Meer bekend over MIT's $100-laptop

Het Media Lab van het vermaarde technologie-instituut MIT heeft meer informatie vrijgegeven over zijn project om kinderen in ontwikkelingslanden van goedkope laptops te voorzien. Het Media Lab lanceerde het plan in januari op het World Economic Forum; in 2007 moeten er 100 tot 150 miljoen stuks zijn geproduceerd. Het is de bedoeling dat de laptops door regeringen worden aangeschaft en gedistribueerd. MIT is in bespreking met Brazilië, China, Egypte, Thailand en Zuid Afrika om 15 miljoen testeenheden onder kinderen te verspreiden. Er wordt samengewerkt met AMD, BrightStar, Google, News Corporation en Red Hat om de systemen te produceren en van software en content te voorzien. De kosten worden onder andere laag gehouden door te besparen op marketing, door deels in eigen beheer hard- en software te ontwikkelen, en door open-sourcesoftware te gebruiken. Op 15 november verwacht MIT een prototype te kunnen demonstreren.

(klik voor een groter plaatje)

De laptops zullen een 500MHz-processor huisvesten en over 1GB flashgeheugen beschikken. Voor het apparaat is een 12"-display ontwikkeld die het beeld op twee manieren weer kan geven: met volledige kleurweergave en in een monochrome modus die speciaal geschikt is voor het lezen in fel zonlicht. Het scherm kan volledig achterover geklapt worden om de laptop als tablet-pc dienst te laten doen, waarbij er met een pen op het scherm kan worden geschreven. De productiekosten voor de schermen zouden slechts 12 dollar bedragen.

De laptops zullen hun stroom uit verschillende bronnen kunnen trekken; de meest opvallende is het opwindmechanisme, dat wordt geleverd omdat de stroomvoorziening in veel landen beneden peil is. De apparaten zullen een speciaal aangepaste versie van Linux draaien, volgens MIT kan vanuit dat besturingssysteem het beste een goed hanteerbaar systeem in elkaar worden gezet. Om netwerkverbindingen tot stand te brengen zullen de laptops WiFi, GSM en UMTS ondersteunen. Daarnaast worden er vier usb-ports ingebouwd. Verscheidene apparaten zullen gemakkelijk samen een internetverbinding kunnen delen, waarbij er een als gateway fungeert. Nicholas Negroponte, medeoprichter van MIT's Media Lab, zegt te hopen dat de laptop tot een vorm van open-source-onderwijs leidt.

Hoewel de hoofddoelstelling is om de laptops in samenwerking met overheden te verkopen, zullen ze mogelijkerwijs ook in commerciële uitvoering verschijnen. MIT overweegt momenteel om licenties voor de laptop aan derden ter beschikking te stellen zodat het apparaat voor een bedrag van ongeveer 200 dollar verkocht kan worden. Per verkochte laptop zouden er dan enkele tientjes in de kas van MIT terugvloeien die vervolgens weer in het laptopproject worden teruggepompt.


De verschillende mogelijkheden van MIT's laptop (klik voor een groter plaatje)

Door Mick de Neeve

28-09-2005 • 22:39

146

Bron: News.com

Reacties (146)

146
145
46
17
6
68
Wijzig sortering
Super strak desing buiten de specs om...
Jammer dat ze dure laptops niet zo mooi maken...
Blijkt maar weer dat smaken verschillen... ik vind het ding echt oerlelijk. Met zo'n 12" scherm zou het lekker compact kunnen zijn, maar nee, ze maken er een enorm handvat aan 8)7
Ook vind ik de verhouding 500MHz / 1GB RAM een beetje scheef..
Ook dat opwindmechanisme is erg leuk bedacht, hier zou ik ook wel wat diepere informatie over willen. Erg oppervlakkig blijft het allemaal.

Verder natuurlijk een geweldig initiatief. Op zich zou het wel "grappig" zijn als de "derde wereld" met deze machine's zouden gaan werken. Ik vind het op zich best revolutionair, en denk dat er ook wel een commerciele markt voor zou zijn.
Ik ben benieuwd!
Met zo'n 12" scherm zou het lekker compact kunnen zijn, maar nee, ze maken er een enorm handvat aan
en
Ook dat opwindmechanisme is erg leuk bedacht, hier zou ik ook wel wat diepere informatie over willen. Erg oppervlakkig blijft het allemaal
Inderdaad, erg oppervlakkig geredeneerd...
Zou het kunnen dat dat opwindmechanisme (en/of de accu -'powermodules' - , bekijk de plaatjes eens) in dat handvat zit ?
|:(
Megabytes kosten relatief weinig watts, megahertzen kosten relatief veel watts. Voor een draagbaar toestel dat een full-blown Linux desktop draait dus niet zo'n vreemde keuze.
Een gigabyte is tegen 2007 ook niet zo veel meer.
Ik werk al sinds ca. 2000 met 1GB ram in mijn Linux werkstations, het effect daarvan is dat je zelden moet wachten op disk, zeker als je machine altijd aan staat en de filesystem cache dus nooit wordt gewist. (Tenzij je zoals ik zware programma's laadt die die gigabyte ook echt nodig hebben...)
Waar zie je 1GB RAM? Ik zie alleen 1 GB flash geheugen waarvan ik aanneem dat het als harde schijf word gebruikt.
Dat dacht ik ook. Maar dat betekent dus dat er wel dat er, naast de opslag van het Linux-OS en een simpele office-suite (OOo?) maar weinig over blijft aan data-opslag. Tenzij je daar bijv. een usb key voor gaat gebruiken of zo.
Alsof zij complete films gaan downloaden.

Misschien heb je 500 MB over (de helft) om data op op te slaan: dat zijn echt een shitload aan plaatjes en tekst documenten!
Maar als ze een linux kernel draaien, hebben ze aan 128 Mb toch voldoende???

//edit, waarschijnlijk verwacht de leverancier dat het ombouwen van de machines duurder is, als het verkopen van 1 Gb modules voor dezelfde prijs.....
Tja, dat is dus GEEN RAM geheugen, het dient slechts als opslagmedium. En 1 gig lijkt mij ruim voldoende voor een eenvoudige linux-versie. En je moet het natuurlijk niet zien als een portable media player ofzo. Dit apparaat dient voor leerdoeleinden. Ik moet de eerste tweaker nog tegenkomen die binnen een levensduur van een PC 1 gig aan data typt!
Present ;)
De verhouding 500MHz 1GB is helemaal niet zo scheef als je bedenkt dat bijvoorbeeld een windows 2003 terminalserver voor 5 tot 10 man met hoofdzakelijk kantoortoepassingen uitstekend draait met 1200MHz en 1,5GB RAM... Swappen is wat bij dat soort lichte applicaties tijd kost, de processorbelasting valt heel erg mee, zeker als je ook nog eens een getunede linux gebruikt.
linux is sowieso minder proc- en meer geheugenhongerig. je kunt beter lin draaien op een 500 mhz/1gb dan 1ghz/500 mb, imho.
Zo'n verhouding is helemaal niet vreemd. Liever zo dan een 2GHz processor met 256MB RAM.
Het is geen ram, het is flash, waarschijnlijk vervanging voor de hdd? Schokbestendig, en best betaalbaar tegenwoordig, niet gek bedacht.
zo'n opwindsysteem zouden ze van mij wel in alle laptops mogen steken, of als aparte module.

Super handig, nooit meer zonder stroom vallen als er toevallig toch is geen aansluiting beschikbaar is.
Bedenk wel dat je voor een 'normale' laptop dan wel als een gek moet gaan zitten draaien :) Met de zuinige CPU en flash geheugen ipv een harddisk verbruikt deze laptop namelijk een stuk minder energie.
Inderdaad, bij een normale laptop moet je dat draaimechanisme aansluiten op de wasmachine in centrifugestand....
Tja maar deze laptop zuipt ook niet zoveel stroom omdat hij geen HD heeft maar flash geheugen, en een trage processor.
Als je een modernere laptop wil "opladen" zit je daar wel een paar uurtjes te draaien.

Edit : Oh sorry voor de dubbelpost, de rest van de replies was op de volgende pagina , en die zag ik niet :P
Eigenlijk zou ik er ook wel eentje willen hebben ;)
Snel emigreren dan :D

Ontopic:
dit ziet er veelbelovend uit, vooral ook de "alternatieve stroomopwekking".
Dit soort projecten zijn erg belangrijk om de kennis van een 3e wereldland op te krikken.
Dit soort projecten zijn erg belangrijk om de kennis van een 3e wereldland op te krikken.
Maar daar heb je geen laptop voor nodig, maar onderwijs. En wat is er mis met boeken?

Ik heb sterk het gevoel dat de een groot deel van de derde wereld helemaal niet zitten te wachten op een opwindbare laptop. Ik zie niet niet helemaal in welk probleem die laptop gaat oplossen.

Waar ze wel op zitten te wachten is hoe ze het beste hun land kunnen verbouwen zodat ze in hun eigen bestaan kunnen voorzien.
Doordat scholieren via een dergelijke laptop gebruik kunnen maken van het internet en dus kunnen zien dat de wereld er anders uitziet dan in hun dorp, worden zij zich bewust van culturele verschillen.
Daarnaast zullen zij ook leren dat (bijv.) de koffieplantage waar hun vader op werkt belachelijk weinig geld over heeft voor de werknemers en ontzettend veel geld zelf opstrijkt.
Ook kunnen ze bijvoorbeeld leren hoe ze hun eigen waterput moeten bouwen, etc. etc.

Kortom: Je kunt ze wel brood blijven geven, maar als je ze nou aanleert hoe ze zelf aan hun brood moeten komen lost dat veel en veel meer op!
In die landen is brood altijd nog belangrijker dan spelen. Dus enkel het uitrollen van een PC is niet nuttig als niet het gehele onderwijs wordt aangepast op het gebruik van die apparaten. En juist in dat laatste zit volgens mij het risico.
Het gehele onderwijs aanpassen op het gebruik van die dingen is echt nergens voor nodig. Zelfstudie is king, zo heb ik zelf maar een paar % van m'n computerkennis in het onderwijs opgedaan. En over brood: zo'n middel kan veel inzicht geven in de juiste landbouw-, veeteelt- en handelsmethoden en het oplossen van corruptie en andere problemen.
Wat denk je ervan dat boeken DUUR zijn. En moeilijk te distribueren zijn in een derde wereldland. Verder moet je steeds nieuwe versies van boeken kopen terwijl je die nu voor veel minder geld kunt downloaden. Ook komt er door deze laptops veel kennis beschikbaar via het internet.

Mzl Mudone
Anoniem: 109954 @grolle29 september 2005 13:44
Same here. Dit ding lijkt me echt superhandig!
Leuk speeltje, voor $200 is dat een leuk hebbedingetje voor onder de kerstboom:

¤ specificaties zijn beter dan menig PDA, mobile phone (plus leesbaarheid in fel zonlicht is een moeie toevoeging)
¤ prijs is een stuk schappelijker dan bovengenomende appraraten
¤ er draait Linux op, doh!
voor ons een hebbedingetje.. in china verdient men 50 euro per maand.. is het dus 4 maandlonen.. omgezet naar NL waar men 1450 euro verdient als je het omzet praten we over een 6000 euro dure laptop bijna...
dan de productie is 12 euro.. verkoop 200... paar tientjes voor MIT.. waar gaat de overige 150 euro aan op dan? als het nou 50 euro was wat ook al redelijk lijkt zou het ook nog redelijk te verkopen zijn.
tevens.. 500mhz.. 1 gig ram.. geen hdd zeker? gaat dan het besturings programma in de ram somehow?
er staat
De productiekosten voor de schermen zouden slechts 12 dollar bedragen.
dus niet de hele laptop alleen het scherm kost 12 euro
Er komt echt veeel meer bij kijken dan die €12, ik neem aan dat shipping & handling daar alvast niet inzitten. Research & development ed ook niet gok ik zo.

€12 is trouwens alleen het scherm (zo'n los schermpje zou trouwens ook leuk kunnen zijn voor een mod projectje oid, of een een home made beamer oid)

edit: he weer veel te langsaam getypt
Lezen! 100$ voor ontwikkelingslanden!
voor ons een hebbedingetje.. in china verdient men 50 euro per maand..
Das een boer op het platteland, mischien. Maar haar levensonderhoud is ook veel lager. Ik zeg niet dat het niet weinig geld is, maar het is meer (omgerekend in woon kosten en voedselkosten) dan dat bedrag opzich suggereerd.

Daarbij komt dat heel erg veel Chinezen al aardig in de buurt van een westers salaris komen: 600,- a 700,- euro voor een gewone baan in bijvoorbeeld een technische sector is niet eens zo raar. In de echt grote steden komt 2000,- of 2500,- ook voor, maar dat is een kleinere groep.
kom eens naar china.. daar verdient men in de hoofdsteden als manager 300 euro.. ook in HongKong dus.. binnenlanden een schoonmaakster 50 euro dat is het merendeel.. en dan zijn die prijzen dus wel erg hoog.
ik zou zeggen top gebeuren dit!

maar waarom geen verkoop in de rest van de wereld ?
verkoop die dingen hier in de westerse wereld voor de dubbelde prijs!

2 mogelijke gevolgen: 1 geld terug pompen in productie apparaten

2 de apparaten kunnen nóg goedkoper verkocht worden in de 3de wereld
Ik dacht inderdaad, nog voor ik het in het artikel las, al precies dat ik er ook wel 200,- voor over zou hebben. Hiermee zouden ze het apparaat in arme landen bijv weer 80,- kunnen maken...
Anoniem: 135635 28 september 2005 22:49
Ik ben benieuwd hoeveel van die laptops echt bij die kinderen komen waar ze voor bedoeld zijn.
In de meeste armere landen waar deze geleverd moeten worden geld ook dat de overheid voor een groot gedeelte corrupt is en dus zullen die dingen helaas wel verdwijnen naar landen waar de bewoners makkelijker een duurder systeem kunnen kopen.

Het idee is wel goed en de specs zien er ook aardig uit maar ik ben bang dat de doelstelling niet gehaald gaat worden.
Vergeet niet dat overheden deze laptops zelf moeten aanschaffen, ze krijgen deze niet gesubsidieerd door de rest van de wereld!
Daar zit em volgens mij dus ook net de crux. Overheden in ontwikkelingslanden blinken niet uit in integriteit. Ik heb dus het zelfde onaangename gevoel als sir kiekeboe. Op zich zou ik het niet eens erg vinden als de overheden deze dingetjes ook gaan gebruiken t.b.v. openlijke informatie, wat corruptie en onwetendheid (bij zowel bevolking en ambtenaren zelf) zal verminderen. Maar dat is niet het doel van dit project als ik het goed begrijp.

Het zou grote internationals sieren als zij grote donaties doen om dit project tot een heel goed einde te laten komen. Als er bijvoorbeeld een $200mln kunnen daarvoor toch weer zo'n 2 miljoen laptopjes gekocht worden om de aller armste landen (b.v. die ook in aanmerking zijn gekomen voor kwijtschelding van hun staatsschulden) nog verder in tegemoed te zien.

Maar goed, dat moet er allemaal nog maar van komen.

Design is trouwens wel erg mooi en handig! Zo'n lappie zou ik ook wel willen.
Nou gelukkig betalen jullie er niet voor, dus hoeft dat cynisme ook niet. En het is makkelijk genoeg om erachter te komen of die dingen bijvoorbeeld in Nederland terechtkomen. Ik bedoel maar, je kijkt er niet bepaald overheen.

Dit is een goed initiatief en als het fout gaat zien we dat wel weer en kunnen we met zijn allen roepen dat alles klote is. Maar eerst lof voor mijn favoriete universiteit! Go MIT!
Het probleem is niet zo zeer van dat ze hier komen maar meer van dat ze niet bij de doelgroep komen.

Staat betaald, ambtenaar drukt ze achterover en verkoopt ze door naar andere die niets met dit project te maken hebben maar wel graag goedkope computers willen hebben.
@derbirol: Hetgeen ik schets is geen cynisme, maar realiteit. Ik betaal ook aan het rode kruis en andere "goede doelen". En wellicht zou ik aan dit project ook wel doneren als daar een mogelijkheid voor is.

Maar feit blijft dat in veel derde wereldlanden de overheid corrupt is, en er dus veel aan de strijkstok van de verkeerden blijft hangen. Het rode kruis en consorten neemt dit zelfs mee in de calculatie (!!!) hoeveel ze voor een "project" nodig hebben. (zie b.v. tsunami-ramp in azie)

Laat het duidelijk zijn dat ik dit ook een goed initiatief vind.

Schiet me ineens een idee te binnen. Als het MIT die dingen nou voor b.v. 250 dollar gaan verkopen in het Westen (vast wel een markt voor te vinden) kunnen ze met de "winst" die ze erop maken de laptops voor de derde wereld landen financieren en dus nog goedkoper maken. En door de nog grotere afzet worden ze misschien ook al weer een paar dollar goedkoper.
Zoiets zou ook wel in Europa kans van slagen hebben ;)
Ziet er allemaal erg gelikt uit
ik zou alvast geïnteresseerd zijn
commerciele uitvoering 200$, das ongeveer 170€ ofzo.
170€, kan je lekker mobiel zijn met dat dingvoor in de trein te typen

Centrino kost toch nog veel geld in vgl'en en laptop "opdraaien" ben ik nog nergens tegengekomen

suuuper!!! :9 :9
Het grappige is dat dit concept precies het omgekeerde van het gebruikelijke is. En de impact daarvan zou wel eens heel groot kunnen zijn.

Gebruikelijk is om de prestaties en functies zo hoog mogelijk op te schroeven en daarna te gaan "schaven" om ook een "goedkoop" model te kunnen leveren. Dat betekent meestal dat je veel inlevert en daar maar weinig geld voor terug krijgt. Gevolg is dan ook dat iedereen, voor "dat beetje meer", dan maar een relatief zware PC koopt, terwijl ze aan een P3 al genoeg zouden hebben.

Dit concept draait het om en probeerd voor zo weinig mogelijk geld precies genoeg computer te leveren. Ongetwijfeld energie zuinig en stil.

Als ik Dell/Microsoft was zou ik me hier toch ietwat ongemakkelijk bij gaan voelen. Het zou wel eens kunnen dat mensen voor een dergelijk groot prijsverschil ook in het westen geintereseerd zijn, ondanks de beperkingen. (geen hd, geen windows maar Linux gebaseerd)
In eerste instantie niet als vervanger van hun PC, maar erbij, omdat het draagbaar is en toch weinig kost.
Als het apparaat went en men komt erachter dat het voor bijna alles goed genoeg is, koopt men dan over 3 jaar nog steeds een Dell/Microsoft machine ?

En zelfs als dit niet met zo'n vaart loopt.. 150 miljoen van die dingen in de derde wereld ? dat zijn 150 miljoen kinderen die groot worden met Linux.

De Linux wereld zocht toch een 'Microsoft Killer" ? Dit ding heeft de potentie dat te worden.
Ik stel me hier dan weer de vraag waarom het mogelijk is om voor "ontwikkelingslanden" dergelijke toestel supergoedkoop te produceren. Of worden de prijzen hier in het westen gewoon kunstmatig zo hoog gehouden?
Heel simpel, de productiekosten zijn het probleem niet, maar de ontwikkelingskosten.

Dit ding wordt ontwikkeld door een universiteit, die dus studenten op de ontwikkeling zet en bovendien is de hardware al zo oud dat de ontwikkelkosten daarvan al terugverdiend zijn.

Door deze constructie hou je dus praktisch alleen maar de productiekosten en transport over en dan is je hardware ineens veel goedkoper.

Dit kan natuurlijk niet voor nieuwe hardware. Een chip van 500 mhz maak je met groot formaat transistors, met machines die zijn afgeschreven. Nieuwe processors maak je met gloednieuwe machines, die $300 millioen het stuk kosten en bovendien hebben die gigantisch hoge ontwikkelkosten, in de orde van de honderden miljoenen per type chip. Dat moet allemaal terugverdiend worden.
Dit kan natuurlijk niet voor nieuwe hardware. Een chip van 500 mhz maak je met groot formaat transistors, met machines die zijn afgeschreven.
Ik denk niet dat AMD in die laptops K6/2 cpu's gaat proppen en al helemaal geen eerste gen K7 Athlons (kachels). Ik denk dat het een mobiele cpu is als de AMD Geode, die redelijk recent, enorm zuinig (1,6W@500) is en toevallig ook op 500Mhz te krijgen valt. Tevens is dat beestje x86 compatible. Ik zie net dat ze idd op 0.13u gebakken worden.
Wat veel mensen hier niet lijken te beseffen is de gigantische bijna gegarandeerde productieoplage die de fabrikanten hebben. Als je als fabrikant zeker weet dat je van een bepaald product er 100 miljoen van gaat verkopen maakt dat heel veel uit. Normaal worden er van een scherm bijvoorbeeld echt niet meer dan een miljoen gemaakt. (of misschien 5 miljoen dan nog).
ja dat worden ze.. vooral door de vele heffingen en onkosten en vele aantal stappen in een traject van onderdelen naar PC
Die heb je hier wel. Maar worden voor andere doeleinden gebruikt. Kijk maar naar de gameconsoles. Een gamecube kost 100 euro. Hoe meer je er maakt, hoe goedkoper ze worden.
dit ziet er wel heel goed uit hoor. hij zou dier ook best voor 2x de prijs verkocht worden. dat extra geld zou dan de sponsoring kunnen vormen voor de systemen voor de arme landen.


elke laptop gekocht in een rijk land levert dan een gratis laptop op in een arm land.
Je bent niet de enige die hier meldt dat hij voor $200 het apparaat ook wel wil hebben.

Ik vermoed echter dat de contracten met de leveranciers van de verschillende componenten het expliciet verbieden om voor een ander doel te gebruiken waardoor de prijs sterk gedrukt kan worden; contracten waarbij de leverancier met geen of weinig winst genoegen neemt t.b.v. het goede doel en vergroten potentiële afzetmarkt in de toekomst.

Dit zou betekenen dat als ze het apparaat in andere gebieden zouden willen verkopen, je er wel iets meer dan 2x de prijs voor moet betalen. Het zou me niks verbazen als enkel de productiekosten tegen westerse prijzen al 2x of 3x hoger zullen liggen, waardoor je zo'n apparaat misschien voor zo'n $400 zou kunnen verkopen, waarna ineens een stuk minder mensen interesse zullen hebben.
Daarom betalen we er dan dus 2x zoveel voor toch? Ik wil graag een laptop, maar wat moet ik met een 2GHz ding om een briefje te tikken of het internet te surfen?
Zo'n simpele laptop maakt zeker kans van slagen als commercieel product denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.