Elgato brengt softwareversie van Stream Deck uit

Elgato, een dochtermerk van Corsair, brengt een virtuele versie van de Stream Deck uit, zijn apparaat met sneltoetsen. De virtuele versie is er vooralsnog alleen voor klanten die een fysieke versie of bepaalde producten van Corsair bezitten.

De software heet Virtual Stream Deck, meldt Corsair. Klanten kunnen de software op elke gewenste plek in de interface plaatsen, waarbij de sneltoetsen altijd blijven staan of met een muisklik of toetsenbordcombinatie oproepbaar zijn. De software komt later beschikbaar voor meer klanten van Corsair, zo belooft het bedrijf.

Daarnaast komt er een netwerkdock met ethernetpoort voor Stream Decks. Daardoor moeten die producten bruikbaar zijn buiten desktops om. IP-configuratie is mogelijk op de Stream Deck zelf. Ook komen er modules van Stream Deck met zes, vijftien en 32 toetsen voor gebruik in eigen hobbyprojecten. Die werken bovendien met bestaande Stream Deck-software.

Elgao Virtual Stream Deck
Elgao Virtual Stream Deck

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-05-2025 • 17:48

28

Reacties (28)

28
28
11
0
0
14
Wijzig sortering
Fijn product. Ik ben nog steeds te lui om een review te schrijven, maar een hele fijne toevoeging naast je pc. Hoef je geen streamer voor te zijn :)
Nou ben ik toch wel benieuwd naar de use cases voor een niet streamer. Misschien ben ik niet creatief genoeg, kun je wat voorbeelden geven die je zelf dagelijks gebruikt?
Nou ben ik toch wel benieuwd naar de use cases voor een niet streamer. Misschien ben ik niet creatief genoeg, kun je wat voorbeelden geven die je zelf dagelijks gebruikt?
Niet helemaal het reguliere doel van een Stream Deck, maar ik gebruik een drietal Stream Decks in huis, aangesloten op een Raspberry Pi met Bitfocus Companion, om er Home Assistant mee te bedienen.

Zo heb ik knoppen om verlichting te regelen, radiostations op Sonos te kiezen, zie ik of de laadpaal het doet, wanneer welke kliko aan de straat gezet moet worden, en kan ik wat smartplugs in- en uitschakelen, alles met visuele terugkoppeling. (Ja, ik heb liever knopjes dan een touchpanel.)

edit @merino-peperino: Check, volgens mij was dat ook de oorspronkelijke usecase van Bitfocus Companion? De lijst van integraties bevat voor het overgrote deel professionele A/V-apparatuur, de meeste waarvan ik zelfs nooit gehoord heb...

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 20 mei 2025 21:07]

Wij gebruiken stream decks vooral in de broadcasting, daarom hebben ze een tijd geleden ook een rack mount editie aangekondigd.

Vooral handig om meerdere dingen tegelijk te doen waar normaal een extra handje voor nodig is of heel veel tijd kost. En als je live bent moet je snel kunnen schakelen(pun intended)
Klopt, heel veel apparatuur werkt er mee. Komt ook wel omdat het een open source platform is waar iedereen dingen voor kan maken.

Van wat ik begreep gebeurde vroeger veel met macro’s die je vooraf moest bouwen. Nu kan je gemakkelijk een stuk in programmeren met een behoorlijk simplistische UI.

Voorbeeld: ik zit in een studio en ik doe zowel de schakelingen van het beeld als de remote camera’s bedienen. Soms heb je een een camera operator, maar niet altijd. Het kost mij 3 kliks op mijn camera paneel om een camera te selecteren, het preset menu aan te klikken en dan vervolgens de preset op te roepen. Terwijl ik ook nog het programma in de gaten moet houden. Nu bouw ik alles op voorhand en heb ik naast mijn video switcher een stream deck waar ik alle belangrijke presets onder de knoppen heb en ik met 1 druk op de knop een preset kan starten.

Zelfde bij een picture in picture. Vroeger moest je dat handmatig bouwen, en als je wilde wisselen tijdens een uitzending kon dat niet of heel veel moeilijker. Nu kan ik met 1 druk op de knop mijn kleine box switchen van links naar rechts. Kortom, top spul en een goede toevoeging om een regie ruimte efficiënter te laten werken.
Ik gebruik hem zelf heel veel op het werk.
Systeembeheerder, dus ik moet regelmatig met remote servers connecten. Dat gaat hier met 2 klikken op het apparaat.

- Programmas die je vaak moet openen.
- Standaard antwoorden met 1 druk op de knop.
- Specifieke word/excel documenten onder een knop gemapt
- Of gewoon een hele reeks acties achter elkaar doen zodat je zelf veel minder klikwerk hebt.

Je kan zover gaan als je wilt. Je kan ook onder elke knop scripjes zetten die weer vanalles kunnen doen.
Voor mij is de enige échte use case het switchen van audio output, zonder uit een game te hoeven
Je kunt met Hue verbinden en dan kun je lampen, schakellaars en scenes aan of uit zetten. Ook gebruik ik hem voor dingen zoals microfoon mute knop, macros om meerdere toepassingen te openen en zelfs een knopje met een mini macro die mn wachtwoord invoert en op enter drukt. Ik heb namelijk mijn MacBook dicht aangesloten op een scherm en dan kan ik de vingerscan niet gebruiken, dit lost dat op. Het is niet echt veilig, maar wel een usecase :*)

edit: Je kunt ook sound board snelkoppelingen maken voor discord en snelkoppelingen (of macros) in het algemeen voor veel programma's

[Reactie gewijzigd door CaptainHooky op 20 mei 2025 19:11]

In mijn geval audio volume per kanaal/app/game aanpassen, maar ook shortkeys voor verschillende games en als buttonbox voor race/flight sims per game. Verder kan ik er mijn Spotify mee bedienen, zie ik mijn processor verbruik en fps toggle, de tijd staat er op, huidige temperatuur en ik kan er mijn gameplay recordings mee bedienen.

Heb ik het allemaal perse nodig? Nee, maar ik zou niet graag meer zonder dat ding mijn PC gebruiken.
Nou er zijn een aantal zaken te bedenken waarvoor ik toch zo'n ding wil aanschaffen.

In simulatorgames kom ik regelmatig knoppen tekort op mijn stuur. Zou handig zijn als ik wat extra knoppen tot mijn beschikking zou hebben.

Professioneel gezien zou het handig zijn om hier macro's onder te hangen. Schermpje kan dan de status aangeven. Bij de muziek pc zou je er Spotify mee kunnen bedienen zonder van scherm te hoeven wisselen.
Ik heb 5 Stream Decks en gebruik ze voornamelijk zo:

4 thuis:
XL 32 knoppen: controls voor Microsoft Flight Simulator, soundboard voor Discord
Mk2 15 knoppen: Dedicated performance meter met cpu, gpu, ram, network, disk utilization, temps, fan speeds, FPS
Plus 8 knoppen, 4 dials: controls voor Microsoft Flight Simulator, volume mixer voor audio levels in programma’s
Mini 6 knoppen: profiel switcher, zodat ik met een druk op de knop al mijn Stream Decks kan switchen naar een ander profiel, voor andere vliegtuigen

Ook heb ik de Stream Deck iPad app, daarmee bedien ik de camera’s in de sim

1 werk:
Neo 8 knoppen: Soundboard leuk voor de sfeer, paar Microsoft Teams knoppen voor gesprekken
Nou ben ik toch wel benieuwd naar de use cases voor een niet streamer. Misschien ben ik niet creatief genoeg, kun je wat voorbeelden geven die je zelf dagelijks gebruikt?
Zonder alsnog in een complete review te vervallen, een aantal dingen:
- Veel muis/toetskliks combineren tot 1 aktie. Bijvoorbeeld start van een werkdag is de vpn openen, outlook starten, agenda in apart venster openen, teams starten, Skype starten (tot voor kort), ToDo doc openen, projecten sheet openen.
- In een pdf kan ik linksrechtsom roteren met de draaiknop (ik heb de Plus versie Stream deck). In/uitzoomen met een draaiknop. Pagina verder/terug met draaiknop. Klik op de draaiknop is terug naar eerste pagina. Plus nog wat handige knoppen direct toegankelijk. Beeldvullend en terug. Advanced search venster openen.
- draaiknop voor volume.
- altijd klokje en datum in beeld.
-RSS nieuwslezer. Net als vroeger op het Logitech G510 keyboard LCD schermpje.
-HWiNFO64 data zien op de knoppen.
- Soms een toetscombo in een game onder een knop zetten.
- en nog veel meer :)
- Veel muis/toetskliks combineren tot 1 aktie. Bijvoorbeeld start van een werkdag is de vpn openen, outlook starten, agenda in apart venster openen, teams starten, Skype starten (tot voor kort), ToDo doc openen, projecten sheet openen.
Bedankt voor al je adviezen, een aantal daarvan had ik me zelf nog niet bedacht inderdaad.

Voor je hierboven gequote use-case (voor mensen zonder Stream Deck) zou toch Microsoft Powertoys Workspaces aanraden. Ik druk op 1 snelkoppeling in mijn taakbalk 's ochtends en die doet precies wat jij omschrijft met je Stream Deck. Dus start alle applicaties en verdeeld ze naar de juiste locaties op mijn 3 schermen. Het enige wat ik nog wel zelf moet doen is "connect" drukken in de VPN software.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 21 mei 2025 15:13]

Mochten mensen zonder Elgato producten een alternatief zoeken: Deckboard doet ongeveer hetzelfde; kan zowel lokaal op je PC draaien, als op een gekoppelde telefoon of tablet.

Nadeel van zoiets lokaal draaien is wel dat als je aan het gamen bent, en iets aanklikt in een andere applicatie, dit focus uit je game haalt. Ik dacht slim te zijn met een el-cheapo touch-screen... :/
Thanks. Ik kende deze nog niet. Zal eens proberen.

[Reactie gewijzigd door Ayazis op 21 mei 2025 09:45]

De virtuele stream deck geef ik niet zo veel om, maar de network dock voor de Stream Deck lijkt me echt een super combinatie met bijvoorbeeld home assistant.

https://www.elgato.com/eu/en/p/network-dock-stream-deck

Denk aan 15 fysieke knoppen met elk een eigen schermpje waarmee je zonder problemen je huis/kantoor kan bedienen.

- alle lampen aan/uit
- tv kijk scène activeren (lampen bepaalde stand, rolluik dicht, tv aan, Netflix starten)
- “het eten is klaar” aankondiging
- kook timer voor x minuten

Of informatie op de schermpjes:

- welke container moet vandaag naar buiten
- wie eten er wel/niet thuis vandaag
- wanneer gaat de eerste volgende trein naar school/werk
Ik dacht dat het om de Steam Deck van Valve ging tot ik nog een keer goed las :D
Dat heb ik omgekeerd ook steeds. Het Stream Deck (van Elgato) was er ruim als eerste, maar kennelijk zijn de producten net verschillend genoeg om naast elkaar te (mogen) bestaan.
Natuurlijk, het zijn compleet verschillende producten... Als dat al een probleem zou zijn dan had de stream deck zelf al niet gemogen want klinkt veel te veel als steam zonder deck wat er weer veel eerder was.
Same here, zat me al af te vragen of het om een VM ging of dat ze WSL gebruikte
Ja, keer op keer. Zo ongelukkig dat het allebei gaming producten zijn.
Ja, dit is vooral heel fijn als je iets probeert te Googlen, bijv. als je een probleem hebt. In het verleden regelmatig gehad, dat ik op zoek naar iets specifieks was rondom de Stream Deck van Elgato, maar de resultaten waren vervolgens 90% over de Steam Deck hahaha
Ik neem aan dat je dan keyboard shortcuts kunt gebruiken om ze ook te activeren?
Nadeel van "virtueel" is dat die app de focus krijgt. Filmpjes die je op dat moment afspeelt in de presentatiemodus van PowerPoint stoppen dan te werken, stom genoeg. En ja, kioskmode werkt wel, maar dat is net niet gewenst qua beeld. Streamdeck in combinatie met websockets werkt echter ge-wel-dig, ook met PowerPoint.

Ik vraag me af wat de use case is die Elgato voor ogen heeft, daar meldt de link niet zoveel over. Voolopig vind ik de hardware variant onovertroffen in gemak en mogelijkheden, alhoewel ik hem gebruik in combinatie met Companion van Bitfocus als software-aansturing.
En als iemand het niet kan vinden. Laatste stable is 6.9 maar het zit in 7.0 beta.
https://edge.elgato.com/e...ream_Deck_7.0.0.21800.msi
https://edge.elgato.com/e...ream_Deck_7.0.0.21800.pkg

Kader conditioneel tonen zou wel mijn use case zijn maarja, daar is de Stream Deck natuurlijk ook niet voor. Het zijn actions en ik zou het graag zien als verlengstuk van Home Assistant, op basis van een state een knop wel/niet tonen.
Hass ook de reden dat ik destijds eentje met korting gescoord heb, pagina met alleen sensor-informatie en op andere toggles om dingen te starten/lampen te schakelen.

[Reactie gewijzigd door Ascathon op 20 mei 2025 19:51]

Ik zag laatst dat Cooler master ook een vergelijkbaar hardware display toetsenblok heeft uitgebracht. Maar dan modulair uit te breiden met sliders en (draai) knoppen.
https://www.coolermaster.com/en-global/products/masterhub/
interessant.
Ik heb er ooit eens aan gedacht om zo'n Stream Deck aan te schaffen, maar zo'n jaar geleden ontdekte ik de DuckyPad. Wat een fijn apparaat!

En ondertussen dus maar ook de Pro daarvan aangeschaft. :D

Voor de geïnteresseerden:
https://dekunukem.github.io/duckyPad-Pro/doc/landing.html


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn