Rechter laat namen Nederlandse malwaremakers bekendmaken

De rechtbank te Amsterdam heeft bepaald dat de namen van de eind vorig jaar door de Opta beboete spywarebedrijven mogen worden bekendgemaakt. De openbaarheid van bestuur weegt zwaarder dan de privacy van de ondernemers.

Het gaat om drie bedrijven die in december een recordboete van een miljoen euro door telecomwaakhond Opta kregen opgelegd, wegens de verspreiding van de malware DollarRevenue, schrijft Emerce. Het gaat om de bedrijven ECS International, Worldtostart en Media Highway International. Overigens had NRC Handelsblad deze bedrijven en de namen van hun directeuren al opgespoord, waardoor de gerechterlijke uitspraak voor de betrokkenen feitelijk een formaliteit is. Er gaat echter wel jurisprudentie van uit.

DollarRevenue De rechter wees het argument van de verdediging van de hand dat de bekendmaking van de namen een extra straf zou zijn. Volgens de rechtbank hebben de slachtoffers van de spyware het recht om te weten wie hun kwelgeesten waren.

De bewuste malware zou op meer dan 22 miljoen computers terecht zijn gekomen, zowel binnen als buiten Nederland. DollarRevenue zou voornamelijk tussen oktober 2005 en november 2006 zijn verspreid. Het ging om zo'n 60.000 besmettingen per dag, onder meer door een filmpje van tennisster Anna Kournikova. De twee directeuren van de drie beboete bedrijven zouden ruim een miljoen euro met hun activiteiten hebben verdiend. Het tweetal is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Door Mick de Neeve

02-06-2008 • 19:31

26

Reacties (26)

26
23
8
3
1
0
Wijzig sortering
Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is als een hoop mensen weten dat jij degene bent die hun PC besmet heeft met een hoop troep. Maar als je met dit soort zaken begint dan weet je dat je strafbaar bezig bent.

Wat mij betreft hebben mensen die hun plichten verzaken ook hun rechten verspeeld.
Hoe erg dat plichten verzaken is bepaalt mee welke rechten je verspeeld.

Hier gaat het om mensen die de privacy van miljoenen mensen hebben geschonden en dan lijkt het mij niet meer dan eerlijk dat ook hun privacy wordt geschonden!
/off-topic
Hmm, ons zelf verlagen, naar het nivo van de pleger. Slim plan

/on-topic

Even serieus, de OPTA (wat al een boeven bende is) zou de wettelijke verplichting moeten krijgen, om gegeven boetes openbaar te maken. En daar mee ook welke rechtspersonen er aan de bedrijven verbonden zitten.

Maar denk dat de volgende vraag beter is.
Is de OPTA wel de goede organitatie voor dit soort zaken? Valt dit niet onder het normale straf recht?

[Reactie gewijzigd door wica op 27 juli 2024 00:42]

Anoniem: 201824 @wica2 juni 2008 21:28
De opta is de controlerende instantie, en mag ook boetes uitdelen. Blijkbaar mogen zij ook privacy van bedrijven/personen schenden indien ze dus over de schreef zijn gegaan. Terecht. Jammer dat een bedrijf zelf niet gearresteerd kan worden en tig jaar in de bak kan verdwijnen zonder kans op amnestie en vervroegde vrijlating. :|

In feite zijn de namen allang bekend, want je kunt ze ongetwijfeld via de KvK gegevens achterhalen. De bedrijfsnaam was al eerder bekend. Dus wie eerder wil weten wie de personen achter een frauduleus bedrijf is, check KvK register of de namen daar worden gegeven. Al hoeft dat weer niet perse de naam van een dader te zijn. Wel interessant is het dan om de persoon aan te schrijven of spreken.

edit: regeltje b#llsh!t

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 27 juli 2024 00:42]

Anoniem: 262579 3 juni 2008 08:38
Deze heren kunnen niet genoeg gestraft worden!! Ben nou niet bepaald de Fan voor maleware op mijn compuertje en als ze 60.000 computers per dag besmetten vind ik eigenlijk dat de heren echt blij moeten zijn dat ze zonder enige vorm van strafblad of voorwaardelijke- of zelfs celstraf van af komen... Hadden ze us moeten doen in de VS, daar hadden ze waarschijnlijk groot gedeelte van hun leventje kunnen brommen.
Anoniem: 74376 2 juni 2008 20:55
Dit bedrijf ligt al een tijd (publiekelijk) onder de loep.
Nu dus op het blok.

http://www.nrc.nl/economi...baas_blijkt_spywarekoning
Emonds is hoofd van de ICT-afdeling van TV Limburg. Zijn bedrijf ECS International staat ingeschreven op hetzelfde adres in Sittard als het regionale tv-station. De directeur van TV Limburg, Servé Kuijer, spreekt van „een serieuze zaak”. „Het was een grote verrassing voor ons. De heer Emonds is niet alleen bij ons in dienst als hoofd ICT, we maken ook gebruik van de diensten van zijn adviesbureau ECS International. We hebben acuut het zakelijke contact met ECS International verbroken. We onderzoeken de zaak nu en beraden ons over zijn positie.”

De Raaf ontkende gisteren nog iets met deze zaak te maken te hebben. „Ik ken Emonds, maar van een boete weet ik niets.” Die uitspraak verhoudt zich slecht tot wat op de website van de Opta staat. Daar is te vinden dat De Raaf en Emonds op 23 november bezwaar hebben aangetekend tegen publicatie van het boetebesluit van de Opta. Na een treffen bij de voorzieningenrechter bereikte de Opta een schikking hierover, waarbij de toezichthouder beloofde alleen de naam Dollarrevenue te publiceren. De Raaf, die eerder in opspraak raakte met zijn bedrijf Realtracker, was vandaag niet bereikbaar
"Na een treffen bij de voorzieningenrechter bereikte de Opta een schikking hierover, waarbij de toezichthouder beloofde alleen de naam Dollarrevenue te publiceren."
Ik snap niet waarom de Opta zich met zoiets schikt. Die twee hebben geen poot om mee te onderhandelen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 27 juli 2024 00:42]

Het is niet het doel van Opta om mensen door de rechter te laten straffen. Als ze iets kunnen regelen zonder rechter, kan dat een hoop geld, tijd en moeite sparen. De voorwaarden van die schikking kunnen best gunstiger zijn dan wat Opta bij een rechter denkt te kunnen bereiken.
Anoniem: 62733 2 juni 2008 19:49
lijk t me prima dat dit openbaar wordt, wie schuld heeft zal het boetekleed moeten aantrekken en de gevolgen van zijn daden ondervinden, ook in het openbaar omdat juist veel mensen de dupe er van zijn geworden
Anoniem: 222924 2 juni 2008 19:57
Een extra straf? Ze mogen al gelukkig zijn dat bedrijven geen strafblad hebben...
Anoniem: 201130 2 juni 2008 20:00
De reden achter het publiceren van de namen is zeer interessant en een doorbraak voor dit soort strafzaken.
Volgens de rechter weegt de openbaarheid van bestuur hier zwaarder dan de privacy van ondernemers. Ze hebben als rechtspersonen deelgenomen aan het economisch verkeer waarvan de namen dus openbaar zijn. Dat de persoonsnamen openbaar zijn via het Handelsregister op KvK.nl, zij het nog altijd tegen betaling, is geen verlengde waarvoor Opta aansprakelijk is.
De rechter zegt dus simpelweg: Jullie zijn een geregistreerd bedrijf en de naam van het bedrijf mag bekend gemaakt worden. Dat vervolgens via de KvK jullie namen achterhaald kan worden, tja dat is jullie probleem....
De naam was al eerder bekend, maar via de kvk had je ook mogelijk al de namen kunnen achterhalen om ze op z'n minst aan te spreken.
Deze boete gaat dus naar hun BV's en niet naar Arjan en Peter. Eventuele verdiensten kunnen de heren dus behouden.
Die bedrijven zijn waarschijnlijk niks waard, dus simpel failliet laten verklaren, nieuwe BV en en hopakee verder spammen.

edit,- zie in het NRC artikel dat ze ook persoonlijk zijn beboet.

[Reactie gewijzigd door Nunc_ op 27 juli 2024 00:42]

Anoniem: 263442 3 juni 2008 10:00
Belachelijk inderdaad dat ze geen celstraf hebben gekregen, maar ja dit is nederland hè, waar wittenboord criminaliteit loont.
Dit is meteen de reden om de namen niet openbaar te maken. In Nederland worden mensen gestraft door de rechter, niet door het volk.
Is er dan geen openbare aanklager die er die de maatschappij vertegenwoordigd? Uiteindelijk dien je nog steeds te verantwoorden voor die maatschappij en dienen straffen als compensatie voor de geleden schaden tegenover de maatschappij

Ik vindt het trouwens wel vreemd, ik weet dat in België alle rechtspraken openbaar zijn, men ziet dit als een fundamentele plicht tegenover de maatschappij en als bewijs dat alle rechten en plichten van zowel slachtoffer als dader worden vervult. Deze transparantie is de enige zekerheid dat het recht correct en onpartijdig is uitgevoerd.

De enige uitzondering die hier op wordt gemaakt zijn zedenfeiten met minderjarigen, maar dan nog zal de uitspraak openbaar zijn.

Ik dacht dat dit in elke Europees land was, ik wist niet dat Nederland op dat vlak meer dan 175 jaar achterliep.
Ik vraag me af of je 175 jaar achter loopt in zo'n geval. Temeer omdat door de hele geschiedenis heen namen openbaar zijn gemaakt. Wellicht lopen we 175 jaar voor.... :P

Wat je je moet afvragen is welke gedachtegang erachter zit om namen geheim te houden. Ik denk als je dat eenmaal weet dat je dan wat genuanceerder hierover spreekt.

"Het volk" heeft de neiging om overtreders/criminelen te bestempelen met "eens een dief, altijd een dief". Dit gaat zeker voor een bepaald percentage op, maar absoluut niet voor iedereen. Wil jij je leven lang in een verdomhoekje zitten omdat je bij wijze van spreken één keer een rolletje drop bij een winkel achterover hebt gedrukt? Ik denk dat we dan iedere Nederlander en Belg (!) direct in de krant kunnen gaan zetten. Terwijl het eigenlijk toch bij het opgroeien hoort dat je zo iets ook een keer hebt geprobeerd. Hopelijk ben je op dat moment gesnapt en ben je je rot geschrokken. Dan heb je weer een belangrijke levensles erbij.

Wellicht dat het Nederlandse recht aanpassing behoeft (maar wie ben ik om dat te zeggen) in het geval van recidivisten. Je zult dan wel echter het goed aan moeten geven wanneer niet en wanneer wel.

Bij een bedrijf, zoals in dit geval, ligt het m.i. anders. Veelal krijgt een bedrijf een geldboete en gaan verder met de business-as-usual. Vaak is het moeilijk om de schuldige personen aan te duiden, voor zover dat ze al gerechtelijk vervolgd zouden kunnen worden. Het gevolg is dat het eigenlijk nauwelijks effect heeft. In zo'n geval is bekendmaking van het bedrijf misschien wel de juiste straf. Maar je ziet ook hier alweer de primaire reacties van bepaalde mensen, die zich dan tot hetzelfde niveau gaan verlagen. Het is en blijft moeilijk, maar in dit geval kan ik mij achter de rechter scharen.

Er zit één keerzijde aan het geheel. Namelijk er zijn 2 soorten goede reclames: de hele goede reclame èn de hele slechte. In beide gevallen blijven de namen van de bedrijven hangen.
Dit voorval hoort dus bij de categorie slechte reclames. Ik hoop niet dat daardoor malafide bedrijven hun weg vinden naar deze bedrijven om ze te verleiden voor hun ongeoorloofde praktijken uit te laten voeren.. :'( .
en hoort 't hacken en lastig vallen van miljoenen mensen dan ook bij het opgroeien.

vergeet niet dat dit, anderders dan bij net even te hard rijden, een bewuste en vooruit geplande actie is, en dat je om zo'n actie uit te kunne voeren behoorlijk goed moete weten waar je mee bezig bent.

enne - die bepaalde mensen, is wel de meerderheid van het volk,
die nog worden aangewakkerd door het bijna straffeloze rechtssysteem dat wij hanteren.
Maar goed, het is nu ook niet zo dat je aan een schandpaal wordt genageld en dat je arrest op de grote markt wordt uitgeroepen. Het is ook niet zo dat je naar de griffie kan bellen en vragen wat persoon x op zijn kerfstok heeft.

Het is wel zo dat je ten allen tijden een zitting kan binnenwandelen en deze kunt volgen en als je de namen kent en de zaak waar het betrekking tot heeft kan je het arrest achteraf steeds opvragen.

Het is zelfs zo dat als je als Belgische burger vindt dat er onpartijdigheid aan de gang is, dat je daarvoor een vorm van protest kan indienen, ik weet nu niet meer de exacte naam maar het komt neer dat de zitting dan wordt gestaakt.

Deze transparantie vindt ik trouwens noodzakelijk voor een correcte rechtsgang.

Edit: het is trouwens ook zo dat de naam van een zaakvoerder ook openbaar is en je kan die gegevens steeds opvragen, als je een bedrijf heb op basis van statuten (vzw) dan kan je die ook opvragen.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 27 juli 2024 00:42]

Als er mensen zijn die er financieel aan geleden hebben dat hun computer down was door een gecrashde Windows lijkt het mij wel zo prettig dat je de personen erachter kan achterhalen.....
Anoniem: 201824 @PolarBear2 juni 2008 21:31
Soms is dat beter, om ze publiekelijk te schande te zetten. Dat deden ze vroeger ook altijd... (met 'wat meer' gore effects :S)
Dan is de straf groter dan een simpele boete die ze allang hebben verdiend met hun daden. En vaak is een boete niet eens een wijze les. Herhaling vind meestal wel weer plaats, enerzijds gedwongen omdat ze niets anders meer kunnen (zonder een nieuwe identiteit), anderzijds omdat dat in ze zit.
soms is de willekeur van het moment.... Soms de handen eraf hakken als je een arme stumper bent en anders als je rijk bent soms niks.... Goede zaak?
Maar wie bepaalt of de straf des volks wel proportioneel is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.