Microsoft stelt Vista voor consumenten uit naar januari 2007

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat de consumentenversies van Windows Vista zijn uitgesteld tot januari 2007. In november van dit jaar zal wel alvast een versie voor zakelijke klanten verschijnen. Volgens Windows-opperhoofd Jim Allchin komt de nieuwste vertraging slechts voor een deel vanuit Microsoft zelf; op verzoek van sommige pc-bouwers zou de rest zijn doorgevoerd. Het bedrijf had naar eigen zeggen een paar weken meer nodig dan gepland om de beveiliging van het nieuwe besturingssysteem op te poetsen, maar kwam toen met de release in een kritieke periode voor de feestdagen terecht. Niet alle pc-verkopers hadden er toen nog vertrouwen in dat ze op tijd klaar zouden kunnen zijn om tijdens de doorgaans erg drukke eindejaarsperiode Vista mee te gaan leveren. Microsoft heeft om die reden besloten om het meest lucratieve seizoen van het jaar over te slaan en Vista voor consumenten pas in januari te lanceren. Alleen de Corporate Volume Edition - bedoeld voor grote bedrijven die zelfstandig een uitrol kunnen doen - zal eerder beschikbaar zijn. Allchin verklaarde tijdens de telefonische persconferentie dat hij niet bang was dat het uitstel van Vista de verkoopcijfers zou beïnvloeden.

Vista uitgesteld

Door Wouter Tinus

22-03-2006 • 00:51

86 Linkedin

Lees meer

Reacties (86)

86
83
41
9
0
19
Wijzig sortering
Technisch gezien wordt Vista niet uitgesteld. Een definitieve release datum is nog niet afgegeven. Alleen de voorlopige release staat geplanned op Q4 2006, dat gaan ze dus niet meer doen. Maar het verschil zou al kunnen zijn in 31 dec. of 1 jan. dit is respectievelijk Q3 2006 of Q1 2007.

Ik hou me voor mijn werk alleen maar bezig met de corporate versie, kan ik in ieder geval op mijn werk ervaring opdoen voordat ik er thuis aan begin. Gisteren stond er ook al een artikel dat de consument waarschijnlijk wacht met de aanschaf van een nieuwe PC totdat Vista uit is, nu vragen de leveranciers om uitstel van Vista. Het lijkt er op dat de systembuilders zich nu zelf in de vingers aan het snijden zijn.\

We wachten af en zien wel hoeveel veiliger Vista straks is, de CTP releases beloven al veel goeds.

Edit:
@ s_sabbagh : Grote corporate bedrijven moeten het in het algemeen niet hebben van beveiliging op werkplek niveau, maar van beveiliging aan de poort. Firewalls, Viruswalls en andere voorzieningen zorgen ervoor dat PC's intern goed genoeg beveiligd zijn tegen de gemiddelde exploit die in windows zit. Consument daarintegen hebben er een handje van om hun PC rechtstreeks an het internet te hangen.

@ HAL 9000: Ondernemeningen gaan niet direct over nee, op een paar na. In Nederland zijn er zover ik weet al 2 bedrijven bezig met de implementatie van Vista via een early adaptive met medewerking van Microsoft. Waarschijnlijk dat deze bedrijven ook aan het woord komen tijdens de launch van Vista. Tenminste dat is wel de strategie die Microsoft Benelux de afgelopen jaren heeft genomen.
Ik hoef er niet zelf aan te prutsen ofzo, heb al een paar seminairs gehad over Desktop Deployment met vista en Windows Deployment Server. Ook op IT-Forum vorig jaar is al genoeg info vrij gegeven over hoe Vista is uit te rollen.

Wat betreft de systembuilders zou je gelijk kunnen hebben, de toekomst zal het leren.

@ JamesWest: natuurlijk zijn gebruikers risico nummer 2 (beheerders zijn risico nr. 1) Maar de rechten die je een gebruiker geeft op een werkplek bepaald hoe gevaarlijk een gebruiker is en niet het aantal lekken op een werkstation. Als je bijv. een rootkit neemt, die kan zich nooit op een systeem nestellen waar nooit met admin rechten op aangemeld wordt. Phishing, spyware e.d. kan je ook met gemak afvangen met een goeie viruswall, proxy en/of firewall.
Technisch gezien wordt Vista niet uitgesteld. Een definitieve release datum is nog niet afgegeven. Alleen de voorlopige release staat geplanned op Q4 2006,

Zo ken ik er ook nog een paar...

Ik hou me voor mijn werk alleen maar bezig met de corporate versie, kan ik in ieder geval op mijn werk ervaring opdoen voordat ik er thuis aan begin.

Lijkt me raar dat een onderneming direct gaat overschakelen op Vista zou gou het uitkomt. Denk dat de meesten nog wel gaan wachten.
edit:
Maar als sr Techie weet je dit zéér wss alwel, en bedoel je dat je er zelf al wat aan gaat zitten prutsen/experimenteren op je werk. M'n excuses ;)


[i]Het lijkt er op dat de systembuilders zich nu zelf in de vingers aan het snijden zijn.[/i]

Of misschien net niet: nu dat de release (psychologisch gezien) in de ogen van de consument "weer een jaar later is", gaan ze misschien toch niet meer wachten om up te graden, maar dit nu al doen. Waarna ze bij de uiteindelijke release dan toch nog es moeten upgraden, als ze nu een te lichte PC bestellen. 2 keer kassa voor de systeembouwers.
Anoniem: 129948
@Luppie22 maart 2006 10:32
Geen beveiliging op werkplek niveau??

I dunno where you work maar de werkplek blijft lek #1!! het zijn mensen die phishing attacks, spyware en dodgy sites mogelijk maken, en die zitten op de werkplek...

Verder heb je het probleem dat al die werknemers hun USB stickie of digitale camera moeten aansluiten om zgn. de fotos van de kids op creta te laten zien...

Neen, een betere computerbeveiliging begint bij je eigen werkplek...
Grote corporate bedrijven moeten het in het algemeen niet hebben van beveiliging op werkplek niveau, maar van beveiliging aan de poort. Firewalls, Viruswalls en andere voorzieningen zorgen ervoor dat PC's intern goed genoeg beveiligd zijn tegen de gemiddelde exploit die in windows zit.
Zodat zodra een besmette laptop het netwerk binenkomt gelijk alle PCs besmet zijn?
Als je bijv. een rootkit neemt, die kan zich nooit op een systeem nestellen waar nooit met admin rechten op aangemeld wordt.
Nee, gelukkig zitten er in Windows geen bugs die privilege elevation mogelijk maken. :Y)
Zodat zodra een besmette laptop het netwerk binenkomt gelijk alle PCs besmet zijn?
Als je zo'n slecht beveiligd netwerk hebt mag je de schuld bij jezelf neerleggen. Ik kan je verzekeren dat een beetje bedrijf niet afhankelijk is van het Windows firewalletje op de clients.
Nee, gelukkig zitten er in Windows geen bugs die privilege elevation mogelijk maken.
Klopt. En zo wel, dan lijkt de kans me vrij klein dat ze die voor het gemak even in Vista laten zitten.
Anoniem: 120539
@Luppie22 maart 2006 14:58
Nederland zijn er zover ik weet al 2 bedrijven bezig met de implementatie van Vista
[nieuwsgierig]Weet je ook welke bedrijven dit zijn, of wat voor een soort bedrijven het zijn?[/nieuwsgierig]
Volgens goedingelichte bronnen wachten ze nog eerst even op de release van Duke Nuke'm Forever!
Anoniem: 156761
@bro!22 maart 2006 00:58
Om er daarna achter te komen dat ie niet op Vista werkt? :Y)
The Neverending Story Delay :+
Vista loopt toch alleen op die uber videokaart van de Bitboys?
Anoniem: 128491
22 maart 2006 07:54
Ach,

Ik neem aan dat Dell/HP/etc bij de "kerstpc's" wel vouchers meeleveren voor een gratis/bijna gratis upgrade. Zou in ieder geval niet de eerste keer zijn.
Inderdaad, anders zal de verkoop met kerst wel eens tegen kunnen vallen. Het is natuurlijk een stuk goedkoper om een pc inclusief Vista te halen, dan een Vista versie los. Maar als wij dit kunnen bedenken, dan kan bijvoorbeeld Dell dat vast ook wel! :)
Anoniem: 50893
22 maart 2006 02:34
Mijn dochter heeft onlangs stage gelopen bij een "gerenommeerd" IT bedrijf en daar werkte ze met veel oude troep, oude p3 bakken en oude macs. Geeft aan dat er weinig nieuw gebruikt word in dat segment, dus het lijkt me sterk dat er veel bedrijven warm lopen voor Vista, aangezien, er bij dat bedrijf, ook nog met Win98SE werd gewerkt.

Begrijp dit overigens niet helemaal, aangezien er toch tijdswinst valt te boeken in het ontwikkelen en produceren van. Op school hebben ze wel de nieuwste mac's en intel's staan, en dan vinden ze het op stage plekken gek dat opgeleide moeilijk kunnen "downgraden" naar lagere systemen en oudere software. Eens in de 5-6 jaar moet je toch makkelijk die nieuwe soft/hardware kunnen afschrijven lijkt mij, zeker als je het je bron van inkomsten is.

Maar goed, deze eigenaar hield er qua luxe een goeie levenstandaard op na, kennelijk is dat toch belangrijker op de korte termijn gezien. Niet dat ik het hem niet gun, maar lijkt me niet een concurrerende visie :) Thuis alleen al schaf ik om de 3 jaar nieuwe hardware aan om mee te kunnen blijven draaien, krijg de indruk dat het bij veel bedrijven zo is ? Verder is het, imo, moeilijk om een stage zo steeds te lopen, aangezien je overal met andere software te maken krijgt. Misschien de reden waarom veel stage plaatsen steeds afhaken, staan op deze manier niet open voor de moderne opgeleide, jammer :'(
Het grote probleem bij grote bedrijven is niet de aankoop van de hardware of software, maar de configuratie van alle systemen. De kosten van hardware en software zijn peanuts vergeleken met de beheerskosten. Voor software moet een licentie betaald worden, dus of je dan een licentie XP of Vista hebt maakt niet zoveel uit.

Met configuratie en beheerskosten bedoel ik meer dan je normaal thuis zou verwachten. Veel grote bedrijven maken gebruik van 'custom made' software. Als je een groot aantal applicaties moet aanpassen omdat ze anders niet met een nieuwe versie van een OS of Office pakket werken gaat dat aardig uit de klauwen lopen. En zo spelen er nog wel meer zaken, bijvoorbeeld security en stabiliteit. Deze zaken moeten ook nogeens grondig worden getest.

De overgang van Windows NT4 naar Windows XP heeft bij ons bijvoorbeeld zeker een jaar gekost.

Dus het IT-beleid van een bedrijf wat betreft hardware en software versies is niet echt te vergelijken met een computertje bij jou thuis in de huiskamer.
Een jaar is nog peanuts, bij ons (35000 werkplekken) drie jaar (net klaar met uitrollen). En dan draaien we nog steeds met Office '97, XP sp1, en Windows 2000 als server. Office 2003 (of een alternatief), XP SP2 en Windows 2003 staan voor dit en volgend jaar geplant.
Zegt IMHO meer over dat bedrijf dat de markt als je als bedrijf uberhaupt al Windows 98 draait. Draai dan Windows 2000.
Thuis alleen al schaf ik om de 3 jaar nieuwe hardware aan om mee te kunnen blijven draaien, krijg de indruk dat het bij veel bedrijven zo is ?
Nee hoor, bedrijven upgraden als het daadwerkelijk nodig is omdat de systeem eisen niet meer voldoende zijn. En aangezien 95% van de werkplekken alleen outlook, excel en word nodig hebben zullen die de komende jaren nog wel meegaan. Als bedrijf geef je geld uit als je er rendement van krijgt, niet om de mooiste dekstop op de bureaus te hebben staan.
Bij de bedrijven waar ik heb gewerkt is het anders wel geregeld. Je kan als bedrijfzijnde licentieafspraken maken met MS. Hierdoor maakt het niet uit welke PC het is je mag de OS vervangen door de gene waar je op dat moment de licentieafspraak voor hebt.

Voor veel gebruikers kun je een terminal neer zetten en de nieuwere windows voor velen vanaf de server er op gooien. Voor PC gebruiker is het bij ons zelfs zo dat het alleen toegestaan is om 2000 of XP te draaien op Laptop of PC. Met de komst van Vista zal het wel even duren, maar we gaan zeker over.

Bij keinere bedrijven kan ik me wel voorstellen dat ze niet alles op computergebied kunnen volgen. Vaak draaien die iedere eurocent 3 keer om en denken ze vaak het werkt toch??? Dus hoeven we niet te inversteren. Zo dachten ze bij de werkgevers van mijn vrouw in iedergeval wel over en dan hou ik rekening dat 100 gebruikers is in mijn ogen een klein bedrijf.
Dat heet Software Assurance. Dat heeft echter wel een nadeel aangezien je SA moet blijven afnemen voor de periode dat je de upgrade wil gebruiken. Anders zit je alsnog aan de aanschaf van de licenties die je al lang en breed hebt uitgerold.
Wel vreemd dat de consumer edition wordt uitgesteld wegens het feit dat de beveiliging niet in orde is.... en dat de corporate volume edition dat probleem niet heeft....

Ik dacht dat alle vista's in essentie hetzelfde waren? of heeft CVE z'n hele eigen beveiliging... anders komen d'r straks op tweakers nog al wat posts over bedrijven met security lekken...
Ik zou zeggen lees de tekst. Alle Vista-versies zijn in principe (eind?) november klaar, prima voor grote bedrijven, maar te laat voor sommige (en blijkbaar ook invloedrijke) pc-bouwers om het feestdagenseizoen mee te pakken (i.v.m. distributie etc.).

Stel nu dat bijvoorbeeld dat Bedrijf X wel Vista levert en Bedrijf Y niet, dan gaat Bedrijf Y dat flink voelen in zijn portemonnee, en daarom zal het dus pissig zijn als Microsoft vlak voor de feestdagen met Vista komt. Vandaar het uitstel naar januari: dan mist iedereen het, maar zijn de kansen tenminste gelijk :+.
Het ligt er ook aan, dat de Corporate Edition als los OS door professionele personen wordt geïnstalleerd, of volledig door een IT bedrijf wordt gedaan.

Die hoeven dus niet voorgeinstalleerd op een PCtje te staan wat dan bij Wal-Mart, Circuit-City, Target, etc op de winkelrekken moet staan voor de kerst periode.

Het bevoorraden van de winkels, marketing, ondersteuning vergt vaak 1 a 2 maanden, en als Vista dus pas klaar is aan het einde van November, dan zijn ze te laat.

De grootste kerst aankopen worden namelijk op Black Friday gedaan, oftewel de 3rde Vrijdag van November (na Thanksgiving). Vista moet dan klaar zijn in September of Oktober om dat voor elkaar te krijgen.
waar je ook nog mee zit is dat vista's hardware ondersteuning vast net zo brak is als die van XP, ofwel je moet voor alles apart drivers maken, als fabrikant, en heel veel testen. (installeer eens een 'standaard' XP op een laptop - goeie kans dat er vrijwel niets werkt - video, wireless, geluid, etcetcetcetc. vergelijk het met een linux cd, waarbij 99% werkt - en je snapt wat ik bedoel)
Anoniem: 94435
@s_sabbagh22 maart 2006 11:58
k dacht dat alle vista's in essentie hetzelfde waren?
klopt! Verzamelnaam: Windows Alta Vista. Zoeken..., maar vinden ho maar.. :+

(en de warez versie onder Windows Hastala Vista) :)
Waarom had ik niets anders verwacht? MS blijft dit product maar uitstellen.

Hopelijk komt SP3 voor XP dan toch een stukje vooruit.
reken maar dat ze dit allesbehalve graag doen, want de kerstperiode is een periode waar gemakkelijk een kwart van een jaaromzet kan worden gehaald. nu zijn er enorm veel mensen die toch maar iets anders gaan kopen voor kerst omdat de pc die ze op het oog hadden anders toch alweer een "verouderd" OS heeft. tegen de tijd dat vista dan uitkomt, hebben ze hun centen al uitgegeven.

serieuze bummer dus voor MS (en partners)
Allchin verklaarde tijdens de telefonische persconferentie dat hij niet bang was dat het uitstel van Vista de verkoopcijfers zou beïnvloeden.
Ik ga met Allchin mee en denk dat het wel meevalt. Het is niet zoiets als een game (Duke Nukem Forever?) waar je op aan het wachten bent, en je besluit dan met de kerst maar een andere game te kopen. Het is een OS die je zeer waarschijnlijk 'toch wel' of 'toch niet' koopt. Het klopt wel dat de kerst een enorme winstperiode is, maar het is niet zo dat er in de tussentijd nog een concurrent om de hoek komt kijken :Y)
Maar als je meteen al in het begin je investering terug kunt verdienen (in de kerstperiode worden meer pcs verkocht, stel dat daar al Vista op meegeleverd zou worden), is dat natuurlijk beter dan wanneer je die terugverdiensten moet uitsmeren over, zeg, een half jaar tijd.
Of ze lanceren het pas in Januari, omdat er ook mensen zijn - ook met een pas nieuwe PC - die dan graag Vista willen hebben en dus een upgrade kunnen gaan kopen vanaf XP...
Deze keer zou het echt wel kunnen zijn om alle partners tevreden te houden.

Van zdnet:
Dell, which sells most of its PCs directly, could probably handle a delay of a few weeks without too much trouble. Hewlett-Packard and Gateway, on the other hand, have to have their PCs ready for retail partners weeks ahead of when they will actually go on sale, and can't change gears as quickly,
Tegen de tijd dat Duke Nukem Forever klaar is zijn we al 10 Windows versies verder :)
Misschien moet Europa elke koppelverkoop verbieden en moet élke pc te koop aangeboden worden zonder OS.
Maar tegelijkertijd moeten winkeliers een 'deugelijk product' leveren. Een PC zonder OS zal volgens velen mensen niet 'deugelijk' zijn. Wij tweakers weten wel beter, maar organisaties als de Consumentenbond niet. ;)

En: Weg OEM korting. ;)
Maak je om die korting maar geen zorgen. De Microsoft OEM prijs is de "echte" prijs die MS wil dat je voor haar product betaalt. Ze weten namelijk best dat 90% van de consumenten een PC+OEM versie koopt.
De "officiele" prijs voor Windows is meer een soort boete voor mensen die het wagen om een PC zonder Windows te kopen, of die niet netjes iedere 3 jaar een nieuwe Windows kopen, maar hun bestaande software opnieuw willen installeren.
PC's zijn te koop zonder OS (OK, niet alle merken), en PC's worden niet onder de prijs verkocht met OS. Van echte koppelverkoop kan je dus niet spreken.
Anoniem: 144629
22 maart 2006 08:43
Wat voor gevolgen heeft dit voor HDCP ondersteuning op PCs? Ik had begrepen dat Vista een vereiste was om Blu-Ray en HD-DVD discs goed af te kunnen spelen.
Na het debacle met de hardware-matige ondersteuning bij de huidige generatie grafische kaarten (zie ook http://www.ehomeupgrade.com/entry/2136/new_details_on), wordt nu dus ook de Windows versie die dit zou moeten gaan ondersteunen steeds verder uitgesteld. En dat terwijl de discs zelf al over enkele maanden in de winkels zouden moeten liggen.
Ofwel... als je Blu-Ray of HD-DVD discs af wilt spelen op je PC, zul je vermoedelijke genoegen moeten nemen met 25% van de beeldkwaliteit (als je PC het überhaupt al aan kan). Dan kun je dus beter gewoon DVDs blijven kopen. De uitstel van Vista zou dus ook voor die markt wel eens een zware klap kunnen worden...
Naast Vista heb je dus ook hardware nodig die HDCP ondersteund.

Dus nieuwe monitor en nieuwe videokaart. En daar zijn er nog niet zoveel van die HDCP ondersteunen.
Sony heeft al aangekondigd om HDCP nog niet meteen te activeren en HD-DVD zal dat dan ook wel niet doen.
Dus problemen met beveiligde hardware zullen pas volgend jaar de kop op steken...
Hehe, als de Corporate Volume Edition in november uit komt dan zit de gemiddelde tweaker in november geramt ;)
gemiddelde usenet downloader bedoel je..
Zeur niet gewoon xp pro blijven gebruiken
Dan zou ik als consument in ieder geval geen pc meer kopen voor kerst, want in januari is het besturingsysteem alweer verouderd. :P
Dan krijg je meestal van MS of van de fabrikant een upgrade/update certificaat waarmee dan goedko(o)p(er) de nieuwe versie kunt krijgen...
"Consumenten die na dd-mm-yy hun systeen gekocht hebben, kunnen bellen met 0800-update4u om MS Vista aan te vragen."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee