DPReview heeft de Olympus E-500 Evolt uitvoerig getest en de resultaten daarvan in een 27 pagina's lange bespreking online gezet. De E-500 EVOLT werd een jaar na zijn voorganger, de E-300, op de markt gebracht. Kijkend naar de beeldsensor noteert DPReview nauwelijks verschillen: beide camera's beschikken over dezelfde 8 megapixel-ccd van het FourThirds-formaat. Uiterlijk verschillen de camera's wel van elkaar: zag de E-300 er enigszins uitgerekt uit, zijn opvolger oogt als een traditionele spiegelreflexcamera. Een minpunt is de kleine zoeker waardoor het moeilijk scherpstellen is.
De E-500 heeft een lcd-scherm van 6,4 cm met 215.250 pixels. De lcd presenteert goed bij diverse kijkhoeken; ook bij fel zonlicht geeft deze een helder en gedetailleerd beeld. Het scherm is zowel statusscherm als beeldscherm in een. Foto's kunnen in zijn geheel bekeken worden, als een verzameling thumbnails of via een kalender. Die laatste optie toont een kalenderblad waardoor men makkelijk een foto van een bepaalde dag kan terugvinden.
Een Supersonic Wave Filter moet ervoor zorgen dat de CCD gevrijwaard blijft van stof. Het genereert trillingen waarmee de CCD stofdeeltjes van zich afschudt, die vervolgens worden opgevangen door een speciaal membraan waaraan ze moeten blijven kleven. De E-300 beschikte ook al over dit filter, maar nieuw is de animatie die de fotograaf te zien krijgt tijdens dit proces: een vierkantje dat de CCD moet voorstellen begint te trillen en verspreidt vervolgens ronde deeltjes. Het gehele proces neemt 2,8 seconden in beslag, zet men de animatie uit dan wordt de opstarttijd teruggedrongen naar 1,7 seconden. DPReview vraagt zich af waarom deze reinigingsfunctie niet zo geregeld kan worden dat-ie zijn werk maar een keer per dag doet en standaard na iedere lenswisseling, in plaats van elke keer als het toestel ingeschakeld wordt. Een nuttige optie is de camera in slaapstand te zetten, want over het ontwaken doet hij nog geen seconde.
De opstarttijd mag dan te wensen overlaten, dat geldt niet voor de reactietijd van de camera. De autofocus voelt snel aan en ook de sluitertijdvertraging is erg klein. Het wegschrijven naar opslagmedia gebeurt snel. De camera bevat een geheugenslot voor xD- en flashkaarten, waarbij de laatstgenoemde kaarten het een stuk beter doen. De SanDisk Extreme III Compact Flash-geheugenkaart was meer dan vier keer zo snel als de xD-Picture Card bij het gelijktijdig wegschrijven van een RAW- en JPEG-bestand.
DPReview heeft de camera vergeleken met zijn voorganger en met de Canon 350D op het gebied van beeldruis. Tot een ISO-waarde van 400 zijn er nauwelijks verschillen waarneembaar, maar daarboven des te meer. In ISO 800-modus zijn de beelden geschoten met de E-500 vergelijkbaar met de 1600 ISO-beelden van het toestel van Canon. De E-300 doet het nog veel slechter. Olympus heeft het slechte functioneren op het gebied van ruis daarvan eerder al onderkend en de E-500 niet voor niets van een ruisfilter voorzien. De resultaten zijn weliswaar beter, maar overtuigen nog niet.
Alle testresultaten overziend toont DPReview zich enthousiast en geeft het de camera een 'highly recommended'-beoordeling mee. De camera ligt prettig in de hand, is de lichtste DSLR, maar niet de kleinste, wat bepaald niet als nadeel ervaren wordt. De kwaliteit van de foto's is goed en de resolutie ervan is vergelijkbaar met die van de Canon 350D, tenminste tot de eerdergenoemde ISO-waarde van 400. Andere minpunten zijn de hoekige weergave van 'highlights' en scherpte die onnatuurlijk aandoet. DPReview roemt tenslotte de vele mogelijkheden waarover de Olympus E-500 Evolt beschikt, waaronder flitsbracketing, aanpasbare knoppen en in-camera RAW ontwikkeling. Het toestel zou veel meer mogelijkheden bieden dan concurrerende camera's in hetzelfde prijssegment doen.
