Huawei kondigt eerste smartphone zonder Android aan

Huawei heeft tijdens een presentatie in China de Mate 70 aangekondigd, de eerste smartphone van het bedrijf die draait op HarmonyOS NEXT. Het is de eerste versie van het zelfontwikkelde besturingssysteem van Huawei dat niet gebaseerd is op Android.

Het bedrijf brengt volgens Huawei Central vier modellen uit, waarover nog niet alles bekend is: de Mate 70, Mate 70 Pro, Mate 70 Pro+ en Mate 70 Ultimate Design. De standaard Mate 70 beschikt over een vlak 6,7”-scherm met een resolutie van 2688x1236 pixels. De Mate 70 Pro heeft een 6,9”-oledscherm met een resolutie van 2832x1316 pixels en een adaptieve verversingssnelheid van 1 tot 120Hz. Het camerasysteem bestaat uit een 50-megapixelhoofdcamera, een 48-megapixeltelecamera en een ultragroothoekcamera van 40 megapixel. De Pro-versies van de telefoons hebben een accucapaciteit van 5700mAh en ondersteunen snelladen tot 100W. Huawei belooft onder meer een reeks AI-functies, zoals een vernieuwde spraakassistent en betere tools voor foto- en videobewerking. Hoewel het bedrijf geen details vrijgaf over de gebruikte processor, claimt het dat deze krachtiger is dan de chip in de Mate 60.

De vier varianten van de Mate 70 draaien op HarmonyOS NEXT. Dat is de nieuwste versie van Huaweis eigen besturingssysteem. Het vervangt de eerdere multikernelarchitectuur van HarmonyOS door een zelfontwikkelde microkernel. In tegenstelling tot eerdere versies bevat HarmonyOS NEXT geen Android-code meer. De Mate 70 moet de weg banen voor een bredere uitrol van HarmonyOS NEXT. Vanaf 2025 wil Huawei al zijn smartphones en tablets voorzien van het besturingssysteem.

De ontwikkeling van HarmonyOS NEXT volgt op handelsbeperkingen die de afgelopen jaren door de Verenigde Staten zijn opgelegd aan Huawei. Deze sancties beperken het gebruik van Amerikaanse technologie door het bedrijf. De introductie van HarmonyOS NEXT wordt door Huawei gepresenteerd als een belangrijke mijlpaal in het onafhankelijk maken van zijn producten.

De Huawei Mate 70 krijgt in China een vanafprijs van 5499 yuan, omgerekend zo’n 720 euro. Internationale beschikbaarheid van het toestel is vooralsnog niet aangekondigd.

De Mate 70, Mate 70 Pro en Mate 70 Pro+De Mate 70, Mate 70 Pro en Mate 70 Pro+De Mate 70, Mate 70 Pro en Mate 70 Pro+

Door Andrei Stiru

Redacteur

26-11-2024 • 15:31

90

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (90)

90
85
32
0
0
42
Wijzig sortering
Ik hoop echt dat HarmonyOS NEXT uiteindelijk een succes wordt op de markt. En nee, dat zal echt niet meteen in de eerste iteratie al zo zijn, zoiets moet groeien. Een Android of iOS stond er ook niet meteen met versie 1.

Een beetje tegenwicht tegen het duopolie Android en iOS lijkt me namelijk wel wenselijk gezien de toch min of meer stagnatie in de laatste jaren qua grote wijzigingen kan een beetje concurrentie denk ik geen kwaad.

Op lange termijn is dat alleen maar gunstig voor de consument als er een derde speler bij komt. Dat houdt de concurrentie scherp. Zowel qua innovatie (nieuwe functionaliteiten, features etc) als qua prijzen (van de eindprodukten, dus de teleoons, tablets etc).

En met Huawei heb je wel een speler met een behoorlijk goed trackrecord qua design en betrouwbaarheid van hun produkten en hun know-how. Ze hebben jaren ervaring met het bouwen van goede toestellen. Zelf in het verleden de P20 Pro en P30 Pro van ze gehad, en die waren qua bouwkwaliteit als qua support beiden uitstekend. Als ze daarop voortborduren lijkt het me een mooie aanvulling.
concurrentie is toe te juichen, maar wel jammer dat het Chinees is. De Chinese overheid heeft eigenlijk de macht om de complete inhoud van de servers en het dateverkeer te bekijken. Ook kunnen ze gewoon eisen dat er spionagesoftware wordt ingebakken.
Nu spioneert Amerika er via Google en vele anderen er ook lustig op los. Je kunt dus kiezen door wie je bespioneerd wordt.
Ik zie eigenlijk het liefst nog een Europees alternatief.
En de Europees alternatief zal niet bespioneren voor de EU?
Ze doen het allemaal...
dion_b Moderator Harde Waren @kocerh27 november 2024 13:17
Het gebeurt. De vraag is of "ze" het doen of "we" het doen.

Komt bij: in EU of US is in tegenstelling tot in CN toezicht op de organen die dit doen. Dat betekent niet dat er geen misstanden zijn, wel dat die vroeg of laat aangepakt worden, en dat je je overheid op haar beurt weer ter orde kunt roepen als ze die toezichtsrol verzaken - zie succes NSC in laatste verkiezingen als voorbeeld daarvan (waarbij ik niet wil zeggen dat het vooralsnog gewenste resultaat gehad heeft).

Je kunt in NL rustig - en en publique - verklaren dat je sommige acties van de AIVD te ver vindt gaan zonder dat je de volgende dag spontaan overgeplaatst wordt naar een strafkamp aan andere kant van het land, of dat het involeod heeft op je kans om een hyptheek te krijgen of je kinderen op een school toegelaten te krijgen, om maar eens het verschil te duiden.
"Nu spioneert Amerika er via Google en vele anderen er ook lustig op los" uhh hoe bedoel je? Wellicht dat ze via justitie een aanvraag kunnen doen voor specifieke data, maar ik weet zeker dat de overheid geen ongebreidelde toegang heeft tot de gegevens daar. Dat kun je daarom niet spioneren noemen, want dan zou het stiekem moeten gaan. En in dat geval zullen vele bedrijven geen diensten van Google of Microsoft meer afnemen.
Sailfish probeert het al een hele tijd, maar je kunt het slechts op een beperkte groep toestellen installeren en bij mijn weten is er geen enkele producent die modellen op de markt brengt waar het standaard op staat. Dan is het voor de markt eigenlijk kansloos en dan blijkt ook als je het wel wilt gebruiken. Ik heb het gekocht en geïnstalleerd, maar uiteindelijk weer verwijderd aangezien bluetooth beperkt is tot audio devices omdat de gegevens niet worden gedeeld met Sailfish (een smartwatch kun je dus vergeten). Dit was trouwens ook het probleem bij Ubuntu Touch, dat helaas nooit echt van de grond is gekomen.
Dit product is geen resultaat van gezonde marktwerking, maar het product van Chinees staatskapitalisme. Pure anti-concurrentie dus!
De enige reden dat Huawei er jaren terug mee begonnen is, is doordat de VS Amerikaanse bedrijven verboden had van zaken te doen metHuawei, waardoor ze geen Android meer konden afnemen van Google en moesten terugvallen op AOSP zonder enige ondersteuning en zonder de Google apps.

Dat is inderdaad geen resultaat van gezonde marktwerking, maar ook geen resultaat van Chinees staatskapitalisme, maar van Amerikaans protectionisme.
Ze mochten nog altijd Android gebruiken, ze mochten alleen geen Google apps/services draaien, iets wat toch ondertussen is verbannen in China. In principe hadden ze tot in het oneindige door kunnen gaan met Android, maar gezien Huawei toch een quasi staatsbedrijf is, ligt dit ze waarschijnlijk toch beter. Ze beweren hoog en laag dat ze geen staatbedrijf zijn, natuurlijk, maar onderzoek van verschillende bronnen bewijst het tegendeel.
Het probleem is dat Google allerlei functies uit Android haalt en die stopt in het Google Services Framework (dat Huawei dus niet mag installeren). Als je GSF niet installeert, dan werkt het merendeel van de apps niet omdat de programmeurs uit luiheid gebruik maken van de (gratis)Google code en functionaliteiten uit GSF. Heel slim van Google dus, want zo is Android vrij, maar voor de meeste gebruikers nutteloos en wordt het zelden of nooit standaard op telefoons geïnstalleerd zonder GSF.
En toch komen de Chinese telefoon bakkers, ook tot voorkort Huawei. zo prima uit de voeten. Ze hebben gewoon eigen versies gemaakt van de app store en de apps en draaien zo prima verder op Android.

Huawei is nu alleen veel verder gegaan, wellicht omdat het sterk is verweven met de CCP en deze het hun missie heeft gemaakt alles wat enigzins westers is langzaam maar zeker te weren. Het zou me ook niks verbazen dat andere Chinese fabricanten op termijn naar Harmony OS worden gedrukt.
dion_b Moderator Harde Waren @dgtazzman8127 november 2024 13:09
Ze hebben dat hun missie gemaakt omdat ze vrezen geen toegang ertoe te (zullen) hebben.

Wat China fout gedaan heeft is - naar verluid - spyware in infrastructruurproducten van Huawei te verwerken. Dat is volledig aan hun verweving met de CCP en hun spionagediensten te wijten.

Reactie daarop vanuit het Westen is om niet alleen Huawei in de ban te doen, maar om China toegang tot Westerse high-tech te ontzeggen. Dat gaat veel verder dan alleen een Google Services Framework, ze krijgen ook geen EUV lithografie om eigen chips te maken en krijgen geen toegang meer tot IP van o.a. Intel, nVidia en Arm.
Dus hebben Chinese bedrijven geen andere keus dan zelf te ontwikkelen. Ze hebben met DUV lithografie 8nm weten te bereiken (tegen hoge kosten, met slechte opbrengsten en navenant verbruik van de zo gemaakte chips), ze gebruiken en steunen de Risc-V opensoiurce CPU architectuur en ze ontwikkelen nu dus zelf een smartphone-OS. Niet uit een of andere obsessie van de Chinese politiek, maar uit bittere noodzaak om functionaliteit waar ze anders niet bij kunnen ter beschikking te krijgen.
Net zoals je intel cpu het product van US Subsidies is?

Zonnepanelen die verkocht zijn met subsidie etc etc... we zijn r hier echt niet minder vies van.
En wat maakt dit een probleem? De VS heeft ze verbannen.

Dan maar geen Android gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Advanced03 op 27 november 2024 22:23]

Ik weet het niet. Hier een korte indruk van werken bij Huawei: https://youtu.be/ct5JIv76q0Y?feature=shared. Of we dat nu moeten willen...
Het probleem is wel dat er een verschil is tussen iOS, Android en dit en dat is de tijd. Toen iOS en Android uit kwamen, bestond de Smartphone bijna nog niet. Een paar nerds (zoals ik) hadden iets op bijvoorbeeld Windows Mobile, maar dat was het dan ook wel. De meeste mensen hadden bijvoorbeeld een Nokia 3310 en men vond het raar dat ik met zo'n groot apparaat aan mijn riem liep, terwijl zij een veel kleiner ding hadden. En veel apps voor die toestellen waren er ook niet. Wat spelletjes en TomTom en dan had je het wel een beetje gehad. En ook bij het begin van bijvoorbeeld de iPhone was het nog erg magertjes. Er was niet eens een App Store, dus je kon alleen gebruiken wat er al op stond. Nu staan de App Storen en de Play Store vol met apps die ook nog eens veel gebruikt worden. Van spelletjes tot apps van de bank of DigiD. Mensen zitten in een ecosysteem en als ze overstappen, moeten ze dus nieuwe apps vinden. En voor een aantal apps zijn geen alternatieven. Ik kan best een andere media player gebruiken, omdat de player die ik nu gebruikt op het nieuwe platform niet bestaat, maar als de app van mijn bank er niet is, dan kan ik daar geen andere app voor gebruiken, tenzij ik bereid ben om eventueel van bank te wisselen. En dan heb ik het nog niet over heel specifieke apps voor heel specifieke taken. De Freestyle Libre app bijvoorbeeld. Die leest de glucosesensor op/in mijn arm uit. Kan ik die app niet gebruiken, dan moet ik het kastje van Freestyle kopen, om de sensor mee uit te lezen en dan heb ik dus altijd twee apparaten bij me. Ik heb een bovenbeen prothese en krijg binnenkort waarschijnlijk een nieuwe met een elektronische knie (ja, ik ben de reden dat de premie weer omhoog gaat komend jaar ;-)) Die knie heeft een app, waarmee je hem in een andere modus kunt zetten. (Als ik nog op de middelbare school zou zitten zou ik ook gewoon mijn telefoon in de klas bij me mogen hebben.) Dit zijn twee voorbeelden van belangrijke applicaties die ik echt nodig heb en die op een nieuw ecosysteem ook gewoon beschikbaar moeten zijn. En daar zit het probleem. Het ecosysteem is in het begin nog leeg en veel fabrikanten zullen pas echt apps maken als er ook genoeg gebruikers zijn. En die gebruikers komen pas als de apps er zijn. En dat is nu het grote nadeel wat alle nieuwe platforms zullen hebben.
Er is wel een kleine maar rondom het ecosysteem in dit geval, dat is namelijk de aanname dat het leeg is. HarmonyOS bestaat al een tijdje, en dat nu de micro kernel vervangen is zegt niets over API's van de apps op het platform en eventuele virtualisatie technieken.
Plus de Chinese markt is altijd al apart geweest met Chinese roms, vaak zonder Google Play, op de lokale toestellen, dus dat helpt met eventueel apps te porten.
Dat gezegd hebbende, zou ik een gewone consument afraden een toestel met HarmonyOS hier in Europa te kopen, want je bank apps, DigiD, etc. zullen inderdaad niet zonder meer erop werken of gepubliceerd zijn in die app store.
Precies,
Je kan het je pas voorstellen als je een weekje in Chiba bent geweest.

Er is geen google, gmail, playstore, zelfs via een VPN erg moeilijk aan de praat te krijgen, ... Dat wordt allemaal geblokkeerd.

Het duurt een paar dagen voordat je gaat van een gevoel van "dat is onhandig" naar "dat kan toch niet" naar uiteindelijk "er zijn voldoende Chinese alternatieven".

Voor elke Westerse app die je kan bedenken is er een Chinees alternatief. En als er dan eindelijk een OS komt dat voor hen werkt, zonder allerlei blokkades, dan gaan al die dienstverleners meteen instappen. Die app store geraakt wel gevuld.

Ik zie het niet zo rooskleurig. De Chinezen worden zo op termijn niet alleen de bouwers, fabrikanten, maar binnenkort ook de software bouwers van de wereld.
Maar dit zeg ik toch al in mijn betoog: er zijn tal van applicaties waar je een alternatief voor kunt vinden. Voor een hoop is het echter lastiger of zelfs onmogelijk. Als Chinees platform zullen ze heus wel een app hebben voor Sina Weibo, maar of ik daar net zoveel mensen op kan vinden dan ik op Facebook of Instagram vind, waag ik te betwijfelen. Voor mij is dat dus geen alternatief. En om nu al mijn Hue lampen eruit te halen, omdat er geen Hue app in de store staat, dat gaat me ook te ver.
Nogmaals: het gaat een kip / ei probleem blijven: als er niet genoeg apps in de store staan (die mensen daadwerkelijk willen gebruiken), dan zullen weinig mensen deze telefoons kopen en als weinig mensen deze telefoons kopen, dan zullen weinig ontwikkelaars bereid zijn om (veel) tijd te stoppen in het maken van die apps.
Facebook heeft miljarden gebruikers, maar die zitten over de hele wereld verspreid. In geen enkel land meer dan 400 miljoen.
Bij WeChat is dat totaal omgekeerd
Het heeft bijna enkel Chinese gebruikers, maar dan wel direct 800 miljoen.

De WeChat app zal wel in de HarmonyOS appstore komen, en of facebook nu mee doet of niet, maakt hen niks uit. Niemand gebruikt er facebook.

WeChat is zo populair in China dat het trouwens ook email vervangt. En net zoals Europeanen er soms naief van uit gaan dat de hele wereld Google gebruikt gaan ze er in China naief van uit dat de hele wereld een WeChat account heeft.

En zo gaat dat voor elk van die apps/websites. China heeft ons niet nodig. Er valt genoeg te verdienen binnen hun landsgrenzen.

Die telefoons zijn voor de Chinese markt, gemaakt voor Chinezen, met enkel Chinese apps. En dat volstaat voor hen.

Maar als vervolgens geen enkel Westers bedrijf zijn app in die Chinese store krijgt, maar Chinese bedrijven anderzijds toch ook wel nog steeds android apps maken. Zomaar één van de manieren hoe dit strategisch fout kan lopen voor ons.

[Reactie gewijzigd door anno361 op 30 november 2024 21:33]

Misschien is er ook niet veel meer te verwachten? Mobiele OS'en zijn wel een soort van uitontwikkeld. Iniedergeval niet meer in de fase waarbij grote veranderingen en innovaties plaatsvinden. Lijkt me niet echt aan het duopolie liggen maar aan de fase waar t product zich nu in bevind.
Ik hoop dat Ubuntu Touch, wat nu wordt ontwikkelt door UBPorts, als iOS en Android alternatief wat aan populariteit gaat winnen de komende jaren.
Zou mooi zijn, maar not going to happen.
Ik zie het niet gebeuren. Zullen de banken die nu al zo moeilijk doen ook versies voor een ander OS ontwikkelen? Nee dat gaan ze niet doen, ze zijn nu al niet bereid om hun apps aan te passen voor Googleloze toestellen.
Ik ken één app die waarschijnlijk met financiële steun van Huawei is aangepast voor de Googleloze toestellen van Huawei. Dat is Curve. Die kun je gebruiken om met debet kaarten van ongeacht welke bank te betalen, ook contactloos.
Het probleem is apps. Belangrijke apps mogen van Brussel niet in de App galerie. Als dat verbod niet opgeheven wordt kan het weinig in het westen.
Met huawei heb je een chinees bedrijf welke het beste voor heeft met china: Het land van de surveillantie, mensenrechtenschendingen en het stelen van intellectueel goed -> Het is een gigantisch veiligheidsrisico als zij voet aan de grond krijgen buiten china en alle telefoons kunnen afluisteren met hun eigen software. Concurrentie is prima, maar liever van een niet-chinees bedrijf.
Voor mij liever helemaal niet. Niemand heeft mij nog kunnen overtuigen dat China meer kwaad aanricht met mijn data dan de techgiganten en overheid van de VS.
Aan wie sluis je je data liever door, aan de Amerikanen of de Chinezen? Dat is de grootste keus die erbij komt.
Denk dat, dat juist het probleem is. Een apart OS naast Android en iOS zou fantastisch zijn, maar een Chinees OS.... Ik zou liever een EU OS hebben. Ook dat zoiets niet zonder risico's is, maar met al die AI hype en onrust in de wereld zou ik het liefst iets dicht bij huis willen hebben.
Het EU OS bestaat. Sailfish. Nu alleen de telefoons nog.
Die zijn er wel geweest, alleen komen de marktwaakhonden er langzaam maar zeker nu pas achter dat Google alle voorgaande concurrentie met verboden concurrerende maatregelen heeft getorpedeerd. Met een jaar of ~8 is de markt klaar voor een voorzichtige proefballon met een Europees smartphone OS.
Wat is er in de EU nodig om een alternatief voor Google, Android/iOS, AWS, Windows/Office en ChatGPT te ontwikkelen? Idem: wapenproductie, auto-accu's. Nu is die accu-fabriek weer failliet. Is er dan geen enkel besef van urgentie?
Grappig dat je de accufabriek Northvolt aanhaalt. Economisch gezien een op voorhand verloren verhaal: ze konden dit mijlenver zijn aankomen. Het is niet mogelijk om tegen de Chinese concurrentie op te boksen op dit gebied. Alleen door politieke druk is deze fabriek er gekomen en dan was dit ook nog halfhartig.

We hebben in Europa rechtop zitten slapen en doen dit nog steeds. We zijn gewoon 'screwed', of we moeten iets heel rigoureus doen waardoor het voor Europese tech bedrijven mogelijk is om alternatieven te ontwikkelen die rendabel zijn. Verbieden van Microsoft, Google en Meta is lastig- wat je wel zou kunnen doen is bedrijven die US software gebruiken een forse gebruiksbelasting laten betalen: de vervuiler betaalt principe. Deze gelden zouden dan in de ontwikkeling van een EU-OS gestoken kunnen worden. We hebben genoeg op de plank liggen wat gebruikt kan worden. Pak Ubuntu, Softmaker Office, Stackfield of Wire (ipv teams) en je bent al een heel eind in de richting. Idealiter in 1 bedrijf bundelen zodat je een compleet aanbod hebt wat out of the box werkt. Hardware hoeft ook niet al te moeilijk te zijn: Arm is een Engels bedrijf..... en we hebben zelf in NL de beste chipmachines die je kunt krijgen.

Europese politici zijn echter bezig een wit voetje te halen met klimaat in plaats van de economie:
https://www.bild.de/polit...-67445ed990aa3e14a1bd91d0
Ja het is ook puur of-of. Climate tech is geen ding ofzo. Wat een kolder
Verklaar je nader. Ik ontken niet dat er klimaatverandering is en dat er iets moet gebeuren. De econoom die ik aanhaal is ook geen ontkenner, maar wel realistisch. En dat zijn een groot deel van de politici niet.
Het is momenteel zo dat door de focus op vrijwel alleen klimaat veel andere problemen niet worden aangepakt en er geen oog meer is voor economische groei. Gevolg hiervan is dat we in een stagflatie worden gedrukt. Het wordt dan van kwaad tot erger. Alle mooie initiatieven moeten uiteindelijk ook gefinancierd kunnen worden en dat lijken veel politici momenteel totaal te vergeten. Kijk naar Duitsland waar een door de Groenen gedomineerde regering het land letterlijk naar de afgrond aan het leiden is.

[Reactie gewijzigd door Buntuhein op 27 november 2024 07:43]

Vooral veel apps. Wie gaat die voor weer een ander systeem maken?
Sailfish draait ook Android apps dus zal niet zo'n hele grote stap zijn. Voor de rest, als je kijkt naar wat een partij als Netflix allemaal regelt. Dat draait op Android, iOS, Windows, Xbox, Playstation, WebOS, Tizen, zelfs de Wii U :+

Voor een beetje partij zou het dus niet zo'n drama zijn om ook een derde systeem native te gaan ondersteunen, als het een beetje gaat rollen. En voor die tijd kun je iig Android apps emuleren. Dat kan best keurig werken denk ik.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 november 2024 16:12]

Ja, maar ook nee. Het klopt inderdaad dat grote dienstverleners een breed scala aan platformen ondersteunt, alleen zijn de grote dienstverleners niet altijd de essentiële dienstverleners. Kijk bijvoorbeeld naar banken: in ieder geval bijna alle Nederlandse banken hebben mobiel betalen uitbesteed aan het hypercommerciële monster dat Google heet.

Daarvoor zal Wero eerst van de grond moeten komen bijvoorbeeld. Een andere blocker van een nieuw mobiel OS zijn de overheidsapps. Zo is DigID proprietary gemaakt waardoor eigen implementaties niet mogelijk zijn, en reken er maar op dat ze geen app gaan bouwen voor iets anders dan Android of iOS.
Doordat telefoonfabrikanten het niet standaard installeren beschikt Sailfish niet over de gegevens om bijvoorbeeld bluetooth goed aan te sturen. Ondanks dat het mooi draait op Sony telefoons is het voor mij daardoor onbruikbaar gebleken en heb ik toch LineageOS geïnstalleerd.
Het is jammer, want als er geen gebruikers zijn, dan willen de fabrikanten er niet aan en zonder goede functionaliteit willen gebruikers het niet hebben.
Sailfish bestaat al even. Veel Europeser dan dat wordt het niet ...
Liever aan niemand, als Googleloze AOSP-gebruiker.
Dat lijkt me een retorische vraag ;)
Niet. (Maar dit is helaas niet mogelijk)

Mensen die liever hun data naar Amerika doorsluizen zijn hypocrieten.

[Reactie gewijzigd door Advanced03 op 26 november 2024 15:55]

Mobieltjes kun je zelf zonder moeite monitoren, om te zien waar ze naartoe bellen. En inderdaad iOS/Android bellen naar huis van tijd tot tijd, en inhoudelijk weten we best goed waarvoor ze bellen.

We weten ook dat Huawei/Xiaomi en alle andere Chinese mobieltjes net zo goed naar huis bellen, dat is bij Xiaomi bijvoorbeeld best wel een flinke hoeveelheid wat op en neer gaat, echter inhoudelijk weten we niet wat hier afspeelt. Ook mag je je afvragen waarom dit uberhaubt kan, dat mogelijkerwijs persoonlijke data van Europese burgers zomaar naar China verdwijnt. Let wel dit is zonder Tiktok/Wechat/etc.

Nu komt Huawei met een eigen OS, daar kun je gif op nemen dat die ook naar huis belt, maar wederom wat gebeurd er precies qua data. Misschien is het compliant, misschien niet, we weten het niet. En zelfs al is het nu compliant, wat belet dat op termijn een update komt dat veel meer data vertrekt.

We weten dat bij Tiktok/Bytedance Chinese overheids medewerkers zo meekijken bij specifieke gebruikers. Dat moet je toch niet in het Westen willen. Dat landen spioneren is alom bekend maar dit is de voordeur openzetten naar China zonder verdere beperkingen.
Ik vertrouw zowel China als ook de VS voor geen meter. Ze denken vooral aan zich zelf
Logische stap, ik vraag me af of ze deze ook in bv NL uit gaan brengen
Lijkt me niet. Wie gaat dat kopen zonder Google services?
Mensen die geen zin hebben om in het Google ecosysteem te leven misschien?
dan maar beter in een Chinees gecontroleerd eco systeem ;)
De banken gaan daar geen versie van hun apps voor ontwikkelen, ze hebben al genoeg moeite met de huidige. Contactloos betalen gaat dan niet meer tenzij Google meewerkt.
Denk je dat of hebben banken daadwerkelijk aangegeven er geen apps voor te ontwikkelen?
Dat is momenteel de situatie. ING bijv. weet vrolijk te vermelden via hun klantenservice dat 'u vast nog wel een android tablet of oude telefoon heeft waar de ING app wel op kan draaien'.
Ik heb zo'n telefoon zonder Google Services. De meeste bankapps werken. Die van knab werkt een hele tijd niet en dan weer wel. Aangezien je bij knab alleen de app kunt gebruiken om in te loggen, hou ik een oude telefoon met Google Services achter de hand. Ik heb daar een zakelijke rekening. Wanneer je maanden lang niet kunt inloggen bieden die onbeschofte losers geen alternatief.
De banken houden geen rekening met toestellen zonder Google. Dat de meeste apps toch werken is omdat de meeste apps Google niet per se nodig hebben. Hoogstens werkten notificaties niet goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 27 november 2024 09:42]

contactloos betalen via alipay is zo geregeld werkt nu voor mij al in china
Anoniem: 201953 @amigob227 november 2024 09:30
Wil je een Chinese betaaldienst? Ik wil Google al niet, hou het bij pasjes.
Trouwens met de nieuwe Mastercard en Visa debetkaarten moet het voor banken niet moeilijk zijn om een gezamenlijke app te ontwikkelen zoals Curve. Die app werkt normaal via Google Pay, maar op Huaweis kun je de niet van Google afhankelijke versie uit de AppGallery gebruiken. Die versie wordt natuurlijk gesponsord door Huawei😁.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 27 november 2024 09:32]

Als je koop gedrag al niet meer veilig is bij de Nederlandse banken ( ING, Rabo, en ABN willen en gaan ons koop gedrag verkopen ), kan het niet slechter zijn in China. Chinese bedrijven en overheden kunnen veel minder met die data dan westerse.
Anoniem: 201953 @amigob227 november 2024 12:43
Het gaat mij meer om China als geheel. De minachting voor (individuele) mensen, het massaal martelen van dieren voor voedsel en vermaak. Chinezen deugen niet. Ik weet dat ik generaliseer, maar de 'goede' Chinezen staan erbij en kijken er na. Ik probeer, voorzover dat mogelijk is, China te boycotten. Niet weer een Chinese telefoon bijvoorbeeld.
Dan is IOS eigenlijk je enige optie als je kwaliteit wilt.
Heel de wereld behalve het westen.
Ik wil expliciet een telefoon zonder Google Services Framework en ken wel meer mensen die geen zin hebben om hun hele leven te delen met Google (of Apple). Ik weet niet of ik nu direct alles met Huawei wil delen, maar ik denk niet dat het mij meer kwaad zou doen.
Ik moet zeggen dat ik het wel een interessante ontwikkeling vindt dat China zelf nieuwe producten moet ontwikkelen vanwege Amerikaanse handelsbeperkingen. Daardoor worden de monopolies van de Amerikaans techreuzen doorbroken. Financieel valt er niet met de techreuzen te concurreren door de enorme schaal waarop die werken en een dosis vendor lock-in maakt het af. De meeste mensen zullen nooit een alternatief overwegen ook al zijn ze eigenlijk helemaal niet tevreden met wat ze hebben.

Het ironische is dat de VS het monopolie van de techreuzen eindelijk hebben gebroken maar niet in hun eigen markt maar in de Chinese. Het doel is om de Chinese ontwikkeling af te remmen maar volgens mij hebben ze netto het omgekeerde bereikt en wordt de Chinese techindustrie hier beter van. Ik weet niet wat het volgende grote OS gaat zijn maar de kans dat het niet uit de VS komt maar uit China lijkt me aanzienlijk.

Er wordt gezegd dat de EU achterblijft als het gaat om technologische ontwikkeling omdat we te veel regels hebben. Volgens mij is het andersom en hebben we juist te weinig regels waardoor internationale bedrijven hier komen plunderen waardoor we nooit zelf iets opbouwen (dat al die Amerikaanse techreuzen al 20-30 jaar oud zijn laat zien dat er daar ook geen nieuwe techreuzen bij komen maar de markt op slot zit).

Laten we dus eens goed kijken naar de Chinese markt want die ontwikkelt zich wel en niet omdat ze Amerikaanse bedrijven de vrije hand geven.
Interessante observatie:
Je dwing een concurrent met veel cash om eigen producten te ontwikkelen zonder legacy problemen.
Kan zich snel tegen je keren.
We geven natuurlijk ook alles nog net niet gratis weg. En die K....Chinezen nemen alles heel langzaam maar gestaag over. Stap vr stap. Hier een energie bedrijf, daar wat infrastructuur, een haven links en rechts, noem maar op. En het moment dat je afhankelijk wordt gaat je kop eraf. We staan er erbij en we kijken ernaar!
voor meer dan een halve eeuw waren het de Amerikanen, nu de Chinezen...
Dat veroorzaakt hebzucht. Westerse bedrijven willen steeds meer winst en dat kon door goedkoop in China te produceren en de Chinese afzetmarkt te gebruiken. Wanneer bedrijven goedkoop in China willen produceren of producten daar verkopen, is het verplicht om expliciete gegevens over de producten aan de overheid over te dragen. China heeft zijn lessen getrokken nadat het in de 19de eeuw door westerse landen kapot is gemaakt met opium (opiumoorlogen) en de bokseropstand en het moeten afstaan van Hong Kong. Nederland heeft China trouwens het principe van goedkope imitatie geleerd door ons Delfts Blauw als imitatieproduct van het Chinees hoogwaardig porcelein. China heeft ook geleerd van de geschiedenis met Japan dat verplicht werd mee te doen met het westen en kort werd gehouden toen dat goed ging, wat uiteindelijk tot de aanval van Pearl Harbor heeft geleid.
Hoe meer concurrentie, hoe beter. Ik ben benieuwd naar de eerste reviews.
Niet helemaal met je eens. Nu heb je twee blokken iOS en Android. Dan is het voor apps makers best goed te doen om voor beiden apps uit te brengen en te onderhouden. Hoe meer concurrentie des te meer ontwikkelaars niet meer voor alles een app gaan uitbrengen. En als die app hoort bij apparaten, dan kan het best zo zijn dat je TV geen app heeft voor platform A, je lampen geen voor platform B en je auto geen voor platform C. Daar wordt de klant ook niet vrolijk van.
Het is altijd goed om wat meer variatie en concurrentie te krijgen in de smartphone wereld, echter heb ik wel mijn twijfels over hoe privacy-respecterend deze OS zal zijn.

Huawei is en blijft een Chinees bedrijf en wie weet wat er allemaal verstopt kan zitten in de code.
Ik kan niet vinden of deze OS open-source is, maar het lijkt mij meer een iOS dan een Android.
Ongeacht de politiek of wat je van China als land mag vinden. Ze zetten er wel de schouders onder bij Huawei, al dan niet met politieke steun. In een paar jaar stampen ze een eigen OS uit de grond, bieden satelliet opties aan en zetten hardware op de markt die, als de specs kloppen, indrukwekkend zijn.

Overigens meen ik dat Harmony ook een android emulator optie zou hebben in hun store?

Vind het wel goed dat er mogelijk een extra keuze komt op de mobiele OS markt.
Waar is dit OS dan op gebaseerd? En kan je dan wat voor applicaties waarvandaan ook draaien ? Is het kaal en kies je zelf voor alles aan locatie services oid?
I meen ergens gelezen te hebben dat het eigenlijk misinformatie is, gezien de kernel in principe nog altijd elementen bevat die op Android/Linux zijn gebaseerd, alleen alles wat er omheen is gebouwd is eigen maak. De beschikbare informatie is helaas een beetje vaag...

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 26 november 2024 21:44]

Toevallig jaaaaaarenlang Huawei telefoons gehad, de laatste was een Huawei Nova 5T. In 2019/2020 gekocht en werkt nog steeds prima! Batterij gaat nog steeds langer dan een dag mee. Kreeg onlangs een melding dat de ABN app niet meer werkt binnenkort dus toch een nieuwe telefoon moeten aanschaffen. Dat is dan ook gelijk het manco: de software support is bagger! Slechts een android update (van 9 naar 10) gehad en security patches lopen ook hopeloos achter.

Altijd tevreden over Huawei geweest maar het gebrek aan Google services (hoe kut het ook is om afhankelijk van Google te zijn) noopte mij tot overstap op een andere telefoon (One Plus is het geworden) maar nu specifiek goed gelet op support van het device.
Blaas je oude smartphone weer nieuw leven in. Check het Ubuntu Touch project van UBports eens.
Steeds meer toestellen krijg je niet van het slot. Een ander OS is dan geen optie. Het meest geschikt zijn gek genoeg de Google Pixels. Een fabrikant, ook Google, kan van de ene op de andere dag besluiten de bootloader niet meer te unlocked. Een berucht voorbeeld daarvan is Asus dat tegen de belofte in de bootloader niet meer (gratis) unlocked.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 26 november 2024 17:08]

Je hebt helemaal gelijk. Er is regelgeving nodig om dat soort praktijken tegen te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld een Volla phone kopen met Ubuntu Touch preinstalled.

Ook loopt er nu een Indiegogo met de Brax3 phone waar je Ubuntu Touch op kunt krijgen preinstalled. https://www.indiegogo.com...ivacy-friendly-smartphone

Het is en blijft een niche. Maar Linux op een phone/tablet is wel echt top (nu (nog) voor de liefhebber).
Als een OG Pinephone bezitter, vraag ik mij af. Is UBports goed genoeg on te daily driven? Ik kan een hoop af zonder apps maar op de Pinephone is het battery life om te janken en komen oproepen en berichten niet altijd even consequent door, zal ik maar zeggen.

Ook lijk ik op de website maar een klein aantal modellen te zien waar deze op kan draaien (minder dan 10), is dit de volledige lijst?
Het zijn er 24 en het worden er steeds meer https://devices.ubuntu-touch.io/. Het project kan wel wat tractie gebruiken. Op m’n Poco X3 draait het stabiel en gaat m’n accu meer dan een dag mee. Probeer het eens zou ik zeggen. De community is ook top.
Ik heb een van de eerste telefoons met het originele Ubuntu Touch gekocht en ben toen flink teleurgesteld. Allereerst kon ik mijn contacten en agenda standaard alleen synchroniseren via een Google account (de reden dat ik Ubuntu Touch wilde gebruiken is omdat ik geen Google account wilde). Ik heb dat probleem via de terminal (heel omslachtig) uiteindelijk weten te tackelen, maar toen bleek dat bluetooth helemaal niet goed werkte, zodat ik mijn mobiel nooit aan een carkit heb kunnen koppelen.
Jaren later heb ik het nog een keer geprobeerd met de UBPorts versie nadat Ubuntu het project had afgestoten), maar het was niet beter geworden.
het zelfontwikkelde besturingssysteem van Huawei dat niet gebaseerd is op Android.
En ook niet op Linux, dus het is helemaal zelf ontwikkeld? Ik kan dat zo snel niet terugvinden.
HarmonyOS NEXT is idd niet gebaseerd op Android en is daar ook incompatible mee. Het is idd zelf ontwikkeld, mede gebaseerd op LiteOS, een eerder door Huawei ontwikkeld OS voor met name smartwatches en IoT-devices, dat sinds 2015 op de markt is (maar niet verder ontwikkeld wordt, ten gunste van HarmonyOS NEXT dus).
While discarding the common Unix-like Linux kernel, HarmonyOS NEXT also replaces the previous multikernel system with its own HarmonyOS microkernel. The rich execution environment (REE) version of HarmonyOS microkernel is placed at its core with a single framework as kernel mode. The new kernel architecture, built on OpenHarmony and its kernel abstraction layer, serves as user mode. The OS shares lineage with the lightweight LiteOS real-time operating system for resource-constrained devices like smart wearables and IoT products

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.