De boete die telecomwaakhond OPTA had opgelegd aan een minderjarige jongen die via Windows Live Messenger malware verspreidde, is met tweeduizend euro verlaagd tot 14.000 euro. Ook moet de OPTA de proceskosten betalen.
In 2008 legde de OPTA twee verspreiders van de DollarRevenue-spyware een boete van in totaal meer dan 100.000 euro boete op. Een van hen, een minderjarige jongen, ging daarop in beroep. Hij had de kleinste boete gekregen: 16.000 euro. Hij vond echter dat de procedure van de OPTA, waaronder de huiszoeking, zo onzorgvuldig was, dat hij niet zou moeten worden veroordeeld.
De jongen stelt dat de OPTA zijn woning niet had mogen betreden voor een onderzoek, dat hij niet werd gewezen op zijn zwijgrecht en dat hij te laat een advocaat kreeg toegewezen. Ook zouden er 'gegevensdragers' van zijn vader in beslag zijn genomen, wat in strijd is met diens medisch beroepsgeheim. Verder stelde de jongen dat de OPTA geen rekening heeft gehouden met zijn psychische problemen.
Alleen met dat laatste is de rechter het eens, zo blijkt uit de uitspraak. De jongen heeft het syndroom van Asperger en had ten tijde van zijn daden leerproblemen. Ook gebruikte hij destijds antidepressiva, wat kan zorgen voor minder schuldgevoel en meer impulsiviteit, en was hij depressief. Daarom wordt de boete verlaagd van 16.000 tot 14.000 euro en moet de OPTA de gerechtelijke kosten van circa 1750 euro betalen.
Op de overige punten is de rechter het niet eens met de jongen. Zo zouden er geen 'medisch vertrouwelijke' gegevens in beslag zijn genomen en werkte hij vrijwillig mee. De jongen kreeg niet te laat een advocaat toegewezen, omdat er op het moment van de huiszoeking nog geen concrete verdenking bestond. Tot slot zou de jongen wel degelijk op zijn zwijgrecht zijn gewezen, heeft hij toestemming gegeven voor de huiszoeking en was deze juridisch in orde.
De jongen verspreidde de DollarRevenue-spyware expres via Windows Live Messenger, waarbij gebruikers een link kregen voorgeschoteld die van een contact afkomstig leek. Het gelinkte bestand installeerde de DollarRevenue-malware, waarna deze weer naar alle contacten van de geïnfecteerde gebruiker werd doorgestuurd en gebruikers advertenties te zien kregen. De jongen kreeg hiervoor een deel van de opbrengst. De andere veroordeelde verspreider van de malware is ook in beroep gegaan, maar die zaak loopt nog. Ook tegen de mensen achter de DollarRevenue-malware zelf loopt nog een zaak.