OPTA geeft notoire spammer boete van 250.000 euro

De OPTA heeft de eigenaar van Adverterenisgratis.nl een boete opgelegd van in totaal 250.000 euro vanwege het versturen van spam. In totaal verstuurde de notoire spammer de afgelopen jaren meer dan 21 miljoen spamberichten.

Opta logoDe toezichthouder heeft bij de vaststelling van de hoge boete meegewogen dat de overtreding vier jaar en negen maanden heeft geduurd en dat de OPTA in totaal 379 klachten heeft ontvangen over de spamberichten met daarin reclame voor de site adverterenisgratis.nl. Deze site is eigendom van Serinco Benelux, een eenmanszaak van Reinier Schenkhuizen.

De eigenaar kreeg in maart 2005 een waarschuwing van de OPTA wegens het overtreden van het spamverbod. In november 2007 werd bij de spammer huiszoeking gedaan, waarbij bewijsmateriaal werd verzameld. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat de eigenaar in totaal 21 miljoen spamberichten heeft verzonden.

Naast deze eenmalige boete heeft de OPTA de spammer ook nog een last onder dwangsom opgelegd. Deze bedraagt 5000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro. De eigenaar kan bezwaar indienen tegen de sanctie en in beroep gaan tegen de uitspraak.

Het is niet de hoogste boete die de OPTA heeft uitgedeeld voor het versturen van ongevraagde elektronische berichten. In mei vorig jaar deelde de OPTA een boete uit van in totaal 510.000 euro aan twee spammers.

Door Pieter Molenaar

27-07-2009 • 12:03

55 Linkedin

Submitter: !null

Reacties (55)

55
51
27
5
0
1
Wijzig sortering
Hoe zou de veroordeelde ooit geld ontvangen voor die spam-berichten?
adverterenisgratis.nl... Dus lijkt mij dat de adverteerders ook niks betalen?

De veroordeelde moet toch ergens de data, hardware, technieken en hebben bekostigd?
Je mag gratis adverteren, maar 't werkte een beetje zoals Marktplaats.nl.

Je advertentie wordt naar beneden gedrukt doordat meer mensen een gratis ad plaatsen. Dan bel je vervolgens een duurder 0900 nummer die ervoor zorgt dat je advertentie weer bovenaan staat :)

De website adverterenisgratis.nl is / was een netwerk van meerdere websites die een beetje startpagina-achtig waren :)
Adverteren is misschien gratis maar datgene wat is aangeboden waarschijnlijk niet. Ga dan uit van een kick-back van enkele procenten en zie hier je winst.
tuurlijk betalen adverteerders, waarom zou je anders die risico's willen nemen?

offtopic: als adverteerder zou ik mijn advertentie dus niet op adverterenisgratis.nl willen plaatsen, wat een slechte site. Typische banners ook die er te vinden zijn, allemaal van die enquete win advertenties, maar als je mee doet wordt je sufgebeld door telefoon-spam-teams.
OPTA klinkt als een vies woord, ik hoop dat hij er onderuit komt, zelfs al is hij een spammer.
je kunt het dan wel vies vinden klinken, maar de OPTA focust in 2009 op de volgende onderwerpen (bron):

1. Voorkomen van overtredingen
2. Stimuleren van investeringen in glasvezelnetwerken
3. Meer concurrentie op de zakelijke markt
4. Meer keuze via de tv-kabel
5. Redelijke tarieven voor bellen in Europa
6. Zorgen voor internetveiligheid
7. Verminderen van irritatie rond ongewenste telemarketing telefoontjes
8. Bestrijden van misbruik van betaalde informatienummers

Toch zeker 6 van de 8 zijn m.i. zeer duidelijk en alleen ten faveure van de consument. De OPTA doet zeer goed werk op het gebied van anti-monopolie-gedrag. In mijn ogen zijn ze alleen soms wat traag...
Ik vindt juist dat deze mensen harder gestraft moeten worden. Spam is zo irritant als het maar zijn kan en het is nutteloos dus waarom stroom ed. eraan verspillen. Spam zou harder aangepakt moeten worden.
Spam is zo irritant als het maar zijn kan en het is nutteloos dus waarom stroom ed. eraan verspillen.
Blijkbaar is het versturen van Spam niet nutteloos. Als jij als spammer een officiele waarschuwing negeerd een boete van 250K riskeerd dan moet dat wel een heel erg lucratieve business zijn om die risicos te willen / kunnen dragen. Blijkbaar is er grote vraag naar producten die worden aangeboden, als deze er daadwerkelijk niet was en de kosten niet zouden opwegen tegen de baten was men allang hiermee gestopt.

Het gaat hier dus om een individu die "hard" aangepakt wordt waar ik het volstrekt mee eens ben maar dit is jammergenoeg niet de oplossing. Dit is een "markt" die zichzelf in stand houdt. En vraagt om een harde aanpak bij de bron. Die bron ben jij en ik die al dan niet interesse schijnen te hebben in aangeprezen goederen.

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 27 juli 2009 13:20]

Het grootste deel van al het internet verkeer is : p2p, porn, spam.
De overige 5-10% is normaal gebruik.

Misschien dat iemand hiervan een mooie taart grafiek kan laten zien.
Één van die drie soorten verkeer is nutteloos :)

Maar misschien kun jij zelf een bron aanleveren. Want hoe kom je anders aan die wijsheid?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 juli 2009 14:09]

Spam is ontzettend irritant.... Ik hoop dat hij jaren bezig is met afbetalen en dat het een voorbeeld is waar lering uit getrokken wordt (al betwijfel ik dat ten zeerste)
Mja, het is een zekere Reinier Schenkhuizen. De server staat hier in België overigens, waarschijnlijk om de OPTA te vermijden.
Registrant:
SER002290-IPOWE
Serinco Benelux
Aidaplein 89
2402SZ ALPHEN AAN DEN RIJN
Netherlands

Administrative contact:
SCH070115-IPOWE
R Schenkhuizen
+31 (0)172416506

Registrar:
@iPower
Toekomstlaan 16i
B-2900
SCHOTEN
Belgium

Technical contact(s):
LIE003877-IPOWE
G. Lienard
+32 (0)36469932
Interessant artikel met meer diepgang in het Financiële Dagblad:
Reinier Schenkhuizen vindt de boete principieel onjuist. 'Ik maak software waarmee anderen bulkmail kunnen versturen. Zelf verstuur ik niets. De Opta moet bij de softwaregebruikers zijn, niet bij mij. Je gaat toch ook niet Microsoft aanpakken omdat zij een programma verkopen dat emailen mogelijk maakt? Ik snap dat de Opta bulkmail niet wil omdat het overlast geeft, zo vervolgt hij, 'maar zo lang ik aan de wettelijke vereisten voldoe, doe ik niets verkeerd. “Er zijn zoveel dingen die hinderlijk zijn, die niet verboden zijn'.

Schenkhuizen stelt dat hij software heeft ontwikkeld die bulkmail mogelijk maakt. Die software heeft hij naar eigen zeggen in licentie verkocht aan het Belgische bedrijf iPower in Schoten. Via de krachtige computerservers van dit Belgische bedrijf kunnen spammers tegen betaling email boodschappen versturen. “Ik verstuur geen bulkmail en ik doe evenmin de exploitatie”, aldus de beboete ondernemer.
Hij volgt eigenlijk dezelfde redenering als de verdediging in het proces tegen The Pirate Bay, wat mijns insziens toch enkele Tweakers voor een moreel dilemma moet plaatsen :p

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 27 juli 2009 16:34]

Nou, meneer Reinier heeft mooie praatjes, maar de waarheid is anders dan hij voorschotelt; zogenaamde mailinglist-software is uiteraard niet verboden, maar hij is ook niet daarvoor veroordeeld, maar voor het versturen van spam mbt tot zijn website adverterenisgratis.nl.

Hij huurde zelf een server bij iPower waarop z'n eigen software geinstalleerd stond en ook op adverterenisgratis.nl staat z'n bedrijfsnaam prominent. Die website is vervolgens (blijkbaar minimaal 21 miljoen keer) "ge-spamvertised" en daarover heeft de OPTA klachten ontvangen. Hij is duidelijk de explotant van de website en dus heeft de OPTA hem aangepakt, volkomen terecht !

De vergelijking met de TPB verdediging gaat dus niet op, hoe graag meneer Reinier dat misschien ook zou willen ....
Waar baseer je dat op :?
Respect voor Bevelander he, 't is een ondernemer, en dat volk is de katalysator van elke economie.
Notoire spammers, waaronder bevelander ook valt, zijn niet echt katalysators te noemen.
Tuig dat over de rug van anderen, in dit geval ISPs, mailhosts en netwerkexploitanten, geld binnehaalt met schady business is niet de katalysator van de economie maar een parasitaire last voor die economie.
Zulk volk draagt niet bij en respect heb ik er zeer zeker niet voor. Als jij een klein beetje economisch onderlegd was zou je dat ook niet hebben.
Anoniem: 95032
@KnetterGek27 juli 2009 18:21
Inderdaad even parasitair als al die freeloaders met hun p2p.
Moeten we alleen maar respect hebben omdat iemand een ondernemer is?

Er zijn er genoeg die ten koste van de klant hun zakken goed weten te vullen door misleiding, oplichting etc. Heb je de afgelopen jaren soms in een grot doorgebracht?

Get a life!

Overigens begrijp ik niet waarom bbr omlaag gemod is.

[Reactie gewijzigd door cc12 op 27 juli 2009 17:33]

Bah, wanneer stopt het eens met de bemoeizucht van de overheid, internet kun je niet regulieren.... }>
Je kan het niet preventief voorkomen. Je kan het wel achteraf bestraffen.
Maar waarom is dit anders dan bijvoorbeeld een moord plegen of iets stelen?

In beide gevallen kunnen ze er vrij weinig (in ieder geval effectief) er iets aan doen. Achteraf wordt je er flink voor afgestraft met als gevolg dat de rest van de mensen die zo iets overwegen afgeschrikt worden. Dit resulteert automatisch weer in een preventieve oplossing, zoverre dat het in sommige gevallen werkt.

De overheid heeft 1 hoofdtaak dat is te zorgen voor zijn inwoners. En wij inwoners worden dagelijks lastig gevallen met 20 mailtjes over viagra, 50 mailtjes over koopjes, 30 mailtjes over reclames van sites die je nog nooit van hebt gehoord. En ook vaak de meest idiote dingen zoals zeer goedkopere ipods met een domein van ibsdfjsdf.com ofzo. Ik ben blij dat de Opta inspringt en hier een eind aan probeert te maken.

Sowieso 250.000 euro is een flinke straf voor 1 persoon. Maar meer dan rechtvaardig lijkt mij.
Maar waarom is dit anders dan bijvoorbeeld een moord plegen of iets stelen?
En wat is het anders dan illegale software downloaden? Of auteursrechtelijk materiaal uploaden?
Maar o wee als de overheid zich daar mee bemoeit...
Zolang het maar te reguleren is. En dat is het, tot op zekere hoogte, zo blijkt uit dit artikel.
Anoniem: 300899
@Zer027 juli 2009 13:03
Ik vind het anders goed dat spammers op deze manier worden aangepakt, en ik denk dat het merendeel het daarmee eens is, vandaar dat het een goede zaak is dat de overheid er wat aan doet.

Bovendien kreeg de man in kwestie eerst netjes een waarschuwing. Door die te negeren vraagt hij gewoon om een boete.
Anoniem: 19339
@Zer027 juli 2009 13:20
Wie moet dan tegen spam optreden?

Als het een particuliere organisatie zou zijn (om een willekeurig voorbeeld te noemen... Brein) dan was het ook niet goed.
Een kwart miljoen is een aardig bedrag. Het is echter ook een nietszeggend bedrag aangezien we niet weten wat deze meneer met het spammen verdiend heeft. Als de inkomsten nu ook nog teruggevorderd worden, dan wordt het pas interessant denk ik.
Anoniem: 311808
27 juli 2009 22:23
Opta is aan de ene kant goed bezig, andere kant erg traag.

Ik vind het aantal e-mails wel meevallen. Vanuit Acervus.nl versturen we maandelijks meer dan het dubbelen.

Zo versturen we nu tussen de 600K en 1.2 mio mails per uur.

Om e-mail goed aan te laten komen moet je nog heel wat werk laten verrichten. Inhoud van de mail, juiste html opbouw, opwarmen van het IP adres. Maar wat ook zeer belangrijk is dat er niet teveel mensen de ongewenste mail button inklikken. Anders gaat je serverreputatie naar de knoppen en komt je mail ook niet aan/of komt deze in de SPAM box.

Zo is opt-in wettelijk voldoende, echter de praktijk laat zien dat veel mensen dan nog een verkeerd e-mail adres opgeven. Stuur je teveel oncorrecte adressen richting een provider dan zal die je ook bestraffen met gele en rode kaarten zoals hotmail dat bijvoorbeeld doet. Gevolg: mail komt niet aan of beland in de ongewenste mailbox: gevolg commercieele waarde van het bestand gaat verloren.

Serverreputatie kan je controleren op www.senderscore.org Wij starten zeer binnenkort met het verstrekken van Return Path certificering. Dit als eerste Nederlandse partner.

Kortom, naast de OPTA hebben de providers hun eigen maatregelen al genomen die het goed beheren van een bestand en er met de juiste manier mee omgaan belangrijk hebben gemaakt.

Gezien de nieuwe regels vind ik 250.000 overigens erg weinig. Kan straks 450.000 per overtreding zijn (per klacht op SPAMklacht). Waarbij 1 klacht geen klacht is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 311808 op 27 juli 2009 22:28]

Anoniem: 111378
31 juli 2009 01:48
kreeg vandaag alweer de eerste spam mailtjes van hem.
afzender, r.schenkhuizen@telefonica.net

weet alleen niet of dit nu echt is of niet maar het lijkt wel preceis dezelfde spam.
maar kan me niet voorstellen dat hij zo dom is dat hij zijn echte email gebruikt.
250.000 euro, 21 miljoen berichten. Dat is net iets meer dan 1 cent per spam. Met dat soort "boetes" kun je de OPTA niet serieus nemen. Kunnen we die baan niet aan Koos Spee geven? Die begint bij de 14 euro voor de kleinste overtreding, dat is 1000 keer zoveel.
Met dat soort "boetes" kun je de OPTA niet serieus nemen.
Misschien is de boete per spam niet zo groot, maar een kwart miljoen is toch wel een aardig bedrag. Ik ben het er niet mee eens dat je de OPTA niet serieus kan nemen, want deze boete is wel degelijk groot, ookal is het niet zo groot per spam.
Deze site is eigendom van Serinco Benelux, een eenmanszaak van Reinier Schenkhuizen.
Het is dus een persoon, in zijn eentje, die dit bedrag moet ophoesten.
Naast deze eenmalige boete heeft de OPTA de spammer ook nog een last onder dwangsom opgelegd. Deze bedraagt 5000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.
Ze hebben ook maatregelen genomen dat hij het niet weer doet, namelijk de last onder dwangsom

[Reactie gewijzigd door Sjoerdos op 27 juli 2009 12:27]

maar de Opta heeft toch niet de macht van een gewone overheid instelling als belasting dienst en lokale overheden middels rechtbank uitspraken krijgen ze toch pas klauwen ?
ze zijn meer dan een brein,,, je zou toch wel in hoger beroep kunnen gaan ?
En dit soort mensen hebben wel 1001 trucjes om te zorgen dat men niet aan de centjes en bepaalde spullen en info kunnen komen ???
Brein is een groepje mensen en bedrijven. OPTA is een wettelijk orgaan van de overheid met het recht en de taak om de (telecom)wet te handhaven. Dat is geen vergelijking. OPTA heeft dan ook geen rechtbankuitspraak nodig; hun autoriteit komt rechtstreeks voort uit de wet.
De beste man beweert anders zelf dat hij veel geld verdiend heeft in de loop der jaren. Dus dikke kans dat hij er niet wakker van zal liggen denk ik.
Vaak wordt ook wel gekeken naar de situatie van de overtreder toch?!
Waarschijnlijk is die €250.000 voor die man (een-persoons-zaak) straf genoeg.
Een groter bedrijf zal naar verhouding wel een hogere boete hebben gehad (om de klap gelijk te laten zijn..)
Want €250.000 is voor een bedrijf als bijvoorbeeld Microsoft weer niets.. dus die krijgt (mochten ze zulke activiteiten uitvoeren) wel een hogere boete.
Is er geen wet die zegt dat iedereen in gelijke gevallen gelijk behandeld dient te worden? Grondwet of zo?
Klopt. Maar een groot bedrijf als Microsoft of een eenmanszaak zijn dus niet gelijke gevallen.
Het ligt er maar net aan waar jij die ongelijkheid in herkend. Wanneer je een persoon dezelfde boete oplegd als een grote onderneming is er toch sprake van ongelijkheid?

(Hrethgir is me net voor zie ik)

[Reactie gewijzigd door erikjannemann op 27 juli 2009 12:39]

Anoniem: 111378
27 juli 2009 13:53
kreeg van die gasten elke dag email op 4 email adressen, om gek van te worden.
ben blij dat ze nu een klap op de vingers hebben gehad maar of het werkt.

als je als eenmanszaak bezig bent verdien je over het algemeen niet veel want dan waren ze wel BV geworden. leuke is wel dat hij nu prive aansprakelijk is. hopelijk werkt het nu en stoppen ze.
Dat is dus onzin..
Iedere rechtsvorm heeft z'n voordelen....
Dat klopt, maar wat hij, denk ik, bedoeld is dat je over het algemeen als het bedrijf groter wordt (en dus de risico's ook) je sneller geneigd bent een BV te maken, aangezien je dan niet meer hoofdelijk aansprakelijk bent, alles wat niet op de bedrijfsbalans staat blijven de schuldeisers vanaf (privé huis, privé auto etc.).
Nu weet ik niet precies hoe dat in dit geval zit, want er is een uitzondering: op het moment dat aantoonbaar is dat de bedrijfsvoering verantwoordelijk is voor de schulden van het bedrijf, zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor deze schuld. Ik ben geen jurist, en heb dan ook geen idee of deze boete daaronder valt.
Doh, deze had ik net gesubmit (link was nog niet aanwezig), e.e.a. ingevuld. Toen ik er klaar mee was ging ik naar de frontpage, staat ie er al :+

Goeie actie in ieder geval van OPTA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee