NXP wil Nijmeegse chipfabriek voor 2036 sluiten

Chipfabrikant NXP wil de fabriek in Nijmegen sluiten. Het is niet bekend wanneer, al spreekt het bedrijf over een periode van tien jaar. De fabriek zou dus voor 2036 sluiten. In de fabriek wordt nu met 200mm-wafers gewerkt, terwijl het bedrijf wil overstappen op 300mm-wafers.

Het bedrijf gaat in totaal vier fabrieken sluiten: naast de Nijmeegse ook drie fabrieken in de Verenigde Staten. Dat zegt het bedrijf tegen De Gelderlander. De fabrieken sluiten vanwege de komst van nieuwe fabrieken. In die nieuwe fabrieken werkt NXP samen met andere partijen, zoals TSMC, Bosch of Infineon in Duitsland, of met de Taiwanese fabrikant VIS. Die samenwerkingen betekenen dat de vaste kosten lager zijn en de marge groter, legt ceo Kurt Sievers uit.

In de nieuwe fabrieken wordt ook met 300mm-wafers gewerkt, terwijl de oudere fabrieken nog met 200mm-wafers chips produceren. NXP wil van die 200mm-wafers af. Het ombouwen van de fabrieken lijkt NXP te veel geld te kosten. De nieuwe 300mm-fabrieken in Dresden en Singapore zijn naar verwachting in 2027 operationeel. Sievers wil 'zo snel mogelijk' overstappen van de oude fabrieken naar de nieuwe.

De Nijmeegse vestiging heeft ook afdelingen voor ontwikkeling en onderzoek. Voor zover bekend blijven die nog wel in Nijmegen. Bij de gehele Nijmeegse vestiging werken 1700 mensen. In de chipfabriek worden vooral chips voor auto's gemaakt. De Nijmeegse fabriek werd in 1988 geopend.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-05-2025 • 17:43

65

Submitter: Stellar

Lees meer

Reacties (65)

65
65
46
3
0
19
Wijzig sortering
Het is toch niet het gebouw dat bepaald of je met 200mm wafers werkt.
Waarom kunnen er geen andere machines in die met 300mm wafers kan werken?
In de praktijk moet je echt alle machines en transportsystemen vervangen. Die zijn namelijk ingericht op 8 inch wafers en niet op 12 inch wafers. En die machines zijn voor 12 inch ook geavanceerder en groter en dan kom je denk ik in de knel met de ruimte.

Heel vreemd is het niet. De ICN4, 5 en 6 fabriek zijn eerder al gesloten en nu is het einde in zicht voor ICN8. ICN8 was ook de enige fabriek die nog enigszins geautomatiseerd was. En ik kan mij ook voorstellen dat de automotive chips nu ook dermate complex zijn geworden dat die ook een meer geavanceerd productieproces gaan vereisen wat in Nijmegen niet kosteneffectief is te realiseren.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 22 mei 2025 11:01]

Het waren ICN4, 5 en 6 die destijds dicht gingen. Ook zijn deze inmiddels al ~15 jaar dicht.
Ik had mijn vakantiebaan bij deze locatie maar gelukkig niet bij een van deze fabrieken.
Philips had vlak voor de overname ook een nieuw kantoor gebouwd (FiftyTwoDegrees) dus volgens mij was de sluiting na de overname door NXP toch wel een verrassing voor veel werknemers destijds.
Ik had de exacte fabnamen niet meer helemaal paraat. Ik heb er rond 2006 nog stage gelopen (ook niet in de fabriek overigens, maar iets wat nu Nexperia is). Heb toen in elk geval ICN4 en 8 van binnen gezien en je zag toen al dat er nog heel veel handmatige stappen in het productieproces zaten bij in elk geval ICN4. En bij 5 en 6 was het qua wafersize wel groter wat ze produceerden, maar ook nog niet verregaand geautomatiseerd. En die oude fabrieken (behalve ICN 6 waar automotive de hoofdmoot voerde), maakten ook analoge producten waar niet zoveel vraag meer was met het uitfaseren van CRT televisies en monitoren en overstap naar digitale tuners voor TV/Radio, etc. Voor mij kwam het in elk geval na (als leek) die verschillen tussen de fabrieken gezien te hebben niet als een verrassing dat na de overname al snel besloten werd om flink te snijden in de oude fabrieken.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 22 mei 2025 11:17]

Nee hoor ! dat voelden we op onze sokken aankomen en die mening hebben we ook nooit onder de stoelen of banken gegooid. Er is destijds mede dankzij de FNV erger voorkomen.

