Expositie in Rotterdam draait om bekende computervirussen

In Het Nieuwe Instituut in het centrum van Rotterdam is van 5 juli tot en met 10 november de expositie Malware te zien waarin bekende en beruchte computervirussen en malware centraal staan. Onder andere komen het Melissa- en het Anna Kournikova-virus aan bod.

De tentoonstelling Malware is samengesteld door Bas van de Poel en Marina Otero Verzier. Ze gebruikten emulatiesoftware, archiefmateriaal en artistieke interpretaties om schadelijke software te verbeelden. Onder andere zijn de samenstellers geïnspireerd door 'de paradox van de ‘schoonheid’ en complexiteit van dit soort technologie': hoe slimmer het ontwerp van een virus in elkaar zit, des te schadelijker zijn de mogelijke gevolgen.

Werken bij de tentoonstelling zijn onder andere gebaseerd op het Brain-virus uit de jaren tachtig en de bekende malware Melissa, Iloveyou en Anna Kournikova van rond de eeuwwisseling. Het Anna Kournikova-virus was ontwikkeld door een Nederlander met een Visual Basic Worm Generator. Het probeerde slachtoffers te verleiden een bestand te openen met een afbeelding van de Russische tennisster Anna Kournikova. In werkelijkheid opende het vervolgens Visual Basic Script, dat het virus verder verspreidde via de contactenlijst van Microsoft Outlook.

Anna Kournikova interpretatie

Virussen die aan bod komen bij de expositie Malware:

  • Brain, 1986
  • AIDS, 1990
  • CRASH, 1990
  • Coffeeshop, 1992
  • HHnHH, 1992
  • Skynet, 1994
  • LSD, 1994
  • Mars Land, 1997
  • Happy99, 1999
  • Melissa, 1999
  • ILOVEYOU, 2000
  • Anna Kournikova, 2001
  • CodeRed, 2001
  • Stuxnet, 2009
  • Kenzero, 2010
  • Regin, 2011
  • Flame, 2012
  • Shamoon, 2012
  • CryptoLocker, 2013
  • PolloCrypt, 2015
  • WannaCry, 2017
  • NotPetya, 2017

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2019 • 15:58

49

Reacties (49)

49
48
35
0
0
4
Wijzig sortering
Ik mis het Chernobyl virus in dit lijstje, was toch ook best bekend en berucht in 98/99.
Die lijkt me ook wat lastig voor een tentoonstelling, zelfs met 'artistieke interpretaties'. Ja, ze kunnen een niet-bootende PC uit die tijd laten zien, maar daar is ook niet veel aan ;) Chernobyl infecteerde executables en deed z'n werk op de achtergrond. Er waren dus geen mailtjes om de boel te verspreiden en verder ook niks visueels van het virus zelf.

Ook waren rond die tijd virussen als ILOVEYOU volgens mij iets meer mainstream bekend dan het Chernobyl-virus - ik geloof dat ILOVEYOU zelfs het NOS-journaal nog wel eens heeft gehaald.
Iloveyou heeft nagenoeg alle tv zenders wel gehaald. Ik denk dat het wel het virus is die de term computervirus publiek heeft gemaakt
Datacrime en Datacrime II !
Yankee Doodle virus!
When Yankeedoodle is executed, the virus becomes memory resident. The virus infects every .com and .exe file run, appending itself to the end of the file.

The virus plays the tune "Yankee Doodle" every day at 17:00 if it is in memory.

[Reactie gewijzigd door Devian op 23 juli 2024 02:11]

Haha, deze heeft mij vroeger ook te pakken gehad :D
Ik weet nog dat onze computer geïnfecteerd was (opgelopen via een illegale kopie van Civilization 2), en ik niet kon wachten tot-ie actief werd. (Op Wikipedia lees ik dat dat 26 april was).
Toen het die dag was heb ik meteen de PC aangezet, en inderdaad hij ging naar de kloten. _/-\o_ |:(

Heeft nog een nieuwe moederbord gekost toen.
Geluk bij een ongeluk was dat dat ook voor een upgrade zorgde, want het nieuwe moederbord moest SDRAM hebben i.p.v. EDO. Daarnaast werd ook de hoeveelheid een stuk meer, maar hoeveel dat was weet ik niet meer. Ik denk dat we van 16MB naar 32MB gingen. Ik weet nog wel dat Fifa ineens een stuk beter draaide. :9
[/nostalgie]
Niet zo berucht als in 1986.
En niet zo populair als in 2019.
Ik gaf hem mooi voor, maar toch.
Een virus die AiDS heet zit ook op Amiga computers, hier een enorme lijst van Virussen die op de Amiga computers zaten.
Stuxnet blijft toch wel interessant. Blijkt dus dat er voor het maken van deze worm zoveel kennis nodig was van grote installaties dat het nooit één persoon geweest kan zijn.
TijsZonderH Nieuwscoördinator @fo05 juli 2019 17:08
Misschien overbodige tip maar voor wie meer hierover wil lezen: het boek Countdown To Zero Day van Kim Zetter gaat helemaal over Stuxnet en is absoluut fascinerend!
Misschien overbodige tip maar voor wie meer hierover wil lezen: het boek Countdown To Zero Day van Kim Zetter gaat helemaal over Stuxnet en is absoluut fascinerend!
Er is ook een verfilming van Stuxnet te vinden op Netflix onder de naam Zero-Days, de trailer is te zien op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=C2_0ISCSgg4 echt een aanrader.
Stuxnet was toch dat speeltje van de USA overheid, daar zal dan wel een heel team achter hebben gezeten :) .
Is toch al wel bekend dat Stuxnet een samenwerkingsverband was tussen de NSA (VS) en Unit 8200 (Israel).
en het Blaster virus?! die je al gelijk op liep als je het Internet op ging zonder Firewall toen.. 8)7
Technisch gezien was Blaster geen virus, maar een worm :)

Deze maakte gebruik van een bug (MS03-026), waarvoor de patch een maand vóór de verspreiding van Blaster al uitgekomen was, maar door velen nog niet geinstalleerd.

Toont maar weer eens aan dat patchen toch echt wel heel erg belangrijk is, want ook Code Red gebruikt een bug waar de patch al een maand voor de uitbraak beschikbaar kwam....

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 02:11]

Die voerde geloof ik een automatische shutdown in voor binnen een minuut. Dus die moest je ook nog even snel kunnen annuleren via cmd :D

Geen idee of het echt nog schade toegebracht, maar ik heb een hoop mensen in de buurt gehad die hiermee te maken hadden :D
Blaster is het moment geweest dat ik de shutdown opties in Windows via de commandline ben gaan leren.

shutdown /a was voor blaster voldoende :)
shutdown /r /f /t 0 voor een snelle reboot (niet wachten op services die stoppen en een herstart direct forceren dus) vond ik zelf ook wel een handige.
Destijds met die USB ADSL modems... waarbij je direct aan het internet hing.
CodeRed, 2001
Technisch gezien was Code Red geen virus, maar een worm, die gebruik maakte van een lek in Microsoft Internet Information Server (MS01-033), waarvoor de patch een maand vóór Code Red uitkwam, maar door veel beheerders niet was geinstalleerd.

Verder mis ik het Forms-virus nog. Begin jaren 90 was dit verreweg het meest verspreide virus, met vele tientallen miljoenen besmettingen in de diverse Forms-varianten.
Het Form virus, die heb ik destijds ook nog gehad
Die heb ik ook langs zien komen. Goeie oude tijd. Destijds bewaarde ik de virussen die langskwamen ook op een floppy.
Idem 😂 in den beginnen waren er veel ook gewoon grappig en minder schadelijk.
Klopt maar dat is ook zo voor Wannacry en NotPetya :)
Welk virus/worm was ook alweer dat je computer ging aftellen van 30? naar 0 seconden en dan afsloot onder Windows XP? Sasser worm?

[Reactie gewijzigd door Vic-Green op 23 juli 2024 02:11]

Ik geloof dat dat Blaster was
Ja, alweer 2003! wat gaat de tijd snel, ik weet nog goed dat ik er last van had op mijn pc bij mijn ex schoonfamilie in Duitsland.
Ik vooral "goede" herinneringen aan PingPong. Dat waren nog eens virussen.

Zat je net Ancient Art of War te spelen in geweldige 4 kleuren CGA modus, kwam dat stomme balletje weer voorbij stuiteren. Maar natuurlijk stug doorspelen.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 juli 2024 02:11]

Lol die heb ik ook nog gehad zeg op een oude IBM bak, ik was jong en schrok me de klere maar het gekke was, ik zette de machine uit en weg was het daarna :+

Gelukkig was het een ding zonder HDD dus paar nieuwe floppy’s en klaar was 1nsane :-P
Onder andere zijn de samenstellers geïnspireerd door 'de paradox van de ‘schoonheid’ en complexiteit van dit soort technologie': hoe slimmer het ontwerp van een virus in elkaar zit, des te schadelijker zijn de mogelijke gevolgen.
Hmm., Totale romantisering van het concept malware.
De meest succesvolle malware is volgens mij over het algemeen vrij banaal. Klik op de attachement om malware te draaien. Zo niet dan wordt er een zero day exploit op losgelaten.

Daarnaast zijn complexe gevallen, zoals stuxnet, juist gemaakt om met relatieve nauwkeurigheid specifieke schade aan te richten in specifieke situaties. Er worden technieken gebruikt die je ook in virussen ziet maar stuxnet als geheel is veel meer dan een virus of zomaar een stukje malware.

Ben benieuwd hoe de 'samenstellers' tot dat 'paradox' zijn gekomen. De een is fotograaf en de ander museumcurator. Volgens mij bezitten ze geen van beide de kennis om de werking van dit soort software te analyseren, laat staan te ordelen over de esthetiek van de werking.
Kennelijk zit er toch ergens wat kennis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 02:11]

•CodeRed, 2001
•Stuxnet, 2009
Groot gat waar toch nog wat bekende tussen zitten, MyDoom, NetSky en Sasser.

Al snap ik niet helemaal hun 'grens' van virus/malware en worms, code red was technisch gewoon een worm (en bug-exploit).
Ik mis het SCA-virus en andere populaire Commodore Amiga virussen. Deze hadden ook een flinke verspreiding vroeger.
Interessante lijst, zeker met de aanvullingen in de reacties, maar hoe ziet de expositie er uit? Mag ik een Anna Kournikova-attachments aanklikken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.