Een aantal Nederlandse bedrijven zal in het kader van een Europees onderzoeksproject cmos-sensors gaan verbeteren. De beeldchips zullen onder meer voor medische toepassingen gebruikt worden.
Het ministerie voor Economische Zaken stelt de komende vijftien maanden twee miljoen euro aan vijf Nederlandse bedrijven beschikbaar die gezamenlijk aan project Hidralon zullen werken. Het beoogde doel van dat project is de ontwikkeling van betere beeldsensors voor gebruik in de medische industrie, maar ook de auto-industrie en entertainmentbedrijven zouden profiteren van verbeterde cmos-sensors. De betrokken bedrijven zijn in de betrokken sectoren actief: Fom-instituut Nikhef heeft ervaring met de productie van detectoren binnen Cern, camerabedrijf Grass Valley houdt zich onder meer met beeldbewerking bezig en de healthcare-tak van Philips produceert voornamelijk medische apparatuur. De overige betrokkenen zijn twee faculteiten van de TU Delft.
De onderzoekers willen met het Hidralon-project bestaande cmos-sensors verbeteren en de beeldchips beter dan de alternatieve ccd-techniek te laten presteren. Een hybride chip van sensor-chips gecombineerd met cmos-schakelingen moeten respectievelijk fotonen detecteren en de signalen versterken. Het waargenomen licht is niet beperkt tot het zichtbare spectrum: ook röntgenstraling kan met de sensors gedetecteerd worden. Daarmee zou medische apparatuur röntgenbeelden met hoge resolutie kunnen maken, maar ook astronomische apparatuur zou van de hybride pixel detectors kunnen profiteren aangezien de sensors ruisarm zijn.