Opta beboet Nederlander wegens versturen spam

Een Nederlandse spammer heeft van de telecomwaakhond Opta een boete van 75.000 euro gekregen wegens het versturen van ongewenste reclamemails. Het is de hoogste boete die de Opta ooit voor dit vergrijp heeft uitgedeeld.

You've got mail / spamDe spammer, over wie niets meer bekend is gemaakt dan dat hij uit Noord-Holland komt, heeft in een periode van 14 maanden tenminste negen miljard spammails verstuurd en hiermee meer dan 52.000 dollar verdiend. Het opsporen van de spammer was niet bepaald makkelijk omdat hij vanuit de Verenigde Staten te werk ging. Hij huurde bij het bedrijf Managed.com een stuk of tien servers, die speciaal geschikt waren voor spammen. Ze bevatten een database van miljoenen e-mailadressen en spamsoftware zoals Darkmailer. Het versturen van de spam gebeurde via een botnet van zes- tot zevenhonderd gekraakte computers. De spam bestond uit reclame voor de gebruikelijke zaken zoals erectiepillen en pornosites. De betaling liet de spammer verlopen via ePassporte van Visa, zodat hij anoniem bleef en het geld contant uit geldautomaten kon halen. Door alle rookgordijnen die hij had opgetrokken was de opsporing van de spammer bijzonder lastig. Met hulp van Microsoft heeft de Opta hem uiteindelijk kunnen traceren. Het versturen van ongevraagde commerciële e-mail is in Nederland sinds 2004 verboden. De maximale boete bedraagt 450.000 euro.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

02-02-2007 • 15:18

66 Linkedin

Bron: Algemeen Dagblad

Lees meer

Opta twijfelt over 'bluetoothspam' Nieuws van 28 januari 2007
Brussel prijst spambestrijding Nederland Nieuws van 27 november 2006
Bevelander weer betrokken bij spamactie Nieuws van 13 september 2006
Negen jaar cel voor Amerikaanse spammer Nieuws van 7 september 2006

Reacties (66)

Wijzig sortering
Dit is al de hele dag op het journaal trouwens.

Zijn er misschien meer mensen die 75.000 euro weinig vinden, als je er 52.000 mee hebt verdiend?

De boete is dus zo'n 50% meer dan de winst, als je gepakt wordt. Stel de pakkans is 20%, dan kan je wel stellen dat misdaad loont zo.
Wat ik pas weinig vind zijn de opbrengsten! 14 maanden werken/spammen voor 40.000 euro? Lage beloning voor zoveel risico imho. :?
een dag of 2/3 werk (servers configgen, scriptjes schrijven, prefab virusjs aanpassen etc) en dan meer dan een jaar op je luie kont zitten terwijl het geld binnenloopt... niet echt hard werken voor 52000$ imho :o
En dan heb je 14 maanden gewerkt, heeft het je per saldo tienduizenden euro's gekost... :D
Tenzij Opta niet al zijn spam activiteiten ontdekt heeft...
Daar hebben we de zogenaamde Plukze (iirc)-wetgeving voor: die betekent dat het OM de winst van de crimineel kan terugvorderen. In dit geval zal de spammer dus waarschijnlijk die 52KEuro wel terug moeten betalen.
en over de 52000 USD die hij heeft verdient zal hij vast geen belasting hebben betaald.

grote kans dat de FIOD dus ook nog even herrie komt trappen.

Zo kan het aardig oplopen met z'n schuld.
Nou, ietsje meer: 75000 euro gedeeld door 40000 euro = 1.875. Dus bijna het dubbele.

Maar goed, wie zegt dat hij niet stiekem wat meer uit de automaten heeft getrokken?
Maar goed, wie zegt dat hij niet stiekem wat meer uit de automaten heeft getrokken?
Zijn transactie overzicht wat zijn bank uiteraard bij heeft gehouden.
Sjonge jonge. Als er 75K boete opgehoest moet worden voor het verspreiden van spam, vind men dit weinig ... maar als de RIAA 75K vraagt vanwege het verspreiden van copyrighted content, dan is het ineens weer superveel. En dat terwijl illegale verspreiding van copyrighted content wel funest is voor (een deel(tje) van) de economie, en het verspreiden van spam niet (if anything, het zet aan tot blocklists, spam filters, bedrijven die dit gaan ontwikkelen/hosten, werkgelegenheid, etc).

Begrijp me niet verkeerd, spam = evil en moet de kop ingedrukt worden, en ik zeg ook niet dat 75K niet voldoende is, maar dit is natuurlijk wel meten met twee maten.

@Darkprince1234:
En wie zegt dat jij je quarantaine moet nakijken? Er is ook zoiets als een safelist.

@Teddie:
Uit het artikel:
"Hij huurde bij het bedrijf Managed.com een stuk of tien servers ... Het versturen van de spam gebeurde via een botnet van zes- tot zevenhonderd gekraakte computers"

Dus: stuk of 10 servers vs. 6 a 700 zombies. 80% vind ik een groot percentage en zie daar dus graag een statistiek van.

@Adion:
Toegegeven, maar je hoeft echt geen 6 miljard stuks illegale mp3s te verspreiden om aan een bedrag van 75K te komen.
En dat terwijl illegale verspreiding van copyrighted content wel funest is voor (een deel(tje) van) de economie, en het verspreiden van spam niet (if anything, het zet aan tot blocklists, spam filters, bedrijven die dit gaan ontwikkelen/hosten, werkgelegenheid, etc).
Ik verwijs je graag naar de parabel van het kapotte raam (Engels). Het idee dat spam op de een of andere manier "goed" zou zijn omdat er dan een industrie kan komen voor spambestrijding is een ernstige misvatting. Je gaat voorbij aan het feit dat het geld en de inspanning daarvoor anders besteed hadden kunnen worden, en er word dus netto alleen maar schade geleden.

Als we jouw argument even netjes omdraaien is copyrightschending ook een goed idee, want dat geeft de copyrightbeveiligers weer werk.
En wie betaald mij om iedere dag te qurantaine na te kijken of echte mails?
Ik heb liever dat ze het geld gebruiken om nog meer spammers aan te pakken :)
Denk je dat mailservers gratis zijn? 80% van die dingen kan weg als er geen spam zou zijn.
Dit gaat om 6 miljard mailtjes. Als je via 1 computer en een normale internetverbinding een liedje shared zal dit vast lang niet zoveel verspreid worden als deze mailtjes.
Voor mensen die actief bezig zijn met het verspreiden van copyrighted materiaal mag van mijn part even hard opgetreden worden.
Een aantal punten waarom de meeste tweakers denk ik liever hoge boeten hebben voor spam als voor sharen.

Spam is gewoon verelend het kost veel tijd vanwege het opruimen van je mailbox. Het kost datatraffic om te downloaden. Het internet wordt onnodig erg zwaar belast.

Met andere woorden, de meeste mensen houden niet van spam dus ook niet van spam verstuurders.

En ja waarom sharen niet z'n hoge straffen, omdat iedereen het wel eens doet en ze er een paar uitpikken en die bijzonder hoge boetes opleggen.
Clueless redenatie. Als je zo denkt kan je ook zeggen dat materiaal met copyright verspreiden juist goed is voor de economie: DRM en zo moet ontwikkeld worden, opsporingsdiensten, extra servers, software voor de verspreiding, snellere internetverbinding, enz, enz.

Kortom, nogal een erg ondoordachte reaktie.
Blijkmaar moet je 60 miljard mailtjes sturen om 350.000 te verdienen, als je dat voor elkaar krijgt voordat je gepakt wordt, kun je geen verlies meer maken met een max-boete..

Of wacht, er worden in het nieuwsbericht dollars en euro's door elkaar gebruikt; 52.000 dollar, da's 40.000 euro. Dan moet je 79 miljard mailtjes versturen om €350k te verdienen.
Anoniem: 197402
@Obi2 februari 2007 15:47
Nog een tonnetje meer, EUR 450.000 staat er.
Met hulp van Microsoft heeft de Opta hem uiteindelijk kunnen traceren.
Ben ik nu de enige die verbaast is hierover?

Waarom met behulp van Microsoft hem kunnen traceren?
ik weet er nog 1 die een hekel heeft aan spam, Bill Gates. Misschien dat microsoft daarom dat soort personen harder aanpakt.

Ooit stond er een artikel over Bill Gates dat hij de meest gespamde man op aarde : Hij heeft er ook zijn eigen afdeling voor.
nieuws: Bill Gates ontvangt bijna 4 miljoen spamberichten per dag

Alleen 1 ding klopt niet met het artikel :
Daarin staat dat spam in + - 2 jaar zou moeten verdwenen zijn. Tot heden merk ik er niets van

Spam is gewoon nutteloos en onnodig kosten maken.
Denk hierbij aan:
Tijd
Onnodig extra bandbreedte
Voor particulieren & bedrijven extra preventie software
Extra personeel (in Bill Gates zijn geval)

Daarom moet Spam hard aangepakt worden met goede hoge boetes en zeker voor lui die botnets opzetten om zo zaken te doen. En een levenslange verbanning om van een computer gebruik te mogen maken lijkt mij ook niet misplaatst. Alleen in een economie waar een computer gemeengoed is (geworden ) zal het echter onmogelijke taak zijn om een computercrimineel 24 uur per dag te controleren of hij wel gebruik maakt van een pc
Gezien de maatregelen die de spammer heeft genomen, en de opmerking over de betalingswijze, lijkt het erop dat men zijn diensten heeft ingehuurd en daarna de geld stroom gevolgd heeft. Dan komt dan verdacht veel in de buurt van uitlokking wat in de VS wel, maar in NL toch echt niet mag.
geen uitlokking lijkt me, want spam was al verstuurd
Microsoft heeft het internet uitgevonden en niemand weet meer van het internet dan Microsoft, dat weet je toch? Het is niet voor niets MSTCP/IP..
ik dacht dat de amerikaanse defensie met het hele idee achter internet zijn begonnen.
Waarna universiteiten dit later hebben overgenomen.

En dat verder xs4all de eerste internet provider was, die dit ook vanuit een nederlandse universiteit deed (illegaal)
MS heeft het internet NIET uitgevonden al zouden ze dat misschien graag claimen, niet dat ze dat doen.
Het internet bestond al toen Bil in de poepluiers zat, Je bedoeld Microft heeft het internet geanexeerd :?
Beste Opta.... Waarom 75.000 euro boete? Volgens mij hij had een zware boete moeten krijgen, liefst 7.500.000 euro!
Dat is gebaseerd op 9 MILJARD spammails.
750 euro per spammail, rekenen ze bij de RIAA ook gewoon. Aantoonbare schade is het niet, maar dat doet er niet toe :+

Lijkt me dat deze gast niet alleen een boete van de Opta krijgt, maar ook nog even de belastingdienst erbij: die 52.000 dollar heeft hij ook vast keurig bij de belastingdienst doorgegeven?
De belastingdienst: "Wat voor beroep heeft u?" "Ik ben spammer"
Over spammen gesproken, ik heb last van te veel ongevraagde blauwe enveloppen :(
Ik heb liever dat de Opta 10 spammers beboet met 7500 euro dan er eentje pakt voor 75.000 euro. Hoeveel spammers zijn er wereldwijd aangepakt de afgelopen 10-15 jaar? Zou het er wereldwijd 1 of 2 per jaar zijn?

Die hoge boetes, zeker wat jij uit je duim zuigt (of erger die 100+ jaar van recent), heeft weinig zin als het slechts 1x per jaar uitgedeelt wordt.

Spam neemt toe, nog steeds.

Ik volg comment spam op mijn site, en het begon net als email spam, met 1-2 per dag. Inmiddels komen er 50+ per dag binnen (En nee, Akismet is geen oplossing, dat is dweilen met de kraan open).

Spammen loont voor te veel mensen. Niet alleen de spammer verdient er aan, maar ook de mensen die de middelen aanbieden, wellicht verdienen die nog meer, met lager risico.
Hij heeft minstens 14maanden verstuurd en 52.000 verdiend, dus er zal dikke winst behaald zijn als je de boete eraf haalt. :(
52.000 - 75.000 = -23.000

Da's dus een schuld van 23.000 euro. Dat lijkt me geen 'dikke' winst.
Wordt misschien toch eens tijd voor een digitale versie van de welbekende "Nee - Nee" sticker die voor de fysieke brievenbussen gebruikt wordt.
Nu is het helaas nog steeds zo dat je bij iedere site waar je je adres achterlaat eigenlijk 5 keer na moet denken voordat je dit daadwerkelijk doet, en je moet er maar op vertrouwen dat de site beheerders er daadwerkelijk niks mee doen.

En al ben je zelf uitermate secuur met het achterlaten van mail adressen, dan wordt je door vrienden/kennisen óf familie wel weer op een mailinglist gezet dmv een ondoordachte CC actie.
CC'en onmogelijk maken zou zowiezo al ontzettend schelen in de hoeveelheid spam die per dag verstuurd wordt.

Wil je een mailtje naar 10 mensen sturen, dan zal je 10 keer een mailtje moeten opstellen c.q. versturen. Voor de normale gebruiker niet zo'n ramp, maar denk dat de gemiddelde spammer er minder blij mee is.
(alhoewel hier ook wel weer een proggie voor zal bestaan om dit te omzeilen)
Dat gaat bedrijven dan ook geld kosten. Moeten ze weer een paar man inhuren om mailinglisten te vervangen.
Lijkt me niet. Degene die een spamrun doet gebruikt toch wel allerlei scripts. Wie is dus de dupe van dit soort acties: juist, degene die email op een legitieme manier wil gebruiken.
haha wat een ultiem belachelijke oplossing. Het zo ongeveer sterkste pluspunt van email boven post is dat je makkelijk naar meerdere mensen kunt sturen...

Je gaat toch ook geen éénpersoons auto verplicht stellen, omdat je dan per ongeluk gemiddeld minder doden hebt...
HE?... sinds wanneer kun je niet meer meerdere emailadressen in de "Aan:"-balk kwijt? Je hebt voor verzending aan meerdere personen de "Cc:"-balk helemaal niet nodig...
Deze oplossing kun je dus skippen...
Ik heb standaard onderaan mijn email kort vermeld staan waarom CC een slecht idee is en hoe men BCC kan gebruiken. Geloof het of niet, maar het heeft al geholpen,.. alle kleine beetjes helpen. Als meerdere mensen zoiets er standaard onder zouden zetten zijn er meer mensen die het misschien oppikken en zich ervan bewust worden.
Kwam Martijn B. ook niet uit noord-Holland?
Ik denk dat het ook weer over M. Bevelander gaat.... But correct me if I'm wrong.
ik ben niet voor spam. sterker het kan me gestolen worden. wat ik me afvraag is welke rol opta speelt in een zaak waarbij een nederlander, dit soort zaken uitvoerd in het buitenland. gaat opta nu ook niet nederlanders aanpakken die cailios en viagra mail versturen? of valt dat niet meer onder de opta?
Zijn werkwijze was vanuit de Verenigde Staten (vanuit Amerikaanse servers), daar hoef je echter niet fysiek voor in Amerika te zijn.
De man zelf is een Nederlander, en er staat ook nergens in het artikel dat hij niet in Nederland was toen hij opgepakt werd.

Dus wat is nu precies je probleem? :?
Kunnen ze niet beter die bedrijven aanpakken waarvan de producten zijn, dan wordt het voor bedrijven veel minder aantrekkelijk dit soort mensen in te gaan huren.
Daar mag je nog een keer over nadenken....
Stel dat jij iets verkoopt en ik daar ongewenst spammailtjes over stuur...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee