De commerciële dna-databank 23andMe heeft meer info gegeven over het datalek van eind vorig jaar. Volgens het bedrijf begonnen hackers in mei van vorig jaar met de aanvallen om gegevens van klanten te achterhalen. Die aanvallen duurden naar verluidt tot en met september.
23andMe heeft in een brief aan de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Californië meer uitleg gegeven over het datalek. Het bestuur van de commerciële dna-databank schrijft daarin dat hackers vanaf mei van vorig jaar tot en met september een credential stuffing attack hebben uitgevoerd die gericht was op de gebruikers van 23andMe. Bij zo’n aanval maken hackers gebruik van gelekte gegevens van internetgebruikers om toegang te krijgen tot de accounts van diezelfde personen op andere platforms. Het is niet duidelijk of 23andMe tijdens deze periode verdachte activiteiten op zijn servers had waargenomen.
Uit eerdere berichtgeving blijkt dat de hackers informatie van ongeveer 14.000 klanten hebben kunnen buitmaken. Dat is ongeveer 0,1 procent van het klantenbestand van 23andMe. Het gaat dan om informatie over de stamboom, maar in sommige gevallen ook gezondheidsinformatie die gebaseerd is op de dna-analyse van de desbetreffende gebruikers. De hackers zouden ook informatie over aanverwante accounts hebben buitgemaakt.
23andMe is een Amerikaans bedrijf dat sinds 2006 een commerciële dna-databank beheert en klanten informatie kan geven over hun afkomst, uiterlijke kenmerken en risico op genetische aandoeningen. Klanten die gebruik willen maken van de diensten van 23andMe moeten in een buisje speeksel opsturen naar het bedrijf. In oktober van vorig jaar raakte bekend dat er een datalek had plaatsgevonden bij het bedrijf.
