Electronic Arts ontslaat 5 procent van zijn werknemers

Speluitgever Electronic Arts ontslaat vijf procent van zijn werknemers. De ontslagen zijn onderdeel van een groter herstructureringsplan, dat eind december voltooid moet zijn. De ontslagronde betekent ook dat het werk aan een aantal games wordt stopgezet.

De reorganisatie zorgt er onder meer voor dat er minder kantoorruimte nodig is, wat het bedrijf beter moet ondersteunen, schrijft Andrew Wilson, ceo van EA, in een memo aan werknemers. Daarnaast heeft EA besloten om de ontwikkeling van games "waarvan we niet denken dat ze succesvol worden in onze veranderende industrie" stop te zetten. Om welke games het precies gaat, zegt Wilson niet. Wel meldt hij dat het ook gaat om de ontwikkeling van toekomstig gelicentieerd intellectueel eigendom.

Hoeveel mensen er precies ontslagen worden, is niet bekendgemaakt. Volgens CNBC werkten er in maart 2023 13.400 mensen bij de speluitgever, wat betekent dat er zo'n 670 banen verdwijnen. In maart vorig jaar vond echter ook een ontslagronde plaats bij EA. Destijds ging het om zes procent van het personeel, wat neerkwam op 780 werknemers.

EA is niet het enige gamebedrijf dat mensen moet ontslaan. Sony maakte eerder deze week nog bekend dat 900 mensen van de PlayStation-divisie Interactive Entertainment ontslagen worden. Die ontslagen vallen onder meer bij het Nederlandse Guerilla Games, dat eigendom is van Sony. Verder ontsloeg Microsoft in januari 1900 werknemers bij Activision Blizzard, Xbox en ZeniMax.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

29-02-2024 • 07:18

87

Submitter: the t-killer

Lees meer

Reacties (87)

87
86
27
3
0
52
Wijzig sortering
Zou meneer Wilson vrijwillig een deel van salaris inleveren?

Saturo Iwata (tot zijn dood CEO van Nintendo) over ontslaggronden:
Als we het aantal werknemers verminderen voor betere financiële resultaten op korte termijn, zal het moreel van de werknemers dalen, en ik betwijfel ten zeerste of werknemers die vrezen dat ze ontslagen kunnen worden, in staat zullen zijn om softwaretitels te ontwikkelen die mensen over de hele wereld kunnen imponeren.
En hier sla je de spijker mee op z'n kop.
Het is een graai cultuur waar niemand zich meer verantwoordelijk voelt voor het product dat ze maken. Als men aan het einde van de maand maar geld op de rekening krijgt maakt men zich nergens druk meer om.

Wordt tijd dat mensen weer verantwoordelijk worden gehouden voor hetgene dat ze verkopen.
Geen goed product? Geen salaris!

