Huawei wil toekomstige pc's standaard op HarmonyOS NEXT laten draaien

Huawei wil zijn toekomstige computers met het HarmonyOS NEXT-besturingssysteem leveren. De huidige pc’s die het bedrijf verkoopt, zouden de laatste zijn die standaard op Windows draaien. Het is niet duidelijk of het bedrijf deze maatregel alleen in China wil invoeren of wereldwijd.

Huawei-topman Yu Chengdong heeft het nieuws meegedeeld tijdens een interview dat op Weibo staat. De man stelde dat HarmonyOS NEXT een volledig nieuwe kernel heeft en dat er geen ondersteuning meer is voor Linux. Dat was deze zomer al bekendgemaakt. Het besturingssysteem zal ook geen Android-apps meer kunnen draaien.

HarmonyOS NEXT is een Chinees besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door Huawei. In tegenstelling tot eerdere versies van HarmonyOS is het niet gebaseerd op het Linux-systeem en maakt het ook geen gebruik meer van het Android Open Source Project. Huawei heeft hiervoor een eigen OpenHarmony-kernel ontwikkeld.

HarmonyOS moet een naadloze verbinding van apps op meerdere apparaten mogelijk maken. Gebruikers kunnen zo vrij content delen of applicaties verbinden tussen toestellen zonder verschillende installatieprocessen te moeten doorlopen. HarmonyOS NEXT bevat ook allerlei AI-functionaliteiten, zoals het genereren van afbeeldingen en het vertalen of luidop lezen van tekst.

HarmonyOS NEXT
HarmonyOS NEXT

Door Jay Stout

Redacteur

23-09-2024 • 13:22

58

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (58)

58
58
31
2
0
14
Wijzig sortering
HarmonyOS NEXT is een Chinees besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door Huawei. In tegenstelling tot eerdere versies van HarmonyOS is het niet gebaseerd op het Linux-systeem en maakt het ook geen gebruik meer van het Android Open Source Project. Huawei heeft hiervoor een eigen OpenHarmony-kernel ontwikkeld.
OpenHarmony gebruikt de LiteOS kernel voor embedded devices en gebruikt de Linux kernel voor gewone systemen (bron). De broncode van Linux is hier te vinden. Zoek op "kernel_linux". Het lijkt erop alsof gesteund wordt op longterm support versies, waarbij telkens één versie wordt overgeslagen. Dus 4.19 -> 5.10 -> 6.6. LiteOS lijkt minimaal onderhouden te worden, dus daarop zie ik NEXT niet gebaseerd worden.

NEXT is niet gebaseerd op Android, maar het lijkt dus wel gebruik te maken van de Linux kernel. Dat is op zich logisch. Er is geen enkele reden om dat wiel opnieuw uit te vinden, en je sluit jezelf onnodig buiten van zoveel ontwikkelingen die anderen voor jou doen.

[edit]
Meer informatie is hier te vinden:
Evolved from the open-source Linux kernel LTS 4.19.y and 5.10.y, the OpenHarmony Linux kernel has incorporated CVE patches and OpenHarmony features as the OpenHarmony common kernel baseline.
6.6 hebben ze nog niet opgenomen in de omschrijving, maar in combinatie met de links eronder is het duidelijk genoeg dat het Linux betreft met een eigen sausje eroverheen om het e.e.a. te ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 september 2024 15:29]

Als China, kan ik me voorstellen dat je wilt loskoppelen van "Het Westen".
Maar een compleet nieuw OS van scratch af schrijven en uitrollen op je producten....
Dat is niet niks.
Dat is zeker niet niks, maar dit project loop al een tijdje: HamonyOS werd op 9 augustus 2019 voor het eerst gereleased, men is er dus al ruim 5 jaar mee aan het ontwikkelen.

Daarnaast heeft China inmiddels al 25 jaar ervaring met het maken van een OS, in 1999 kwam immers Red Flag Linux al op de markt en in 2013 kwam Ubuntu Kylin, eveneens een Chinees OS al op de markt.

Een deel van de Huawei apparatuur, zoals sommige smartwatches etc, werkt al met HarmonyOS.

Dus een uitdaging is het zeker, maar het is ook weer niet geheel ondoenlijk.
Zoals in het stuk al te lezen is:
HarmonyOS is niets anders dan een Linux distro, net als al je andere voorbeelden.
HarmonyOS NEXT zou een volledig nieuwe kernel moeten zijn.

Dus nee, men is hier niet al sinds 2019 mee bezig. Een OS van de grond af opbouwen is niet hetzelfde als een distro bovenop een bestaande Linux kernel bouwen.

Met de voorbeelden die je aanhaalt heeft China dus geen ervaring met het maken van een OS. Alleen met het maken van een aanpassing aan een bestaand OS en dan waarschijnlijk ook nog vooral met al bestaande libraries en apps.

Het bouwen van een volledig OS is echt van een hele andere orde dan alleen wat configuratiebestandjes maken voor Linux. HarmonyOS, Red Flag Linux en Ubuntu Kylin zijn niet veel meer dan dat laatste, in vergelijking met serieus een eigen kernel bouwen.
NEXT.0.0.66(SP6C00E66R5P9) - Beta 1 / uitgebracht op September 12, 2024 dus 11 dagen geleden.

De Kernel is een Micro Kernel en heet HongMeng Kernel in ontwikkeling sind Augustus 2023 en de SDK is hier te vinden.
Zoals in het stuk al te lezen is:
HarmonyOS is niets anders dan een Linux distro, net als al je andere voorbeelden.
HarmonyOS NEXT zou een volledig nieuwe kernel moeten zijn.
Een OS die voortborduurt op HarymonyOS:
HarmonyOS NEXT (Chinese: 鸿蒙星河版; pinyin: Hóngméng Xīnghébǎn) is a proprietary distributed operating system and a major iteration of HarmonyOS, developed by Huawei to support only HarmonyOS native apps.

[...]

On August 4, 2023, at Huawei Developers Conference 2023 (HDC), Huawei officially announced HarmonyOS NEXT, the next version of HarmonyOS.
Zie Wikipedia: HarmonyOS NEXT

De kennis die men opgedaan heeft met HarmonyOS kan men dus ook voor HarmonyOS NEXT inzetten, het is niet alsof die kennis opeens overboord gezet wordt.

Ook HarmonyOS NEXT is dus al weer een tijdje in ontwikkeling, de eerste public release was op 4 augustus 2023.
Daarentegen is een OS iets anders dan een kernel. Het is niet alsof ze het complete OS van scratch af aan moeten opbouwen. En het is een gebied waar Huawei veel ervaring mee heeft (ze doen al veel met drivers voor hun huidige portfolio)
Voor mijn gevoel hangt dat van de verwachtingen af. Als je compatible wil zijn met Android of Windows dan geef ik je helemaal gelijk maar als je echt alles overboord gooit en alles opnieuw schrijft dan heb je een hoop werk maar ook een hoop kansen om dingen anders/beter te doen. Maar inderdaad, compilers en officepakket en alles wat daar omheen hangt moet je dan wel opnieuw maken (of hercompileren misschien?)
Het idee is denk ik een soort ChromeOS; zodra je een browser hebt, kan je al heel snel best veel met een PC (wat mij betreft lang niet voldoende, maar sommige gebruikers wellicht wel). Compileer daarbij je Huawei apps native en je hebt al een beste set.
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat op het OS na de browser een van de meest geavanceerde stukken "standaard" software is op een computer, doordat moderne browsers zoveel verschillende zaken en media ondersteunen.
ik vind dit een moeilijke zin.
Ik zou het voor China niet als een nadeel zien als er een geheel nieuw office-pakket komt. Het verbaast me keer op keer waar de huidige marktleider mee wegkomt.
Waar komt de huidige marktleider mee weg?
Om een voorbeeldje te geven: bij "Outlook (new)" wordt je IMAP server vanaf de cloud geraadpleegd, waar de mails ook verwerkt worden. Hoewel het vrij duidelijk staat aangegeven bij het instellen, vind ik het privacytechnisch zeer twijfelachtig.
Privacytechnisch is alles wat aan elektronica hard- en software uit China komt verdacht. Alleen al omdat de staat in deze bedrijven een dikke vinger in de pap heeft.
Dan heb ik liever dat mijn gegevens ergens in Amerika of Europa liggen dan in China, Huawai is een staatsbedrijf. Ik blijf echt ver van Chinese producten omdat ik geloof dat het beter is om westerse technologie bedrijven te steunen, omdat deze westerse bedrijven ook meer locaal investeren.
We zitten nu aan versie "1000" van Word en Excel, en nog steeds vind ik het matige producten.
Neem bijvoorbeeld Word, als je afwijkende opmaak op pagina's wilt. Dat moet toch simpeler kunnen? Idem dito voor de integratie van een Excel-sheet in Word. Waarom zit (lichte) Excel-functionaliteit niet gewoon in Word? Inhoudsopgave maken, andere opmaak dan de standaard (die ik niet mooi vind) gebruiken met paragraafindeling, bladzijdenummering invoegen... het kan allemaal, maar ik vind het onhandig werken. De menustructuur is ondoorgrondelijk, de help-functie helpt vaker niet dan wel. Google is my friend, zullen we maar zeggen.
Of wat dacht je van 'even' een plaatje verplaatsen in je Word document. Jammer joh, nu is je hele opmaak verkloot..
Terug naar vroegah naar WordPerfect 5.1 voor DOS, die had deze zaken imho iets beter voor elkaar (en ja ik weet het, het was geen grafische WYSIWIG omgeving)
Haha ja je hebt gelijk. Eigenlijk is Word WYSIWYMG (What you see is what you MIGHT get)
Wil je echt antwoord hebben op deze vragen? Excel en Word waren origineel 2 verschillende producten van verschillende leveranciers met een verschillende insteek. Tabellen in msWord waren op een gegeven moment in de historie op 3 verschillende manieren mogelijk, die niet samen konden werken. En dan kon je ook op meerdere manieren tabellen uit excel in je document opnemen. En dan vraagt iemand zich af waarom de tabel functie van msword niet werkt zoals ze verwachten.

Als je het simpeler wilt, dan moet je buiten microsoft zoeken. microsoft is de koning van de compatibiliteit, dat geeft vaak verschillende verwachtingen en daarmee complexiteit.

Sorry, een beetje en gechargeerd antwoord, ik kon het niet laten. Met libreoffice heb ik in de regel minder problemen, al is het daar ook niet heilig.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 september 2024 15:44]

Als je met "simpeler" "logischer" bedoelt, dan zie ik dat wel zitten. Ik ken de historie van Word en Excel, maar ze hadden er intussen wel iets beters van kunnen maken. Het is niet dat Microsoft een noodlijdend bedrijf met lage marges is.
Is een afwijkende opmaak zo moeilijk dan? Tenzij je gelijk naar het niveau van InDesign wil, kan je met Word heel veel heel snel.

Ik krijg pas problemen met Word als andere mensen gaan aankloten. Handmatig de opmaak van tekst veranderen bijv. en zich niet strak aan document brede stijlen houden. 'Onzichtbare' tabellen copy pasten (copy pasten zonder opmaak zou de standaard moeten zijn als je het niet uit Word of een Word-like programma haalt, zeker als je kijkt hoe slecht opmaak copy pasten van een pdf of het web werkt...). Of mensen die niet werken met de referentieopties voor tabellen, figuren etc.
Werk je echter in een team dat bekend is met de basisfuncties van Word, dan kan je heel snel en heel makkelijk je opmaak regelen en er verder geen tijd aan kwijt zijn. Skills die je op een werkvloer waar men regelmatig met Word werkt wel mag verwachten.
Ik mag verwachten van Word dat het logisch en transparant werkt en dat ik niet 4 niveau's diep moet om veelvoorkomende taakjes uit te voeren. Maar helaas.
Don't blame the messenger.
Zo iets hebben ze toch ook al geprobeerd met "Red Flag Linux"? Dat faalde ook flink uiteindelijk terwijl dat veel meer compatibiliteit had...
Met chinese staat achter je gaat het best wel makkelijk.
Gewoon zeggen harmony is of niks dan gaat het best wel snel.
En onder kost prijs verkopen gaat ook wel snel, zijn wij de consument in het westen best wel blij mee.
Want als zij dat voor die prijs kunnen verkopen moeten westers bedrijven dat ook kunnen.
Dat wordt gewoon een chinees OS waar geen enkele echte westerse producten op draaien.

Alles verloopt toch via WeChat in China.
Mwa zo vreemd is dat niet. China heeft ook een eigen Linux distro genaamd OpenKylin

nieuws: Chinese Linux-distro OpenKylin moet land minder afhankelijk van Weste...
Nou dat zogenaamde westen of moet ik zeggen Europa laat zich piepelen door Microsoft uit de VS die ons steeds verder hun cloud bullshit intrekken want macht. Straks weten ze echt alles van ons en is er helemaal geen informatie meer veilig en beland elk stukje (vertrouwelijke) bedrijfsdata in handen van de Amerikaanse overheid, want reken er maar op dat het gebruikt gaat worden. En Amerikanen kunnen nu onze vrienden zijn maar verhoudingen kunnen sneller dan je verwacht veranderen.

Dit gaat de verkeerde kant op, verplichte Microsoft accounts, AI spionage inbakken (Recall) Allerlei vormen van telemetrie, op den duur geen WSUS ondersteuning meer zodat je de pc verplicht aan de cloud moet hangen. Steeds meer data die niet in onze handen is en apps die ons op allerlei manier bespioneren.

Het wordt tijd dat ofwel een overheid of europa ingrijpt en regels oplegt aan Microsoft en andere big-tech bedrijven, Rusland en China hebben dat al gedaan en hebben speciale uitgeklede Windows versies. En inderdaad dan maar je eigen Operating Systeem gaan ontwikkelen en dat is niet makkelijk maar het is beter dan big-tech die steeds meer macht naar zichzelf toe trekt. Je moet jezelf nooit afhankelijk maken. Dat kan niet in de huidige wereld want dan trek je aan het kortste eind. Op eigen beentje leren staan.. kom op we kunnen het.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 23 september 2024 14:49]

Ik snap je punt wel, maar ieder bedrijf gebruikt toch (neem ik aan) een vorm van (eigen) encryptie?
Nee. Met bijna een eeuw aan cryptografie kennis is de universele regel: ontwikkel nooit je eigen cryptografie.
Huh? Nee natuurlijk niet... ??

Ik bedoel, gebruik van encryptie welke alleen decrypt kan worden door bedrijf...
Ja heel graag een OS waarbij je nooit zeker weet wie er mee kijkt haha.
Denk niet dat buiten China dat OS ooit een succes zal worden..
Ik zal er wel weer om gemind worden, maar jij denkt dat onze Westerse OS software niet aan tracking doen? Telemetry zit in zowat alle OS software.
En al zou er nu “EurOS” ontwikkeld worden, gaan we ook dan bespioneerd worden

Gelukkig blijft onze data dan wel op Europese servers :9
Mag hopen met alle wetgevingen en regelementen omtrent privacy in Europa dat we dat toch een stuk beter hebben afgevangen ;)
In China geldt maar 1 regel en dat is wat de regering wilt, dat ook gebeurt.....
Zolang de gebruiker kan doen wat hij wil doen is het OS niet zo belangrijk meer.

Natuurlijk kon iedereen voorspellen dat een van de grootste bedrijven in China zelf zijn eigen OS en hardware zou gaan maken als "het Westen" de deur dicht doet. Zelfs Noord Korea deed dat met zijn eigen OS (zwaar gemodde Linux).

Dit kan voor Huawei nog gunstig uitpakken ook. Als ze hoogwaardige computers kunnen maken met een volwaardig eigen OS, kunnen ze de markt overspoelen met lagere prijzen.
volwaardig eigen OS
Wat is een volwaardig OS? Windows Phone was een volwaardig OS met een onvolledig ecosysteem. Zonder applicaties/apps wordt dit sowieso niets. Als het alleen een browser heeft moet je je definitie van "volwaardig OS" behoorlijk aanpassen om ermee weg te komen.
Probleem is, wij kijken er met een "westerse" blik naar. Voor de chinese kant (overheid, Huawei whatever) is het volledig als het volgens de overheid voldoet. Daar kunnen wij wat vinden, maar dat is uiteindelijk niet belangrijk.
Voor heel veel mensen is ChromeOS een volwaardig OS (Play store, PWA’s en Linux) alleen weten ze dat zelf niet. Op het werk gebruiken ze Windows, bij de aanschaf van een pc/laptop “krijg” je Windows en je hebt natuurlijk ook MS Office nodig….

Voor zo veel mensen is het hebben van de tekstverwerker (Google software of LibreOffice) ruim voldoende. Voor de rest word de Chrome browser gestart om te kunnen facebooken…
Logische stap. Je wordt geboycot en mag software niet meer gebruiken zoals het hoort. Dan heb je twee keuzes. Onderdanig smeken of trots je eigen spullen ontwikkelen wat Huawei nu doet. De spanningen tussen China en Amerika zijn alleen maar erger aan het worden dus is dit de juiste stap. Welk volgend Chinees bedrijf mag straks ineens niet meer de westerse software gebruiken? Kan zomaar gebeuren dus dit wordt het nieuwe systeem wat langzaam over de wereld wordt verspreidt en westerse software macht zal laten verdwijnen.
Volgende wordt zeker Baidu, vermoed ik, zie mijn reactie onderaan.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 september 2024 15:44]

Is mogelijk. Meer Chinese bedrijven worden steeds bedreigd door Amerika met straffen en boycotten. China gaat niet afwachten totdat alle bedrijven slachtoffer worden. Er wordt nu een heel nieuw in eigen hand systeem ontwikkeld wat in de wereld gebruikt gaat worden naast de Amerikaanse software. Amerika gebruikt het teveel als wapens dus veel landen die ruzie hebben met Amerika zullen open staan voor dit? Een besturingssysteem wat als een geheel werkt wat Windows ook redelijk had kan aanslaan. Niet in het westen doordat het geboycot wordt en verboden wordt zaken te doen wat nu ook is met Huawei?
Het is niet duidelijk of het bedrijf deze maatregel alleen in China wil invoeren of wereldwijd.
Ik denk dat het marketingtechnisch helemaal niet eens interessant is voor de internationale markt, zeker met de reputatie die de Chinese overheid heeft inzake het monitoren en controleren van het internetverkeer. Zo'n OS op je pc voelt dan als het ware als het open zetten van je voordeur, je slaapkamer, je kluis en je bank-app.
Maar met alle "made in China" producten, is het gewoon afwachten totdat er producten met dit OS worden geleverd. Dan wordt het mogelijk in de toekomst lastiger om een "westers" OS te draaien. In China en Rusland zitten best veel (goede) ontwikkelaars. Als die gaan samenwerken en de (chinese) fabrikanten gaan dat OS standaard op hun producten zetten, dan komt er best veel deze kant op.
Ik zie dat de USA hier nog een (paniek) reactie op gaat geven.
Mijn Huawei smartphone heeft je bericht gelezen en doorgegeven aan de Chinese overheid. Binnenkort komt er een drone langs om je een gele kaart te overhandigen!
Oh, ik was even bang dat er punten zouden worden ingehouden op mijn social credits saldo ;)
Dit was gewoon te verwachten.
De overheid heeft bepaald dat er gestopt moet worden met het gebruik van Windows en westerse apparatuur bij overheidsinstanties, en dus voert een bedrijf als Huawei dit gewoon uit.

Hier heeft Tweakers begin dat jaar nog wat over geschreven:
nieuws: Chinese overheid stopt deels met gebruik chips Intel en AMD, weert Wi...
HarmonyOS NEXT klinkt als NextStep van Steve Jobs destijds, was ook geen succes }:O
"Geen succes"? Geen consumentenmarkt product eerder. De professionele markt gebruikte wel NeXT machines.

Ontwikkeling WWW: https://webfoundation.org/about/vision/history-of-the-web/
Ook Doom en Quake zijn op NeXT computers ontwikkeld.

Wat het OS zelf betreft, het is niet verdwenen maar de basis geworden van Mac OS X (nu macOS en iOS).
Maar wat eruit voortkwam weer wel, dus wie weet waar dit ooit nog goed voor gaat zijn 😉.
Erger nog... volgens mij hebben we naam "Harmony"OS eerder gehoord... die van afstandsbedieningen.
En lamp als ik goed heb :P
De tijd zal uitwijzen of consumenten wereldwijd een Chinese OS zullen gebruiken.
Ik ben vooral benieuwd of dat betekent dat het bios ook niet meer geschreven is voor compatibiliteit met Windows. Hoezo UEFI boot? Ons Harmony-OS doet abracadabra-boot, bijvoorbeeld. ACPI ook weg, dat ruimt lekker op!

[Reactie gewijzigd door thunder7 op 23 september 2024 16:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.