Het Zuid-Koreaanse Electronic Technology Institute heeft een fotosensor ontwikkeld die het mogelijk maakt om bij extreem weinig licht toch heldere foto's te maken. De chip zou tweeduizend keer gevoeliger zijn dan bestaande cmos-beeldsensoren.
De beeldchip van het ETI heeft aan een lichtsterkte van één lux genoeg om 'sprankelende foto's' te maken, beweren de onderzoekers. Daarmee is een kaarsvlammetje in een overigens verduisterde ruimte al lichtsterk genoeg voor het maken van fatsoenlijke foto's. De ontwikkeling van de zogeheten 'single carrier modulation photo detector' of SMPD werd volgens de door de Zuid-Koreaanse overheid gefinancierde onderzoekers mogelijk gemaakt door de toepassing van nanotechnologie, maar details over het productieproces zijn nog niet bekend. Wel is al duidelijk dat het marktpotentieel groot is: camera's met de chip zouden prima bruikbaar zijn om foto's in theaters, tunnels, en (donker)bruine kroegen te maken.
De chip zou bij uitstek geschikt zijn voor bewakingscamera's, maar er wordt ook gedacht aan toepassing als 'achteruitkijkspiegel' in voertuigen: in het wegvervoer is bijvoorbeeld zeker behoefte aan een camera die ook 's nachts duidelijk laat zien wat er zich in de dode hoek van een vrachtwagen bevindt. Mobieltjes met een dergelijke chip zullen vermoedelijk eveneens gretig aftrek vinden. Als de sensor, waaraan vier jaar gewerkt is, aan de verwachtingen voldoet, zullen de ontwikkelingskosten van een krappe acht miljoen euro dan ook eenvoudig terugverdiend kunnen worden. De makers verwachten dat fabricage van dergelijke chips makkelijk een paar miljard euro per jaar voor ze kan opleveren. Wanneer de sensor op de markt komt, is echter ook nog niet duidelijk.