Je kan natuurlijk ook wel moeite doen door een niet al te gemakkelijk email adres te kiezen (niet gebruiksvriendelijk, maar wel effectief tegen spam) zodat het niet gemakkelijk kan auto-gegenereerd worden. Anderzijds moet je er ook een beetje op letten om mailadressen alleen door te geven aan bekenden en niet op fora te laten rondslingeren voor de mail harvesters. Met die strategie heb ik toch al een zestal jaar een hotmail adres met misschien één spam berichtje per maand of zo. (if that) Natuurlijk, van zodra je op één spam lijst staat, of in de mailinglist van één pc n00b, is het hek van de dam natuurlijk.
Anderzijds zou je ook verantwoord moeten opspringen met je pc. Elke verandering begint bij jezelf en alle beetjes helpen natuurlijk. Cliché, maar zo is het. Helaas is niet iedereen geavanceerd genoeg om een pc netjes te onderhouden. Daarin is de hele IT wereld misschien ook wel wat in de fout gegaan. Mail protocollen begrijpen is geen gemakkelijke taak. Dus wat doet jan modaal, met veel onrust en het blaadje van de provider ernaast het stappenplan volgen om je mail in outlook express te kunnen ontvangen, alle bolletjes op de goede plaats te zetten. En dan opgelucht alles laten zoals het was, want zo werkt het nu eenmaal. Ik betrap er me ook op dat ik dat hele email wereldje en protocollen en hoe het werkt ook niet echt helemáál begrijp.
Een laatste puntje: wat voor een milieu-impact heeft dit? Lees er maar een paar rapporten op na die via extrapolatie een schatting geven van het stroomverbruik dat nodig zal zijn om alle datacenters en internettraffic gaande te houden over, let's say, vijf jaar. De laatste jaren is dat verbruik door grotere bandbreedte, meer content, meer gebruikers, snellere hardware, exponentieel toegenomen. Pin me niet vast op concrete cijfers, maar ik herinner me alvast dat het vrij indrukwekkend was.
Voor alle netwerkverkeer (internetsites, streaming video, maar dus ook mail) zijn er datacenters die op volle toeren draaien om die e-m golven door ons koper te krijgen. (denk aan het feit dat providers zich bvb vragen stellen over het veel hogere verbruik van de next gen draadloze communicatie zoals umts masten).
Ik zou wel eens willen weten over hoeveel mails het in absolute getallen gaat en hoe zich dat verwoordt in wereldwijde procentuele bandbreedte. Stel je dan voor hoeveel honderduizenden watt's en euro's er verspild worden in het creëren en versturen van deze mails. (denk aan de grote schaal)
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 3 september 2007 22:52]