Adobe kondigt AI-tool aan die tot 10.000 afbeeldingen in één keer kan bewerken

Adobe werkt aan een nieuwe Bulk Create-functie voor Firefly. Deze AI-tool kan maximaal 10.000 afbeeldingen tegelijkertijd resizen of hun achtergrond vervangen of verwijderen, zo meldt het bedrijf.

Adobe kondigde verschillende nieuwe AI-functies, waaronder Firefly Bulk Create, aan in een openbaar persbericht. Het bedrijf heeft dat bericht inmiddels echter verwijderd, hoewel websites als The Verge en PetaPixel de aankondiging ondertussen al hadden opgemerkt.

Firefly Bulk Create wordt toegevoegd aan de Firefly-webapp. Met de functie kunnen gebruikers gelijktijdig bewerkingen doorvoeren aan duizenden verschillende afbeeldingen. De functie kan bijvoorbeeld de achtergrond van afbeeldingen automatisch verwijderen. Deze kan vervolgens vervangen worden door een kleur, die wordt gedefinieerd met een hexcode, of door een specifieke achtergrondafbeelding. De eindresultaten kunnen worden opgeslagen als png- of jpeg-bestand. In de toekomst kan de tool ook psd-bestanden exporteren.

De resizefunctie laat gebruikers in één keer de resoluties van hun afbeeldingen wijzigen. Daarvoor kunnen gebruikers een specifieke resolutie instellen, hoewel er ook verschillende presets zijn, bijvoorbeeld voor posts of advertenties op socialemediaplatforms als TikTok en Instagram.

Adobe voegt in de komende weken ook nieuwe api's toe aan Firefly, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om video- en printproductie te versnellen. Er komt bijvoorbeeld een 'Dubbing and Lip Sync-api, die lipbewegingen in video's kan vertalen en bewerken met veertien verschillende talen. Er komt ook een nieuwe InDesign-tool die automatisch tekst en afbeeldingen kan formatteren aan de hand van templates. Deze maand verschijnen ook 'digitale avatars' als bèta. Gebruikers kunnen daarmee een digitaal personage ontwerpen met tekstomschrijvingen en spraakopnames. Deze digitale avatar kan vervolgens video's presenteren.

De nieuwe features zullen betaald zijn, maar Adobe noemt daarvoor geen concrete bedragen. Volgens het bedrijf wordt het tarief gebaseerd op 'consumptie'. Vermoedelijk gebruiken ze daarvoor de 'credits' voor generatieve AI die Adobe al gebruikt voor AI-features.

Adobe Firefly Bulk CreateAdobe Firefly Bulk Create

Afbeeldingen: Adobe

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

13-01-2025 • 21:17

57

Reacties (57)

57
54
19
1
0
27
Wijzig sortering
tja, wat moet je hier mee. Juist nu in de snelle digitale wereld zijn de interessante beelden gemaakt met tijd, geduld en inzicht, niet door AI en vervangen van achtergrondjes. AI uit de markting koker
Het is niet alleen bedoeld voor social media of "interessante beelden". Dit soort zaken zijn vaak ook nodig bij het maken van bijvoorbeeld nette productfoto's, zodat je een net overzicht kan tonen en eenzelfde stijl kan aanhouden.

Daar kom je als eindgebruiker nooit mee in aanraking, behalve tijdens het browsen op je favoriete kledingsite, maar voor de mensen achter zulke sites is het een verademing als het niet meer (semi) met de hand gedaan hoeft te worden.
Favoriete kledingsite? Alleen goedkope baggerwebsites hebben het probleem dat ze regelmatig tienduizenden afbeeldingen moet bewerken. Want de AI aan het werk zetten is één ding, die afbeeldingen controleren is iets heel anders. Gegarandeerd dat die tool fouten gaat maken.

Dat is dan letterlijk de etalage van je website. Een etalage waar hoogstwaarschijnlijk geen mens de moeite neemt om dingen fatsoenlijk te presenteren. Lijkt me geen verrijking voor de wereld.
De gemiddelde fixer die je via Fiverr inhuurt maakt alleen meer fouten, dus de gemiddelde kwaliteit stijgt daardoor waarschijnlijk toch, hoe vreemd dat misschien ook klinkt.
Het zal alsnog goedkoper zijn als je alleen de afbeeldingen hoeft te controleren. Die ‘paar’ fouten heb je dan zo hersteld.
Als je als webwinkeleigenaar je productfoto's hiermee gaat bewerken ben je wel dom bezig.
Het achtegronden verwijderen van Adobe werkt prima op een schone achtergrond, maar nog totaal niet goed genoeg in andere gevallen. Die klakkeloos op je website knallen is vragen om afgesneden hoekjes of overgebleven stukjes achtergrond, en dat is vele malen slordiger dan gewoon je foto in een goedkoop hoekje van wit karton met een softbox erbij maken.
Als je als webwinkeleigenaar je productfoto's hiermee gaat bewerken ben je wel dom bezig.
Nee hoor scheelt heel veel werk :)
Het achtegronden verwijderen van Adobe werkt prima op een schone achtergrond, maar nog totaal niet goed genoeg in andere gevallen.
Gebruikt dit DIE functie dan? Naar mijn idee niet namelijk..
Die klakkeloos op je website knallen is vragen om afgesneden hoekjes of overgebleven stukjes achtergrond
Dat geldt voor alles wat je klakkeloos doet, dus je punt gaat niet (specifiek) hiervoor op.
en dat is vele malen slordiger dan gewoon je foto in een goedkoop hoekje van wit karton met een softbox erbij maken.
Nou nee ik heb echt veel foto's moeten knippen was echt klotewerk om de foto's toonbaar te maken...
Al het marketing spul is uitgeknipt plakwerk op basis van giswerk en wat onbewezen vage theorieën met wat buzzwords om het interessant te laten klinken. Nu kan iedereen het zelf doen. Wordt er niet beter van, maar goed is het toch nooit geweest op enkele uitzonderingen na dan.
Ik denk dat zit voornamelijk bedoeld is voor dingen als greenscreen removal. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen.
Je ziet de voorbeelden toch ook in het artikel? Daar is in ieder geval geen greenscreen gebruikt, en als het daar (specifiek) voor is, waarom zouden ze dat dan niet kenbaar(der) maken?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 januari 2025 11:02]

voor fotografie gebruik je geen green screen.
Ik heb de grote merken als CocaCola en Adidas in hun recente marketing materiaal volop AI zien gebruiken, tot op het punt waarbij zelfs “CocaCola” niet goed gespeld was. AI gaan we niet meer weg kunnen denken. Wen er maar aan.
Voor commerciële bulk fotografie lijkt mij dit soort toepassingen prima en volkomen logisch.

Veel fotografen zijn echter ook huiverig voor de push naar cloud en eventueel gebruik van beeld materiaal door Adobe.

Door de min of meer rolling release strategie wordt het steeds lastiger hierin individuele keuzes per project te kunnen maken die dan ook gerespecteerd worden in de toekomst.

Overigens: ik gebruik AI dagelijks in mijn werk, biologie werkveld

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 14 januari 2025 09:56]

En dat is ook gedaan zodat je product weer in de kijker staat. Dat jij het nu aanhaalt bewijst maar weer dat het een succesvolle strategie is geweest.

Ze hadden prima Coca-Cola perfect kunnen spellen of in de nabewerking kunnen fixen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze dit bewust erin hebben laten staan.
Ik kan het me wel voorstellen wat je er mee moet.

Je hebt een fabriek en laat allemaal (interne) stockfoto's maken. Die moeten voor sfeerbeelden voor je intranet/drukwerk een groene/blauwe/rode waas krijgen. Of juist allemaal naar sepia/zwart-wit.
Of je moet van al die foto's 10 verschillende formaten hebben (16:9, vierkant, 20:3, skyscrapers, enz.).

Nu doe je dat op een workstation en die een bulkopdracht laten doen. Straks kun je dat waarschijnlijk efficienter met dit mechanisme en dan nog op een slimme manier ook. (dus dat hij automatisch het onderwerp selecteert om uit te snijden).

Dit is dus niet bedoeld om een individuele al mooie foto perfect(er) te krijgen. Dit is juist voor bulkverwerking. :)

10.000 tegelijk is waarschijnlijk zware overkill voor wat er ooit redelijkerwijs nodig gaat zijn voor één gebruiker/bedrijf, maar het toont wel aan dat er een goede capaciteit beschikbaar is.
Makelaars kunnen weer vlotter werken. De hele fotoserie nu nog sneller met zonnige luchten…

Maar goed, lokaal werken in o.a. Lightroom lijkt wel steeds trager te worden. Adobe richt zich meer en meer op cloud-only tools en bewerkingen, incl de opslag van jouw foto’s in RAW, zodat je nog meer aan hen gebonden bent en daar nog extra voor moet afrekenen voor de extra opslag GB’s.
En dan moet je er nog maar op vertrouwen dat hun backup goed genoeg is, anders moet je de foto’s na bewerken ook nog weer in full raw terug downloaden naar je eigen disks. Want de AI functies passen o.a. de raw aan naar DNG (denoise bijv).

[Reactie gewijzigd door Get!em op 13 januari 2025 21:39]

Ik vind de online versie van light room persoonlijke ook een hoop problemen hebben en gebruik voornamelijk classic maar ik denk dat zelfs adobe zelf niet verwacht dat je je lokale raw bestanden weg gooit na ze te uploaden naar adobe cloud.
Ik werk zelf in de grafische industrie en zie wel (beperkte) mogelijkheden. Echter moet het bronmateriaal dusdanig geproduceerd zijn dat randen duidelijk te definiëren zijn. Ja de algoritmes worden steeds beter maar ik blijf er bij dat hoogwaardig beeldmateriaal, met name high-res toch echt handwerk blijft, en gelukkig maar.
Ik vrees dat je héél snel ongelijk gaat krijgen voor 95% van het werk. Als de afweging is dat je 95% van het werk gedaan kunt krijgen met AI tegen 10% van de kosten van handwerk dan ben je al snel de bulk van je werk kwijt.

En de rest moet dan kiezen.. óf heel veel geld betalen voor de professional zoals jij, of accepteren dat ze genoegen nemen met 95% kwaliteit. Tja..

AI gaat echt een paradigma-verandering betekenen in de maatschappij, mogelijkerwijs net zoiets als bij de introductie van de industrialisatie.
95% kwaliteit, wat is dat? Witte randen rond iemands haar? Stukken weggeknipt uit een product waar randen niet duidelijk definieerbaar waren voor het algoritme? Als een klant genoegen neemt met dat soort werk, dan is het in eerste instantie al niet mijn klant. Want ik lever geen half werk. Wat ik zeg, de tools worden beter, en zullen nog beter worden. Maar op dit moment is het voor mij nog gewoon een gimmick.

En dan hebben we het nog maar over vrijstaand maken van objecten en vervangen van achtergronden, niet eens over aanpassen van licht/schaduw/reflecties en evt color cast. Allemaal zaken waar AI nog een forse stap heeft te maken. Maar ik maak me ook geen illusies en kan het heel ver komen in de toekomst.
"denkt aan de tijd die je destijds kwijt was om achtergronden met de hand te verwijderen/vervangen en je was blij dat je een foto gedaan had"
Hah, en dat is nog niet eens zo lang geleden. Wat een werk was dat idd..
Anoniem: 2158854 13 januari 2025 21:25
Moet je dan eerst al je beelden naar de Adobe Cloud uploaden? Lijkt mij anders er bijzonder als je 10k beelden tegelijkertijd kan bewerken met wat je zelf onder de motorkap hebt.

Mijn i9 12900k met 3090ti, waarbij het bron materiaal op NVMe disk A staat en het doel materiaal op NVMe disk B (beide pcie4) doet er al een aantal minuten over om 300 raw beelden (45MP) te exporteren naar een 2160p op 16:9 verhouding.
Ik hoor hier niemand in creatieve toepassingen denken. Ik kan me voorstellen dat je dit ook bij image sequences kan toepassen, om je greenscreen mee te vervangen met video's. Als het goed werkt, ben je ook meteen van de groene spill af.
De functie kan bijvoorbeeld de achtergrond van afbeeldingen verwijderen automatisch.
🙄
"Can it really remove the backgrounds automatically", zou ik me dan afvragen.
Nog even en de bron data, datum van een foto of video kan je manipuleren
Dus 2022 wordt ? 2018 Gevaarlijk vindt ik al deze AI tools worden.
Voorwaar ik zeg ,,, Straks verdwijnt ook de gehele geschiedenis die achter ons ligt
De nieuwe wereld, kunnen hier nog niet eens de nood nodige problemen oplossen.
in plaats van dit soort onzinnige Ai producten maar nu kunnen we straks de mooiste fotos zien met zonnige stranden, veel zon en mooie blauwe lucht.
Rond 2010 werden door 'grafisch designers' al alle fotos in vakantiefolders opgepept met mooiere blauwe luchten. Je wordt al jaren genept. Er veranderd niet veel, het wordt alleen makkelijker om het te doen.
Helemaal met je eens, Heb zelf een doka gehad, camera met kleuren filters en de truckjes bij het bewerken van foto materiaal.
Gister vroeg ik copilot om een excel met 1200 regels aan te passen door bepaalde termen weg te halen en dubbele dingen weg te halen Enzo. En er kwam een mooi nieuw excelletje uit, dit scheelde mij enorm veel tijd. En dat word dit ook voor foto en video grafie. Dat je t onzinnig noemt is vooral beperkte kennis vanuit jou, beter verdiep je je erin voordat je nutteloze dingen zegt die niet klopt
Kan je zelf straks nog je Excel met ?1200 regels aanpassen zonder AI
Blijkbaar geef je hier zelf al aan dat je enorm veel tijd scheelt
Daarom Gevaarlijk vindt ik al deze AI tools worden.
Straks is alles kant en klaar en heeft ieder een 10 dankzij AI
Veel haken en ogen aan dat hele AI
Toen de rekenmachine kwam werd er ook gezegd dat als gevolg daarvan iedereen niet meer zou kunnen rekenen. Valt wel mee volgens mij.
Ik snap je punt, maar de (EXIF) data van foto's kunnen we al jaren lang aanpassen en ik vind het ook altijd maar de vraag hoe correct onze beeld bij de huidige geschiedenis is.

Dat gezegd hebbende hebben we ook prachtige technologie zoals de blockchain waarbij we in principe onaanpasbare geschiedenis kunnen vastleggen, al moet die data die hierin geschoten wordt uiteraard wel correct zijn.

Wat kunnen we doen om geschiedenis wel correct op te slaan en de nood nodige problemen op te lossen?
Wat moet je ermee? Nou, met 1 handeling kun je extra broeikasgassen creëren en meehelpen de kou te verdrijven. Hoe gaaf is dat!
Nou, met 1 handeling kun je extra broeikasgassen creëren en meehelpen de kou te verdrijven.
Dat heb je zojuist met jouw reactie ook gewoon gedaan! Of dacht je dat Tweakers geen energie verbruikt of het device wat jij hebt gebruikt of jij zelf?

Ik vraag me af of dit soort AI veel meer energie verbruikt dan dat een aanta) werknemers dat handmatig moeten doen. Van (AI) chatbots weten we dat het verbruik hoog is, maar dit is wel wat anders dan een chatbot...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 januari 2025 11:06]

Ik neem aan dat je de intentie van m'n opmerking begrijpt.
De meeste nuttige bulk bewerking kunnen met gratis tools zoals Irfanview. Achtergrondjes vervangen wordt lastig misschien, maar je draait het gewoon lokaal.

Ik zie niet direct toepassingen.
Ben jij professioneel beeldbewerker/verwerker?
Ik werk er elke dag mee.
ik ben echt naar de website gegaan, ik heb 10 jaar geleden infanview gebruik als commandline tool om foto's te verkleinen / hernoemen.
ik dacht ik moet nu echt zien wat deze post te maken heeft met Irfanview.. site bekeken en het is nog steeds dezelfde tool als 20 jaar geleden....

misschien toch eens verder verdiepen in https://www.adobe.com/nl/products/firefly.html ;)
of gewoon accepteren dat er 20 jaar geleden al goede tools bestonden, lang voordat Adobe heerste. ImageMagick b.v. stamt uit 1990 ofzo. Waarschijnlijk was er al eerder spul voor de Amiga

Ik herinner mij nog een CorelDraw uit 1995, dat echt niet zoveel onder deed voor de basis van Adobe Illustrator (wilde eers AI neerzetten, maar dat is te verwarrend.). Ik heb er min hele thesis illustraties mee gemaakt. (nu doe ik dat werk in inkscape overigens).

oude software betekent niet dat het slecht is. Zo gebruiken we in ons onderzoek een tool uit 2008, die features kan voorspellen op een dataset. Run tijd op moderne hardware, 30sec. / cpu-core /set. Met 100k datasets nog steeds een lange tijd, maar kan gelukkig parallel.
Een 'moderne' AI variant met 17 jaar meer en nieuwere referentie data presteert slechts een fractie beter, soms ook slechter en heeft een runtijd van 30min op een A100.
Lijkt mij duidelijk welke tool je moet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 14 januari 2025 12:09]

Dit gaat over bulk bewerking. Niemand maakt hier een 1 op 1 vergelijking met de capaciteiten van Firefly. Dit artikel gaat over een functionaliteit waarvan je je kunt afvragen of het echt nieuw is en of het iets toevoegt. Daar gaat dit over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.