Olpc-baas: 'Intel moet zich schamen'

Volgens Olpc-baas Nicholas Negroponte moet Intel-voorzitter Craig Barrett zich schamen omdat deze met zijn uitspraken het 'One laptop per child'-project kleineert. Bovendien zou Intel zijn Classmate-pc onder de kostprijs verkopen om de Olpc's uit de markt te drukken.

Olpc Barrett stelde enige tijd geleden dat de Olpc-machine niet meer is dan een 'gadget', en dat heeft de missie van MIT's Media Lab om zoveel mogelijk kinderen in derdewereldlanden van een laptop te voorzien, 'enorm veel schade toegebracht', aldus Negroponte tegen de Amerikaanse nieuwsdienst CBS. De Olpc-chef, tevens MIT-professor, wijst erop dat de notebookjes bewust zijn ontworpen om er als speelgoed uit te zien, maar dat deze juist over speciale eigenschappen beschikken om het gebruik door kinderhanden te weerstaan, in veelal barre omstandigheden. 'Je kunt water over de toetsen gieten, de onderkant in de badkuip dompelen en ze in de regen meetorsen. Ze zijn veel robuuster dan een gewone laptop. Er zitten geen gaten in de zijkant waar zand of vuil doorheen kan.' Hoofd softwaredevelopment Walter Bender valt hem bij en wijst erop dat de speelse 'oren' bovenop het scherm de wifi-verbinding van het apparaatje behoorlijk kunnen verbeteren: 'Het bereik is twee tot driemaal zo groot als dat van een doorsnee notebook - beter dan dat van jouw laptop van drieduizend dollar', aldus Bender tegen de CBS-verslaggever.

Nicholas Negroponte met Olpc Het met woorden kleineren van de Olpc is niet het enige dat Negroponte tegen de borst stuit. Tijdens een recent hoorcollege beschuldigde de professor Intel ervan dat het zijn Classmate-pc onder de kostprijs verkoopt om het Olpc-project de wind uit de zeilen te nemen. Of Intels Olpc-antwoord, dat afhankelijk van het model voor tussen de 200 en de 550 dollar over de toonbank gaat, daadwerkelijk wordt 'gedumpt' is lastig te zeggen, maar Barrett ontkent dat hij het Olpc-project dwars wil zitten. 'Net als zij willen wij nieuwe mogelijkheden voor jonge mensen aanbieden. Er zijn juist vele mogelijkheden om samen te werken, en dat maakt het eigenlijk belachelijk om van concurrentie te spreken, of dat we Olpc de markt uit zouden willen drukken', zo verdedigt Barrett zich. Volgens Negroponte is het probleem echter wel degelijk dat er sprake is van concurrentie, en dan met name die tussen Intel en AMD. 'Het probleem is dat wij een processor van AMD gebruiken. Die twee zijn in een venijnige strijd verwikkeld, en daar zijn wij dus als het ware tussen bekneld geraakt', verzucht de wetenschapper.

Het Taiwanese Cens.com meldt ondertussen vernomen te hebben dat de eerste lichting Olpc's, gebouwd door het Taiwanese Quanta, in september van de lopende band moet rollen. Volgens Mary Lou Jepsen, technisch directeur van het Olpc-project, moeten er binnen twee jaar tien miljoen van de apparaatjes per maand geproduceerd worden. De prijs, die in eerste instantie 175 dollar zal zijn, zal in 2009 moeten zijn gezakt tot de magische grens van 100 dollar, aldus Jepsen. Het Cens.com-artikel meldt overigens ook dat de apparaatjes een embedded versie van Windows zullen draaien, maar er mag worden aangenomen dat onze Taiwanese collega's zich daarin vergissen.

Door Mick de Neeve

21-05-2007 • 21:00

59 Linkedin

Bron: CBS

Lees meer

Intel zegt samenwerking met Olpc op Nieuws van 4 januari 2008
Peru bestelt 260.000 Olpc's Nieuws van 4 december 2007
Quanta start massaproductie olpc's Nieuws van 7 november 2007
Libië bestelt 150.000 Classmate-pc's Nieuws van 31 oktober 2007
Opera bouwt olpc-browser Nieuws van 24 januari 2007
Brazilië test Intels OLPC-alternatief Nieuws van 7 december 2006
Bill Gates wil Windows op OLPC Nieuws van 5 december 2006
India koopt 100-dollar-laptop niet Nieuws van 27 juli 2006
Quanta bouwt MIT's '$100'-laptop Nieuws van 15 december 2005
MIT toont $100-laptop op WSIS-top Nieuws van 17 november 2005
Meer bekend over MIT's $100-laptop Nieuws van 28 september 2005
Ballmer: 'Consument vraagt om $100-pc' Nieuws van 21 oktober 2004

Reacties (59)

59
58
37
11
1
14
Wijzig sortering
zeker de moeite waard om hier even naar te kijken:

http://olpc.tv/2007/05/21/60-minutes/

Is een 13 minuten durende documentaire over de olpc en intel.
Anoniem: 172004
@Xe0n22 mei 2007 13:08
Ik krijg kromme tenen als ik het filmpje zie:

Inderdaad, het is toch verschrikkelijk dat een kind in een dorp waar zij tevreden zijn met schoon water uit een put ipv "running water" niet een eigen laptop bezit! Hoe kan ie in gods naam gelukkig zijn? En omdat ik niet weet of ik het achterlijk of zielig moet vinden dat ie nog steeds geen word Engels(Amerikaans) spreekt doe ik alsof het eigenlijk een beetje grappig is. We moeten snel de kid uit zijn "ignorance" redden!
En dat zou toch onmenselijk van ons zijn om die arme kindekes laten boeren worden en land te verbouwen of nog erger met beesten werken wanneer ze kunnen mee doen met de "moderne monetair" wereld en zorgen dat er nog meer dollars ontstaan zo dat we ze nog beter kunnen helpen om rijk te worden - precies zoals wij tot nu toe altijd hebben gedaan.

Aan de andere kant zie ik op een moment dat Negroponte gewoon zelf een kind is en het fantastisch vindt hoe andere kinderen met ZIJN speelgoed willen spelen.

Ik heb het nu maar over de eerste 3 minuten van de film en ik ben best bereid te geloven dat hij (een broer van een van de machtigste mensen in VS) het echt doet alleen omdat hij zelf zo'n PC zou willen hebben toen hij klein was maar voor geen ogenblik vergeet ik alle belachelijke en "destructieve" kanten van het idee die lijkt op nog een manier om meer consumenten te creëren.

De laatste woorden in de film zijn "it's a dream!". Inderdaad - It's American dream!
10 dollar laptop.

Bron.
http://www.hardware.info/...pers_gaan_voor_10_laptop/

Kijk dit vind ik beter, het land neem zelf de touwtje in handen. zo blijft de winst ook mooi in het gebied en word het niet door microsoft of intel naar het westen getrokken.

Dit is natuurlijk het mooiste. :Y)

En het kost ook nog eens minder, 47 dollar maar ze willen naar 10 dollar toe.
Ik lees dat een dergelijke laptop pas over zo'n 2 jaar leverbaar zou kunnen zijn.
Nou dan krijgen ze in de 3e wereld landen gelijk de belangrijkste les mbt PC's... Iets wat je vandaag koopt is morgen een stuk goedkoper en dan vaak ook nog sneller.
Anoniem: 194366
21 mei 2007 21:11
Vanaf het begin was toch al duidelijk dat het een flop zou worden. Zorg in al die landen nou maar eerst voor veilig drinkwater etc. Een laptop/pda visueel gericht op kinderen van 3 jaar komt later wel...
Je begrijpt dat er ook hordes landen zijn waar wel drinkwater is, maar de mensen alsnog maar een pc per dorp hebben? (brazilie, columbia, pakistan, indonesie, sri lanka?)
Anoniem: 44995
@killercow21 mei 2007 21:26
En je begrijpt dat zelfs in die landen waar wel drinkwater voorradig is, een pc geen oplossing is voor de problemen waar de meeste mensen dagelijks mee te kampen hebben? Laten die mensen eerst maar de mouwen opstropen en hun energie stoppen in verbetering van hun leefomgeving (woningen, infrastructuur, etc.), voordat ze zich in high-tech producten gaan verdiepen.
Dat is wel makkelijk praten vanuit je luie stoel hier.
Door vertrouwd te raken met IT, krijg je de mogelijkheid mee te doen aan de kennis economie. Dat levert waarschijnlijk meer op dan een multinational je resources laten minen.

Onderwijs, of de toegang tot informatie en kennis, staat altijd aan de basis van verbetering van omstandigheden.

Roepen dat 'ze hun omstandigheden maar moeten verbeteren' is dus loos.
@boesOne:
niet geheel:

je hebt voor toegang tot redelijk onderwijs ook een infrastructuur nodig die dat aankan..
en dat is iets wat veel van die landen niet hebben..
ik zie namelijk niet in de bush bush van colombia een Wifi accesspoint zitten of uberhaupt een normale stroom toevoer (die op ten duur wel nodig is voor een olpc)
Laten die mensen eerst maar de mouwen opstropen en hun energie stoppen in verbetering van hun leefomgeving (woningen, infrastructuur, etc.), voordat ze zich in high-tech producten gaan verdiepen.
actie = reactie

die wet van newton heb je vast wel op school gehad.

Door de jeugd van nu (de toekomst dus) beter onderwijs te gunnen, door middel van dit ding, kan je hun kennis verbreden en verdiepen. Hierdoor heb je kans dat hun sluimerende hersencelletjes geprikkeld worden tot het meer worden dan de zoveelste coca-boer, dan wel de zoveelste armoedzaaier in een sloppenwijk.

Deze investering levert je meer op dan op korte termijn denken, het levert je lange termijn rendement op.

Althans, dat is de theorie, en ik zie een hoop in die theorie. Natuurlijk lopen corrupte regeringen, en nog meer corrupte bedrijven hier niet graag in mee.

'Hou jij ze dom, dan houd ik ze arm' was vroeger een spotprent / volksgezegde. De regering/bazen hielden het volk arm, de kerk hield ze dom.

Inmiddels mag ik hopen dat we als mensheid wat verder zijn gekomen dan dergelijke zelfzuchtige agenda's.
Anoniem: 194366
@killercow21 mei 2007 21:22
Dan kan ik me wel iets duurzamers voor stellen dan dit ding...
Er staat deze maand in de C'T een interessant artikel over de OLPC. De problemen die men tot nu toe al overwonnen heeft (zowel in het ontwerp, produktie als op het logistieke vlak) zijn zonder twijfel bewonderenswaardig te noemen. Dat het project nog de nodige problemen heeft te overwinnen is zeker waar; de scepsis is daarom te begrijpen, maar ik ben inmiddels een stuk positiever over het hele OLPC project, ondermeer door de vorderingen en het technisch vernuft van de OLPC.
Jah en dan is zo'n stom argument van intel een doorn.

En zelfs etisch heel bruut, want je trapt een positieve trend naar ontwikkeling de grond in.

Er zijn meedere wegen naar romen zullen we zeggen.
En die moeten er ook zijn want anders krijg je files (letterlijk en figuurlijk)
Ah,

vandaar dat ik er op al mee gespeeld heb, dat alle software af is, en dat er hordes orders klaar liggen.

Het zijn er echter nog niet genoeg om meteen tot de lage prijs te komen waarop gemikt wordt.

Dood? nee, aan de kant gedrukt door politieke agenda's van verschillende grote bedrijven, ja.
Anoniem: 52621
21 mei 2007 22:54
Lijkt me juist goed, concurentie...
Dumping is geen concurentie. Dat is je concurrent kapot maken. Je gaat namelijk je produkt onder de kostprijs verkopen.

Vaak bedoeld om je concurrent uit te schakelen. De gene met de langste adem (meeste reserves) zal winnen, als het op de spits gedreven wordt.
Je kunt water over de toetsen gieten, de onderkant in de badkuip dompelen en ze in de regen meetorsen.
Ehm ik dacht dat die laptops voor arme kindjes in afrika waren.En volgens mij hebben ze in afrika niet echt water over om op hun laptop te gooien, regent het er niet echt vaak(het droogt er helemaal uit volgens Al Gore en z'n vrienden) en hebben de mensen daar geen badkuip omdat ze te arm zijn en ze te weinig water hebben.
Wel eens in het regenwoud geweest? Komt er met bakken uit de lucht zetten ;) Is ook in Afrika.
Dat het in Afrika weinig regent betekend niet dat de OLPC robuust moet zijn. Ze hebben in Afrika allicht allerlei vloestoffen en er gaat vast wel eens iets om.. Dan is 't wel handig dat je laptop er tegen kan..
Alsof er totaal geen water in Afrika is :D
Als je kijkt naar welke landen er tot nu toe interesse hebben getoond, dan zijn dat Uruguay, Argentinië, Brazilië, Pakistan, Thailand, Nigeria en Libië
(nieuws: 'OLPC gaat 175 dollar kosten')

Op de laatste twee na, zijn dat niet bepaald de Afrikaanse woestijnen....
Ze hebben er in ieder geval wel bakken met stof. Het is ook erg handig als dat er niet in kan!
One laptop per child, alsof Afrika de enige plek is waar kinderen wonen :P
Anoniem: 21785
@Vihaio22 mei 2007 18:59
Best treurig dat er serieus mensen zijn die denken dat heel Afrika één grote woestijn is... Zegt ook wel iets over de belabberde staat van ons Nederlandse onderwijs dat iemand dat überhaupt kan denken van een continent dat zich grofweg tussen 35 graden noorderbreedte en 35 graden zuiderbreedte uitstrekt. :X
Anoniem: 180516
21 mei 2007 21:11
je zou toch verwachten dat de Olpc-baas denkt aan het belang van de kinderen en niet aan zichzelf (hoe naief ben ik niet |:( )
Het kan toch alleen maar goed zijn dat ze computer kunnen kopen die de bedrijven omder de kostprijs verkopen.
Probleem is waarschijnlijk dat men vreest dat op deze manier er vendor-lockin gaat optreden.
Waarbij Intel zich zeker stelt van de markt in de 3e wereld£.
Zodat men daar later veel geld kan verdienen => Het is dat laatste dat de Olpc baas waarschijnlijk tegen de borst stuit.

Het voordeel van de Olpc is dat wanneer men aan generatie 2 zou beginnen met even goed kan kiezen voor een Intel processor, gewoon omdat deze goedkoper/beter is.
Men is niet echt gebonden aan 1 fabrikant.

Intel daarentegen zie ik niet snel even wat AMD processors in hun "olpc" steken gewoon omdat deze iets goedkoper/beter zijn.
OLPC baas moet zich diep schamen. Al erg lang wat mij betreft. Als hij en zijn team echt zo graag arme kindertjes wil helpen met een laptop, zou hij alleen maar moeten juichen dat Intel mee gaat doen.

En ik vraag mij dan af, waarom niet?

En het enige dat ik kan verzinnen is dat dit helemaal niet gaat over arme kindertjes aan laptopjes te helpen en zo.
Heb je het bericht wel gelezen? Als je als intel-baas het idee achter olpc-project belachelijk maakt als zijnde een gadget, en vervolgens zelf wel er instapt. Dan klopt er toch iets niet.
Het mag logisch zijn dat Intel met een alternatief gaat komen. Als amd via Oplc een boel cpu's kan verkopen kost dat Intel geld dus logisch dat ze er iets aan gaan doen.

Van 100 dollar naar 175 dollar lijkt misschien maar 75 dollar maar het is wel 75% meer. Het lijkt me dat ze de plank aardig hebben misgeslagen als een calculatie 75% duurer uitvalt.
Het is ook maar de vraag of in 2009 de prijs zal zakken tot die 100 dollar. Er bestaat nog zoeits als bodenprijzen. Prijzen voor verpakking, distributie worden ook in 2009 niet goedkoper.
Intel zou ook met een mooi aanbod kunnen komen als het ze om marktaandeel gaat. Bijvoorbeeld ultra low voltage cputjes voor een zacht prijsje... Niet slecht voor intels imago zou ik zeggen.

De OLPC is er niet om winst te maken. Die is er om IT te stimuleren in arme landen..

De prijzen die je hoort zijn gebaseerd op volumes. Het huidige volume resulteert in een lappie van $175.. Worden er nog wat meer besteld dan wordt ie goedkoper (zoals met alles...)
De OLPC is er niet om winst te maken. Die is er om IT te stimuleren in arme landen..

right... De eerste vraag die dan in mij op komt is; Wat moet een arme rijstboer in azie of een geiten herder in Afrika met IT of een OLPC. Zij die het nodig hebben of het willen hebben, hebben het. Waarom zijn westerlingen zo geobsedeerd met het gelijk trekken van de ontwikkeling van de niet westerse landen. Tot noch toe helpen we die landen er alleen maar mee naar de klote.

OLPC is opgezet omdat het een product is wat de potentie heeft een hele nieuwe markt aan te boren. Waar we weer bakken geld mee kunnen verdienen, over de rug van hen die wij zogenaamd proberen te helpen.
Een arme boer die rijst verbouwt ergens in Azië kan via het internet allerlei informatie over het verbouwen van rijst vinden. Over ziektes en hoe die te voorkomen. Over wat een goede prijs is -wordt 'ie niet afgezet?
Zijn kinderen kunnen via het internet ongelooflijk veel leren. Niet overal is een goed geoutilleerde school in de buurt. Vaak zijn de dorpsschooltjes erg simpel, met een beperkte hoeveelheid boeken. Met het internet (wikipedia) kan ook een arm kind uit een ontwikkelingsland opzoeken hoe democratie werkt, hoe een computer werkt, hoe die zich kan voorbereiden om naar een goede universiteit in Amerika te gaan...

Lijkt me wel nuttig voor ze!
Anoniem: 112442
@Seth_Chaos21 mei 2007 23:19
Wat moet een arme rijstboer in azie of een geiten herder in Afrika met IT of een OLPC.

De OLPC is niet in essentie bedoeld voor de volwassen minder bedeelden, deze is bedoeld voor de kinderen van minder bedeelden. OLPC = One Laptop Per Child.

OLPC is opgezet omdat het een product is wat de potentie heeft een hele nieuwe markt aan te boren. Waar we weer bakken geld mee kunnen verdienen, over de rug van hen die wij zogenaamd proberen te helpen.

Is wel erg kort door de bocht. Wie zou er beter van worden op korte termijn? IMO zullen op lange termijn de kinderen en de regio er van kunnen profiteren. De groepen die er nu tijd en geld in steken zullen er geen enkel voordeel hebben op korte termijn. Puur financieel zou het een hele domme zet zijn, wie garandeerd dat ze jouw produkt gaan kopen (Computer) als ze geld hebben?

Over het gerucht met Intel.
Als de dumping werkelijkheid wordt en ze gaan de strijd voeren over de rug van de armste in deze werled, hoop ik dat de wereld een enorme vuist tegen Intel maakt, en hun op het matje roept. En mogelijk extra heffingen op Intel produkten wat normaal altijd tegen dumping gedaan wordt.
OLPC laptopjes zijn ook bedoelt om als leesvoer te dienen. Hierdoor hoeven de kindere geen boeken te kopen. Ook kunnen zij zelf thuis nu daadwerkelijk aan de slag..

Ik snap niet waarom sommige mensen negatief doen. Laat die OLPC mensen. Ik bedoel wat doe jij met je Nederlandse attitude van alles afzijken? Is het nu zo ver gezakt dat mensen de politiek van tegenwoordig gaan nadoen? Even lekker elkaar afzeiken en dan met een shit compromi komen? Als iemand een laptopje wil gevenen aan mensen in Africa wat heb jij daar nou tege? Als ie er niets aan heeft zal er uiteindelijk wel iets nuttigs voor woorden gevonden.
Die arme boer heeft geen Internet nodig om over ziektes te leren. Het enige wat die arme boer daar kan leren is hoe hij en zijn vakgenoten uitgezogen worden met patenten op genetisch gemodificeerde granen.

En die ziektes? Ik vrees dat hij diep in zijn buidel kan tasten om gif te kopen dat op de Westerse markt niet meer verkocht mag worden omdat het te gevaarlijk is, en dus maar in arme landen gedumpt wordt.
"uur financieel zou het een hele domme zet zijn, wie garandeerd dat ze jouw produkt gaan kopen (Computer) als ze geld hebben?"

Wie wil er geen arme kindjes helpen? Er wordt gewoon vrolijk druk op diverse landen uitgevoerd. Je vergeet dat het niet de kinderen / ouders zijn die die laptopjes kopen.

"hoop ik dat de wereld een enorme vuist tegen Intel maakt"
Die vuist had al heel wat eerder gemaakt moeten worden wat mij betreft. Tegen AMD, tegen OLPC. En wellicht nog veel eerder, dan hadden we het hele probleem niet gehad.
Ik vind persoonlijk de OLPC een hoog hobby niveau hebben. Een stelletje MIT Master of Dr's die een projectje nodig hadden en dit dan vervolgens bedacht hebben en dit naar een nieuw niveau proberen te trekken. Ik wil niet zeggen dat MIT niet de kennis in huis heeft, daar valt niet aan te twijfelen, maar ik betwijfel of MIT de allround kennis en de kennisen-kring in huis heeft om dit grapje daadwerkelijk rond te krijgen. Persoonlijk had ik eerder zo vroeg mogelijk contact opgenomen met Intel/Amd & Co om gezamenlijk de handen in elkaar te slaan alvorens aan dit project te werken. Door de verkeerde volgorde ontstaat er nu aan alle kanten wrevel van producenten die zich erbuiten gelaten voelen met als gevolg dat zij met alternatieven komen die in veel gevallen beter kunnen uitpakken aangezien Intel bv wel de kennis-kring heeft om dit tot een succes te maken.
AMD heeft haar eigen 50/15 project. Die broodblik computer is hier ook een tijdje in Mexico te koop geweest (wellicht nog, en ik hoop van harte dat niemand 'm gekocht heeft). Uit mijn hoofd: 4500 pesos zonder monitor en keyboard. In de buurtsuper koop je voor ca. 6500 pesos een Compaq met monitor, keybord, muis, optical drive, etc. etc.

Ik ben bang dat dit soort dingen helemaal niet over goed doen voor arme landen gaat, maar: hoe kunnen we ze nog een poot uitdraaien zonder mensen in de westerse wereld wakker te maken.
Anoniem: 27915
@n4m3l35521 mei 2007 23:57
Een stelletje MIT Master of Dr's die een projectje nodig hadden
Hij is on leave, dit is dus geen onderdeel van zijn werk als onderzoeker aan MIT.
Persoonlijk had ik eerder zo vroeg mogelijk contact opgenomen met Intel/Amd & Co om gezamenlijk de handen in elkaar te slaan alvorens aan dit project te werken. Door de verkeerde volgorde ontstaat er nu aan alle kanten wrevel van producenten die zich erbuiten gelaten voelen met als gevolg dat zij met alternatieven komen die in veel gevallen beter kunnen uitpakken aangezien Intel bv wel de kennis-kring heeft om dit tot een succes te maken.
Ik denk dat dat ook gebeurd is. En dat AMD daarbij als goedkoopste uit de bus gekomen is. Vandaar dat Intel nu loopt te ageren tegen OLPC: zij zien een potentiele afzetmarkt verdwijnen richting AMD...
Omgekeerd zou AMD hetzelfde doen als er voor Intel-processors gekozen was hoor :+
De Olpc-baas heeft groot gelijk! Intel mag zich wel degelijk schamen! als je dit filmpje:

http://olpc.tv/2007/05/21/60-minutes/

goed hebt bekeken zie je dat Intel zelfs gebruikt maakt van een vergelijkingslijst om hun eigen laptop boven de OLPC-laptop te stellen.

Ze hebben naar mijn idee gewoon het OLPC project "overgekopieërd", en proberen hier snel een slaatje uit te slaan door een iets betere laptop aan te bieden |:(
Er zijn altijd mensen die zich niet kunnen voorstellen dat iemand (persoon of organisatie) iets nobels proberen te bereiken (of er een slaatje uit willen slaan): http://www.olpcnews.com/p...ia_conspiracy_theory.html

Te triest voor woorden.
Ik denk dat men het ondertussen normaal vind dat concurenten elkaar vergelijken en hun + punten tov concurenten belichten.

Overgens blijf ik van mening dat dit missionarisproject zijn doel compleet voorbij schiet:
Als ze kinderen in de derde wereld willen onderwijzen kan dat perfect met potlood en papier, zo heb ik ook leren lezen schrijven en rekenen. Als daarvan dan een gedeelte wil doorstromen naar middelbare en of hogere studies dan komens ze vest en zeker in contact met een PC.

Mensen in droge streken die geen drinkbaar water hebben geef je toch ook geen limonadefabriek? Nee je helpt ze zodat ze ZELF hun waterput kunnen bouwen waar ze ZELF water uit halen...

het beste bewijs dat dit een misionarisproject voor open source is de knop die onmiddelijk de source code toont op de pc, ik bedoel maar wat moet een kind (child) daarmee??

Jan, Miet, boot, huis zoals in de eerste klas word dus: Set objADSysInfo = CreateObject("ADSystemInfo")
kom op zeg |:(

(ja het is VB, de opensource gemeenschap krijgt deze regel code van mij, die ik wellicht ergens op het net gevonden heb)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee