Rechtbank verleent UPC uitstel van betaling

Nu.nl meldt dat UPC opnieuw uitstel van betaling heeft gekregen. Na de aanvraag voor uitstel van betaling in zowel Nederland als de Verenigde Staten, heeft de rechtbank in Amsterdam het noodlijdende bedrijf vandaag uitstel verleend, zo maakte UPC bekend. L. Deterink is aangesteld als bewindvoerder. Eerder dit jaar wist hij telecombedrijf Versatel van een schuld van 1,7 miljard euro te verlossen. UPC nadert echter de 11 miljard euro wat schulden betreft. Al dat geld is gebruikt om een snelle expansie te kunnen financieren, iets wat niet naar verwachting verliep. In maart dit jaar stopte UPC al met de rentebetalingen en werd een betaling van 113 miljoen euro opgeschort.

Aan het eind van het derde kwartaal had de kabelaar nog 317 miljoen euro in kas. Het bedrijf probeert met het uitstel de obligatiehouders te dwingen schulden om te ruilen in aandelen. Het uitstel geldt enkel voor de houdstermaatschappij UPC, de werkmaatschappijen merken er vrijwel niets van. Ook de dienstverlening zal gewoon door gaan. Het afgelopen jaar trof moederconcern UGC al een akkoord met obligatiehouders van UPC over omzetting van schuld in aandelen. 5,4 miljard dollar van de schulden zou verdwijnen in een nieuwe houdstermaatschappij. Met deze constructie krijgen de aandeelhouders slechts twee procent van het bedrijf, de rest gaat naar de schuldeisers. Door de betalingen uit te stellen zou dit proces moeten worden versneld:

UPC logo Het moederconcern UGC is voor het grootste deel weer in handen van het Amerikaanse Liberty Media. Dat bedrijf wilde recentelijk kabelbedrijf en UPC-concurrent Casema overnemen. Dat plan werd gedwarsboomd door kartelwaakhond NMa. Daarop zag Liberty Media af van de overname. Het is de vraag wat dat bedrijf nu van plan is met het belang in UPC.

Door Martijn van der Poel

Nieuwsposter

03-12-2002 • 17:13

35

Submitter: Jazzy

Bron: Nu.nl

Reacties (35)

35
35
27
7
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 57274 3 december 2002 18:05
Ja ja dit is "kunstmatig" noodlijden. Want zo slecht gaat het niet met UPC. Ze kunnen nu alleen versneld (in 1 maand) een aantal juridische truukjes met wat dochters in amerika doen waar ze juridisch anders maanden over doen. Voor de rest is het bedrijf zeer gezond met een slim amerikaans mannetje achter het roer die zo de gehele europesche markt afroomd.

Als ze mij gewoon eens een rekening stuurden (en vele anderen) dan hadden ze ineens genoeg poen.
Tsja blufpoker op witte boorden nivo.

Alleen al dat geld wat die kant op gaat komt ten koste van de consumenten (uiteindelijk). En deze truken heeft die amerikaan ook al in Amerika uitgehaald en nu doet hij het weer. Al die obligatiehouders gebruikt hij gewoon als financieel machtsmiddel.
Anoniem: 49288 3 december 2002 17:35
Volgens mij is uiteindelijk toch de consument/het gewone volk de l*l.

Als UPC failliet gaat, dan krijgen de banken hun geld niet. De banken zullen als ze het verlies al kunnen dragen zoals bijvoorbeeld met verzekeringen dit weer op de andere klanten gaan verhalen etc. etc.

En anders gaat het via de verzekeringsbranche down.

M.a.w. dat geld is ergens vandaan gehaald, en je zou kunnen zeggen dat het bij ons vandaan is gehaald.
Anoniem: 72498 3 december 2002 17:33
Kijk maar naar KPN dat gaat ook niet helemaal goed. Zal nog wat worden als UPC kapot gaat wie neemt het dan over? Denk niet dat een ander bedrijf wat ziet in UPC omdat het niet echt makkelijk winst maakt.
Als UPC failliet gaat neemt niemand het over. Een tijdje terug stond al ergens dat de netwerken van UPC als onderpand dienen voor leningen van het moederbedrijf UGC. Als UPC failliet gaat en niet meer kan terugbetalen, gaan de netwerken dus naar UGC. Die kan ze dan misschien weer verkopen, maar dat zal wel wat geld moeten opleveren. En gezien de huidige malaise zal dat dus wel niet lukken. Ze zetten eerder een nieuwe dochter op die het gaat exploiteren... En die vrij van schulden is :+

edit: Ze maken dan meer kans op winst. UPC nu heeft gewoon een veel te grote schuldenlast (lees: renteverplichtingen).
Ik begrijp echt niet waarom ze maar uitstel na uitstel na uitstel krijgen.

Een kleiner bedrijf was ondertussen echt al vijf keer failliet verklaard...
Inderdaad. Maar aangezien dit helemaal geen kleine speler is die best wel een vacuum zou nalaten indien het ineens wegvalt én die, bij een verbeterende economie, best wel potentieel heeft, lijkt het me eerder logisch dat er weer uitstel gegeven wordt.

edit:
]
Duh, 3x
Nou, dat vind ik wel een ietwat sterke opmerking.
Al dat gelul over een slechte economie...ten eerste is de economie helemaal niet zo verschirkkelijk slecht en zit het meeste tussen de oren...het is meer een dipje..bij een echt slechte economie piept men nog wel een heel stukje harder.
Ten tweede draait UPC al jaren belabberd, ook toen de economie in een 'up' zat. Het hele bedrijf is een zooitje en verdient het om failliet te gaan en opgedeeld te worden onder anderen die er misschien wel iets van kunnen maken.
... ineens wegvalt???

Dat is toch al ruim een jaar aan de gang? Genoeg tijd voor iedereen om z'n abo af te zeggen in elk geval en over te stappen op iets betrouwbaarders...
Internet en telefonie zou nog wel kunnen, ALS er iets anders beschikbaar is

adsl/kpn??? en schotel voor televisie ;) waar een wil is, is een weg...

Wel raar dat het zover heeft kunnen komen. Nou ja, in 1999 werden nog veel juniors van ons Internbetbedrijf aan UPC verhuurd voor fl. 250,- excl. btw per uur. Beetje plaatjes maken voor de websites. Ze smeten met geld daar, iedereen 3 computers, de sky was de limit.

TV/(telefoon)kabels/spoorwegen hadden misschien beter bij de overheid kunnen blijven, dan was er ook in elk gehucht breedband geweest. Maar nee, laat het maar een lekker zooitje worden met op het randje van failliesement verkerende bedrijven... Nu gaat ons belastinggeld alleen nog maar naar gouden handdrukken van falende ambtenaren...
Wel es aan het feit gedacht dat UPC voornamelijk altijd nog radio/tv aanbeidt, en dus geen andere aanbieders beschikbaar zijn, dus abbo opzeggen/overstappen is niet echt slim om te doen.

Internet en telefonie zou nog wel kunnen, ALS er iets anders beschikbaar is.
Ik denk dat ze uitstel krijgen omdat anders best wel veel mensen zonder TV/Internet/Telefoon?/anders? zitten.
Die abbonnees worden snel genoeg overgenomen door andere bedrijven, KPN, @home, etc. (als ze het goed uitvoeren zal ook niemand een tijd zonder komen te zitten)
De abonnees misschien wel, maar daar schiet je niets mee op als je geen infrastructuur hebt om die abonnees van TV en radio te voorzien.
Het is dus ook bijv. niet zo maar mogelijk om de abonnees aan het ene bedrijf en het kabelnet aan een ander bedrijf te verkopen (misschien tenzij de infrastructuur beschikbaar blijft voor het aanbieden van diensten door de nieuwe eigenaar van het klantenbestand)
Laten we niet vergeten dat UPC zonder afschrijving rente geen verlies meer maakt maar een kleine winst. Wanneer de last van ik geloof 13 miljard kan worden verkleint naar ... dan zie ik UPC wel overleven.

Het is absoluut waar wanneer UPC failliet gaat dat er tientallen andere bedrijven in de rij staan om de infrastructuur van UPC over te nemen. Zij zijn dan absoluut de lachende derde.

Ik denk dus nogmaals dat UPC niet failliet gaat mede doordat Liberty Media groot aandeel houder is. ( met een omzet van miljarden $ dollars )
Het redden van enkele duizende banen misschien, voor de persoon die op straat staat is het altijd even erg. Of hij nu uit een klein of een groot bedrijf komt maakt hem niet uit. Verschil is wel dat er is deze grote bedrijven heel wat macht uit de vakbond komt, en die krijgen nog altijd meer gedaan dan de baas van een gemidelde KMO.
Als UPC faliet gaat zijn er genoeg dit het "kadaver over willen nemen, en zo'n bedrijf zou dan al het personeel wat nu nog bij UPC werkt echt wel nodig hebben, beodoel als ze nu al niet eens de telefoon op kunnen nemen, of problemen oplossen, dan heb je dus meer personeel nodig lijkt mij.
Volgens mij kunnen alleen de schuleisers proberen UPC failliet te verklaren, en niet een rechter (de rechter heeft alleen de uiteindelijke beslissing in handen, maar zal dat niet uit eigen beweging doen).

Kortom: de schuldeisers hebben er belang bij dat alles in stand blijft en het bedrijf overlevingskansen behoud.

Nu alleen nog die verdomde obligatiehouders over de streep trekken. :D
dit is dus gewoon een middel om de rest over de streep te halen.

meedoen met de andere obligatie houders of niks krijgen.
Nou erhm waarom ze niet failliet verklaard zijn is door de schuld zelf :?

Ja juist de schuld is hier voor verantwoordelijk.

11 Miljard schuld is een hoop en dat willen de schuld eisers echt niet missen.

Als de schuld (wilde gok) 1 miljard was dan was upc echt wel failliet verklaard.

Het probleem is dus dat ze nooit en te nimmer 11 miljard terug kunnen krijgen door het verkoop van de eigendommen. Ook is (als ik mij goed herinner) het bedrijf minder waard als de schuld. Dus maw als upc failliet gaat dan gaat iedereen er op achteruit en niemand op vooruit, dus niemand heeft er baat bij en dus doen ze gewoon nog een uitstel erbij.
Tja ze zijn niet klein, en dat zal dan wel de reden zijn.
Anoniem: 66422 3 december 2002 17:41
Over het al dan niet wegvallen van gebruikersverbindingen:
het gaat dan echt niet alleen om kabelaars met chello. UPC bezit de AORTA die door bijna iedereen gebruikt wordt. ik kan helaas op dit moment geen url meer vinden om dit te staven, de site van upc.nl is ernstig vereenvoudigd en die van upccorp.com ligt eruit met een lelijke 404 melding(op de home!)
Die Aorta kan m'n rug op ;) ik lig aan surfnet. En volgens mij is die aorta niet zo belangrijk als ze zelf beweren... KPNQWest had ook een europees overspannend netwerk (wat nu gedeeltelijk van KPN is)
en er zijn nog wel meer van dat soort netwerken. Als de ene glasvezel donker wordt pak je gewoon de ander.
Anoniem: 61190 3 december 2002 17:22
Tja hoeveelste keer is dit al :?
Anoniem: 63597 3 december 2002 17:29
Het verhaal maakt niet duidelijk of ook in de VS uitstel van betaling is verkregen. Als de boel daar op de fles gaat volgt Nederland ook lijkt mij.
Als investeerder zit je tussen het verliezen van de investering of het verkrijgen van aandelen die als maar minder waard worden.
En ik vraag me af of de NMa voor het voorbestaan van de diensten en banen niet beter goekeuring had kunnen geven voor de overname van Casema door Liberty. Beter samen 1 bedrijf met toekomst dan 2 zonder.
Gelukkig kijk ik zelf weing tv en heb adselletje.. ;)
Volgens mij zou het juist heel goed zijn als UPC failliet gaat. Wanneer UPC immer failliet is, wordt de boel voor een habbekrats overgnomen. Hierdoor zullen de kosten een stuk dalen (immers het nieuwe bedrijf hoeft geen enorme, niet rendabele inversteringen te doen) en zal het bedrijf eindelijk eens stabiel zijn, zal het eindelijk eens goed gaan draaien en winst maken.
Imho moet de staat de aandelen UPC (weer) overkopen en er moet gewoon weer staats-controle over de kabel. Dan gebeurt het tenminste goed. Ooit hebben wij/onze ouders belasting betaalt om landelijk een kabel-netwerk te financieren, en de staat heeft het zo maar in de uitverkoop gedaan. Ten eerste: De kabel was van de burger, we hebben er met z'n allen als belastingbetalers aan betaald. Ten tweede: De uitverkoop heeft niets anders dan ellende opgeleverd, beroerde kwaliteit, slecht beleid en snelle stijging van de prijs. Ik vind het asociaal dat dit verkocht is.

SP kamerlid Arda Gerkens heeft er een paar maanden geleden in de kamer op aangedrongen om UPC terug te kopen, maar daar werd niet naar geluisterd. http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/1359 De SP is de enige partij die wat wil doen aan UPC, helaas, want zo komt er nooit een kamermeerderheid om UPC echt aan te pakken, en de consument, die is het slachtoffer :(

Dit artikel over UPC is ook erg interessant om eens te lezen: http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200004/upc.stm
Het zat er inderdaad al aan te komen. De Bondholders even dwingen mee te werken aan het inwisselen van schuld voor kapitaal (aandelen), waarbij een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

De reden waarom UPC zo lang vol heeft kunnen houden is (i) de grote bedragen die uitstaan (die geef je niet zo snel op als schuldeiser) en (ii) de cashflow van UPC is enorm, elke maand komt er een berg geld binnen, waarvan lopende zaken bekostigd kunnen worden. De meeste bedrijven in NL gaan niet failliet omdat ze meer schulden hebben dan bezittingen, maar domweg onvoldoende cashflow hebben om lopende rekeningen te betalen. Ook goedlopende bedrijven kunnen daardoor op de fles gaan.

Als UPC echt omvalt, gaat het netwerk gewoon door. Het netwerk wordt gewoon verpatst en anders bemoeit de politiek zich er wel mee. Of het netwerk verpand/verhypothekeerd is, doet er niet toe (toeeigeningsverbod art. 3:235 BW ;) ). Het netwerk is centjes waard.

Een uitgelezen mogelijkheid om de eeuwige discussie over wel of niet roerend zijn van een netwerk danwel horizontale/verticale natrekking van netwerken in de grond eens op een hoger plan te trekken. Een beslissing van het Hof in een belastingzaak in een soortgelijke situatie ligt ook al 1,5 jaar bij de Hoge Raad. Onroerend verklaren van deze netwerken zou dikke krantenkoppen geven (naheffing overdrachtsbelasting over vele miljoenen ;) ).

Dan moet het uiteraard wel mislopen met UPC en voorlopig houden zij de kaarten in handen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.