Intel onderzoekt of het netwerkafdeling kan verkopen

Intel onderzoekt of het zijn divisie dat onder meer chips maakt voor in telecomapparatuur kan verkopen. Het bedrijf ziet het onderdeel niet langer als cruciaal en wil er daarom van af. De omzet van de divisie was vorig jaar 5,8 miljard dollar.

Intel heeft het verkoopproces nog niet opgestart en ook geen gegadigden benaderd, zeggen drie bronnen tegen Reuters. Wel zou het bedrijf in gesprek zijn met banken om een bank te zoeken die het proces zou kunnen leiden.

Met een jaaromzet van 5,8 miljard dollar zou de voormalige NEX-tak, die Intel inmiddels in andere divisies heeft geïntegreerd, miljarden dollars waard zijn. Doorgaans geldt een veelvoud van de jaaromzet, bijvoorbeeld drie keer de jaaromzet, als bedrag voor een overname. Dat kan meer of minder zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de potentiële winstgevendheid.

Intel heeft sinds enige tijd een nieuwe ceo, Lip-Bu Tan, na het plotselinge vertrek van zijn voorganger Pat Gelsinger in december. Die implementeert een nieuwe strategie, waarbij het bedrijf zich vooral richt op het ontwerpen en maken van processors voor pc's en datacenters. Intel wil daarom ook af van het belang in Altera.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-05-2025 • 16:45

41

Reacties (41)

41
41
23
1
0
17
Wijzig sortering
Dus Intel moet nu gezonde bedrijfsonderdelen afstoten om geld te vinden waarmee ze de verlieslijdende onderdelen van het bedrijf weer winstgevend kunnen maken?
Als executives ben je aangesteld om meerwaarde te creeeren. Op de winkel passen en de goed presterende onderdelen van de organisatie nog eens in het zonnetje zetten is dat niet perse. Als Intel een mooie prijs kan krijgen voor de netwerk divisie en daarna beter kan focussen op de mindere onderdelen halen ze de meeste meerwaarde voor de organisatie. De cash uit de overname kan buiten bijzonder dividend ook gebruikt worden om dure leningen af te lossen of zelf strategische overnames te bekostigen
Probleem is dat dit vooral op de korte termijn meerwaarde schept en vaak op de lange termijn hogere kosten en slechtere integratie.
In dit geval zou de netwerkdivisie als onafhankelijk bedrijf dan weer kanzen kunnen pakken die het nu minder goed kan, bijvoorbeeld betere integratie met de concurrenten, of de chips ergens anders laten bakken. Amderzijts kan intel weer gebruikmaken van netwerkchips van concurrenten.
daar lijkt het wel op. zinkend schip
Zo voelt het wel ja, hoe bizar het ook klinkt.
Dit verbaasd me toch wel. De NICs van Intel genieten van een goede reputatie.
Nou dat zou ik ook zeggen. Intel deed altijd goed zijn best om de drivers op orde te hebben. Ze zitten ook in de Linux kernel.
Ik kan me voorstellen dat na een overname dat het eerste gaat zijn waar op bezuinigt zou kunnen worden. Dan gaat vermoedelijk ook de kwaliteit vlot achteruit. Ben benieuwd wat daar van terecht komt.
Ik kan me voorstellen dat na een overname dat het eerste gaat zijn waar op bezuinigt zou kunnen worden.
Ik zou eigenlijk denken van niet. Verschrikkelijk veel datacenters en cloud infrastructure draaien op Linux. Dus een goede driver voor linux is dan cruciaal. Tenzij je graag een van de grootste groei markten uitsluit....
Dat is zeker waar. Ze zijn afhankelijk van goede driver support.
Aan de andere kant is Intel de grootste speler hierin? Wat zijn de concurrenten? Melanox/Nvidia? Kunnen ze uberhaupt met die kaarten concurreren?
Ik dacht dat Intel meer aan de Pro/Prosumer kant leverde en minder aan de datacenter kant, maar ik weet dat niet zeker.
Volgens intel leveren ze zeker aan de datacentre kant. Hoe succesvol ze daar op dit moment nog mee zijn. Geen idee. Ligt eraan wie zijn marketing je wil geloven :) Maar ik ben vrij zeker dat er een tijd was dat je intel netwerk chips in vele server vond. Op add-on card en direct als de onboard optie in servers.

Ach, ooit had iedereen een 3com kaart, nu zijn ze poef. Het restant gekocht door HP dacht ik.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 20 mei 2025 20:34]

Dat was lang geleden. Consumentenchips i225/i226 zijn niet zo stabiel gebleken in combinatie met ASPM. Intel voert nog wel de oude stabiele producten, o.a. 1 Gbps i210-AT (ca. 2012), maar de modernere consumentenproducten zijn niet zo stabiel. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de hogere snelheid, maar het wijst ook op een probleem met validatie.
De i225/i226 zijn inderdaad een ramp met alle verschillende revisies maar de oude x540/x550 en nieuwere x710 10Gbit kaarten zijn goed dacht ik ? Ik denk dat het een stuk ook ligt aan die tussen speeds 2.5 gbps/5.0 gbps. Maar ... gaat Nvidia nog Mellanox kaarten maken voor de brede servermarkt. Bestaat Chelsio nog ... Broadcom en Marvell was vroeger althans ook een dubbeltje rollen met proprietary drivers. En Realtek ... telt niet mee.
Realtek was vroeger slecht met ASPM ondersteuning, maar nu hebben ze de 2.5 Gbps kroon overgenomen van Intel met de RTL8125B. Die heeft gedeeltelijke ASPM ondersteuning en dat werkt in de meeste gevallen wel stabiel. Er is stuivertje gewisseld met Intel.

Als je een moederbord zoekt met een 2.5 Gbps chip zou ik borden met deze chip niet overslaan.
De x7xx lijn van Intel is erg slecht als je veel data verstookt. Grote verschillen in functionaliteit tussen de Intel versie en de versies die je bij de diverse OEMs kan krijgen. Zelfs tussen de OEM versies zitten er verschillen.
De x520 zijn geweldig en wordt volgens mij nog steeds gemaakt. (laatst een OCP variant gezien)
De E810 lijn is redelijk ok. Helemaal vergeleken met de x710's. Maar als je deze vergelijkt met Connect-X lijn van Mellanox, Chelsio's of de laatst generatie Broadcom kaarten. Dan loopt Intel erg achter qua functionaliteit en zijn in het dagelijks gebruik een stuk minder flexibel.
Ach zo, dus tijd om mijn assumpties terug bij te werken want de situatie is weer omgedraaid ?
En hoe zit dat met drivers en de Broadcom's ? Zijn die in-tree deftig of ben je aangewezen op
commerciele drivers voor specifieke supported kernels provided by Broadcom totdat product EOL is ?
Als je een goede netwerkverbinding wil hebben moet je gewoon goed investeren.

Dus kopen mensen een duur moederbord (bijv. ROG) met i225 of i226, deze sluiten ze dan aan op de "gratis" internetrouter van de provider. Als de switch niet aan de specs voor ASPM voldoet is het de intel kaart die slecht is. En ik heb ze gehoord die een rtl8125 verkiezen boven een i226...

Als je gewoon investeert in een goede switch heb je dan nog steeds problemen?
Volgens een leverancier die er eens is ingedoken werkt de i225/i226 prima met een goede switch.

Maar ik kan met niet voorstellen dat de "netwerkafdeling" de i225/i226, ax211 en be201 omvat. Deze lijken mij onder de reguliere pc-onderdelen te vallen. Dat lijken mij cashcows voor intel.
Je wil toch ook niet terug naar de moederbordchipsets van derden?
Zitten die niet in de SoC tegenwoordig? Al een tijdje geen laptop meer open geschroefd. Maar inderdaad, hier ook liever Intel dan Realtek.
Netwerk is ook servers met 10G/25G/40G/100G/200/... kaarten ;)
Vanuit consument perspectief: echt? Dat is wel al even geleden. De i225 en i226 zijn echte rommel. Ik heb tegenwoordig liever een Realtek, en dat wil echt wel wat zeggen (Realtek is er ook niet op vooruit gegaan).
Ik geloof dat het grote geld ook vooral in enterprise NICs zit, dé grote tegenspeler in die sector is broadcom. Of is dat afgelopen jaren hard gekanteld?

Consumenten NICs zijn in contrast peanuts geloof ik.
Dit dus. De 225 NIC is extreem berucht in dat die zichzelf zeer regelmatig softbricked, waarna de enige methode om hem weer te laten reageren is je PC 20 seconden van de stroom en daarna een dubbele reboot.
Ik denk dat het vooral onderstreept wat de ernst van de situatie bij Intel is in deze tijden.
Dit verbaasd me toch wel. De NICs van Intel genieten van een goede reputatie.
Ik denk dat het specifiek om telecomapparuur gaat, chips in modem, routers en mobiele apparaten. Daar is Intel niet goed in. Kijk maar naar de Intel Puma 6 en 7 fiasco.

Maar chips in computers voor wifi netwerkkaarten en andere horen hier niet bij denk ik. Intel is groot in de datacenter en enterprise. Lijkt mij sterk dat ze hun beste producten verkopen. Althans zo begrijp ik het. Intel wilt van alle verliesgevende en slechte producten af. Maarja wie gaat iets kopen dat niet kan concurreren?
Voor zover ik weet is de afdeling ook nog winstgevend. Intel heeft het echter moeilijk en heeft Qualcom in zijn nek hijgen om het bedrijf over te nemen.
Intel heeft dus gewoon geld nodig. Het verkopen van bedrijfsonderdelen is een snelle manier om snel veel geld binnen te halen.
De nieuwe CEO wil kennelijk Intel weer terug naar de basis brengen en zich vooral richten op CPU's en moederborden voor zowel de PC als de servermarkt. Als dat weer goed op de rails staat en er kan weer een redelijke winst gemaakt worden kan men kijken of men weer nieuwe producten aan het assortiment toevoegt. Terugkopen van het belang in de oude netwerkdivisie hoort met deze constructie tot de mogelijkheden.
- dubbel

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 20 mei 2025 23:33]

In de 10Gbit tijd (510 series) wel maar ben minder enthausiast over wat erna kwam.
Zo is/was er bv een flinke bug in de bv 810 series driver als je meer dan 128 cores had de performance inzakte en je zelfs connectiviteit verliest (blijkbaar teste intel niet met CPUs van de concurrentie want het was echt een overduidelijk issue ;)
Ik hoop wel dat de kwaliteit niet achteruit gaat na eventuelene overnamen. maarja zou wel weer niet het geval zijn.
De Chinese koper zal inderdaad niet dezelfde Intel kwaliteit meer leveren, die we nog van de gloriedagen kennen. Intel zette toch de standaard voor betrouwbare snelle netwerkadapters.

Ik denk dat Intel door het links laten liggen van de (consumenten) routermarkt, de boot heeft gemist van voortzetting van netwerk dominantie.
Dan maar hopen dat Broadcom de portemonnee niet open trekt.
Broadcom heeft vast interesse :X
Al moet ik zeggen dat dat onderdeel van broadcom nog best wel ok is tov andere zaken die ze hebben (/overgenomen)
Intel kan beter proberen om een ARM licentie aan te schaffen.
Die hebben ze al decennia.
Dus in een wereld waar alles aan alles wordt geknoopt zeg je: meh, touw, weg ermee. Ehhhh.
Nieuwe strategie: alle eieren in 1 mandje.
Of misschien een tussentijds kluifje om de aandeelhouders koest te houden?

[Reactie gewijzigd door Simon Weel op 20 mei 2025 18:06]

Beetje de Philips strategie. Ook een onverdeeld succes.
Ik vind de strategie van Intel sowieso raar. Ze verkopen CPUs, GPUs, AI spul, netwerk etc, maar ze hebben ook fabs die ze openstellen voor derde partijen. Maar wie wilt er bij hun directe concurrent de chips laten maken? Als je de CPUs, GPUs, AI spul en netwerk afstreept blijft er IMO weinig over. Toegegeven: de netwerkafdeling verkopen gaat hier niet het verschil in maken.
Hopelijk ontziet Broadcom deze dan... Maar daar zou wel een stokje voor gestoken worden, aangezien Broadcom dan de grootste is in Netwerk chips.
Intel voelt de hete adem van Qualcomm's Snapdragon, en wil daarom weer naar de kern.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn