuk is en de ARM-based netbooks/laptops opkomen ligt dat geheel binnen bereik ;)
nee want ik wil graag een x86 architectuur.
en dat is inderdaad omdat ik hier grotendeels bekend mee ben.
maar ook omdat ikd an alles kan hebben wat op mijn andere pc'sook werkt.

het opzetten van een webserver werkt daar bijvoorbeeld gewoon goed op.
de applicaties zijn betrouwbaar (zolang getest)
operating systems bekend, de keuze is volop.
randapparatuur is er voor ontworpen om te werken
is eventueel bruikaar als backup pc mocht de gewone tijdelijk kapot zijn.
Maar waarom zou je dan een x86-architectuur willen als je er toch niet op gaat gamen, auto-cadden en dergelijke?

Als je een netbook gewoon als een soort van black box ziet waar je even snel een briefje mee kan typen en kan internetten, dan is het toch helemaal niet interessant wat er voor CPU gebruikt wordt?

Maar goed, als je inderdaad in de computer wilt duiken dan is de legacy van de x86-architectuur benodigd voor mensen die niet nog eens willen leren hoe de boel intern werkt...
niet op gaat gamen>???

ik kan prima oude spelletjes op dat ding spelen hoor.
even age of empires 2/command & conquer generals UT2004
lannen hardstikke leuk en hoeft de ander geen pc mee te nemen.

plus dat ik alle programma's die ik ken en fijn vindt kan installeren word VLC etc etc

en die dingen zijn snel zat om mee te gamen.
ja geen crysis maar alles tot call of duty 2 CS source etc draait prima.

COD 4 heb je en ion voor nodig, maar dat draait ook prima dan.
( +- 40fps op 1024, wat zat is....)
deze zal dat niet trekken.

maar als flexibele huisserver veel fijner dan een ARM
Als jij wilt gaan gamen op een GMA500, die op de N450 vastgebakken zit. Be my guest.
Jouw lijstje houd dan al op bij AoE2. De GMA500 haald net de 600punten in 3DMark01, ter vergelijking, mijn antieke GF2 MX400 haalde al 2000-3000 op een vergelijkbaar systeem.

Dat is namelijk dezelfde videokaart als er in de iFoon 3GS zit, een PowerVR SGX. Die telefoon zal bovendien snellere prestaties geven, gezien die SGX' eigen drivers gebruikt, en Intel de drivers door een 3rd party hebben laten maken, met alle problemen van dien.

Bovendien gaat de Atom N450 nooit met een Ion of een andere, snellere, chipset geleverd worden, omdat Nvidia niet de licentie heeft op Intels DMI-architectuur.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 17 oktober 2009 12:55]

ik dacht eerst even dat je onzin uitkraamde met DMI, aangezien dit pas bij de i7 voor het eerst gebruikt werd.
Maar deze generatie atoms heeft idd geen conventionele FSB meer. Ik ben ook zeer benieuwd wat dit betekent voor de prestaties van de nieuwe atom reeks.

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 17 oktober 2009 13:54]

Ik zat me al af te vragen wat het voordeel van deze
singlecore Atom 450 en de dualcore Atom D510
ging zijn t.o.v. de 230, n-series en z-series enerzijds en de 330 anderzijds.

Behalve een lager energieverbruik, DMI dus en ik vraag me af of dat bij de Atom ook werkelijk de prestaties verhoogd, want bandbreedte zal veel minder snel een probleem zijn als bij een i5 of i7, én het genoemde pineview-platform gebruikt nog steeds geheugen met 667 Mhz en een igp op 200 Mhz dus het merendeel van de bewerkingen zal nog steeds per kloktik daarvan gebeuren.

De introductie van deze processors lijkt mij dus eerder ingegeven om nVidia en diens ION-platform de voet dwars te zitten als om werkelijk een innovatie en een performance-verbetering te bewerkstelligen.

De goedkoopste/zuinigste Core-2-Solo met nVidia chipset en igp gaat dus voor netbooks/nettops op alle fronten een betere keus zijn als de Atom maar daar zal Intel niet mee zitten omdat ze op een Core-2-Solo waarschijnlijk meer verdienen als op een Atom + chipset.
Als je serieus bent over een flexibele thuis-server, dan gebruik je Linux. Als je dan bijvoorbeeld voor Debian of Ubuntu kiest kom je vanzelf op volledige ARM support uit. Alle apps die je gewend bent werken dan zonder problemen (iets dat overigens voor alle apps in hun repo's geldt, dus ook DE's en alle GUI-based) programma's). Het maakt alleen uit welke CPU-arch je gebruikt als je erop staat om windows of Mac OS X te gebruiken (maar in het laatste geval krijg je een OS meegeleverd, dus tja), of als je per sé in ASM iets wil gaan schrijven, en dat gebeurt deze dagen alleen om er iets van te leren of om handmatig optimalisaties te doen.
Onbekend maakt onbemind: OS'en genoeg op de Arm (behalve Windows) en hardware doet het ook gewoon (PCI/PCI-Express/USB en ethernet zijn gewoon hetzelfde). Meer dan 99% van de mensen hoeft geen x86, alleen assembly programmeurs zullen zeggen dat het x86 moet zijn omdat ze anders iets nieuws moeten leren.
Anoniem: 112442
@freaq17 oktober 2009 23:59
nee want ik wil graag een x86 architectuur.
en dat is inderdaad omdat ik hier grotendeels bekend mee ben.
Je programmeert in assembly?

Als standaard gebruiker:
Ik ben er van overtuigt dat je het verschil niet met bij twee systemen met de zelfde performance of de onderliggende processor een x86 of een ARM. (Buiten het energie verbruik).
@freaq
nee want ik wil graag een x86 architectuur.
...
het opzetten van een webserver werkt daar bijvoorbeeld gewoon goed op
...
Een netbook als webserver. Dat is wel interessant. Lijkt me handig voor onderweg.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 oktober 2009 09:53]

De Wintel-allicantie hoeft niet te breken, als de Linux-Arm-combinatie deze op alle klassen overvleugeld, dan is dat ook prima.

Neem als voorbeeld de Nokia's Maemo platform, daar kunnen zowat alle debian-applicaties op geïnstalleerd worden en kun je zowat alles doen wat de gemiddelde pc-gebruiker op een desktop-pc doet.

Enkel voor Windows-games, andere Windows-only of Windows&Mac-only applicaties (commercieel dus) en applicaties die niet geport kunnen worden gaat dat niet werken. Mocht het Arm-Linux-platform een grote vlucht nemen, dan zullen veel van deze alsnog geport gaan worden, of zal men oplossingen daarvoor zoeken.
Ik had in 1998 al een laptop (Toshiba) met een accu die drie uur (!) meeging. Waarom is het nu zo moeilijk om in 11 jaar tijd dit omhoog te schroeven naar 10+ uur zonder er een zwaar monster van te maken?
Zoals je zelf al zei, de processoren worden steeds zwaarder. En in die afgelopen 10 jaar is er WiFi bijgekomen, BlueTooth, aparte videokaarten, evt extra harde schijf en nog meer energie-slurpende elektronica. Nou kun je niet zeggen dat de accuduur niet verbeterd is, want nog steeds kun je gemiddeld zo'n 3 uur met je accu doen, ondanks dat ze veel meer energie slurpen!
Zou je een accu van tegenwoordig in die Toshiba laptop van 1998 doen, dan zou je er waarschijnlijk gerust een uur of 10 non-stop mee kunnen werken. Of je daar tegenwoordig het geduld nog voor hebt, is een ander verhaal... ;)

Enniewee, energiezuinig worden alle chips toch wel, wat moet je anders verbeteren als de snelheid niet meer omhoog gaat of er echt teveel energie wordt geslurpt? Maar die Atoms, heb er niet veel ervaring mee, zijn nu al lekker zuinig. Heb ooit even op een netbookje gewerkt, ging verdacht soepel. Dat wordt alleen maar soepeler. :)

[Reactie gewijzigd door Nicked op 17 oktober 2009 11:21]

Misschien kunnen de software ontwikkelaars eens wat meer tijd steken in de performance i.p.v. enkel de features...
Dat zou een hoop verouderde computers/laptops schelen; ook nog eens goed voor met milieu.

[Reactie gewijzigd door jbtbnl op 17 oktober 2009 11:37]

Kost tijd dus geld. Is geen markt voor en past niet in een moderne economie die erop gericht is mensen steeds nieuwe zaken te laten aanschaffen. M.a.w. geen leverancier van software die hier brood in ziet.
Of je daar tegenwoordig het geduld nog voor hebt, is een ander verhaal...
Nee dus want de applicaties en de OSsen zijn ook allemaal veel zwaarder geworden.
Een gemiddelde PC uit 2007 met Vista en Office 2007 werkt langzamer als
een gemiddelde PC uit 2003 met WinXP en Office XP(/2002/2003) en werkt langzamer als
een gemiddelde PC uit 2000 met Win2K en Office 2000 enzovoorts.

Een Office 97 + NT4 zal op die Toshiba zal best soepel draaien, maar waarschijnlijk zal je geen Office 97 meer willen gebruiken en zal die Toshiba niet beschikken over usb2.0, Firewire, DVI, Wifi enzovoorts, en gaat dat nauwelijks aan te sluiten zijn ook.
En sluit je een printer aan (als dat al gaat (zit/zat er al usb 1.1 of 1.0 op) dan werkt die niet omdat er geen drivers meer zijn voor NT4.
Volgens mij komen een aantal Samsung Nettops als aardig in de buurt van 10 uur (nc10 bv.) Maar goed, over het algemeen vind ik de ontwikkeling van accu's ook niet zo snel gaan. Waar blijven de laptops met brandstofcellen :P
Ik heb de n110 (nc10, maar dan iets ''beter'') maar in de buurt van 10 uur kan je echt wel vergeten. Ja backlight uit, wifi uit en niks anders doen dan het ding aan laten staan ja dan ga je richting een uur of 8 maargoed daar heb je niks aan. Met wat internetten en word haal je een uur of 4, met veel geluk 5 wel. Ga je film kijken dan is het na 3 uur over.
Dat vind ik moeilijk te geloven die 4 uur met internetten, met een dualcore culv haal ik hier 6 uur met wifi en backlight aan en een gemiddelde usenet download snelheid van 1700kB/s met voortdurend decoden parren en unrarren. Onder full load met orthos/prime/occt heb je het over 3,5 uur.
Misschien kun je beter eerst opzoeken wat de N450 voor een processor is?

Dat ding is zover ik weet niet of nauwelijks sneller dan de huidige Atoms, maar wel stukken zuiniger.

Kan zelf niet wachten tot er ITX bordjes komen met N450 processor. Mijn Pentium dual core in de server mag toch echt eens vervangen gaan worden door iets zuinigers.

Dan nog een next-gen harddisk erbij van 2,5 of 3 TB op 5400rpm en ik heb veel opslag welke zuinig draait :)
afgezien van dat het sneller is, zijn die nieuwe chips volgens mij ook zuiniger, dus waarschijnlijk komen er nu wel (meer, want samsung heeft ze al) notebooks die langer dan 8 uur meegaan
Het voordeel van deze nieuwe Atoms is niet alleen dat ze iets sneller zijn en een betere GPU hebben. Maar de grootste voordelen van Pineview zijn:
• De totale TDP van CPU + Chipset zakt met een 30-50%
• Het systeem wordt een stuk compacter doordat je van een CPU + 2 grote chipset chips, naar eenzelfde formaat CPU + een kleine southbridge gaat, wat het dus mogelijk maakt om kleinere en lichtere producten te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 17 oktober 2009 23:03]

Straks zijn netbooks krachtig genoeg om snel op te kunnen gamen, autocad'den en 3dsmax'en (om maar wat te noemen), maar wie gaat dit ook echt doen op een 11" - 13" scherm?
Dat gaat nog wel effe duren voordat een Atom die kracht heeft.
Wie gaat dat gebruiken? Iedereen. Straks heeft iedereen een netbook achtig PCje wat die overal op een 19"scherm aansluit waat hij wil werken.
De gewone desktop wordt straks een nicheproduct.
Naast mijn eerdere snelle reactie hieronderboven op jouw
"Straks zijn netbooks krachtig genoeg om snel op te kunnen gamen, autocad'den en 3dsmax'en"
hetvolgende

De meeste kopers van grote (=15"en groter) notebooks kochten die ter vervanging van een desktop. Voor deze mensen heeft de notebook als voordeel dat die makkelijk verplaatsbaar is. Ze gebruiken deze niet of nauwelijks mobiel, en zeker niet onderweg (in trein, enz). Meestal wordt het ding op een vaste lokatie gebruikt en incidenteel elders. Op kantoor bijvoorbeeld aan een dockingstation op het eigen bureau en verder op bij vergaderingen (alle gegevens bij de hand). Thuis, als het rusig is in de huiskamer en anders in de studiekamer, maar het grootste voordeel is dat het ding is op te ruimen, buiten gebruik zie je het ding niet meer. Je ziet dan ook dat kopers van een notebook voor thuis hun oude, vaak grotere, scherm weg doen (vooral crt maar ook tft-schermen). . Voor deze mensen is een grootte van rond dan 17" meestal het handigst. Nog niet eens zo lang geleden was deze grootte echter onbetaalbaar. Het zakelijke notebook was daarom vooral 15" en daarvoor 14".

Voor de mensen die wel reizen en alles op hun notebook willen doen is er al wat langer de klasse rond 15", 14" waarbij deze vroeger inderdaad voornamelijk voor gebruik door reizenden bedoeld was, met bijbehorende lange accuduur en niet te hoog gewicht, ten koste van prestaties. Door de recentelijke verschuiving naar het gebruik van notebooks op vaste lokaties, (24/24 aan de netvoeding) is voor het merendeel van de verkochte exemplaren het belang van accuduur verminderd en het belang van een krachtiger cpu (en gpu) vergroot. Veelal wordt een exemplaar van deze klasse gekocht terwijl men beter af was geweest met een 17" exemplaar, maar wilt men niet zo'n groot ding. Ook een laptop voor de kinderen bevind zich meestal in deze klasse, o.a. omwille van het gewicht.

Toen kwamen de netbooks, en deze zijn vooral een succes geworden vanwege hun (aanvankelijk) lage prijs. Voor internet en e-mail en onderweg zijn het ideale apparaten, maar voor velen was het ook een miskoop omdat ze niet krachtig genoeg zijn voor heel veel andere toepassingen. Daarom is er nu een tendens naar de thin-and-lights, zoveel mogelijk de voordelen van een netbook, maar wel met iets meer cpu-kracht zodat er ook offline iets meer mee gedaan kan worden. In feite is de moderne thin-and-light een heruitvinding van de klassieke all-round reizigers-notebook uit mijn vorige alinea, met als voordeel boven die het lagere gewicht.

Voor wie echt alleen internet en e-mail wilt, zoals waarvoor volgens sommigen de netbook is bedoeld, zal de netbook blijven. Echter de groep die een laptop wilt waar iets meer mee kan, zonder dat dit teveel gewicht meenemen betekend, is denk ik vele malen groter. Dit is de markt die van oudsher door notebooks bedient werdt voordat deze betaalbaar werd voor de gewone consument: die van de reizende zakenman en mobiele werker. Het verschil is dat deze thin-and-lights wel betaalbaar zijn voor de consument en onder veel meer gebruikersgroepen aftrek zal vinden, zoals bijvoorbeeld studenten en binnenkort mischien ook middelbare scholieren.

De netbook zoals jij die zoekt zal denk ik niet verdwijnen, maar zal naast de thin-and-light wel in belangerijkheid afnemen, mogelijkerwiize een niche-product worden.

Ook de desktop-replacement zal denk ik nog belangerijker worden, ik verwacht dat deze de klassieke desktop voor een groot gedeelte zal gaan vervangen, zeker bij consumenten. De klassieke desktop zal een niche-product worden voor zelfbouwers/tweakers en voor mensen die zoveel rekenkracht nodig hebben (gamen, autocad'den en 3dsmax'en) dat dit in een notebook niet meer te koelen valt.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 oktober 2009 09:42]

Hoe verhouden deze processoren zich tot de CULV procs? Daar worden nu namelijk heel interessante netbookjes mee gebouwd, zoals de Acer 1810T.
na een jaar met een 1.6 ghz atom in een netbook is het voor mij duidelijk. Die architectuur komt mijn huis niet meeer in. Dan maar wat meer betalen voor een ultraportable waar je tenminste echt relaxed op kunt werken. Misschien dat een volgende generatie atom echt beter presteerd maar ny doet een ULV het zo enorm veel beter... Maar eigenlijk kijk ik meer uit naar een snelle ARM netbook. sneller en zuiniger... De N900 waar ik dit op type bevalt goed - punten voor Nokia en ARM.
En voor Maemo en Debian GNU Linux dus.
Anoniem: 314705
17 oktober 2009 13:50
voor basis werk is het geen probleem om een netbook te gebruiken (cpu is gemiddeld snel genoeg voor al je werk).
Een netbook is gewoon niet bedoeld voor zware programma's (zijn ze ook nooit voor bedoeld geweest vanaf dag 1).

Stel je zwaardere eisen naar de pc toe dan kan je beter een ultraportable kopen die net dat beetje meer heeft.

Maar voor normaal simpel gebruik is er niets mis met de hedendaagse netbooks. (OC kan helpen in sommige gevallen om het netbookje wat pittiger te maken).

Ik kijk wel uit naar de nieuwe CPU's omdat degene die ze nu hebben toch wel redelijk aan het limiet zitten (eerdere atom's en celeron m's)
Ik ben behoorlijk te spreken over de Atom generaties.
Vorig jaar mijn bakbeest van een 18" Vaio de deur uitgeschopt en een Acer A150 in huis gehaald. Voor een beetje internetten, e-mailen, en zelfs een paar uurtjes werken in de trein is het nu bijna de perfecte laptop voor mij. (development en het draaien van virtual-pc's kan je uiteraardt op je buik schrijven.. maar voor wat prototyping is het allemaal prima!!)

Draai al een tijdje Windows 7 en OSX Leopard zonder enkele problemen.
OSX snelheid is bijna niet te onderscheiden van de MacBook Air (uiteraard zonder de 3D prestaties van de 9300M).

Op een snellere chip zit ik dan ook niet echt te wachten, maar een hogere resolutie (ION!) en wat meer RAM (ipv de restricted 2GB) zou wat mij betreft veel beter uitkomen.
Anoniem: 320795
18 oktober 2009 11:41
Komen deze ook uit op een moederbordje? Aangezien de enorm veel verslindende 945GS chipset wegvalt zal het wel minder verbruiken, ideaal voor een homeserver/router.
Hopelijk komen deze chips standaard met wat meer sata-aansluitingen, want 2 is nu standaard, en niet echt veel (toch niet voor een servertje) waardoor je er weer een pcie sata kaartje in moest stoppen
Zal vast wel, alhoewel het misschien nog wel even duurt. De D945GSEJT is in de tussentijd een leuk alternatief. Samen met 2,5" schijf verbruikt het geheel idle zo'n 10-15 watt. Het leuke aan dat bordje is de 12v (regulated) input. Je hebt dus geen grote atx psu of pico-psu nodig. Zodra een vergelijkbaar moederbord met het nieuwe chipset en dual core atom beschikbaar komt wil ik er wel eentje. Dat moet het verbruik nog verder terugdringen, en je hebt toch voldoende performance.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee