Technologen werken aan '100 dollar pc' voor derde wereld

Nicholas Negroponte, directeur van het MIT Media Lab in Massachusetts, wil een draagbare computer voor de derde wereld gaan ontwikkelen met een prijskaartje van 100 dollar. Red Herring schrijft dat daarin een 14 inch kleurenscherm aanwezig zal zijn, evenals chips van AMD en een Linux-besturingssysteem. Samsung, Google, AMD, Motorola en News Corp. zijn enkele van de bedrijven die het initiatief ondersteunen. Op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos zei Negroponte dat een prototype inmiddels zo goed als af is en dat massaproductie binnen achttien maanden verwacht kan worden.

Nicholas NegroponteDe goedkope pc's zullen besteld moeten worden door ministeries van de ontwikkelingslanden. Daarbij geldt een minimum van een miljoen stuks. China heeft inmiddels interesse getoond en zal het eerste land zijn waaraan geleverd wordt. Het apparaat moet vooral worden ingezet voor educatieve doeleinden en een vervanging worden voor tekstboeken die op scholen worden gebruikt. Negroponte doet meer projecten in ontwikkelingslanden. Zo heeft hij drie scholen in Cambodja geholpen om laptops en internetverbindingen aan te schaffen.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

31-01-2005 • 15:12

90

Submitter: Tarwetijger

Bron: Red Herring

Reacties (90)

90
85
49
25
4
10
Wijzig sortering
Als het allemaal zo goedkoop moet zijn, waarom dan geen oude computers recyclen en daar heen sturen?
Een p1-200 met linux er op is goed genoeg als een surf/type bak en kan zelfs nog mp3 afspelen ook, wat willen ze nog meer?

Bij zo'n 100 dollar pc zitten weer ontwikkelkosten enz wat het ook niet goedkoper op word.

Daarnaast heeft AMD ook al zoiets geprobeerd: http://www.tweakers.net/nieuws/34778
Wat jij zegt gebeurt nu ook al. Heel regelmatig vertrekken er containers vol oude bedrijfscomputers naar de derde wereldlanden. Die mensen zijn immer sal heel blij met pentiummetjes ofzo...
Er kleven echter een aantal problemen aan die mooie gedachte:
• Er is bijna geen markt meer voor de vervangende onderdelen
• de interoperabiliteit (mooi woord hé ;)) is zeker niet optimaal: sommige pc's kunnen wél andere niét met bepaalde software overweg, waardoor het moeilijk wordt ze op grotere schaal in te zetten.
• het kost veel geld om ze ginder te krijgen, en ze ginder aan de gang te krijgen; kennis ter zake is daar vaak schaars, en dus duur.
• de verspreiding is in handne van charity-organisaties niet van regeringen (hoewel je jezelf kan afvragen wat het beste is ;(
• het brengt niemand, behalve de mensen ginder dan, een eurocent op, integendeel, het kost handenvol geld, en de grote bedrijven verdienen er geen hol aan.

Vooral dat laatste argument is spijtig, hard maar o zo waar :'(
En verder: elk lokaal initiatief om geld te verdienen met de verkoop van PC's wordt vakkundig de nek omgedraaid zodat de economie er ook geen ruk mee opschiet.
Ik denk niet dat deze computershops, als er al veel zijn, $100,- pc's verkopen. En dat de klanten voor deze winkels, als ze er al zijn, veel interesse hebben in de $100 pc's.

Als dit wel zo was, had ik hier al lang veel meer tweakers gehoord die wel geinteresseerd waren in een dergelijk apparaatje. (ik trouwens wel, misschien als terminal beneden, terwijl mn monster boven staat te zoemen)

Dus of daar sprake is van een probleem. Eerder niet, ze zullen toch floppies willen, of printers of andere verbruiksspullen.
@the_stickie (heel eind naar boven)

Ja klopt... er vertrekken heden ten dage grote ladingen met oude, hier afgedankte, computers naar derde wereld en ontwikkelingslanden... maar de verhouding gebruiksgoederen / afval leunt zwaar richting afval ben ik bang. Nu mag het sinds het verdrag van Basel (http://www.ban.org/) niet meer, maar ik heb wel documantaires gezien over gaten in de regelgeving die afvalverscheping onder andere noemers toch nog mogelijk maken...
het voordeel van dit idee is juist de homogene setup. je hoeft niet voor ieder systeempje te bekijken wat je in handen ehbt welke drivers je moet compilen etc. je kan gewoon 1 software versie bouwen en die overal op installeren waardoor je veel tijd bespaart. tevens als iets kapot gaat aan een 2e hands systeempje moet je het zien te vervangen met oude onderdelen dit is een unaniem gebruikt idee waardoor vervangende onderdelen stukke makkelijker te krijgen zijn
Leuk maar wat zijn de specs precies? Deze dingen zijn misschien interessant als linux routertje, voor die 100 dollar.
Is dat werkelijk interessant dan? Het gaat natuurlijk niet om de vetste gamers machine ooit.
Gezien AMD interesse toonde zal het om Duron's ofzo gaan lijkt me. Dat soort zaken. Om te leren en om te typen snel genoeg zou ik zeggen.
In de post van dietjuh geeft hij toch zelf aan dat het een interessant routertje kan zijn?
Dat is altijd het eerste wat gesuggereerd wordt bij deze topics over derde wereld pc's. Maar het doel is niet om een leuk pc'tje voor tweakers te maken, maar om de kennisachterstand in de derde wereld enigsinds in te halen. Als dit ding in 1e wereldlanden uitkomt, zal de verkoopprijs een stuk hoger liggen.
Wat heb jij aan een miljoen linux routers?
Daarbij geldt een minimum van een miljoen stuks.
Wat moet je met een miljoen routers :?

Oeps, verborgen posts niet gelezen, driedubbel }:O
Volgens De Telegraaf gaat het trouwens om een laptop:
Goedkope laptop voor Derde Wereld

DAVOS - Wetenschappers van het Amerikaanse technologische instituut MIT hebben een speciale laptop ontwikkeld om het onderwijs in ontwikkelingslanden beter te maken. De goedkope laptop moet binnen anderhalf jaar op de markt komen en zal ongeveer honderd dollar (77 euro) gaan kosten.


Dit zei John Negroponte, oprichter van MIT (Massaschusets Institute of Technology) maandag op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. Volgens Negroponte moet de nieuwe computer het onderwijs in de Derde Wereld revolutioneren. "Het eerste prototype is al klaar. Ik zoek nu alleen nog meer partners", aldus Negroponte. Het Amerikaanse chipbedrijf AMD heeft interesse getoond in het project en doet mee met de productie.

Volgens Negroponte is de laptop enkel bedoeld voor leerlingen in ontwikkelingslanden. "Het apparaat komt niet op de vrije markt. Onze doelgroep is goed voor zo'n 800 miljoen stuks." De computers worden via ministeries in ontwikkelingslanden verspreid. Wellicht wordt de Wereldbank bij het project betrokken, aldus Negroponte.
Raar dat ze hem niet op de vrije markt willen brengen. Volgens mij is er hier ook wel belangstelling voor zo'n goedkope laptop, zelfs al is hij substandaard.
Sommigen denken bij een pc met geïntegreerd scherm onmiddelijk aan een laptop. Misschien is dat hier ook het geval :?(misschien ook niet ;))

Hier is zeker vraag naar een dergelijke machine, maar vraag is niet voldoende reden om te verkopen ;) Door zulke dingen t gaan verkopen zou immrs de vraag naar andere computers afnemen, en dat kost dan misschien meer geld dan dat het opbrengt :)
En dat zaakje stinkt dus naar kartelvorming. In een echte open markt zou iemand wel bereid zijn die dingen ook hier te leveren.
Wat reageren een hoop mensen hier enorm kortzichtig zeg, tjezus. O.a.:
ik vind het een compleet overbodig project. Dat de wereld eerst maar eens zorgt dat iedereen in de eerste levensbehoeten word voorzien!!!! of zichzelf daarin kan voorzien. Dat is veeeeel dringender dan computertjes van 100 dollar te gaan aanbieden.
Mijn reactie op dit nieuwtje: prachtig initiatief.
1) Denk aan de lange termijn: in de tekst staat dat de bedoeling is dat deze pc's voor educatieve doeleinden gebruikt gaan worden. De jeugd zal dus beter opgeleid worden en wellicht hun kennisachterstand t.o.v. het westen inhalen.
2) Technologen van AMD, Samsung e.d. hebben waarschijnlijk verrekte weinig verstand van irrigatiesystemen en het cultiveren van het land. Dat ze dus op deze manier bijdragen aan de ontwikkeling van dergelijke landen is toch alleen maar mooi.
3) Als je werkelijk zo begaan bent met wat er in de 3e wereld gebeurd, waarom zit je er zelf dan niet om mee te helpen bij een of ander ontwikkelingsproject?

Zo, ik heb mijn zegje gedaan.

Oh en even ter informatie: de economie van China is momenteel de sterkst groeiende ter wereld.
Oh en even ter informatie: de economie van China is momenteel de sterkst groeiende ter wereld.
Ja en misschien één van de grootste luchtbellen die er is. Er wordt ontzettend veel geinvesteerd door de overheid zelf, in infrastructuur en gebouwen bijvoorbeeld. MAAR bijna al die dingen worden niet gebruikt, gebouwen blijven bijvoorbeeld voor 90% leegstaan. Bedrijven willen niet graag investeren in een land waar 90% van de verkochten spullen gekopieerd is. Zelfs auto's, digitale camera's, etc worden bij het leven gekopieerd. Dat lijkt me nou niet echt een gezonde insteek voor de toekomst.

Maar de tijd zal ons leren.
Is niet helemaal waar, want waarom zou de chinese overheid dan zo'n moeite moeten doen om de economie te remmen? ze stopt dan toch zelf met uitgeven.

De economie remt nu iets, en dat is maar goed ook, er was tot niet heel lang geleden wereldwijd vrij weinig staal door de vraag in China.

Het probleem in china (het staat hierboven ook al ergens) is dat de economische groei heel lokaal is. Als je in oppervlaktes gaat kijken, is het meerendeel van China straathemeltje arm.
Even ter aanvulling (zie ook www.globalrichlist.com)

Er zijn 300.000.000 mensen op deze planeet die minder verdienen dan 100 Euro per jaar!!!

Van de 6 miljard mensen zijn er 3 miljard chinees, waarvan 2.7 miljard onder de armoedegrens leven.
Wat nou booming economie?!?!

Denk je nou echt dat die mensen zitten te wachten op een pc????
Ah dus browser _nu incl. hardware_ :-)

Maar ok, goed initiatief, zal best kunnen als de wint nihil is. De investering op de nul-lijn en meer opgeleiden wereldwijd is goed voor het kapitalisme.

Dat wordt dus wellicht een schoenendoos met mobo voorzien van geintegreerde video, sound(?) en lan aansluitingen) Dan aansluiten per 10 op de 220v (110v whatever) en ook de trafo's worden overbodig :+
Ik vind eigenlijk wel dat er dan een reduced media edition van de $100 pc moet worden uitgebracht
Anoniem: 122598 31 januari 2005 15:31
Als dit goed gaat uitpakken zal dit een leuke winst zijn voor Linux. Stom van microsoft dat zei er niks meedoen.

/edit

Waarom ze het niet op de gewone markt uitbrengen? wij kunnen in onze behoeftes voorzien 3e wereld landen niet. Daarbij kan je ook verwachten dat de productiekosten hoger zullen zijn dan de afzet. In de toekomst zie ik de bedrijven die hier aan meedoen vruchten van plukken. Het kan namelijk een groot aandeel van de markt worden.
Ik zou als ik dat diung ontwikkelde MS hier van op de hoogte brengen. Wie weet is het voor MS wel intressant om buiten een gratis windows starters edition (wat ze toch niets kost) ook nog eens wat geld toe te leggen per verkocht apparaat zodat ze bv voor 75 ipv 100 verkocht worden.

Bijna idereen blij. MS heeft goedkope PR, de 3de wereld een goedkope pc.
Moeten ze misschien wel het BSOD vervangen door een ander kleurtje in verband met de mogelijke verwarring met Water
Als dit goed gaat uitpakken zal dit een leuke winst zijn voor Linux. Stom van microsoft dat zei er niks meedoen.
Mee eens. Als zometeen heel Afrika (om er maar even van uit te gaan dat dat continent toch de meeste afname zal doen) met Linux werkt en dus dat OS door-en-door kent, dan kan dit hard aankomen bij MS.

Voor Linux betekend dit nogmaald een bevestiging van de kwaliteit van het OS. Het is meer en meer geschikt voor gebruik op de desktop (als dat het al niet is).

Sinds een jaar ben ik bezig met de omschakeling naar Linux, en ik kom weinig dingen tegen die ik niet meer kan doen. Ze zijn er echter nog wel, maar daar wordt nu misschien harder aan gewerkt door dit nieuws.
Anoniem: 135487 31 januari 2005 15:36
Ik denk dat we moeten bekijken voor welke markt deze pc's gemaakt worden. Niet voor - zoals sommige schijnen te denken - de mensen die het elke dag moeilijk hebben om te overleven, en niet voor de mensen met een maandloon van meer dan 1000$.

Er zijn heus heel wat mensen die een loon hebben dat door omgeving (lonen in derde wereldlanden) veel lager ligt dan bij ons en waar dus 100$ ongeveer overeenkomt met een maandloon, net zoals een pc bij ons. Verder is er gewoon een grote markt voor *extreem* goedkope pc's. Kan weinig anders besluiten dan dat dit initiatief een kans biedt om veel mensen met een pc te leren werken voor eigen gebruik.
ik denk dat jullie het niet zo snappen :)
ik denk dat het meer zo is dat de overheid die $100 dollar machines koopt en dan gewoon geeft aan onderwijsinstellingen of ziekenhuizen of iets dergelijks die het nodig hebben ofzo.
@s551813

even nog iets ophelderen.
ik ben zelf een chinees, en het is waar dat china nu een van de sterkste groeiende economie heeft maar is ook zo dat het te snel gaat en de infrastructuur het niet aankan, de groeiende economie komt van de grote steden zoals Shang Hai, Peking etc.
maar diegene die het niet aankunnen en de nodige support nodig hebben zijn de boeren(plattelanden), die nu zelfs nog nauwelijks onderwijs krijgen, daar zou het handig zijn voor zoals wat Pingwin verteld.

owhja en hiostu
Shang Hai is een stad van 27 miljoen mensen die daar zelf wonen en 7 miljoen bussiness, met totaal van 34 miljoen, en dat stad is rond 10x amsterdam, en geloof me het is daar druk en de infrastructuur van die stad zelf kan het niet aan, overal is file in de stad zuurstof is niet goed daarom beetje double edged blade die snelle economie groei
Anoniem: 98216 31 januari 2005 15:56
Ontwikkeling in ontwikkelingslanden vereist allerlei zaken. Een aantal daarvan kunnen enorm verbeterd worden als de mensen daar de beschikking hebben over (eenvoudige) computers. In het grootste deel van de derde wereld gaan de mensen helemaal niet dood van de honger en worden ze niet massaal ziek van vies water. Als dat zo was, was de derde wereld al lang uitgestorven.

In onze wereld is het heel logisch dat de dokter zijn gegevens in de pc heeft en kan uitwisselen met andere dokters. Of dat een bouwproject wordt gemanaged met een planning in een laptopje. Even een paar schema's uitprinten om te zien hoe we deze machine moeten repareren. Nieuw lesmateriaal op CD-rom is veel goedkoper te massa produceren dan boeken. En al die boekhouders in de derde wereld die nog met papieren grootboeken moeten werken...

Het zou de overheid in die landen in staat stellen een enorme inhaalslag op te starten. Ook allerlei papieren overheidsprocessen kunnen uiteindelijk over de computer. En de basis is educatie. Ik denk dat dit een beter initiatief is dan een zooi waterputten. Misschien gaan er dan inderdaad minder mensen dood maar dit helpt ontwikkelingslanden om echt een ontwikkeling door te maken. En dan komen die putten vanzelf wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.