Sony start centraal bètaprogramma voor PlayStation

Sony is een bètaprogramma gestart voor de PlayStation, genaamd Beta Program. Daar kunnen gamers zich aanmelden om deel te nemen aan allerlei toekomstige bèta's van PlayStation. Deelname aan het programma is gratis.

De gedachte achter het Beta Program is dat geïnteresseerden zich nog maar op één plek hoeven aan te melden om onder meer games voor PlayStation 5 of pc, nieuwe PS5-functies en functies voor de PlayStation-app te testen, aldus Sony in een aankondiging. Mocht zo'n bètasessie beschikbaar worden, dan ontvangt de gebruiker daar een uitnodiging voor. Op dat moment kan besloten worden om wel of niet deel te nemen aan die specifieke bètasessie.

Gebruikers die deel willen nemen aan het nieuwe Beta Program, hebben daar wel een account voor het PlayStation Network voor nodig. Dat account moet bovendien een 'goede reputatie' hebben: "Accounts met beperkingen of geregistreerde overtredingen komen mogelijk niet in aanmerking voor deelname." Verder moeten gamers aan de wettelijke leeftijdsvereisten in hun land voldoen.

Het Beta Program is beschikbaar in alle landen waar ook het PlayStation Network beschikbaar is. De registratie voor het Beta Program is direct wereldwijd van start gegaan. Gebruikers kunnen gratis deelnemen aan het programma. Een abonnement, zoals PlayStation Plus, is niet vereist, benadrukt Sony.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

04-03-2025 • 19:13

19

Lees meer

Reacties (19)

19
19
17
1
0
2
Wijzig sortering
Volgens mij is er geen enkele sector waarbij consumenten producten moeten testen op problemen zonder werkelijke compensatie.
Beta tests zijn er eigenlijk altijd al geweest. En dan heb je idd betaalde testers (werknemers, externe partijen) en onbetaalde testers (gebruikers). Bv met een betaalde test kan je vrij moeilijk een systeem stresstesten. Wat met duizenden gebruikers natuurlijk een stuk makkelijker is.
Ik ben betaald tester van beroep (voor verschillende opdrachten inmiddels) en je hebt idd altijd de GAT/UAT (Gebruikers Acceptatie Test/User Acceptance Test). De grootste en technische bevindingen zijn al door ons gedaan (als het goed is O-) ) en daarna gaat het product door naar de eerste gebruikers, dat kunnen collega's zijn binnen het bedrijf als je interne software ontwikkelt, het kunnen ook klanten zijn die het als product of dienst van je bedrijf afnemen.

Als het goed is ga je in deze tests geen hele schokkende dingen meer vinden, vaker is het zo dat je erachter komt dat een knop beter op een andere plek kan staan omdat mensen hem daar verwachten, of dat sommige teksten toch niet duidelijk genoeg zijn voor de gemiddelde gebruiker. Als je aan de hand van een GAT je hele product moet omgooien dan is er ergens anders in het traject iets misgegaan :)

Een GAT kun je op verschillende manieren aanpakken; Als het interne medewerkers zijn geef je ze meestal gewoon een linkje van de nieuwe software en laat je ze begeleid of onbegeleid door de applicatie heen gaan. Vaak zijn dit gebruikers die ook al input hebben geleverd voor de specificaties van de nieuwe applicatie. Dan is het aan hen om te kijken of wij met z'n allen de opdracht goed hebben begrepen en of de software doet wat de bedoeling is en of het de goede look and feel heeft.

Met externe gebruikers probeer je er meer achter te komen hoe gebruikersvriendelijk je applicatie is. Zij hebben van te voren geen inspraak gehad maar je probeert als ontwikkelteam wel te proeven hoe de applicatie bevalt. Ik heb meegemaakt dat het letterlijk mensen waren die van de straat waren geplukt 'goedemiddag meneer, wilt u voor 25,- kijken wat u van onze nieuwe applicatie vindt?' tot een kleine release naar Friends and Family waar de nieuwe applicatie al wel live staat maar niet vrij te bereiken. Dan krijgen bekenden van het ontwikkelteam een URL en een login met daarachter de applicatie (of bijvoorbeeld een app als Testflight op iOS) en die voeren een soort eerste testje uit voordat je de applicatie volledig vrijgeeft.

De laatste optie is dat gebruikers zich zelf aanmelden als bètatesters zoals in dit programma van Sony. Dat zijn vaak enthousiastelingen die het bedrijf of product een warm hart toedragen en graag willen bijdragen aan een goed werkend eindproduct.

Ik denk dat 90% van de gebruikers waar ik mee heb gewerkt onbetaald heeft meegeholpen aan het beoordelen van het eindproduct.
Hier inderdaad als eindgebruiker meerdere "Gebruikers Acceptatie Tests" uitgevoerd; hoewel ik daar geen extra geld voor krijg is het wel tijdens werktijd (à uurloon).
Ja, goed punt. Interne medewerkers zijn natuurlijk altijd betaald om eraan mee te werken :)
In de game sector betalen mensen zelfs om te testen
Ze betalen zelfs vooraf, voordat de test begonnen is.
Volgens mij zijn we inmiddels in een maatschappij waar je zelfs onvermeld beta tester bent van vele producten, zelfs bij aanschaf.
Volgens mij zijn we inmiddels in een maatschappij waar je zelfs onvermeld beta tester bent van vele producten, zelfs bij aanschaf.
Helaas wel, maar dit komt echt doordat consumenten dit accepteren en bijvoorbeeld vooruit betalen (pre orders bij games enz). Als consumenten stoppen met dit te doen en niet meer vooruit betalen dan gaan bedrijven dit soort gedrag ook niet meer vertonen. Het is echt de schuld van de consument die dit toelaat.
Pre-orders hoeven niet verkeerd te zijn, dit deed ik langer geleden ook al.
Vaak kon je daarvoor in ruil leuke fysieke extra’s krijgen (posters, mokken, figurines etc…)
Maar we kregen ook gewoon een goede game afgeleverd (uiteraard soms wel wat bugs, maar niet de slechte staat waarin we al verplicht zijn een day-1 patch te installeren)

Tegenwoordig hebben uitgevers ook gewoon door dat ze al games die maar half af zijn uit kunnen brengen om deze soms maanden lang nog te patchen. De gamers kopen toch wel…

En mocht een project toch mislukken omdat de gamers het niet meer pikken, dan sluit de uitgever gewoon de ontwikkelaar (die zich ondanks veel protest toch aan de door de uitgever opgelegde deadlines hield…)

Off-Topic:
Uiteraard kan zoiets in de vorm van bijvoorbeeld “early acces” op steam. Daar heb ik voor een klein bedrag al meerdere games gesponsord die nu al wat duurder zijn geworden.
Minecraft is ook ooit zo begonnen en heb ik ook nog in de eerste fase gekocht voor 5 Dollar.

Nu heb ik onder andere “Mall Craze” gesponsord in de hoop dat dit ooit de nieuwe “Mall Tycoon” zal worden. Maar sponser ik ook ambitieuze games als “Big Ambitions” die al een paar jaar in ontwikkeling is.
Vroeger werd je vergoed om pre-bèta te testen (bij Ubisoft toch), de vele uren inzet wogen natuurlijk nooit op tegen de vergoeding. Maar het was leuk dat je aan een early game in ontwikkeling had meegewerkt en je klachten serieus werden genomen en soms zelf gameplay of maps werden aangepast als je met een lucratief idee kwam. Dan kon je zeggen, dit was mijn inbreng.

Een gratis Collector's Editon als bedankje van Ubisoft in het verleden of gewoon de game gratis was wel iets dat je kon verwachten. Ik weet niet of dit bij andere uitgevers/ontwikkelaars ook het geval was .. dat laat ik ter zijde. Ik spreek hier wel over pre-bèta test en niet gewoon bèta test. Is natuurlijk nog steeds een groot verschil.
Nog sterker, mensen betalen voor Beta’s. Kijk naar Path of exile 2.
Gratis spel,Early access beta periode waar mensen gewoon lachend voor betalen.

Ik heb heel veel beta’s gespeeld omdat ik het leuk vind en soms is het een demo om te zien of ik het spel eventueel later wil kopen. Dus dat is dan in feitte de beloning voor het meedoen.

[Reactie gewijzigd door Freakiebeakie op 5 maart 2025 00:10]

Moeten we dit ook zien als Beta firmware? Zo ja, dan lijkt het me als gamer wel een beetje risicovol, hopelijk kan je makkelijk downgraden of herstellen bij problemen anders zit je daar straks met een bricked device.
Het Keywoord hier is “centraal”. Beta testen van o.a. firmwares kan al sinds de PS3 tijdperk, niks nieuws wat dat betreft. Op de PS2 had je de alpha en beta test programs met Playstation Online toen der tijd. Daar kreeg je beta test games opgestuurd om te testen PS Online (dat waren DVD’s met een rode label).

Dit voelt dus weer een beetje zoals toen. Je had toen een beta forum van playstation (al zal dat laatste vast niet terug komen).
Ik snap dat als groot bedrijf je niet naar iedereen kan luisteren. Maar iets meer luisteren naar je gebruikers kan op zich ook geen kwaad. Er zijn dingen die ze gewoon niet willen doen. Er zijn genoeg goede ontwikkelingen die op de PS4 gekomen zijn die helaas niet meer op de PS5 zijn (of opgelost met een half gebakken oplossing). Het is dus bekend dat men dit fijner vinden dus waarom niet doen?

Denk bijvoorbeeld aan alle spellen in het hoofdscherm blijven zien. Hun oplossing is nu dat je kan voorkomen dat en paar spellen niet verdwijnen. Waarom niet gewoon de oude alle manier? Veeeeeeeeeel beter in mijn ogen. En mappen kunnen maken in het hoofd menu.

Ik zou graag de PS knop functies willen omwisselen. Vooral omdat ik de PS4 en PS5 allebei gebruik en ik eigenlijk alleen maar de hoofd menu gebruik. De game library vind ik er druk uit zien en het mist gewoon bepaalde functies. Ik kan bijvoorbeeld niet sorteren op laatst gespeeld. Ook kan je vanuit hier niet bij de online savegame functies. Persoonlijk vind ik eigenlijk de PS4 menu beter. Voor mijn gevoel logischer ingedeeld zoals dat notificaties en vrienden ook in de hoofd menu te vinden is.

Lampje op de controller kunnen uitzetten. De batterij is al snel leeg. Waarom dus niet naar de mensen luisteren om een klein beetje extra speeltijd eruit te halen?

PS5 spellen die beperkingen hebben. PS5 spellen die de savegames niet op een USB stick mogen opslaan (PS4 spellen wel). Meestal geen groot gemis maar er zijn situaties voorgekomen waar een 2e savegame wel gemakkelijk was geweest. Het hoeft van mij niet specifiek op een stick. Een extra kopieën online opslaan zou ook geweldig zijn.

PS5 spellen hebben ook geen patchnotes. Deze functie zit wel op de PS5 voor PS4 spellen. Waarom dus niet gebruiken? Waarom moeten we dit nou opzoeken op internet? Helas vind Sony zelf het ook niet meer belangrijk want hun gebruiken nu een QR code zodat je naar de patchnotes gaat. Niet genoeg verkeer naar de website opzo?

Eigenlijk allemaal dingen wat geen verlies is voor het bedrijf maar toch niet doen. En het zijn eigenlijk ook geen dingen die andere gebruikers dwars zitten.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 4 maart 2025 21:39]

Ik zou graag de PS knop functies willen omwisselen.
En wij maar denken dat we de enige zijn. We spelen hier alleen op de PS5, kan er nog steeds niet aan wennen. Zo onlogisch imo
Er worden regelmatig bèta’s gehouden waarbij je cosmetische spullen krijgt die na de eigenlijke release kunt gebruiken.
Ik heb in het verleden huishoudelijke apparatuur getest waar ik enkel een fikse korting voor kreeg als ik de apparatuur aan wilde schaffen. Anders kreeg ik niets.
Ik hoop van harte dat de tijden van echte beta's hiermee weer herleven. Ik heb zelf meegedaan met het beta-test programma van de PS2, PSP en PS3. Breedband internet was helemaal niet zo vanzelfsprekend in 2003/2004, dus met een ADSL of kabel verbinding kwam je eigenlijk gegarandeerd in aanmerking voor de testgroep.

Toen kreeg je nog beta-discs thuisgestuurd van SCEE. Bij Buzz Online werden er zelfs buzzers naar je opgestuurd. Het was circa een enkele game per maand, en dan werd er gevraagd of je op enkele avonden online wilde zijn om de servers te stress-testen. In principe was er een NDA, maar die werd niet echt gehandhaafd. Een enkeling werd eruit geknikkerd omdat er beelden online werden gegooid.

Ik heb toen best wel wat mensen leren kennen waar ik af en toe nog steeds een game mee speel. Door het relatief klein te houden en het idee dat er daadwerkelijk (een beetje) naar de spelers geluisterd werd was het een kleine community van gelijkgezinden.
Mooie tijd was dat inderdaad met de Socom Beta test package thuis gestuurd te krijgen met adapter. Ik heb nagenoeg al mijn PS2 randapparaturen en games, de hele generatie thuis gestuurd gekregen. Bijna geen games hoeven te kopen toen der tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.