Olympus lanceert E-500 instap-DSLR-camera

Olympus heeft vandaag de E-500 gelanceerd. Deze digitale SLR-camera is de opvolger van de E-300 die exact een jaar geleden werd voorgesteld. Qua specificaties lijkt de E-500 veel op de E-300. Zo vinden we dezelfde 8 megapixel sensor van het Four Thirds-formaat. Deze sensor is net als de E-1 en E-300 uitgerust met een Supersonic Wave Filter dat stof van de sensor moet afschudden. Er zijn drie AF-punten, links, center en rechts, net als de E-300. Ook aan de 2,5 foto's per seconde framerate heeft Olympus niks veranderd

Toch heeft Olympus heel wat verbeteringen aangebracht. Als eerste is er het ontwerp van de camera zelf. Terwijl de E-300 een radicaal nieuw ontwerp had, lijkt de E-500 veel meer op een doorsnee SLR-camera. Waarschijnlijk heeft Olympus voor een meer traditioneel ontwerp gekozen omdat de E-300 niet erg goed gebalanceerd in de hand ligt. Volgens een preview van Imaging Resource ligt de E-500 nu een heel stuk beter in de hand. Hij zou op dit gebied zelfs makkelijk de concurrentie met de D70(s) van Nikon aankunnen. De E-500 is ook uitgerust met een verbeterde lichtmeter. Deze zou in sommige specifieke gevallen een stuk beter presteren dan de lichtmeter van de E-300. Verder heeft de E-500 een groter lcd-scherm van 2,5" en zou het ruisondrukkingssysteem zijn verbeterd.

Naast de E-500 heeft Olympus ook vijf nieuwe lenzen voor het Four Thirds-systeem geïntroduceerd. Twee daarvan werden echter al in februari aangekondigd. Het betreft de Zuiko Digital ED 35-100mm f/2,0 (70-200 35mm equivalent) en de ED 90-250mm f/2,8 (180-500mm). Deze twee lenzen zijn duidelijk op de veeleisende fotograaf gericht. De overige drie zijn echter meer op de normale consument gericht. Dit zijn de Zuiko Digital ED 18-180mm f/3,5-f/6,3 (36-360mm), 17,5-45mm f/3,5-f/5,6 (35mm-90mm) en de 35mm f/3,5 Macro (70mm). Hiermee komt het totaal aantal lenzen dat voor het Four Thirds-systeem beschikbaar is op zestien uit.

Olympus E-500

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

28-09-2005 • 22:03

23

Submitter: Garyu

Bron: Olympus

Reacties (23)

23
22
9
1
0
10
Wijzig sortering
Mischien een domme vraag, maar ik ben een leek op gebied van digicams,

Zit er in deze cam een CMOS of CCD sensor. Want dat schijn qua kwaliteit heel veel uit te maken, met CCD als de betere. Qua stroomverbruik doet CMOS het weer beter.

Wellicht weet een mede tweaker hier meer van af?
Deze camera heeft hoogstwaarschijnlijk een CMOS sensor.

wat stroomverbruik heb je gelijk, cmos is energiezuiniger. wat kwaliteit betreft doet cmos niet meer onder voor ccd. vroeger was het zo dat de kwaliteit van cmos achter bleef omdat ze geen grote sensoren konden maken, daarom waren ze alleen voorbesteed op webcams en dergelijke. tegenwoordig kunnen ze cmos op fatsoenlijke grootte bakken :)
Nou nog sterker, doordat hij energiezuiniger is produceert hij ook minder ruis. Ook heb ik op een cmos nog nooit bleeding gezien, althans niet bij Canon, maar de D70 met zijn CCD chip wel.

cmos is gewoon de betere van de twee, Nikon stapt er nu langzaamaan ook op over lijkt wel.
sterker nog digitale camera's gebruiken 9 vd 10 x op de hele dure na een vervormingsfactor van 4/3 toe om de cmos te benutten. dat houd dan ook in dat gewone lenzen het brandpunt niet juist zullen positioneren. volle ccd's zou beter zijn maar dat is ook een stuk duurder dus ze zijn eigenlijk nog steeds qua afmetingen nog niet daar waar ze moeten zijn maar dat zal in de toekomst ook wel komen
Waar heb je het over als ik mag vragen?

Vervormingsfactor? CMOS kunnen ze net zo bakken als CCD's hoor, vervormingsfactor waardoor een brandpunt niet goed gepositioneerd kan worden heb ik nog nooit van gehoord.

Enige wat ik me kan bedenken wat je bedoelt is de brandpuntverlenging van bijv. 1,6x. Dit is puur om kosten te besparen, heeft er niks mee te maken dat het moeilijker te maken is, er gaan gewoon minder 35mm chips uit een wafer dan 22mm chips...

Dat heeft niks met het slecht 'positioneren' van brandpuntsafstanden te maken maar gewoon met het soort camera.

Ikzelf heb een EOS 350D en de brandpuntsafstanden van de objectieven moet ik met 1,6x verlengen, nou dat heb je echt zo in je hoofd zitten hoor.
Wat is daar zo hoogstwaarschijnlijk aan als concurrent Canon het enige merk is dat CMOS sensoren gebruikt?
Kodak Full Frame Transfer CCD, geen CMOS.
Anoniem: 143246 28 september 2005 22:10
En wat gaat dat kosten?
Adviesprijs voor de body + 1 kitlens: $799
Adviesprijs voor de body + 2 kitlenzen: $899
Als deze camera een beetje leuk geprijst is tov de 350d kan dit nog wel eens een aardige concurrent worden.
toch heeft deze een aantal "flaws" waarbij de 350 toch als winnaar uit de bus komt.

ik noem 3 autofocus punten tegen 7 op de 350d, en een kleinere sensor op de e500, waardoor de (toch eigenlijk al slechte op de 350d) groothoek bereik al een grote hap moet missen.

natuurlijk zijn er voor de 350d veel meer lenzen beschikbaar tegenover "slechts" 16 voor deze cam.
Lenzen zullen denk ik geen probleem zijn, ik verwacht toch wel lenzen van sigma, tokina en tamron eigenlijk die op deze camera gaan passen.
Dat ligt er toch helemaal aan wat je met een camera wilt doen? Als je vaak in stoffige omstandigheden werkt kan ik me voortstellen dat de Olympus best wat voordelen kan hebben.

3 vs. 7 autofocus punten? Het eerste wat ik bij elke digicam doe is single-point AF inschakelen, dan focust ie tenminste daar waar ik wil dat ie focust.

Slechte groothoek bereik?? Pardon me? Koop een 10-22 of 10-20 en je hebt een groothoek bereik van 16mm (omgerekend naar 35mm dan). Of een 8mm Peleng.. hoezo "slecht groothoekbereik"?
Voor de Olympus weet ik zo even niet of je <35mm kunt komen.

Wat ik de grote flaw vind is dat het een dSLR vind met een kleine sensor, met dus naar compact-cam neigende ruis-nivo's met hogere ISO's. Ook het 4:3 systeem kan me totaal niet bekoren, zo'n bijna vierkante foto's. En inderdaad, zoals je al zei: het lenzenaanbod is zeer beperkt. Geen IS-lenzen mogelijk bijvoorbeeld.
Je ziet een ding over het hoofd, en dat is dat dit een instap-model is, met een introductieprijs van 700 dollar, en de 350D was bij z'n introductie bijna de helft duuder en richt zich met nadruk niet op de instappers.
Sorry, maar een cropfactor van 2x (als ik het goed heb begrepen) is echt veel te veel. Groothoek is dus echt onmogelijk, tenzij je heel veel geld neerlegt voor een groothoeklens die dan eigenlijk niet de groothoek levert waarvoor jij hebt betaalt. Niets voor mij dit toestel...
de lenzen bij four-thirds zijn speciaal voor de sensor gemaakt, en daar zitten dus ook gewoon groothoeklenzen bij.
11-22mm levert 22-44mm
7-14mm levert 14-28mm .. de grootste groothoek op digitaal!
en dan is er nog een 8mm fisheye met ECHT 180 graden beeldveld..

7-14mm duur? tja, alles is relatief, maar chromatische abberatie en onscherpte zie je bij geen enkel Olympus DZ objectief.. zelfs de cheapo versies niet.
Anoniem: 153349 28 september 2005 22:29
Dit is de eerste echte SLR uitziende DSLR van Olympus.
Olympus heeft hier naar mijn mening te lang mee gewacht.
Wat is volgens jou de Olympus E-1 dan?

http://www.dpreview.com/r...use1/Images/frontview.jpg

Toch komen Olympus camera's altijd goed uit de bus. Het voordeel van Olympus camera's is dat ze eigenlijk altijd goed onder extreme omstandigheden werken, en dat is al zo vanaf de oude SLR camera's zoals de OM10, OM2 etc.

Vaak worden ook Olympus camera's meegenomen op expedities zoals naar de Himalaya, Sahara etc.

Als ik weer toe ben aan een nieuwe camera (nuja, dat ben ik nu eigenlijk al :P, maar als ik weer geld heb) zal ik deze camera zeker in overweging nemen.
Anoniem: 127507 29 september 2005 10:16
Gah, ik stond net op het punt om de E-300 aan te schaffen, ik denk dat ik nu nog maar even wacht, alhoewel ze in de fotowinkel zeiden dat deze camera pas in het voorjaar leverbaar zou zijn.
Zie ook dit draadje op GOT over de camera:
forum: Olympus E-500, opvolger van E-300

:).
Ik wil ff reageren op de discusie bovenaan waarin er met veel lof wordt geschreven over de CMOS, maar de E-500 wordt toch echt uitgerust met een:
4/3-type Full Frame Transfer CCD vastestofbeeldsensor.

zie site van Olympus (nl)
http://www.olympus-nederl..._E-500_Specifications.htm

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.