Het is alleen dat wanneer je samen ertegenin gaat dat je iets voor elkaar gaat krijgen.
EN ik ben benieuwd wat de FNV straks weet kan regelen voor hen die deze magnifieke toko hebben late doordraaien
Bovendien zou tijden zo’n ombouw de productie lange tijd stil liggen, mogelijk jaren.
Elders nieuw bouwen en het oude sluiten en afstoten zal simpelweg goedkoper zijn.

Het bijzondere uiterlijk van dit gebouw (lijkend op een oude DIL behuizing) is wel vernoemenswaardig trouwens.
Is ook te begrijpen, want veel machines zijn oud en dateren wellicht van de vorige eeuw !
belichten van wafers gebeurde met oa Pas5000 meen ik. Das ene kranig oudje van ASML dat nog steeds zijn sporen verdient. Ik meen zelfs te weten dat Nixp niet eens een wat modernere EU heeft van ASML.
Die betaalden ze destijds al niet en wordt dus terug gevorderd en weer afgevoerd.

Maar goed Dit beleid heeft tot dit soort resultaten geleid en dat zal Nijmegen gaan merken.
Want staan ook nog een enorm aantal toeleveranciers achter.
Exact Alleen het inrichten destijds koste meerder miljarden Euro's
En idd veel tools zijn al op leeftijd, aangezien we destijds gestart waren met Mos4You.

Het is alleen sneu om te zien m'n vroegere collega's zicht dstijds hebben ingezet.
We werden met een club van 54 techneuten aan de kant gezet, omdat een of andere vage manager een mooie deal rond kreeg. Resultaat: werken voor een Amerikaans bedrijf. EN als het aan hun had gelegen dan hadden we 7 dagen per week verplicht werk ? dat dachten we niet en daarvoor is door de populatie heel hard geknokt. Ook tegen dat kroketten management wat er vermoed ik nog steeds zit !

Ik moest de destijds al van kotsen van die gasten en heb uiteindelijk weer gelijk gekregen!
In Nijmegen gaat het helaas alleen maar om het grote geld. Meer output, kortere doorstroom.
Hogere yield's en nog hogere marges van een semicon-fab die al jarenlang leeg geroofd wordt van alle techniek, geld en mensen.

Hoe trots waren we in 1990 toen we deze toko hebben gestart met z'n allen en hoe triest is het om te zien dat de sprinkhanen klaar zijn..

Maar goed da's helaas einde tijd, we gaan het zien
Hoezo zou het gebouw dat niet bepalen? Het is een compleet ander proces. Dat je ergens Brandstof autos kan bouwen betekent niet dat het gebouw ook geschikt is om elektrische autos te bouwen.

Misschien moet je het gebouw compleet aanpassen om dat te doen wat ook weer gevolgen kan hebben voor de huidige productie welke je misschien wel weken of maanden moet stil leggen voor zo een verbouwing.

Het huidige gebouw heeft een gang constructie intern zodat het minder last heeft van de trillingen van het spoor ernaast. Misschien is de demping niet meer afdoende voor de nieuwe apparaten.

En zo zijn er nog wel 1001 redenen te bedenken hoe het gebouw een godsvermogen kan kosten om aan een nieuw productie proces te voldoen en dus kan bepalen met welke wafers je werkt.
Die kan je niet stil leggen want dat kost zoveel dat nxp ermee falliet zal gaan als er geen Ic's worden gebakken!
Wat denk je dat alleen de cleanroom kost ?
Dus je bewijst mijn punt? Snap je reactie niet helemaal.
Uit het bericht:
Het ombouwen van de fabrieken lijkt NXP te veel geld te kosten.
Daarom dus...
Ook hier; een ice fabriek kan je bijna altijd omkatten naar EV fabriek, maar het kan prima zijn dat het duurder is dan op een lege plek beginnen als de voorzieningen nauwelijks hergebruikt kunnen worden.

Vergeet niet dat dit soort gebouwen super schoon zijn. Daar moet je al rekening mee houden met het bouwen. En verbouwen kan funest zijn
De kosten zitten maar voor een deel in het gebouw, de apparatuur in dat gebouw kost veel meer!
Dus ja, NXP kan gewoon machines voor 300 mm wafers kopen en de boel "omkatten" als ze dat zouden willen.
Maar dat kost veel geld omdat ze dan vrijwel alle machines moeten vervangen.
Dat geld wil NXP (eigenlijk de mede eigenaar, het Amerikaanse bedrijf Freescale) niet betalen.
Logisch want ze hebben kennelijk al besloten om andere fabrieken te bouwen / om te bouwen.
Dat geld hebben ze niet eens !, das allemaal naar KKR silverlake gegaan
Je zou het kunnen ombouwen maar dat kost waarschijnlijk meer dan greenfield nieuwboiw. Het is niet ff 123 een nieuwe machine plaatsen. Dus je zou de oude/bestaande fabriek moeten stopzetten , alle bestaande machines afbreken, intern verbouwen om geschikt te maken voor het nieuwe productie-proces en pas dan de nieuwe boel opzetten. Veel goedkoper om met niets te beginnen en als de nieuwe fabriek helemaal 100% draait KAN (als je dat wil) de oude lojn (en dus fabriek) sluiten of verkopen. En mocht de nieuwe fabriek te laat klaar zijn of de opbrengst te laag kan je gewoon blijven draaien in de oude fabriek...
En hoe "mooi" de oude fabriek ook is door op een IC/chip te lijken: daar kopen de aandeelhouders niets voor....
Waarschijnlijk is het ook niet handig om de fabriek te sluiten tijdens het ombouwen. En dan heb je al een 2e fabriek nodig die tijdelijk de productie kan overnemen.
Dan kan je net zo goed daarna de fabriek sluiten, of weer ombouwen tot de volgende generatie fabriek.
In vele 200mm fabrieken passen fysiek de 300mm machines ook gewoon niet. De machines (lithografie & wafer handling systemen) zijn voor de 300mm wafers echt een stuk groter (de bottle neck = hoger) en anders opgezet.
Je hebt veel meer basement (kelder) peripherals nodig die je ook niet in je 200mm fabriek kwijt kan. Dus simpel de plafond verhogen werkt ook niet, aangezien de basement & voetstuk (voetprint) van een 300mm systeem anders is.

Daarnaast heb je ook de transportsystemen voor de wafers en reticles die niet passen. Deze systemen hangen als een magneettrein aan de plafond en daarvoor heb je al +2mtr hoger plafond nodig.

Dus nee, je kan een 200mm fab vaak niet eenvoudig ombouwen voor 300mm systemen. Heeft nog niets met de prijs te maken.
Maar samenwerken om de vaste kosten te drukken en hun marge te vergroten (vernieuwen) kan dus niet in Nederland, moet dus weer elders in het buitenland gebeuren. Dus uitfaseren en sluiten maar.
Zoals je al aan geeft is er geen duidelijke reden waarom je een fabriek als dit in Nederland zou bouwen. Er is een nogal beperkt ecosysteem hier voor dit soort projecten. Dan nog het punt dat dit hoe dan ook een duur land is en je hebt een lijstje met vrijwel enkel minpunten.
Zoals je al aan geeft is er geen duidelijke reden waarom je een fabriek als dit in Nederland zou bouwen
Je woont in NL en wilt een bedrijf beginnen wat NXP gaat heten ;)
Dan nog het punt dat dit hoe dan ook een duur land is en je hebt een lijstje met vrijwel enkel minpunten.
Anders, een land met rechten en plichten, ook vanuit fabrieken en daardoor verdienen we wat meer, trek het daar gelijk en kijk dan wat die werkgevers dan gaan verzinnen om de aandeelhouders te blijven plezieren.
Niet vergeten dat dit bedrijf zo "groot" is geworden ook dankzij subsidies en stimulans vanuit de politiek.
Jammere is dat ze al hun personeel niet meenemen ;)
Het bedrijf stond in Nederland omdat het in 1988 als “Phillips Semiconductors” ook nog een echt Nederlands bedrijf was. Later is dit pas veel groter geworden en heeft Phillips deze tak afgestoten waarop het NXP werd.

