De rechtbank in het Finse Helsinki heeft geoordeeld dat css, de beveiliging van dvd's, niet effectief is. Twee mensen die waren aangeklaagd wegens het op internet aanbieden van een kraakprogramma, werden hierom vrijgesproken.
In 2005 heeft Finland het European Union Copyright Directive geïmplementeerd, wat onder andere inhoudt dat het verkopen of verspreiden van middelen om drm te omzeilen strafbaar is. Een groep anti-copyright activisten wilde wel eens weten in hoeverre deze wet toepasbaar is op een al lang en breed gekraakt systeem. Ze brachten een website in de lucht, waarop allerlei makkelijk op internet verkrijgbare informatie over het kraken van css was geplaatst. Daarna gaven ze zichzelf aan bij de politie. Twee van de activisten werden inderdaad aangeklaagd wegens 'het verspreiden van een middel om een effectieve technologische beveiliging te omzeilen.'
Tijdens de rechtszaak verklaarden deskundigen dat css al jaren geleden tot op het bot gekraakt was, en dat programma's om het te omzeilen op vele plaatsen gratis te downloaden waren. Sommige operating systems hadden ze zelfs voorgeïnstalleerd meegekregen. Hierdoor kon volgens hen css niet langer als een effectieve beveiliging beschouwd worden, een redenering waar de rechtbank in meeging. Met als argument dat css niet langer voldeed aan het in de wet genoemde criterium van een 'effectieve beveiliging' werden de verdachten vrijgesproken.
Omdat het vonnis is geveld door een lagere rechtbank, is het effect er van nog niet zo groot. De aanklager zal waarschijnlijk in beroep gaan, maar wanneer ook de hogere rechters meegaan in de redenering, kunnen de gevolgen nogal fors zijn. Een gekraakt drm-systeem wordt dan niet langer als een effectieve technologische maatregel gezien, wat inhoudt dat het omzeilingsverbod van het Eucd er niet meer op van toepassing is. Aangezien de meeste drm-systemen tamelijk snel gekraakt worden, kon het verbod op omzeiling ervan wel eens een nogal dode letter worden.