En dan heb ik het niet over de mensen op de werkvloer, die veelal weinig te vertellen hebben op dit gebied. Maar de mensen aan het roer die de beslissingen maken.
Deze worden naar mijn mening veel te veel buiten schot gehouden, en de mensen op de werkvloer of de klant zijn de pineut.
Helaas zorgt die ontslagronde er dan vaak weer voor dat de doelstellingen van het bedrijf behaald worden en de CEO een flinke bonus kan bijschrijven. 'Kijk eens hoe goed ik ben! Ik knikker er 500+ medewerkers uit en maak ons bedrijf winstgevender dan we al waren dus ik verdien een extraatje, en volgend jaar doe ik het gewoon weer want ook dan moet ik m'n bonus halen of verhongeren'.
Het zou mooi zijn als bedrijven zouden beginnen om te snijden in het salaris van de top 25 medewerkers van het bedrijf voor ze daadwerkelijk mensen gaan ontslaan. Wat mij betreft zou dit wettelijk vastgelegd mogen worden.
Bij een ontslagronde van meer dan X% van het personeelsbestand bij een bedrijfsgrootte van Y, dient de top van het bedrijf minimaal Z% van het salaris in te leveren. Hoe hoger het aantal personeelsleden die ontslagen worden, hoe meer de top in moet leveren.
Compleet onzinnig. EA is geen liefdadigheidsinstelling. De top van een bedrijf moet er op toezien dat het bedrijf goed presteert, wat daar ook voor nodig is. Geen enkel bedrijf wordt beloond door investeerders door expandable workforce aan boord te houden.
Onzinnig zijn de miljoenenbonussen die CEO's krijgen ondanks dat ze er tientallen, zo niet honderden, of zelfs meer, medewerkers de laan uitsturen. Onzinnig zijn sowieso al de miljoenensalarissen van verschillende CEO's.
Ik vind het niet zo onzinnig om wettelijke grenzen te stellen aan het zomaar ontslaan van medewerkers als de top excessief doorbetaald krijgt.
Wat onzinnig is, is dat CEO's in de afgelopen decennia van zo'n 50x het gemiddelde salaris van arbeiders, naar 250x gegaan. Bij een Reorganisatie moet je aan wetten voldoen, en wat mij betreft mag er gerust een dergelijke wet als hierboven omschreven komen.
De realiteit is dat de CEO vaak lekker lunchen gaat of gezellig golft met Wethouder die of Minister zo. Anonieme donatie hier of daar aan het rijk of dergelijke praktijken. Het zal niet overal zo zijn, maar laten wij vooral ook niet té naief denken of dromen.
Zo werkt kapitalisme. BIj communisme is dat niet zo. In beide gevallen zijn extremen gevaarlijk.
En dat gaat EA best wel goed af toch? Kom op. De top van het bedrijf staat onderhand zover van zijn klanten af, dat ze geen enkel idee meer hebben wat wel en niet succesvol is. Zodra ze succesvolle games gaan uitbrengen zijn er geen ontslagrondes nodig, en die games maakt EA al een tijdje niet. Dat ligt hem daarnaast ook echt niet aan het personeel dat deze games met onrealistische deadlines in elkaar moet breien, maar aan het hoger management welke met minimal effort maximale winst wil behalen.
Dat is nu inderdaad wat ze willen. Winst behalen. En daar is niets mis mee. Net zoals jij niet gratis werkt.
Bij techbedrijven hebben mensen op de werkvloer genoeg te vertellen. Dat zijn vrijwel allemaal hoger opgeleide mensen (ik heb het niet over de productiemedewerkers, maar dat is sowieso allemaal uitbesteed aan productiebedrijven). Van mensen op HBO of universitair niveau (of de equivalenten in andere landen) mag je toch verwachten dat ze niet zomaar klakkeloos dingen accepteren. Doe je dat wel dan ben je m.i. niet het bijbehorende salaris waard.
Dat ligt heel erg aan de bedrijfscultuur. Ook bij techbedrijven zijn er genoeg die de werkvloer zo overspoelen met werk dat kwaliteit leveren heel erg moeilijk is en mensen elkaar juist (onbedoeld) in de weg zitten in plaats van samen te werken, zodat hun eigen stukje in ieder geval af is want dat was het belangrijkste volgens manager XYZ.
Uit het artikel hier boven en ook het artikel van de onstlag ronde bij Sony blijkt dus dat je het helemaal ongelijk hebt ;)

Mensen op HBO en WO niveau (maar ook mbo, of zonder opleiding) weten vaak genoeg dat het ook een politiek steekspel is. Zeker in Amerika moet je weten wanneer je je mond open kunt trekken en wanneer niet. Als je je manager verkeerd aankijkt kun je al je spullen pakken.

Ja in een uthophie moet iedereen voor zich zelf en anderen op komen en onrecht niet accepteren. Maar daar leven we niet in. En het salaris wordt vrijwel nooit afgemeten op hoe veek iemand is bereid te accepteren en hoeveel niet.
Je kan vertellen wat je wilt de vraag is of het ook geluisterd wordt. Het heeft zo goed als niks te maken met welke papiertje je hebt ( WO,HBO,Niv2-4). Bedrijfscultuur is in dit geval het doorslaggevend.
Misschien is dat jouw ervaring bij waar jij werkt, maar geloof mij, dat is niet overal zo. Ik heb al zo vaak AVG overschrijdingen gemeld waar niets mee wordt gedaan, want dat kost geld en tijd. Of opnemen voor mensen die geen contract aangeboden kregen na einde freelanceperiode omdat ze geen relevante HBO hadden afgerond, terwijl het de beste programmeurs waren uit het hele team. Management doet maar wat.
Hallo meneer de CEO, ik zie dat je zeer teleurgesteld bent in het feit dat de werknemers zich gedragen zoals de top. Ik zou zeggen, lees dat eens goed en bedenk dan wat de oorzaak van het probleem is.

Veel succes met zelfreflectie leren.
Dat is dan ook een gevolg van een falende controle structuur. Als degene die verantwoordelijk is voor het eindprodukt deze verantwoordelijkheid bij falen kan afschuiven op de uitvoerders, maar bij succes wel zelf de claim kan leggen, dan gaat het mis. Plus de veel voorkomende gekheid dat een aansturende functie ook betekent dat het salaris daarvan hoger moet zijn dan van degenen die worden aangestuurd, vanwege de grotere verantwoordelijkheid....
En vaak hebben deze posities ook nog een betere 'baan-zekerheid' ....

En dan het allerdomste: om te besparen is het noodzakelijk om meerdere 'goedkopere' kracht te ontslaan. Wat natuurlijk een kwalijker signaal afgeeft dan een kleiner aantal 'duurdere' krachten te ontslaan...
Terwijl dat het logische effect zou zijn van tegenvallende resultaten; de verantwoordelijken ontslaan....
Nintendo en ontslagen:
https://www.theverge.com/...e-fired-unionization-nlrb
https://www.theverge.com/...p-fired-harassment-denial
https://www.forbes.com/si...r-appearing-on-a-podcast/

Er worden dus wel degelijk mensen ontslagen bij Nintendo voor zeer dubieuze redenen.

En kennelijk tellen de medewerkers in Europa niet mee, waar 320 mensen werden ontslagen in 2014, een jaar na de uitspraak van Saturo Iwata, welke toen nog leefde en CEO was. 320 mensen was toen ~6% van het totale Nintendo personeel:
https://www.polygon.com/2014/8/29/6083203/nintendo-lay-offs

Daarnaast zit er een behoorlijk verschil in groei qua personeel tussen een EA en Nintendo gedurende pandemie. Nintendo ~20% en EA bijna 40%.

Je kan dan stellen dat een EA tenminste voor een paar jaar mensen in een moeilijke periode van geld heeft voorzien.

Lekker selectief een dooie Nintendo CEO quoten en dan even vergeten dat het uiteindelijk een complete BS post was, wordt dan even vergeten...
"Wie zonder zonde is werpe de eerste steen."

Maar begin dan niet met een dooie Nintendo CEO aan te dragen als 'voorbeeld' van hoe het wel moet, maar die vervolgens ook niet deed wat deze zei te doen. Of alleen selectief toepaste op Japanse medewerkers.

Zoals je ziet zijn dat mooie quotes, maar als je wat dieper gaat graven...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 07:15]

Iwata was wel eindverantwoordelijk natuurlijk, maar die was echt niet persoonlijk betrokken bij of actief in het ontslaan van die mensen. Bovendien is één van de voorbeelden niet van toepassing voor je punt.

De zaak omtrent Alison Rapp haar ontslag was namelijk volkomen terecht, want haar "nevenactiviteiten" bestonden uit nogal seksueel getinte zaken, die helaas voor haar niet samen gingen met haar werk bij Nintendo. De foto's van haar zijn inmiddels van de desbetreffende site verwijderd, maar ik heb ze destijds nog gezien.

Nu kan je misschien denken of zeggen dat Nintendo, of welke werkgever dan ook daar niets over te zeggen heeft wat jij buiten je werk verder allemaal doet, maar als die andere activiteiten online staan en je een merk vertegenwoordigd met bepaalde normen en waarden, en mensen zoeken jou online op en zien in plaats van wat ze eigenlijk horen te vinden dat soort dingen, dan kan dat wel degelijk schadelijk zijn voor zowel je eigen reputatie als die van het bedrijf.
Misschien moet je minder diep graven en beter lezen. De beste persoon claimt nergens dat dit bij Nintendo niet gebeurt of nooit gebeurd is. De opmerking “er worden dus wel degelijk mensen ontslagen bij Nintendo…” is dan ook een opmerking die kant noch wal raakt.

Het enige dat er daadwerkelijk staat is een uitspraak die mensen best weleens aan het denken zou kunnen zetten, geen keiharde claim. Bovendien is het nogal een drogredenering om te stellen dat als iemand niet handelt naar zijn of haar boodschap, dat de boodschap dan inhoudelijk niet klopt. Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat Greta Thunberg uit haar nek lult omdat ze ademt (en daarmee CO2 uitstoot).
Natuurlijk is de boodschap gerelateerd aan de acties van de persoon die de boodschap brengt. En dat treft zeker hoe realistisch een dergelijke opmerking is in de wereld waarin je opereert.

Een beetje hetzelfde als roepen dat de aarde plat is en vervolgens rond de aarde vliegen...

In de context met de Europese ontslagen van een jaar later, zie ik dat gewoon als dat de CEO zich heeft bedacht (of dat deze voornamen alleen gelden voor Japanse medewerkers) en dat deze stelling dus niet realistisch is. Dus als Nintendo, die deze stelling stelt, er al niet naar handelt, hoe kan je verwachten dat anderen daar wel naar handelen?
Heb je dan ook ergens bewijs dat de Japanse CEO überhaupt invloed had op de ontslagen in Europa, als eindverantwoordelijke is hij uiteindelijk altijd verantwoordelijk uiteraard maar hij kan echt niet zelf alles minutieus volgen en bij mijn weten opereren de Europese en Amerikaanse Nintendo afdelingen redelijk autonoom.

Daarnaast gaat de quote voornamelijk over content creators en zoveel zitten daarvan niet in Europa in het geval van Nintendo, als ze alleen al gedacht hebben om vertalingen van titels in een paar landen te stoppen en/of helpdesken samen te voegen of bijvoorbeeld een paar landen samenvoegen zodat ze onder 1 kantoor vallen en vanuit dat ene land opereren kan al een behoorlijk aantal mensen schelen en die voegen creatief over het algemeen niet echt veel toe aan een titel.
Als een CEO wat zegt zou dat het hele bedrijf moeten vertegenwoordigen, inclusief alle dochters.

Er zitten content creators voor andere talen, die maken van de content in de ene taal, content in de andere taal. Dus volgens jou zouden alle niet-creatieve posities wel op de tocht staan bij Nintendo? En wat is een creatieve positie? Een programmeur? Een tester? Een manager? Iemand van IT beheer?
Als ik de quote lees, dan denk ik dus aan programmeurs, designers, etc. Managers bij de verschillende ontwikkelaars teams van Nintendo zijn bij mijn weten grotendeels ook medewerkers die daarvoor meewerkte aan het bouwen van de game zelf(en dat regelmatig ook nog doen). Dat is wellicht ook wel de makkelijkste definitie: mensen die direct bij de ontwikkelteams betrokken zijn die de games voor Nintendo maken.
Managers van de marketing afdeling of van de helpdesk vallen er dan weer niet onder, IT beheer gok ik bij Nintendo ook niet al zouden ze die wellicht wel iets meer moeten vasthouden en mee laten werken aan bepaalde zaken. Anders gezegd alle support afdelingen die niet direct met de ontwikkeling van de games te maken hebben vallen niet onder de quote.

[Reactie gewijzigd door protoss warrior op 23 juli 2024 07:15]

Dat maakt de quote toch niet minder waar? Ook mensen die slimme dingen zeggen kunnen domme dingen doen....
Yes, maar dat maakt het geen goede voorbeelden. Iemand die heeft gezegd "Niet roken!", welke een bekende ketting roker is, ga je toch niet als voorbeeld nemen. Hoogstens als waarschuwing (wat iets anders is).
Nee, die persoon is dan idd. geen goed voorbeeld maar ondanks dat (of misschien juist wel vanwege de ervaringen), is de waarschuwing niet minder betrouwbaar.
Iwata-san zal het zeker hebben gemeend voor zijn Japanse werknemers. Maar wat domme dingen betreft: Japanners zijn best wel racistisch. Eigen volk eerst.
Kijk, dat is nou een goede leider, die denkt aan zijn werknemers ipv alleen maar aan zijn aandeelhouders (en zijn eigen aandelen/bonus).

Zag ergens anders ook een bericht over UMG (Universal Media Group) voorbij komen die honderden banen wil schrappen om tegen 2026 zo’n 250 mln te besparen. En nu het mooie. Ze hebben afgelopen boekjaar 1,3 miljard winst geboekt t.o.v. 786 miljoen het jaar ervaar. Dus dikke winst maken , zelfs groeien qua winst en toch werknemers ontslaan.
En nu het mooie. Ze hebben afgelopen boekjaar 1,3 miljard winst geboekt t.o.v. 786 miljoen het jaar ervaar. Dus dikke winst maken , zelfs groeien qua winst en toch werknemers ontslaan.
Je snapt het niet. Is er genoeg groei? Natuurlijk niet. Line goes up!

:|
[...]


Je snapt het niet. Is er genoeg groei? Natuurlijk niet. Line goes up!

:|
Je snapt er helemaal niks van: Is er al de groei die er volgens de spreadsheet-managers mogelijk zou zijn?

;_;

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 07:15]

Winst uit het verleden zegt niets over de toekomst. Mijn werkgever had in vorig jaar het beste jaar ooit, maar dit jaar wordt hoogwaarschijnlijk verliesgevend.
Electronic Arts gross profit for the quarter ending December 31, 2023 was $1.416B, a 7.84% increase year-over-year. Electronic Arts gross profit for the twelve months ending December 31, 2023 was $5.856B, a 4.31% increase year-over-year.
Een goede leider denkt aan zijn bedrijf, zijn aandeelhouders en aan zijn werknemers. Als door een teveel aan werknemers die je niet durfde ontslagen het bedrijf over de kop gaat dan zijn ben je geen goede leider, niet voor het bedrijf, niet voor de aandeelhouders en niet voor de werknemers die allemaal werkloos zijn nu.
Dat is natuurlijk een mooi streven, maar vereist wel dat je een cultuur hebt waarin mensen totaal voor het eindresultaat gaan in plaats van het als een 9-5 job zien. Daarnaast maakt Nintendo net als de rest van de industrie ook gebruik van tijdelijke arbeidskrachten om games op te poetsen en af te ronden voor release.
Natuurlijk niet.. Aan de top krijgt men juist vaak bonussen en dus meer salaris als men de boel (financieel) saneert.. Invloed daarvan op o.a. de motivatie laat staan creativiteit van bepaalde werknemers komt daar waarschijnlijk totaal niet bij ter sprake..
Japanse organisaties werken natuurlijk wel iets anders dan in de rest van de wereld. Ze hebben ook een mening over ziek zijn en vakantie nemen die je wellicht wat minder acceptabel vind. Het is niet geheel eerlijk om een Nintendo met een EA te vergelijken.

EA doet wat elke andere Westerse mega corp doet. Schuiven met FTE's in plaats van "mensen". Handjes noemen we het ook wel eens in Nederland. Koud, afstandelijk, maar ook eenvoudig te begrijpen.
Het zal vast komen door tegenvallende omzet. Maar ja, wat verwacht je als je telkens 13 in een dozijn games blijft ontwikkelen waarbij amper feedback van het publiek in verwerkt is.
Inderdaad, Waar blijft bijvoorbeeld populous the beginning3, dungeon keeper4? Die zou ik meteen kopen.
Een theme game ook bijvoorbeeld.
Hospital of park! Hoeft allemaal niet extreem mooi, aks de gameplay maar als vanouds is.
Wellicht dat je hem al kent, maar voor hospital zou je eens kunnen kijken naar: https://store.steampowere...35930/Two_Point_Hospital/
Populous, geweldig. Trip down memory lane :o
Inderdaad, Waar blijft bijvoorbeeld populous the beginning3, dungeon keeper4? Die zou ik meteen kopen.
Denk je? Probleem bij veel van dit soort 'niche' franchises is dat de groep mensen die de originele heeft gespeeld relatief klein is, hoge eisen stelt en vervolgen die wat nieuws proberen vaak niet waarderen.

Daarnaast: waar heb jij Dungeon Keeper 3 gespeeld? ;)
War for the Overworld is een geweldige dungeon keeper clone, volledig in de in de geest van de oude Dungeon Keeper games van Bullfrog.
The universim is dan een goede populous kloon en planet coaster een goede theme park kloon. Om het lijstje compleet te maken.

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 23 juli 2024 07:15]

Ik zou direct voor Dungeon keeper tekenen, of inderdaad Hospital tycoon, of spore. Maar ik bedoel meer de eindeloze reeksen van the sims, met een oneindige lijst aan DLC's voor amper wat content, of Fifa dat ook weinig vernieuwend is. Battlefield idem, mooie game, maar wel veelal het zelfde.

Zeker nu er veel kleine studio's zijn die veel populairdere games maken moet EA zich echt wel achter de oren gaan krabben. Paar kleine (des tijds) studio's met games als Parkitect, War for the overworld, Rimworld, en recent Palworld laten echt wel zien dat grote studio's amper luisteren naar het publiek.
Als je iets nieuws zoekt, Dungeons 4 is nog niet zo lang geleden verschenen: https://store.steampowered.com/app/1643310/Dungeons_4/
En https://store.steampowere...heulbeuks_Dungeon_Master/

[Reactie gewijzigd door Armselig op 23 juli 2024 07:15]

De toekomst is nog inhoudslozere telefoongames waarbij je eigenlijk gewoon een al bestaand spel in een ander jasje steekt!

Maar zonder cynisme, het klopt wel, als ik kijk naar wat ik speel dan vermaak ik mij veel meer met de niet A lijn games op steam die voor 20- 30 euro uit komen maar waar wel iemands passie in is gestopt en dat merk je, dan met een afgeraffeld deel 5 in een serie die te vroeg uit komt.
De toekomst is nog inhoudslozere telefoongames waarbij je eigenlijk gewoon een al bestaand spel in een ander jasje steekt!
Vergeet niet een geliefde franchise pakken en een "vervolg" maken in de vorm van een live service game die vanaf dag 1 gedoemd is door bugs, slechte gameplay, een verhaal dat totaal niet aansluit, valse beloftes, dure MTX, ...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:15]

Ja, bugs die in FIFA 17 zaten, zitten nu nog steeds een op een in FC 24. Een paar jaar geleden nam ik nog wel eens de tijd om die bugs te rapporteren, tegenwoordig zijn het er zoveel dat het de moeite niet meer waard is, want ze doen er toch niks aan. Maar o wee als de store kapot is, waar je punten kan kopen, want dan zit er direct een hele divisie op om dat binnen een kwartiertje te fixen…
Uit je post leid ik af dat je, ondanks je ontevredenheid blijft geld geven aan die games?
Ja, voor rond de dertig euro ergens als die in januari in de aanbieding is. Want het spelletje voetbal vind ik leuk en dit is het beste wat er is op dit moment.
Dat is de kern van het probleem, geen echte concurrentie.. Rechten van sporten als voetbal (lees: FIFA) etc zouden voor iedereen te koop moeten zijn, zodat meerdere ontwikkelaars voetbalgames kunnen maken.. Net zoals dat je vroeger meerdere F1 racegames had.. Maar sinds de invoering van exclusieve rechten (omdat dat kennelijk meer geld opleverde) is het gedaan met keuzes hebben..
Het zal vast komen door tegenvallende omzet. Maar ja, wat verwacht je als je telkens 13 in een dozijn games blijft ontwikkelen waarbij amper feedback van het publiek in verwerkt is.
Het grote publiek koopt sportgames, ieder jaar hetzelfde met nieuwe spelersnamen. Levert ook veel voorspelbaarder omzet op dan een nieuw concept en daar zit nog steeds groei in.
De meeste game bedrijven hebben zich verkeken op corona, een unieke situatie waarin een explosie van groei jezelf blind maakt voor het feit dat het iets tijdelijks is.
Het is ook een beetje populair nu ontslag rondes. Je ziet het overal. Aandeelhouders vinden dat geweldig dus als het ene bedrijf het doet vragen ze zich af waarom het andere niet. Ik heb het idee dat het ook een beetje kopieergedrag is.

Het is natuurlijk ook een goede manier om van je rotte appels af te komen.
Veel rotte appels zitten bovenaan die de dans ontspringen of zelfs aansturen
Niet alleen, geld was goedkoop. Overnamens en investeringen stonden gratis op de balans. Dus geld werd gebruikt om te proberen markt te kopen, te gokken op een kans dat iets aanslaat. Nu over deze post rente moet worden afgerekend zijn dit kosten posten geworden. En zijn er extra bezuinigingen nodig om dit te betaalbaar te houden, met je juiste marges. Want hoewel het geld op de balans van investeerders komt. Willen die blijven verdienen. Op de leningen en op de waarde van het bedrijf.
Zal het probleem ook zijn dat mensen onderhand door krijgen dat de steeds hogere aanschafprijs en nog een verveelvoudigd wordt door de micro transacties die je tegenwoordig bijna wel moet doen om het een beetje leuk te houden?
Beste games voor mij afgelopen jaar waren Mario wonder, Zelda ToTK en teenage mutant ninja turtles (leuk voor couch coop), Ben normaal gesproken veel meer een pc gamer, maar ik heb echt wel moeite om de parels voor mij te vinden. Net zoals bij al die webshops is de keuze zo groot dat ik me er niet meer toe kan zetten om door al het aanbod te zoeken.
Het probleem is dat bedrijven tegenwoordig gerund worden door aandeelhouders die geen feeling hebben met het bedrijf enkel met de winst.
Vroeger werden bedrijven opgestart door personen die echt gaven om hetgeen wat ze verkochte. Die passie hadden hiervoor. En in vele gevallen was winst minder belangrijk.
Nu zijn bijna alle bedrijven eigendom van mensen die enkel aandelen hebben hierin en ook nog in vele andere bedrijven. Mensen die vaak totaal geen verstand hebben van wat het bedrijf doet en enkel maar kijken naar de cijfers.
Het is ook deze groep die er geen probleem mee heeft om een bedrijf volledig uit te kleden en elke cent eruit te halen ook al blijft er niet veel meer van dit bedrijf over op het einde.
"Profit before people and quality" is helaas het moto geworden afgelopen jaren bij de multinationals.
Klopt, en dat is puur marktwerking en helaas weinig aan te doen. Die mensen die een IP van de grond af aan met hun passie en inspiratie opbouwen verkopen hun bedrijf aan grotere bedrijven die er geld aan willen verdienen zodra je succesvol bent. De enige troost is dat het in gaming een behoorlijk tweesnijdig zwaard is; op het moment dat een IP wordt uitgehold en uitgemolken haakt een groot deel van het publiek af, op zoek naar iets anders dat wel origineel en hoogwaardig is.
Wiens 'schuld' is het dan? De partij die het wil kopen of de partij die het wil verkopen? Je gaat mij niet vertellen dat de verkopende partij niet exact weet wat er gaat gebeuren...

En waarom zou het verkocht worden? Iemand bied er veel geld voor. Of er is intern gewoon niet voldoende geld aanwezig om te financieren wat ze willen maken (dus wordt het 'verkocht' aan investeerders). Ook dat laatste betekend gewoon dat de oprichters willen rennen voordat ze kunnen lopen.

Mijn conclusie: De aanname dat aandeelhouders de 'root of all evil' is, is imho heel erg misplaatst. Er zouden geen aandeelhouders zijn als iemand dat niet had verkocht aan die aandeelhouders en die link is altijd te leggen naar de founders van het bedrijf. En ook dat is niet zo vreemd, je start geen for-profit om er non-profit dingen mee te gaan doen.
Ik geef niemand de schuld hoor, dan heb je mijn reactie verkeerd gelezen. Zoals gezegd, het is puur marktwerking. Maar feit is dat die marktwerking niet altijd in het voordeel is voor fans van een franchise / IP.
Daarnaast heeft EA besloten om de ontwikkeling van games "waarvan we niet denken dat ze succesvol worden in onze veranderende industrie" stop te zetten.
Aha de "veranderende industrie". Dus met andere woorden, games die niet zo makkelijk met wat goedkope AI in elkaar geblaft kunnen worden.

Laten dat nou juist de pareltjes zijn. Maargoed daar is EA sowieso niet goed in. Die zijn meer van het cashen op de jaarlijkse franchises.
Voor goede games kom je sowieso bij Indie games uit, niet bij AAA studios, uitzonderingen daargelaten.
Daarnaast heeft EA besloten om de ontwikkeling van games "waarvan we niet denken dat ze succesvol worden in onze veranderende industrie" stop te zetten.
Dus in de gedachtegang van EA zijn dat games die niet jaarlijks opnieuw worden uitgegeven.
5% ontslag is onderhoud van het personeelsbestand, niet echt nieuwswaardig. Maar aandacht is aandacht.
Dat er zo veel ontslagen zijn de afgelopen tijd vind ik niet raar. De afgelopen paar jaar zijn er gewoon echt weinig goede games uitgekomen.

Idee om weer echt goede games te maken? Ipv al die DLC's....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.