Vooruitblik op Intels 65nm Pentium 4 deel twee: dual-core

Intel zal in januari niet alleen de Pentium M 'Yonah' en Pentium 4 'Cedar Mill' introduceren op 65nm, maar ook de Pentium D 'Presler'. Deze chip - die in de winkel te herkennen zal zijn aan een modelnummer in de 9xx-serie - verdubbelt het L2-cache ten opzichte van de huidige Smithfield en biedt daarnaast ondersteuning voor virtualisatie. Onder de heatspreader ziet de Presler er heel anders uit dan Smithfield: in plaats van uit één plak silicium bestaat de chip uit twee fysiek gescheiden cores. Dit heeft als voordeel voor de productie dat de zuinigste processors uitgezocht en gecombineerd kunnen worden, in plaats van dat er vaste paren van cores zijn. De reden dat men dit voor Smithfield niet gedaan heeft is omdat er geen tijd was om de verpakking te ontwerpen. Dankzij deze truc en de kleinere 65nm-transistors wordt de processor minder snel warm dan zijn 90nm-voorganger, en die speelruimte wordt gebruikt om hem hoger te klokken. Presler wordt geïntroduceerd in stappen van 2,8 tot 3,46GHz, maar zou later de 3,73GHz moeten halen.

IDF 2005 - dual-core processors

De 3,46GHz- en 3,73GHz-versies zullen Extreme Editions zijn, naast de hogere kloksnelheid voorzien van een 1066MHz FSB en HyperThreading. De prijs van deze topmodellen zal zoals gebruikelijk 999 dollar zijn. In het mainstream dual-coresegment verandert niet veel; de 920 en 930 worden precies even duur als de 820 en 830 op dit moment zijn (respectievelijk $241 en $316). Model 940 (3,2GHz) gaat echter $420 kosten, 100 dollar minder dan de bestaande 840. Hiermee wordt ruimte geschept voor de nieuwe 3,4GHz Pentium D 950, die 635 dollar moet opbrengen. Hoewel de chips zonder problemen op de huidige Pentium D-moederborden kunnen werken zal Intel tegelijk met de processors een nieuwe high-end desktopchipset introduceren: 975X. De voornaamste verbetering is dat deze SLI en Crossfire ondersteunt.

Tom's Hardware heeft alvast een preview van Presler gepubliceerd. Het eerste wat opvalt aan Presler ten opzichte van Smithfield is dat de 65nm-chip het systeem 18% zuiniger maakt. In de benchmarks is er dit keer ook een iets groter verschil te melden dan bij de test van Cedar Mill het geval was. Dit is simpel te verklaren omdat Smithfield 1MB cache per core had en dat voor Presler 2MB per core is. Dit levert in geen enkele praktijkbenchmark een heel erg overtuigend voordeel op, maar enkele frames per seconde worden er toch wel mee gepakt. Presler is dus meer evolutionair dan revolutionair qua techniek, maar aangezien het de laatste revisie is van een architectuur die volgend jaar vervangen wordt was dat ook wel te verwachten.

Presler verbruik

Door Wouter Tinus

12-10-2005 • 20:20

36

Bron: Tom's Hardware

Lees meer

Reacties (36)

36
35
12
5
2
15
Wijzig sortering
Anoniem: 47200 12 oktober 2005 20:31
Ik vind de prestaties van speedstep toch wel heel erg tegenvallen in die grafiek, het installeren van speedstep heeft voor de idle periodes dus helemaal geen nut. En dat terwijl dat het enige moment is IMO dat het nuttig is.
Speedstep is juist wél nutteloos als de processor idle is, daar is namelijk gewoon een slaapstand voor. Speedstep werkt alleen als je systeem belast wordt, maar niet volledig.
Als ik gewoon aan het surfen ben ga ik niet de slaapstand activeren, want dan kan ik niet verder surfen. Dus het heeft wel degelijk nut. Surfen kost ook CPu kracht, maar %, maar m'n Athlon blijft dan gewoon op 1000MHz werken ipv 2400MHz.

En hoe kan het dat in de 1e grafiek speedstep wel nuttig is in de idle stand? Klopt dus niet wat je beweert.
Als ik gewoon aan het surfen ben ga ik niet de slaapstand activeren, want dan kan ik niet verder surfen.
Ik heb het over de slaapstand van de processor, niet die van je operating systeem. Die kun je niet zelf activeren, dat doet 'System Idle Process' van Windows (of de Linux-equivalent daarvan) voor je door een HLT-instructie te geven.
Surfen kost ook CPu kracht, maar %, maar m'n Athlon blijft dan gewoon op 1000MHz werken ipv 2400MHz.
Dat is ook wat Speedstep doet voor de Pentium.
En hoe kan het dat in de 1e grafiek speedstep wel nuttig is in de idle stand? Klopt dus niet wat je beweert.
Dat zal komen omdat Speedstep het voltage kan verlagen en de slaapstand van Smithfield dat niet doet. Blijkbaar kan Presler dat echter wel, want daar is het verschil bijna niets.
Dat zal komen omdat Speedstep het voltage kan verlagen en de slaapstand van Smithfield dat niet doet. Blijkbaar kan Presler dat echter wel, want daar is het verschil bijna niets.

Volgens mij doet Presler het juist niet want dan zou het met speedstep wel een lager verbruik hebben.
Speedstep werkt alleen als je systeem belast wordt, maar niet volledig.
Ik zie maar een verschil van 2 W tussen idle en idle met speedstep.
Dat lijkt me hoe dan ook nutteloos.
De speedstep op de preseler is zowat verwaarloosbaar. als je naar het plaatje kijkt verbruikt die zonder speedstep 138Watt en met Speedstep 136Watt.

En waarom Intel er altijd zoveel cache op propt begrijp ik ook niet. Als je de Presler koopt dan heb je al op 1 CPU 4Mb en dat is ook niet echt bevordelijk voor een koeler systeem.
Cache-transistors verbruiken erg weinig energie i.v.m. core-transistors.
Bovendien spaar je er off-chip geheugentoegangen mee uit. Off-chip gaan is erg duur qua stroomverbruik.
Het is niet de cache die de P4 zo inefficient maakt, het is de NetBurst core zelf.
Cache wordt juist altijd erg heet hoor.
Onzin.
Er is geen enkel onderdeel van een CPU dat minder verbruikt (en dus minder heet wordt) dan cache.

Bijvoorbeeld:
De geprojecteerde getallen voor Montecito waren
4,2 Watt voor 24 MB (!!) Level-3 cache. Wat denk je dan dat de 2MB op een een desktop processortje verbruikt?

Hier is de referentie waar je het kan nalezen:
http://realworldtech.com/...1&roomID=11&entryID=42339
Off-chip gaan is erg duur qua stroomverbruik.
Oh ja?
Ik wist niet dat memory access zoveel energie kosten ten opzichte van idle memory.
Anoniem: 62733 12 oktober 2005 22:23
Hoe kan een normale consument hier nou wijs uit worden ?

Het zou eens leuk zijn als er een overzicht kwam met alle verschillen die je op dit moment kan kopen ... dan krijg je volgens mij een matrix om u tegen te zeggen !
Volgens mij redeneert een normale consument gewoon als volgt. Wat kost het bij bedrijf A. Wat kost het bij bedrijf B. Bedrijf B is voor "dezelfde" configuratie goedkoper dan bedrijf A. Beiden vallen in het budget dus koop ik bij bedrijf B.

Ga maar eens bij de Aldi staan als ze computers verkopen. Ik denk niet dat het de klanten echt uitmaakt welke GPU of CPU erin zit, ze staan daar puur omdat ze het idee hebben dat ze veel voor weinig krijgen. En gelijk hebben ze! Maar of ze het nodig hebben weten ze vaak totaal niet.
Ik zou hier sowieso als NIET gamende/videobewerkende consument met een grote boog omheen lopen. Een minimum verbruik van 136 Watt!!!

Een koelkast verbruik in Nederland gemiddeld 594kWh per jaar (www.milieucentraal.nl). Dat komt neer op ongeveer 70Watt. Een PC met deze processor gaat dus 2 keer zoveel verbruiken, terwijl die consumenten dit helemaal niet zo nodig hebben.

Waar is de goede oude tijd van de Pentium 3 gebleven die misschien 20 Watt verbruikte? (balusc.xs4all.nl/ned/har-cpu-int-p3.php" )

@BalusC:
Bedankt voor de info, niet goed gelezen. Hoe dan ook, als Internetter/emailer (en slechts af en toe iets gewaagders) zou ik meer uitkijken naar moederborden die dit gaan ondersteunen. Is ook heel wat makkelijker te koelen, lijkt me. Deze processor zou ik trouwens juist weer niet in m'n laptop willen hebben :-) Het loopt echt uit de hand met stroomverbruik.
Volgens mij hebben de verbruikswaarden betrekking op de hele PC-configuratie. Het is namelijk lastig om de stroomverbruik van specifiek de processor te meten. Ze gebruiken zo'n stroommeter die tussen de stopcontact en de PC in staat. Afgezien van de CPU zijn de testconfiguraties identiek bij de metingen.
Anoniem: 129753 12 oktober 2005 20:25
mogen ze wel ff een extra electriciteits centrale bouwen voor dat ding uit kom

252 en 214 watt voor een cpu ! :7
Dat verbruik is niet enkel de CPU, maar voor het hele systeem, zie pagina twee van het artikel op tom's Hardware.

De TDP van de CPU is maar 130 Watt (al meet Intel de TDP anders dan AMD -- bij AMD gaat het om het echte maximum en bij Intel maar om een waarde die niet vaak wordt overschreden).
Dat verbruik is niet enkel de CPU, maar voor het hele systeem, zie pagina twee van het artikel op tom's Hardware.
Tom had er dan wel System Power Consumption boven mogen zetten.
Het valt me steeds vaker op dat in een grafiek niet eens staat wat er nu precies gemeten is.
De TDP van de CPU is maar 130 Watt
"maar" 130? :D
Dit plaatje laat net zijn dat de nieuwe processor minder gaat gebruiken dan de oude 8** reeks ;)
En is niet enkel verbruik van processor.
Minder, dat weet ik zo nog niet.
Dit is een desktop CPU, en desktop CPUs doen het overgrote deel van de tijd helemaal niets. Ergo, voor wie speedstep gebruikt, verbruikt de nieuwe Presler CPU in de praktijk 10 Watt meer.

Dat komt omdat de kleinere featuregrootte meer lekstromen laat ontstaan. De isolator-barriere tussen twee onderdeeltjes is te dun geworden om nog alle elektronen tegen te houden. Of de chip nu iets nuttigs doet of niet, of er nu 1 transistor schakelt of allemaal, dat ding lekt stroom alsof het een gloeilamp is.
Tering.. Dat verbruik begint echt de spuigaten uit te lopen zeg..

136 watt in idle mode met speedstep enabled!

Ik begin wel een steeds beter excuus tegenover mn huisgenoten te krijgen over terrarium verbruik...
Hm als je het even vergelijkt zie je dat het verbruik met deze processor dus afneemt. Het begon inderdaad erg te worden.
Presler is dus meer evolutionair dan revolutionair qua techniek, maar aangezien het de laatste revisie is van een architectuur die volgend jaar vervangen wordt was dat ook wel te verwachten.
Ik hou het echt niet meer bij geloof ik, want deze zin begrijp ik niet. Presler is toch de nieuwe dualcore versie waarbij de procesoren eindelijk los staan? En die architectuur wordt vervangen? Gaat dualcore op de helling? Heb ik iets gemist? Ik vermoed van wel ...
Hoe krijgen ze de stroom die nodig is voor die 252W door de processor heengejaagd? En hoe krijg je dat gekoeld?
Haast onmogelijk lijkt me of mis ik iets?

Ik vermoed dat er door 10 gedeeld moet worden.
Volgens mij gaat het over het totale stroomverbruik, dus proc + mb enz.
De huidige architectuur van de Pentium D is nog steeds de NetBurst architectuur, welke ook in de Pentium 4 zit. Deze gaat vervangen worden door een architectuur die meer weg heeft van de Pentium M. Dit is dus in principe de laatste van deze generatie. De volgende gaat dus intern helemaal anders zijn. Dual-core blijft gewoon dat staat hier een beetje los van.

Voor meer informatie moet je even in de review history van t.net kijken. Staat ergens een schitterend artikel over de toekomst van de Pentium M. Daarin staat dit allemaal uitgelegd.

edit: deze reviews: De toekomst van de Pentium M dus
Anoniem: 136207 12 oktober 2005 20:36
Ik vind het te ver gaan. Het word steeds warmer en het verbruikt steeds meer stroom. Kijk maar naar de Pentium III die blijft gewoon koel een Pentium 4 1.6 word al gloeiend heet.
Het word steeds warmer en het verbruikt steeds meer stroom.
Dan koop je toch een AMD Athlon 64?
Anoniem: 67999 12 oktober 2005 22:12
Heb zelf een Pentium D840 (3.2 Ghz Dual Core), 4 Raptors in Raid 0+1, ATI X800 256 en een Tagan voeding van 530 W. Heb ook een "verbruikermetertje" (van Gigabyte) staan, en bij het opstarten is zijn volledig vermogen opgebruikt. Tijdens het gebruik staat hij toch tussen 50 en 75 %, dan komen we in de buurt van 265 tot 400 W. Dat is toch vrij hoog kwa verbruik ...
Natuurlijk is dat veel. Maar tegelijkertijd geeft dat niet aan welke componenten wat gebruiken. Misschien is het je geluidschip wel :)
Vindt je het raar met 4 raptors?
Ik dacht dat de yonah allang al uitwas. Of is deze voor desktops?
Anoniem: 158048 26 oktober 2005 20:42
dus volgens jou komt er een meer pentiumM achtige structuur ?

betekend dit dat intel zich van de game markt aftrekt en zich op de zakelijke klanten gaat richten ?

pentiumM is tenslotte qua game prestaties een achteruitgang ten opzichte van de pentium 4

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.