Ergens is het jammer dat de productie gaat verdwijnen, al zullen er genoeg andere partijen zijn met interesse in deze locatie. Alleen al rondom Nijmegen ken ik persoonlijk al 3 partijen die serieuze interesse hebben en ook actief zijn in deze branche. Deze bedrijven hoeven nu voor hun uitbreiding niet meer te zoeken naar locaties verder weg wat ook weer nadelig was geweest voor deze 3 bedrijven.

Bron: persoonlijke connecties met deze 3 bedrijven, ik ben als IT dienstverlener gespecialiseerd in deze branche en weet dat er zelf partijen uit Duitsland en Oostenrijk zijn die interesse hebben getoond.
Zijn dit dan partijen die ook alle apparatuur over willen nemen? Of zijn ze puur geïnteresseerd in de locatie. Want lijkt me vreemd dat het voor hun wel economisch zou zijn om het volledig te verbouwen naar een ander proces, maar dat het voor NXP niet is.
Deze partijen zijn vooral geïnteresseerd in de locatie, ze richten zich meer op onderdelen voor het maken van wafers.
Dit gaat dus om een behoorlijke verbouwing, maar zo’n verbouwing is nog altijd goedkoper dan de andere opties. (De ruimte hier is wel voldoende voor deze processen)
Zijn er in NL andere partners waarmee ze kunnen samenwerken?

enneh, ja, natuurlijk kan het dat een buitenlandse partner samen met NXP een fabriek in NL gaat opzetten. Maar zo'n samenwerking heeft natuurlijk de keuze voor diverse locaties.
In die nieuwe fabrieken werkt NXP samen met andere partijen, zoals TSMC, Bosch of Infineon in Duitsland, of met de Taiwanese fabrikant VIS.
Het ombouwen van de fabrieken lijkt NXP te veel geld te kosten.
De fab in Nijmegen is al meermaals omgebouwd en het terrein is niet mega groot, op een gegeven moment houdt het wel op. Wel jammer maar enigszins te begrijpen.
Verder is het niet zo dat ze de fab in Nijmegen per direct sluiten, een afbouw plan van 10 jaar is best netjes (vind ik).
De fab in Nijmegen is al meermaals omgebouwd en het terrein is niet mega groot, op een gegeven moment houdt het wel op.
Het terrein was in het verleden groter dan nu men heeft op een gegeven moment een deel van hun gebouwen afgestaan en is het een bedrijventerrein geworden voor startups en andere tech bedrijven zoals Nexperia.
Heb ook het idee dat de woningbouwplannen die in die hoek gepland zijn deels ook roet in het eten gooien.
Een huis kopen in Nederland is al bijna onmogelijk aan het worden voor starters, dus ik verwacht dat enig ander gebruik van land ook enorm duurder is geworden + de bouw ligt stil vanwege stikstof.

Ik zou zelf ook niets bouwen in Nederland.
Als we niet zo'n 65% van ons vaste land voor landbouw/veeteelt zouden gebruiken was er plek zat voor mens, natuur en andere bedrijven. Nog erger; het levert maar 1.4% van het bbp op, merendeel wordt geëxporteerd en is het is één van de grootste vervuilers.
Alleen onze kleine chipsector is al meer waard (bbp).

[Reactie gewijzigd door Rogers op 21 mei 2025 20:02]

Ik lees nergens dat het niet zou kunnen.....?
NXP in Nijmegen: Is dat die fabriek die in de vorm van een IC is gebouwd? Zo eentje met de pootjes aan de zijkant?
Ja, voorheen Philips semiconductors
Klopt, en wordt ook wel de De Kathedraal genoemd.

https://www.gelderlander....n-nxp~a0a7e1aa/251505690/

Het hele artikel:
https://archive.is/9CBLc

[Reactie gewijzigd door Bender op 21 mei 2025 18:34]

Blijft niks over van de industrie in NL. Gaan straks Engeland achterna, die maken ook helemaal niks meer.
Dat heeft een reden, we zijn te duur tegenover het buitenland. Kantoor zit in land X en die kijkt niet naar het land waar het geproduceerd word slechts waar ze het product het beste en goedkoopste kunnen produceren en toch nog kunnen verkopen overal. Als je dan ook nog eens voor de keuze staat dat je sowieso een nieuwe fabriek wilt gaan bouwen is de keuze voor iedereen snel gemaakt.
Werk zelf in de Procesindustrie en zie gewoon de problemen die er zijn, regel en wetgeving, veiligheid, milieu eisen zijn gewoon hoog hier vergeleken met landen buiten Europa. Daarnaast is veel industrie aan het verouderen en zijn veel fabrieken op dit moment alleen nog rendabel omdat alles is afgeschreven en zodra de onderhoudskosten te hoog worden zal het afgebroken worden.
Chemelot, Dow en Shell zitten dus nu in deze situatie, fabrieken zijn allemaal minimaal 30+ jaar oud en de infrastructuur op de terreinen ook. Vernieuwen is economisch niet rendabel en de bedrijven worden ook niet gemotiveerd om dit te doen, die vertrekken gewoon. Nederlandse staat blij want weer een vervuiler minder, niet realiserend wat de gevolgen zijn ALS ze allemaal vertrekken. Wil het niet weten als Tata steel, Shel en Chemelot opeens weg gaan, nouja in Limburg weten we wel wat dan gebeurt.
Ja en nee. Het is ook een kwestie van gebrek aan eenduidig beleid vanuit de overheid. En die overheid kiezen wij deels.
Vanaf de jaren 90 is het devies geworden richting jongeren, "Ga maar niet werken in de industrie want dat is vies."
Vervolgens werd iedereen aangespoord "door te leren" , en dan zijn we verbaasd dat de industrie verwaarloosd wordt.
Overigens had De Hoogovens nooit verkocht moeten worden aan een buitenlandse partij. Je ziet nu in Engeland dat ze maar gaan nationaliseren. Compleet het omgekeerde van de jaren 80 en 90, toen alles gecommercialiseerd moest worden. En nu ziet men in dat fundamentele industrie gewoon het land uitgegooid wordt door commerciële bedrijven. Omdat ze niet willen investeren, want er geldt nog altijd "de kost gaat voor de baat uit".
dat is in de rest van Europa en in de VS precies hetzelfde, beleid kan je niet op voorspellen.
Dat de industrie met personeel tekort kampt komt niet alleen doordat iedereen maar moet doorleren, voornamelijkste probleem is de studierichtingen want de Techniek kampt over de gehele linie aan tekorten dus niet alleen LTS, MBO, HBO en Universitair. De meeste mensen in de periode dat ik in de schoolbanken zat hebben de meest ludieke HBO+ studies gevolgt en vonden het toen raar dat op de helpdesk terecht kwamen met hun Bachelor of Master papiertje, vele hebben zich daarna jaren lang hebben moeten omscholen om ergens terecht te komen. Wat zie je na de corona dat vele zich uiteindelijk hebben laten omscholen naar de zorg of techniek op MBO of HBO niveau.
Noorwegen moet het voorbeeld zijn voor Europa, zij hebben de goede keuzes gemaakt in de tijd dat het nodig was en daar profiteren ze nog zeker 50-100 jaar van. Overheid zou het beste veel nuts voorzieningen weer terug in eigen handen moeten nemen, zij zijn ook niet efficiënt maar dan word er in ieder geval niet zo veel geld over de balken gesmeten als nu.
De overheid is druk met CO2 certificaten, vestigingsklimaat en regeldruk zal ze een worst wezen.
Voor een chip fabriek kan ik best wel bedenken dat het erg geautomatiseerd is. Denk dat vooral de 24/7 planning duur is door ploegendienst. Maar persoonlijk denk ik dat er niet heel veel personeelsleden in de productie zitten. Maar dat kan natuurlijk een verkeerd gevoel zijn. Denk dat juist ruimte (regelmatig een nieuwe fabriek bouwen, regelgeving, en verkrijgbaarheid van Personeel de uitdagingen zijn.
Is niet helemaal waar Ik heb er dik 25 jaar gelopen en ook in Os4You het latere ICN8,
Was een van de co-founders. Probleem is dat er te weinig in geïnvesteerde is !
Er is helaas alleen maar geld uitgegaan! en vrijwel niets meer geïnvesteerd.
Verbouwen doe je niet ivm mogelijke contaminatie. Da's een heel complex proces om zoiets te doen.

Dus de keuze om de boel te laten klappen is begrijpelijk. Wellicht dat de medewerkers straks naar Dresden gaan om daar te werken.
Wel heel jammer!

Mijn vader heeft er nog gewerkt (in de Philips Semiconductor-tijd nog) en ik ben er op een familiedag wel eens binnen geweest (in ruimtepak en al, en kinderen kregen toen een handvol afgekeurde chips mee naar huis als aandenken).

Met de woningbouwplannen in Winkelsteeg was dit ook wel deels te verwachten. Een deel van de industrie moet het veld ruime nvoor wopningen, dus de kathedraal van NXP zou er als een eenzame vesting der industrie overblijven.

Ik zie wel mogelijkheden. Misschien ombouwen naar winkelcentrum/recreatiecentrum/concertzaal, a la Battersea Power Station in Londen zou bijvoorbeeld wel erg gaaf zijn.
Met de woningbouwplannen in Winkelsteeg was dit ook wel deels te verwachten. Een deel van de industrie moet het veld ruime nvoor wopningen, dus de kathedraal van NXP zou er als een eenzame vesting der industrie overblijven.
Dit valt reuzen mee, op de plekken waar woningbouw komt zijn de bedrijven al enkele jaren vertrokken. Het enigste waar de bedrijven meezitten is dat ze minder mogen dan voorheen.
NXP heeft overigens heel wat jaren geleden al een deel van zijn gebouwen afgestaan en daar zitten tegenwoordig heel wat startups in.
Het houd ook een keer op en in Nijmegen is op die plek geen plek om nieuwbouw neer te zetten terwijl de huidige fabriek zou kunnen blijven draaien.
Ben wel benieuwd wat dat betekent voor die hele Noviotech Campus. Toch een beetje bedoeld als satelliet voor Eindhoven. NXP was daar toch de grote trekker en oa Nexperia in die 52Degrees toren waar ook leegstand is.

Misschien een mooie plek voor het nieuwe stadion van NEC ter zijner tijd, het is uiteindelijk vlak bij De Goffert.
Jammer. Ik ben een keer in ICN8, toen nog MOS3 en MOS4 geheten, geweest. MOS3 was het deel waar BiCMOS processen draaiden voor vooral One Chip TV en later automotive. MOS4 was tot en met 0.14 um (140 nm) wat bij Philips/NXP CMOS14 heette. CMOS14 was een optische shrink van CMOS18.

ICs die er gemaakt zijn heb ik nog in m'n "persoonlijk archief".

Deze "fab" werd ooit gebouwd voor het Philips "Megabit" project, wat zich richtte (samen met Siemens/Infeon) op SRAM. In Eindhoven, op het Natlab terrein stond een proef fabriek, naast wat nu nog steeds WAY heet. Nu staan er gebouwen van Philips/Signify. Die proef fabriek is later gebruikt voor beeld sensoren (ja dat deed Philips ook) en LCD displays.... en later gesloopt.

ICN8 heeft nog "redelijk" oude ASML scanners volgens mij.

In 1992 (dacht ik) trok Philips de stekker uit het megabit project en werd de fab in Nijmegen overgedragen aan Philips Semiconductors, om hem om te bouwen voor andere toepassingen.
Bizar hoeveel mooie projecten, die met de juiste management en marketing ver hadden kunnen komen, geeindigd zijn binnen Philips.
Wij hebben ooit gewerkt aan een 32bits spelcontroller, een upgraded versie tov de toenmalige playstation en Nintendo. Maar ik herinner me vooral de struggels die we hadden met het hogere management (die weer vele ruzies met Sony en Nintendo hadden). Technisch gezien was er een mooie en goede samenwerking met vooral Sony.
Daarna nog gewerkt aan een 32bits a-synchrone CPU binnen Philips research, maar ook daar werd de stekker eruit getrokken door het management.

Dezelfde Philips management & consultants zit nu waarschijnlijk nog steeds pinacolada's te drinken op Bali....
Ha die a-synchrone ARM :)

Ik kan je verklappen dat toen ik bij Philips Semiconductors begon, mijn eerste projecten een ISA-bus soundblaster compatible soundcard was, later een PCI versie met AC97 codec. Later bij NXP nog "portable mediaplayers" inclusief een mobile Trimedia core (low power). Er gaaf om aan te werken. Commercieel geen succes.

Gelukkig heb ik nog aan het One Chip TV project gewerkt, die in miljoenen verkocht werden.... totdat de LCD TVs opkwamen rond 2004... Philips had geen 3D scaler (zeg maar frame-by-frame, incl. frame rate conversie), alleen voor monitoren.

Probleem wat we hadden goeie ideeen, goeie producten.... steedss te laat of veel te vroeg met dingen.

Er is een leuk verhaal over de iPod, andere keer.
Ja, zonde.

Philips is prooi geworden van de overschatte managementcultuur en had heel veel wisselwerking met universiteiten. Innovatie gaat met vallen en opstaan en niet ieder project is een succes.

Heel erg zonde dat NXP een fab uitfaseert omdat waarschijnlijk productie niet uitkan maar producten misschien wel levensvatbaar blijven op dat niveau. Voor veel toepassingen is de kleinste node niet relevant of zelfs bruikbaar.

En een heel erg groot probleem voor onze 'kenniseconomie' want zonder industrie mis je de benodigde feed-back en kun je niet verder innoveren.

Penny-wise, pound foulish en de politiek is hier zeker medeverantwoordelijk voor; als je het te duur maakt om gereedschap te fabriceren zul je op termijn niet meer kunnen vissen.
Voormalig WAY heet tegenwoordig HTC 5 op de High tech Campus Eindhoven :-)

De Fabriek ernaast heette WAX, al lang gesloopt.
Aha een kenner, Net als Herman De processor guru ! En Dick onze veiligheids man !
Wat een tijd zeg !.
Tja, goed nieuws en slecht nieuws tegelijkertijd: Het gebrek aan geavanceerde fabrieken maakte NXP een beetje een lachertje, goed dat ze nu weer fabs bouwen. Tegelijkertijd is het de enige chipsfabriek in Nederland, dus slecht voor de Nederlandse high-techindustrie.
Tegelijkertijd is het de enige chipsfabriek in Nederland, dus slecht voor de Nederlandse high-techindustrie.
Er is er ook eentje in Broek op Langedijk. Dat is volgens henzelf de grootste chipsfabriek van Nederland. :+

Alleen wel jammer dat dat dan inderdaad de enige soort chips is die we dan nog maken :'( En ook niet bepaald een slim idee nu in deze tijd van vijandigheid met de VS en China.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 21 mei 2025 19:42]

Klote! Zit ik zonder werk! Er is nu al nagenoeg niks voor me te doen.
Het gaat goed hier in Nederland! Het ene na het andere bedrijf sluit de deuren. Omdat bedrijven niet willen investeren En dat is logisch ook!
Toren hoge kosten, bergen regelgeving.

Wat voor werk zoek je en welke regio zoek je werk?
Ik woon 5 minuten fietsen van nxp.
Elektrotechniek, (elektronica heeft voorkeur, software als het niet anders kan),
Meettechniek
Fietsen blijft de hoofddoelstelling.
Dit klinkt vooral als een verkooppraatje voor de politiek.
Wij kunnen niet groeien en willen vertrekken. Als jullie dat niet willen, willen jullie dan meebetalen?
Zou NXP Nijmegen kandidaat zijn voor een management buy-out? Ik kan me voorstellen dat er best een markt is die niet aantrekkelijk genoeg is voor een grote multinational, maar die prima bediend kan worden met chips van een 200 mm wafer. Ik kan me ook voorstellen dat veel bekwame medewerkers liever niet verhuizen naar Dresden als ze hun familie in Nederland hebben.
Die fabriek is wel weer heel erg groot voor een kleine partij als ik het zo zie.

En nee ik zou er zelf ook niet over moeten denken om naar Duitsland te verhuizen. Er zijn veel betere landen.
Elders in Europa sluiten oude 200mm wafer fabs ook -- Italie, Engeland, ... De oude fabriek van Onsemi in Oudenaarde (Belgie) vond ook geen overnemer.
Buy out ! ? die hebben hun zakken jarenlang lopen vullen en jij geeft ze geld na ? Kom op zeg.
Die gasten helpen de boel naar de kl...
Een management buyout is een overname van een bedrijf door het eigen personeel. Dat hoeft overigens niet alleen de directie te zijn. Een voorbeeld is de overname van onderzoeksbureau Intomart uit de erven van Robert Maxwell.
Zie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Management_buyout


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn