Harddiskfabrikant Hitachi is erin geslaagd ruwweg tweeënhalf keer meer data op het oppervlak van een platter weg te schrijven dan tot dusver mogelijk was. Het Japanse bedrijf maakt daarbij gebruik van bestaande technieken.
Het uitgangspunt van de recorddichtheid die Hitachi wist neer te zetten, is de perpendiculaire opslagtechniek. Dankzij verbeteringen in de pmr-technologie wist de R&D-afdeling de datadichtheid op het opnamemedium tot 610Gb/inch2 op te schroeven. Hitachi denkt de capaciteit nog iets te kunnen verbeteren door van een andere foutcorrectiemethode gebruik te maken. Met die winst erbij zou een datadichtheid van 635Gb/inch2 mogelijk worden. De huidige, commercieel verkrijgbare harde schijven hebben een dichtheid van ruwweg 250Gb/inch2, maar dichtheden van boven de 500Gb/inch2 zijn al eerder gehaald en de combinatie van het pmr-principe en speciale leeskoppen zou het mogelijk moeten maken om een terabit per vierkante inch weg te schrijven.
De opslagcapaciteit werd bereikt door speciale lees- en schrijfkoppen met afmetingen van respectievelijk 40nm en 80nm te construeren. De schrijfkoppen werden aangepast aan de smallere datatracks en gebruiken een zogenoemde wasstructuur om omringende gebieden magnetisch af te schermen. Het magnetische materiaal dat voor de daadwerkelijke data-opslag zorgt, is niet homogeen, zoals gebruikelijk is: het heeft een gelaagde opbouw waarbij de hoger gelegen lagen sneller gemagnetiseerd worden en vervolgens kunnen helpen bij het magnetiseren van de dieper gelegen lagen. Deze 'graduele' opbouw maakt het mogelijk om met zwakkere magneetvelden te werken en houdt de warmteontwikkeling binnen de perken. Door in plaats van Reed-Solomoncode ldpc-codes als foutcorrectie toe te passen, zou de opnamecapaciteit nog eens extra vergroot worden, zodat meer data weggeschreven kan worden. Hitachi denkt de verbeterde techniek binnen twee tot drie jaar in commercieel verkrijgbare producten te verwerken.
