Amerikaanse 'Spam King' krijgt mogelijk 26 jaar cel

Robert Soloway, een grote Amerikaanse spammer die vorig jaar werd gearresteerd, kan voor zijn acties mogelijk 26 jaar de cel in gaan. Daarnaast hangt hem een boete van maximaal 625.000 dollar boven het hoofd.

You've got mail / spamDe 28-jarige Soloway, die volgens Spamhaus ooit tot de tien grootste spammers ter wereld behoorde, heeft voor de rechtbank in Seattle schuld bekend aan fraude met e-mail en papieren post, alsmede het in 2005 verzwijgen van zijn inkomsten voor de belastingdienst. In mei 2007 werd Soloway, ook wel Spam King genoemd, gearresteerd op grond van een aanklacht van tientallen punten, maar justitie heeft de meeste daarvan laten vallen in ruil voor een schuldbekentenis voor de overige zaken.

Soloway kan voor de postfraude maximaal twintig jaar cel krijgen, voor de e-mailfraude maximaal zes jaar en voor het niet opgeven van zijn inkomen één jaar. Als de rechter besluit hem voor alle aanklachten tot het maximum te veroordelen moet hij de komende 26 jaar in de gevangenis doorbrengen. Ook kan hij nog een geldboete van 625.000 dollar krijgen. Dat laatste zal hem waarschijnlijk niet zoveel meer kunnen schelen, want in civiele zaken was hij in 2005 al veroordeeld tot het betalen van zeven miljoen dollar aan Microsoft en tien miljoen aan een internetprovider in Oklahoma. Volgens zijn advocaat bezit Soloway geen cent meer, zodat hij boetes noch schadevergoedingen ooit zal kunnen betalen. De rechter zal op 20 juni vonnis wijzen.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

17-03-2008 • 11:09

74

Reacties (74)

74
67
24
6
1
1
Wijzig sortering
Dit lijkt mij een schandalig overdreven zware straf voor een delict dat eigenlijk neerkomt op een - weliswaar goed geörganiseerde - grootschalige elektronische vorm van ongewenste post, waarvan ik in de fysieke vorm ook elke week kilo's bij 't oud papier kan zetten en waarvan de 'opt-out'-methode ook vaak door de bezorgers over het hoofd wordt gezien (de zogenaamde Nee/Nee-sticker). Ik kan me niet herinneren dat daar iemand voor de bak is ingedraaid?

Wat is het verschil? Het elektronische aspect, waardoor de post ongebreideld vermeerderd kan worden en waardoor het internet en al onze postbussen dichtslibben. De oorzaak ligt in de onafgeschermde manier waarop mensen met e-mail omgaan. Uitgebreid alles forwarden, repliën, overal je naam en toenaam en e-mailadres achterlaten, al die funmail van weleer: dat is mede de oorzaak.

Dat er iemand mee aan de haal gaat is een kwestie van tijd, en dat het gebeurt mag dus geen verwondering wekken.

Die eigen verantwoordelijkheid door het 'open' karakter van e-mail en internet, en de stormachtige wijze waarop dit medium zich een weg heeft gebaand in ons leven, is hier debet aan, er waren nog geen afdoende methoden beschikbaar (of indien aanwezig werden ze niet geïmplementeerd) om de elektronische post afdoende af te schermen voor misbruik. Je eigen privacy beschermen is ook een plicht die veel verzaakt wordt.

Om iemand voor 1/3 van zijn reëel te verwachten levensduur op te sluiten voor het op grote schaal misbruikmaken van een 'opportunity' die gewoon wijd open lag (en ligt!) gaat me echt te ver, hoe vervelend ik spam ook vind.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 1 augustus 2024 03:14]

Het grappige is dan wel dat reclame met de post als entertainment door vele wordt gezien en dat men deze rommel graag leest. Niet realiserende dat dit gepaard gaat met een gigantische hoeveelheid aan papier dat verknoeid wordt. En het uiteindelijke doel is precies hetzelfde, het verkopen van rommel aan de consument. Echter wanneer deze schadelijke vorm van reclame wordt omgezet in een digitale vorm is het opeens spam en ongewild. Dit terwijl spam op het internet nog enigzins gericht is op de desbetreffende lezer mbv mailadres harvesting. Hoezo meten met 2 maatstaven ;)
Overigens de gigantische kosten die samengaan met digitale spam, iemand verdient er toch ook aan? Cisco verkoopt zware switches en dergelijke, talloze admins hebben er werk aan enz. Het enigste schadelijke eraan is dat men de mankracht niet kan inzetten op hetgeen wat ze hoopte.
---edit---
@Pietervs
Als ik voor iedere folder een euro kreeg die ik alsnog ontvang dan ...
Het is misschien directe schade, maar ook direct werkverschaffing. Het is fictief, maar stel er zou geen spam zijn, dan hadden we misschien voor x-miljard minder materiaal/IT'ers nodig. Met als gevolg dat er zoveel extra werkelozen zijn. Een bepaalde schade moet je altijd in het hele verhaal bekijken en dan bestaat de kans best dat er meer in zit dan enkel de directe waarneembare schade.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 1 augustus 2024 03:14]

Dit terwijl spam op het internet nog enigzins gericht is op de desbetreffende lezer mbv mailadres harvesting. Hoezo meten met 2 maatstaven
Wat je in je betoog vergeet, is het feit dat de spullen die in de folders worden aangeboden legitiem zijn, terwijl de zooi die via spam binnenkomt in 99% van de gevallen illegaal, verboden of zelfs gevaarlijk is. Verder kun je de folders over het algemeen heel aardig weren met een Ja/Nee of Nee/Nee sticker.
Dus dan is het meten met twee maatstaven niet helemaal van toepassing: je wil gewoon geen troep in je huis hebben.

Het enigste schadelijke eraan is dat men de mankracht niet kan inzetten op hetgeen wat ze hoopte.
Waarmee de economische schade al direct aangegeven is. Stel dat een netwerkbeheerder 1 week per jaar (dus 5 werkdagen van de 200) bezig is met spamwerende maatregelen (inclusief documenteren, archiveren, reageren en andere -eren :) ). Met een jaarsalaris van 40.000 euro betekent dat al snel een schadepostje van 1000 euro. Dat maal x bedrijven in Nederland/Europa/de wereld en je kan nagaan dat de schade die een spammer veroorzaakt al heel snel heel hard oploopt...
Als als als... als er geen (kleine dan wel grote) criminaliteit was dan hadden we (nagenoeg geen) geen politie nodig...

Werkverschaffing is ook een deugd. ;)
Anoniem: 116213 @Ramzzz17 maart 2008 11:48
Het feit dat de straf zo lang is, heeft ook vooral met de manier van Amerikaanse rechtspraak te maken, er wordt soms in de wet een minimale straf toegekent waar de rechter niet omheen kan. Bij een veroordeeling moet dus die straf worden uitgekeert.

Het punt met spam is nu dat de straffen dan ook nog eens bij elkaar opgetelt worden, en door de veelvuldigheid van spam telt dat dan erg snel op.

In verhouding werd pas geleden voor een moord op een moeder en haar kind; 280 jaar straf gegeven, dus dan valt de 26 jaar voor "spam" ineens wel in de juiste verhouding. Je kan het gewoon niet met Nederland vergelijken.

Er zijn ook talloze documentaries (toevalig vorige week nog eentje gezien over de onzin van de straffen voor marijuana gebruik in een staat zoals WA waar medisch gebruik legaal is) die ingaan om het feit dat de superlange straffen helemaal geen afschik geven en dat het puur bedoeld is voor de winst van het geprivatiseerde gevangenissysteem.
Voor het spammen is 26 jaar wel heel veel. Hier krijg je 6 jaar voor moord. Maar goed, dan moet je in de US ook maar niet spammen. Zo'n persoon zou overigens financieel helemaal uitgekleed dienen te worden (ook kijken of hij geen geld heeft doorgesluisd naar bekenden) en een jaar of 5 de bak in.

Nu nog hopen dat ze die duitser met zijn deco palmen aanpakken en degene die me elke dag 9 mailjtes stuurd voor een casino (overigens met elke keer een andere URL).

[Reactie gewijzigd door TheSiemNL op 1 augustus 2024 03:14]

Anoniem: 116213 @TheSiemNL17 maart 2008 11:37
De straffen in Amerika liggen inderdaad een stuk hoger, maar dat heeft te maken met de historie van de rechtsgang hier. Tevens het feit dat een hoop van het Amerikaanse gevangenis systeem geprivatiseerd is, heeft er een hoop mee te maken. Er moet winst gemaakt worden en dat gaat gemakkelijker met langere straffen.

In weze is het belachelijk, maar door de nog steeds diepgewortelde koppeling tussen geloof en politiek zal het heel lang duren voordat daar verandering inkomt. Het feit dat er per staat een ander politieke en religieuze verdeeldheid bestaat, zijn er ook grote verschillen. Niet alle staten hebben bijvoorbeeld de doodstraf.

Washington state (staat waar ikzelf ook woon) was één van de eerste Amerikaanse staten die een anti-spam beleid invoerde. Wet HB1888 (17 Mei 2005) om precies te zijn bestraft spam/phishing/etc, en HB1201 (5 Mei 2005) bestraft spyware/trojan/malware/etc.

Deze wetten zijn de moderne verbetering van de al bestaande wetten uit Maart 1998. In 2001 was er zelfs een unanieme besluit van het hoogste gerecht in WA state (Surpeme court), die de anti-spam wet toen al rechtsgeldig waren (een spammer probeerde er onderuit te komen door te klagen dat de wet tegen de vrijheid van mening ging, wat in Amerika als 'de' belangrijkste constitution valt).
Anoniem: 36844 17 maart 2008 11:18
Wat een belachelijk hoge straf! Dit is meer dan een persoon voor moord zou krijgen. Het is niet alsof hij iemand fysieke schade heeft toegebracht alleen een hoop irritatie.
Waarom moet deze man eigenlijk zeven miljoen dollar aan microsoft betalen? Klinkt ook als onzin.
De verloren zaak tegen Microsoft was voor het versturen van die troep via MSN en Hotmail accounts. Opzich best terecht denk ik.

Het lijkt een hoge straf maar ik lig er totaal niet wakker van. Mensen als hem jagen alles en iedereen op kosten. Je moet alles dan ook in de relatieve hoeveelheden zien, we hebben het hier wel over een top-spammer.

Even een stukje van Wikipedia
A 2004 survey estimated that lost productivity costs Internet users in the United States $21.58 billion annually, while another reported the cost at $17 billion, up from $11 billion in 2003. The world-wide productivity cost of spam is estimated to be $50 billion.[28] On a world-wide basis, the IT cost of dealing with spam was estimated to rise from $20.5 billion in 2003, to $198 billion by 2007.[29] An estimate of the percentage cost borne by the sender of marketing junk mail (snail mail) is 88%, the percent cost borne by the sender of junk e-mail is 0.01%, with the recipient paying the rest.[30]
Omdat hij ook fraude heeft gepleegd. Dus waarschijnlijk heeft hij niet alleen maar e-mail verstuurd met reclame.

[Reactie gewijzigd door M3! op 1 augustus 2024 03:14]

Misschien dat er in de disclaimer van het OS iets staat over dit soort praktijken? Lijkt me dat Microsoft het niet helemaal lekker vind dat hun product met deze meneer in verband gebracht word.
Inderdaad, maar ja alles kan in Amerika, behalve seksuele getinte beelden en scheldwoorden op tv en blowen :+ . Voor de rest bijna alles, doodstraf krijgen als je onschuldig bent, op je 15e een machinegeweer op zak |:( , veel geweld op tv, achterlijke patent rechtzaken en meer dan mens kan leven in de cel zitten en zo kun je wel ff doorgaan 8-) .
En dat is dit weer net zo'n zaak, hier in nederland krijgt een persoon wie iemand vermoord, met vervroege vrijlating 13 jaar cel :z Maar in amerika krijg je voor heel wat spam berichtjes max 26 jaar cel, $7 miljoen betalen aan één van de grootste bedrijven ter wereld }:O en nog eens $10 miljoen aan een leuke provider. O-)
Wat een belachelijk hoge straf! Dit is meer dan een persoon voor moord zou krijgen. Het is niet alsof hij iemand fysieke schade heeft toegebracht alleen een hoop irritatie.
Dat is niet helemaal zeker, hoe vaak hoor je niet dat mensen ernstige ziekteverschijnselen krijgen (desnoods zelfs doodgaan) aan nep Viagrapillen en ga zo maar door?
Van horen zeggen dus...
A. Is dat dodelijke effect dan bewezen?
B. Kun je bewijzen dat de spammer dat had kunnen weten?
C. KUn je de spammer dit verwijten?
in nederland ja, en dat is in mijn ogen veel te laag. maar dat is een andere discussie.
in de usa kom je niet makkelijk weg met moord hoor, daar mag je blij zijn als je geen levenslang krijgt voor een moord.
van mij mag ie zitten, zo lang mogelijk. laat het dan voor anderen een waarschuwing zijn.
Anoniem: 249989 17 maart 2008 11:38
Slaat inderdaad werkelijk nergens op zo'n hoge straf duidelijk amerikanen die een voorbeeld willen stellen.

Soloway 26 jaar geven zou nergens op slaan ik verwacht ook niet dat het gaat gebeuren maar als ik dit allemaal lees denk ik ja Soloway heeft die mailtjes en dergelijke verstuurd maar anderen hebben hem betaald voor het resultaat!
En goed betaald ook, grote bedrijven online winkels casino's ze doen er allemaal aan mee en het is een onderdeel van het internet waar je niet om heen kan en ik zeg DEAL WITH IT!

Niet zo zeiken je geeft niet zomaar aan iedereen je telefoonnummer dus ook niet je mail adres dan beperk je de last al heel wat stel verder je mail programma's goed in en voila probleem is al bijna verholpen.
De bron van het artikel:
Indeed, the most serious charge Soloway now faces deals not with spam but with nonelectronic mail fraud stemming from his failure to live up to promises he made regarding his e-mail-marketing software.

That charge carries up to a 20-year prison sentence. The electronic-mail fraud charge is punishable by up to five years in prison. The tax charge is a misdemeanor and carries a maximum one-year sentence.
20 van de 26 jaar is voor fraude. Blijkbaar heeft ie - niet via email - geprobeerd mensen te laten betalen voor dingen die hij niet waar kon maken, of wellicht geprobeerd spam software te verkopen. Hoe dan ook, de fraudezaak heeft niks met het spammen zelf te maken.

Het spammen zelf is goed voor maximaal 5 jaar. Dat staat ook duidelijk in het Nederlandstalige artikel (okee, typefoutje maakt er 6 van ;)). Waarom lezen mensen niet iets zorgvuldiger voordat ze uit hun dak gaan in de reacties?
jij bent wereld vreemd of niet,. even je email afstellen. ben je bekent met de manier van werken van spammers ? ben je ook bekent moet hoeveel verkeerd en overlast het genereerd als je 800-1200 emails per dag binnen komen en inderdaad gefilterd word door je filter ? ben je ook bekent met het feit dat spamfilters niet 100% werken en je dus alsnog je spamfilter moet door spitten naar email die er doorglipt ?

ja we hebben een bedrijf die op internet actief is en we verkopen geen worteltjes.

als deze spammer als voorbeeld wordt gesteld voor pure diefstal van capaciteit van andere bedrijven vind ik 26 jaar een redelijk signaal, uitgesproken zal het niet maar het signaal dat ze er wat aan doen is er.
Anoniem: 37526 17 maart 2008 11:57
Zoals de prachtige Bash quote luidt:

"<Fooz> In a perfect world... spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penisses, taken Viagra and are looking for a new relationship."
*zucht* En weer draaft de VS weer eens goed door. Ik heb ook een hekel aan spammen, maar om iemand nu voor 26 jaar het gevang in te drukken gaat me *veel* te ver. Geef die vent een fikse boete en een behoorlijke taakstraf. Paar maanden werken in een papierrecycling bedrijf oid?

... wanneer leert de VS nou eens dat gevangenisstraffen tot niets bijdragen en alleen maar een hoop geld kosten?
Wat kost meer geld; iemand 26 jaar lang in een cel zetten of (omgerekend) 26 jaar miljoenen mailtjes versturen en filteren (op honderden zo niet duizenden systemen, infrastructuren etc)?

De economische schade van een spammer is groter dan je denkt dus in mijn ogen kost het de overheid maar een schijntje om die gozer achter tralies te zetten.
Hem vast zetten zou in Florida 19,002USD per jaar kosten. Ik vermoed dat andere staten niet veel schelen en federaal zal 't nog wel meer kosten.

Hoeveel geld bespaart deze actie de gemeenschap? Als hij de enige spammer was, zouden we inderdaad alle spamfilters het raam uit kunnen doen (en daarmee zouden anti-spam software bedrijven ook kunnen inpakken), maar dat is natuurlijk niet zo.
Blijkbaar bespaart dit dus heel veel; voor zijn 26 jaar kost het ongeveer een half miljoen dollar terwijl de voorlopige schadeclaims al 17 miljoen zijn. Nou, dan kunnen we redelijkerwijs de conclusie trekken dat spam meer schade veroorzaakt dan het kost om spammers vast te zetten.
Volgens jouw theorie kun je dus nooit iemand aanpakken tenzij je ze in 1 keer allemaal hebt. Lekker handig...

