Huawei test HarmonyOS NEXT, besturingssysteem zonder Android

Huawei brengt in thuisland China officieel de eerste openbare testversie van HarmonyOS NEXT uit. Het besturingssysteem voor smartphones en tablets heeft voor het eerst geen Android meer en vereist apps en services die speciaal voor het platform ontwikkeld zijn.

harmonyos NEXTTot dusver ondersteunde HarmonyOS nog Android-apps maar met de release van de NEXT-bèta kunnen gebruikers in China alleen nog maar native apps en diensten gebruiken. Volgens Huawei heeft HarmonyOS intussen 15.000 van dergelijke applicaties, wat een fractie van de miljoenen apps in de Google Play Store en Apple App Store is, zo merkt The Register op.

In het persbericht claimt de Chinese techgigant dat HarmonyOS NEXT de algehele prestaties van apparaten met 30 procent verbetert, dat de accuduur van deze apparaten tot 56 minuten langer is en dat het besturingssysteem gemiddeld 1,5GB opslagruimte bespaart.

De testversie van het besturingssysteem is vooralsnog alleen in thuisland China beschikbaar voor onder meer de Huawei Pura 70-serie, de Pocket 2-toestellen en de MatePad Pro 11"-tablets. Voor zover bekend gaat Huawei het besturingssysteem niet wereldwijd uitbrengen. Het bedrijf werkt al langer aan een eigen ecosysteem en moet vanwege uiteenlopende importbeperkingen ook eigen hardware gebruiken. Eerder suggereerde Huawei dat HarmonyOS ook als alternatief voor Windows zal gaan dienen. Dat is vooralsnog niet het geval voor HarmonyOS NEXT.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-10-2024 • 15:32

35

Submitter: Peter_Utrecht

Reacties (35)

35
31
8
0
0
17
Wijzig sortering
Zijn er ergens screenshots te vinden? Ben benieuwd hoe het eruit ziet. Gebeurt niet vaak dat er een geheel nieuw OS gelaunched wordt.
https://device.harmonyos.com/en/

Sterk gelijkend op android & ios.

[Reactie gewijzigd door Elminster op 23 oktober 2024 15:58]

Is dit niet de "oude" Harmony OS wat daadwerkelijk Android is?
De weinige informatie die tot nu toe te vinden is ziet er op zich best aardig uit eigenlijk. Als dit goed doorontwikkeld en ondersteund wordt, en er straks meer apps beschikbaar komen, lijkt het me heel positief dat er wat concurrentie voor het de facto duopolie Android<->iOS komt.

Meer keuze voor de consument, en het houdt de concurrentie (Google en Apple dus in dit kader) scherp. Ook dat is weer goed voor de consument, om stagnatie te voorkomen.

Het aantal apps per se zegt overigens niet alles. We weten allemaal dat er ook enorm veel flauwekul-apps in de beide appstores van Android en iOS staan, en veel varianten op hetzelfde thema. Je kan dan beter naar de kwaliteit van de apps kijken, en de breedte van de toepasbaarheid van deze apps.
Het aantal apps per se zegt overigens niet alles. We weten allemaal dat er ook enorm veel flauwekul-apps in de beide appstores van Android en iOS staan, en veel varianten op hetzelfde thema. Je kan dan beter naar de kwaliteit van de apps kijken, en de breedte van de toepasbaarheid van deze apps.
Dat is precies wat liefhebbers van Windows Phone zeiden. Maar naast alle flauwekul spelletjes zijn er ook duizenden niche apps die voor een specifiek publiek gemaakt worden. Denk bv aan school of werk specifieke tools of software om speciale hardware aan te sturen. Ontwikkelaars daarvan zitten gewoon echt in met een serieus business probleem als er nog een platform onderhouden moet worden. (ja, er zijn cross platform tools, maar die dekken niet alle functionaliteit af en je zal op z'n minst moeten testen).
Als Windows Phone niet vakkundig om zeep was geholpen hadden developers er ook meer aandacht aan besteed. Sommige apps werden ook zelfs eerder op Windows Phone bijgewerkt met nieuwe features dan op andere platformen, zoals Whatsapp.
Voornamelijk omdat Microsoft in die tijd met een enorme zak geld rondging bij ontwikkelaars van enkele 'kritische' apps. Voor bedrijven in bv onderwijs of zorg waar geen geld als water beschikbaar is maar die gewoon een business case sluitend moeten krijgen is het ontwikkelen en testen op meerdere platformen domweg een financiële last die ze zoveel mogelijk willen vermijden om de software betaalbaar te houden en er zelf ook nog wat aan te verdienen.
china is de ultieme big brother samenleving iets zegt me dat privacy daar nog minder gerespecteerd wordt
Geef me een goede reden waarom app ontwikkelaars voor een derde platform willen ontwikkelen, laat staan in China. Daar is simpelweg geen interesse voor, omdat het marktaandeel te klein is. Bij dit OS valt dat nog relatief mee, maar ben je beperkt tot de Chinese markt en zul je moeten werken met hun wetten en regels.
Dat is natuurlijk een kip/ei verhaal, maar wel de realiteit. Een realiteit wat Windows Phone uiteindelijk de nek om heeft gedraait.
Er komt geen concurrentie: "Voor zover bekend gaat Huawei het besturingssysteem niet wereldwijd uitbrengen."
Is dit niet gewoon een android fork? Zoals 3 jaar geleden? https://arstechnica.com/g...d-killer-is-just-android/
Nee. Jouw link gaat over het oudere HarmonyOS wat idd een Android fork is.

Dit artikel gaat echter over HarmonyOS NEXT, wat een heel ander produkt is. En dat is dus geen Android fork, het is ook incompatible:
It does not include Android's AOSP core and is incompatible with Android applications
Wel heeft het componenten in zich van LiteOS, een ander OS dat ook door Huawei is ontwikkeld (sinds 2015), specifiek voor IoT-devices en smartwatches.
"Slechts" 15000 apps tegenover de miljoenen (crappy) apps van de play/app store.

Ik denk niet dat mijn Chinese collega's daarvan wakker liggen, aangezien de play store geblokkeerd wordt door de overheid. En de app store redelijk gecensureerd is.
Voor elk van de grote apps (facebook, twitter, instagram, etc) bestaan er Chinese varianten.
Ik denk dat de grootste apps sowieso verboden zijn in China. En ik durf het wel aan dat de helft van de apps in de appstore onzindingen zijn zoals wallpaper, ringtone en smiley apps. En dan nog de zogenaamde apps, die eigenlijk gewoon url's zijn naar een website, waar je dus eigenlijk helemaal niets aan hebt.

Echter, er zijn ook een hoop kleine, maar heel handige apps, die in de loop der jaren zijn ontstaan. Laten we hopen dat ze het ecosysteem toegankelijk maken voor ontwikkelaars, zodat het een beetje kan groeien. China/Azië is groot genoeg voor een eigen ecosysteem. Zij zitten niet persé te wachten op Westerse apps.
Voor elk van de grote apps (facebook, twitter, instagram, etc) bestaan er Chinese varianten.
Nou ja, 1 variant die dat alles kan, inclusief betalen: WeChat.
WeChat is zeer gekend, maar er zijn er meer: Douyin (tiktok), QQ, Baidu Tieba, Weibo, Kuaishou.

Allemaal gecontroleerd & goedgekeurd door de overheid, dat wel.
Sideloaden heeft weinig zin als de software om de app uit te kunnen voeren (ART, de Android Runtime) eruit gesloopt is.
Dat zal niet gaan als het geen Android is. Het zou kunnen met een Android runtime, maar dat zal er ook wel niet in zitten.
Achtergrond info op de Wiki pagina (Engelstalig): https://en.wikipedia.org/wiki/HarmonyOS_NEXT

Reacties van IT-professionals op de aankondiging (Engelstalig): https://news.ycombinator.com/item?id=41923387 (houd er rekening meer dat veel reacties gekleurd worden door een Amerikaanse kijk)

[Reactie gewijzigd door Peter_Utrecht op 23 oktober 2024 17:24]

Sterke strategische zet van China. Ze lijken goed geluisterd te hebben naar wat in Brussel allemaal allemaal GEZEGD wordt over 'digital sovereignty' en het vervolgens ook echt gaan DOEN.
Hardware hadden ze al. Nu een mobile OS. Daarna nog een desktop/server versie. Dan alleen nog een office kloon en je bent van die al die westerse bemoeials en afhankelijkheden af :)
Jammer van alle politiek beladen opmerkingen van USA vs. China.

Zie liever vragen over waarop HarmonyOS is gebouwd. Kijken wat het gaat beteken de komende jaren voor Huawei. Of er groei gaat komen wat betreft Apps.
Hoeveel ondersteuning huawei biedt aan devs. Welke programmeertalen er ondersteunt worden.
Wat de killer features zijn.
Wat ik pas bij LTT zag over die nieuwe Trifold telefoon was erg indrukwekkend. Dat OS ziet er soepel uit met slimme dingen erin. Erg knap wat Huawei voor elkaar heeft gekregen.
Die trifold is niets anders dan een prestige project. Veel patriottische Chinese kopers voelen zich bedonderd. Het peperdure toestel is erg onhandig in gebruik en de schermen gaan vaak stuk. Garantie kennen ze in China niet.
Google en Microsoft zullen de overheid van de VS wel dankbaar zijn om een nieuw grote concurrent te forceren. Ben benieuwd wanneer dit ook beschikbaar komt voor de ons met Nederlandse taal.
Anoniem: 201953 @jmsaow24 oktober 2024 20:11
"Voor zover bekend gaat Huawei het besturingssysteem niet wereldwijd uitbrengen."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.