Je moet toch ergens beginnen? Ik vind dit wel een mooi afschrikwekkend voorbeeld voor de rest, al vraag ik mij af of het iets helpt.
Volgens jouw theorie kun je dus nooit iemand aanpakken tenzij je ze in 1 keer allemaal hebt. Lekker handig...
Tuurlijk kun je ze aanpakken, maar direct economisch voordeel zul je niet zien. Spammers zijn er toch zat (veelal buiten de VS).
Je moet toch ergens beginnen? Ik vind dit wel een mooi afschrikwekkend voorbeeld voor de rest, al vraag ik mij af of het iets helpt.
Als de doodstraf al geen afschrikwekkend effect heeft, denk je dan dat 26 jaar cel wel afschrikt?
Tuurlijk kun je ze aanpakken, maar direct economisch voordeel zul je niet zien. Spammers zijn er toch zat (veelal buiten de VS).
Direct economisch voordeel heb je nooit. Indirect/op de lange termijn mogelijk wel. Al is dat ook altijd een discussiepunt.
Als de doodstraf al geen afschrikwekkend effect heeft, denk je dan dat 26 jaar cel wel afschrikt?
De doodstraf voor spammers? :+ Of bedoel je in het algemeen, voor moordenaars en dergelijke? In dat laatste geval is het geen goede vergelijking vind ik. De enige overeenkomst tussen spammen en bijvoorbeeld moorden is dat het beide verboden is. Verder zijn het totaal verschillende dingen met meestal totaal verschillende belangen/beweegredenen.
Hoe langer iemand in de cel zit des te minder heeft ie zelf aan zijn leven. Hoe langer iemand dus moet zitten, hoe mindre aantrekkelijk dit is.
Als je de doodstraf krijgt weet je dat je niet lang meer mee zal gaan dus 1 of 2 meer vermoorden is dan geen bezwaar.

Afgezien daarvan is het zo dat je beter mensen die voor veel economische schade hebben gezorgd dit ook weer economisch moet aanpakken: laat ze de schade betalen inclusief een boete die zorgt dat je de rest van je leven zal moeten blijven werken om dit af te betalen. Zo schrik je dit soort mensen veel meer af: De luxe die ze hebben opgebouwd door anderen lastig te vallen zullen ze de rest van hun leven moeten missen omdat ze dit gedaan hebben.
Anoniem: 116213 @tomhagen17 maart 2008 11:54
Het heeft ook veel te maken met het politiek gebaar richting de bevolking. Ik weet niet wat de exacte straf is, maar het kan best al zo zijn dat de spammer al na 1 of 2 jaar een zogenaamde parole-hearing krijgt, waarin wordt gekeken of hij geleert heeft van zijn straf en zich gedragen heeft in de gevangenis, en dan al eventueel vrij worden gelaten.

Er zijn vele gevangenen die een straf van zeg 50 jaar krijgen en dan maar 5 jaar daadwerkelijk in de gevangenis zitten. Als het een zeer zwaar misdrijf is, dan zegt de rechter er ook vaak bij "without the possability of parole", oftewel absoluut geen kans op vroegtijdig uit de gevangenis te komen.

Meer informatie in het Engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Parole#United_States

@tomhagen, was een voorbeeld, maar er zijn talloze personen die maar 10-50% van hun daadwerkelijke straf hebben uitgezeten. Veel van de Amerikaanse rechtspraak is via internet te vinden, dus Google effe zou ik zeggen.

Voorbeeld van 25% van je straf uitzitten @ http://www.cjcj.org/pubs/cut_cor/cut_cor_exec.html
In Mississippi, (Governor Ronnie Musgrove-D) legislators amended the sweeping "Truth in Sentencing" law they had passed in 1995 that abolished parole for all prisoners. Under the new law, nonviolent first offenders would regain eligibility for parole after they serve one-quarter of a prison sentence
Beroemd voorbeeld: http://www.imdb.com/name/nm0735442/news

Zij zat maar 17 dagen in de gevangenis van de 180 dagen straf, dus zelfs minder dan 10%.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116213 op 1 augustus 2024 03:14]

Er zijn vele gevangenen die een straf van zeg 50 jaar krijgen en dan maar 5 jaar daadwerkelijk in de gevangenis zitten.
Ermm, deze kreet kun je hardmaken met cijfers?
Taakstraf: Een jaartje helpdesk bij een ISP? :+
Anoniem: 240759 @Ramzzz17 maart 2008 12:11
Dan krijg je waarschijnlijk dat hij spam mail rond gaat versturen met aanbieding voor de ISP waar hij de taakstraf voor heeft. :P

En in dat geval lijd de ISP ook veel schade. Stop hem maar gewoon in een cel, dat is stukken beter.
Soloway kan voor de postfraude maximaal twintig jaar cel krijgen, voor de e-mailfraude maximaal zes jaar en voor het niet opgeven van zijn inkomen één jaar. Als de rechter besluit hem voor alle aanklachten tot het maximum te veoordelen moet hij de komende 26 jaar in de gevangenis doorbrengen.
20+6+1 is in mijn boekje 27

Ontopic verdient die man het gewoon. Het moet eens afgelopen zijn met dat onzinnige spam.

edit:
Als je die man een maand in de cel zet met 10.000 dollar boete gaan veel meer mensen in Amerika lopen spammen, want er zijn echt miljoenen in te verdienen. Als je die dan wegsluist naar een mooi bankaccountje in Zwitserland. 1 maand in de bak zitten met 10.000 dollar boete en je gaat gewoon verder met spammen of je gaat lekker rentenieren daar. De enige mannier om daar iets aan te doen is hoge straffen uitdelen.

[Reactie gewijzigd door Ernithag op 1 augustus 2024 03:14]

Nee staat totaal niet in verhouding met andere misdaden zoals moord, verkrachting, etc.
Want? Het rechtssysteem mag dan buitensporige straffen uitdelen aan deze man maar weet jij welke straffen er in die staat op moord staat ofzo?

Daarbij is het zo dat het getal van 26 jaar niet in verhouding staat tot andere misdrijven maar het is wel zo dat misdrijven bij elkaar worden opgeteld. Als je bijvoorbeeld een bank overvalt (zeg, 6 jaar cel) en daarbij een illegaal wapen gebruikt (zeg, 4 jaar cel) en iemand gijzelt (zeg, 9 jaar cel) en dan ook nog met een gejatte auto (zeg 2 jaar cel) vlucht voor de politie (zeg 1 jaar cel) en uiteindelijk iemand doodrijdt (zeg 14 jaar cel), dan mag je uiteindelijk alles bij elkaar optellen en in veel gevallen ook uitzitten.

*edit*
In Seattle kan je ongeveer 20 jaar tot doodstraf krijgen voor een gewone moord ongeacht het aantal slachtoffers wat je hebt gemaakt. Tja, wat heb je dan liever? 26 jaar zitten voor spammen of een onbepaalde tijd zitten en daarna doodgemaakt worden?

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 1 augustus 2024 03:14]

iemand die veroordeelt wordt voor het gooien van zijn snoepgoed papiertjes op de straat gun je toch ook geen 10 jaar? (als je al die keren bij elkaar opteld?)
Anoniem: 201302 @it017 maart 2008 11:57
doodstraf [moord] <-> 26 jaar cel [spam]

Spam veroorzaakt miljoenen aan economische schade, 26 jaar lijkt me zeker in proportie.
Iemand die de belastingen voor miljoenen oplicht krijgt toch ook zo'n straffen?
bellen / muziekluisteren, slurpen, en file-neuspeuteren zijn allemaal zaken die geen finanicele schade opleveren. Wel irritatie, zoals spam, maar geen economische schade - daar gaat het hier om, niet om de eventuele irritatie.
Anoniem: 234291 17 maart 2008 15:23
De USA weet tenminste nog wat straffen is om het tuig van de straat te houden. Boviendien is een gevangenis in de USA nog een straf en geen verblijf in een 5 sterrenhotel zoals in nederland. nederland kan nog heel, heel veel van de USA leren.
Wanneer houdt dat fabeltje nou toch eens op? Nederland: geen 5-sterrenhotel. VS: geen Bubba's met zeepjes *zucht* Met name de Federale gevangenissen schijnen helemaal niet zo beroerd te zijn (m.u.v. de maximum en ultra-maximum security variant) in vergelijking met de Nederlandse tegenhangers.
26 jaar is wel overdreven veel. Als er nu dooie bijgevallen waren is het een ander verhaal.
Maar ja, het blijft de VS (Alles overdreven ook de straffen).
Dat is maximaal mogelijk he, leuk om mee te gooien in de media maar ik moet nog zien dat hij ook echt zo'n zware straf krijgt.
Idd, ik vind het ook wat veel voor zo'n vergrijp. Maar aan de andere kant wist ie dondersgoed dat ie fout bezig was en dat het strafbaar is. Ook een beetje eigen schuld dikke bult denk ik dan, mocht ie echt 20 jaar in de bak verdwijnen.
Voor het spammen wordt maximaal 6 jaar gegeven. Het is de post fraude (bijv. brief uit een brievenbus vissen) welke hem 20 jaar kan kosten.

Veel criminelen gebruiken deze tacktiek. Je geeft een adres op met zo'n groene brievenbus op een paal en elke dag 'vis' je jouw post uit de brievenbus. Zij intepreteren dat als oplichting van de staat (De post is daar federaal beschermd). In Amerika ben je echter flink de pineut. In Nederland krijg je daarvoor een slechts een boete.

Dat geldt bijv. ook voor de boete voor drinken onder invloed. Dat zijn geen boetes van enkele tientjes. Daar geven ze met gemak een boete van een paar duizend dollar. Daarom proberen daar zoveel mensen te vluchten voor de politie. In Nederland noemen ze dan 'negeren van een stopteken' en kost je 40 euro.

Ik vind het Amerikaanse systeem wel wat hebben..
De post die hij vist hoeft niet van de staat ofzo zijn, maar van bijv. particulieren. Hoezo oplichting van de staat |:(

De straf erop staat in geen verhouding tot het vergrijp, typisch Amerikaans. Net als het rijden onder invloed; door die torenhoge boetes lokken ze gevaarlijk rijgedrag uit. Je zegt het zelf al; de mensen proberen te vluchten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Van de auto in de prak rijden tot ernstige ongelukken als gevolg.

En dat kan je wel waarderen :?

Die € 40,- krijg je als er verder niks gebeurt is, mocht er door de vluchtpoging meer gebeuren zal de strafmaat ook hoger liggen. Je moet de zaken wel juist voorstellen.
nee, we zullen ze allemaal een aai over de bol geven. ze zullen wel een moeilijke jeugd gehad hebben.

en als het echt moet, dan krijgen ze een celstraf. iemand verkracht? 7 jaar cel, en dan eruit met 3. maar ondertussen heb je wel iemand haar leven flink verknalt. staat dat wel in verhouding dan?
Ook dat is voor verbetering vatbaar, maar daar hebben we het nu even niet over.

Harder straffen, tot het onredelijke toe lijd alleen maar tot een nog hardere samenleving; ook de "onschuldigen" zullen dat dan aan der lijve ondervinden. Is dat dan wat je wilt ?

Niet voor niets vallen er in Amerka relatief veel doden, dat heeft heel veel met het rechtssysteem en strafmaat te maken. Slap straffen is ook niet goed, men zal dus moeten trachten een evenwichtige strafmaat te realiseren. In Amerika is het vaak te ver doorgeslagen, de harde kant op; dat is mijn mening.
[off-topic]
Daarom proberen daar zoveel mensen te vluchten voor de politie. In Nederland noemen ze dan 'negeren van een stopteken' en kost je 40 euro.
Inderdaad. Daarom vallen er ook (relatief) veel meer slachtoffers in de VS bij dergelijke vluchtpogingen...

Het Amerikaanse rechtsysteem is racistisch, zwaar conservatief en heeft in een aantal staten nog de doodstraf. Misschien (heel misschien) zijn we in Nederland doorgeslagen naar de andere kant, maar het Amerikaanse rechtsysteem hoef ik hier echt niet te hebben...

edit:
om nog maar te zwijgen over het totaal verzieken van het systeem door de schadeclaims en patenten-oorlogen...

[/off-topic]

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 1 augustus 2024 03:14]

misschien zat ie al een jaar voorwaardelijk ofzo.
uhm... een jaar voorwaardelijk zitten? :?

Voorwaardelijk betekent dat je vrijgelaten wordt onder voorwaarden (bijvoorbeeld dat je niet binnen een jaar nogmaals dezelfde fout maakt)...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.