Moederbedrijf van 505 Games schrapt 30 procent van banen en focust op sequels

Gamebedrijf Digital Bros gaat ongeveer dertig procent van zijn arbeidsplaatsen schrappen, ofwel rond de 130 banen. Het bedrijf zegt minder nieuwe grote games te willen maken en in plaats daarvan te focussen op bestaande series. Digital Bros is een gameontwikkelaar en -uitgever.

De gamemarkt is volgens het bedrijf sinds de coronapandemie geëvolueerd, waardoor de focus van consumenten nu steeds vaker op bestaande gameseries is komen te liggen. Digital Bros zegt zijn strategie aan die nieuwe situatie te moeten aanpassen en daarom meer te focussen op het uitbrengen van sequels. Het bedrijf zegt ook 'nieuwe versies' van voorheen succesvolle games te maken, waarmee het op remakes lijkt te doelen. Digital Bros blijft nieuwe games uitbrengen, maar dan minder vaak.

Die verlegde focus betekent dat er minder personeel nodig is, voornamelijk bij de gamestudio's. Digital Bros verwacht dat dertig procent van het wereldwijde banenbestand zal vervallen. Volgens de recentste cijfers van het bedrijf heeft de Digital Bros-groep nu zo'n 442 werknemers, dus worden er rond de 130 banen geschrapt.

Onder Digital Bros vallen bedrijven als 505 Games, Kunos Simulazioni en DR Studios. De Digital Bros-groep heeft games als Sniper Elite-titels, de Assetto Corsa-serie, Ghostrunner-games, Control, Payday 2, Terraria, Dead by Daylight, Puzzle Quest 3 en de pc-versie van Death Stranding gemaakt en of uitgebracht.

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-11-2023 • 07:55

34

Lees meer

Reacties (34)

34
34
8
1
0
24
Wijzig sortering
Nou dat zijn niet slechte games die zijn voorheen gemaakt hebben, maar ik hoop dan wel dat het bedrijf geen COD praktijken gaat uithalen. Ghostrunner is echt super satisfying, maar om dat 8+ games voor te gaan maken zou zonde zijn.

En wat kan ik zeggen, Terraria is nog steeds een populaire game met ontzettend veel uitdaging er in.

Jammer voor de mensen die hun baan kwijt zijn, maar de game industrie is nou niet de meest baan garante sector om in te zitten.
Die lijst is super misleidend, 505 games zelf heeft de afgelopen 12 jaar eigenlijk niets zelf gemaakt, ze zijn nu co-development aan het doen met Remedy voor Control 2. 505 is voornamelijk een uitgever.

Sniper Elite V2 is alleen co-published door 505 samen met Rebellion zelf (one and done).
Assetto Corsa is van Kunos Simulazioni, een ontwikkel studio van Digital Bros en uitgegeven door 505.
Ghostrunner wordt alleen maar uitgegeven door 505.
Control wordt alleen maar uitgegeven door 505.
Terraria, alleen de mobile port is gemaakt door DR Studios (Digital Bros), voor de rest wordt het alleen uitgegeven door 505.
Dead by Daylight geeft 505 alleen de Switch versie uit.
Puzzle Quest 3 gemaakt door Infinity Plus Two (Digital Bros) en uitgegeven door 505.
Death Stranding PC poort is alleen uitgegeven door 505.

Een aantal studios van Digital Bros maken wel games, maar wellicht de meest bekende daarvan is Kunos Simulazioni, Assetto Corsa en voor mij eigenlijk alleen bekend door de Humble Bundles waar het inzat. Voor de rest zou ik de games die daadwerkelijk worden gemaakt door Digital Bros studios als vrij 'bagger' games willen bestempelen...
Zou Kunos ook moeten gaan 'snijden'?
Zo ja, hoeveel, en komt Assetto Corsa 2 dan nog volgens planning (Q2 2024)? Of überhaupt nog wel? :?
The restructuring program is expected to represent a reduction of approximately 30% of the
global workforce, with the predominant portion concentrated within the studios.
Dat klinkt niet hoopvol voor Kunos Simulazioni, maar aan de andere kant is Assetto Corsa een al langer lopend IP en AC2 zou bijna af moeten zijn... Daarnaast doet Kunos Simulazioni eigenlijk geen andere games meer, dus tenzij ze de studio geheel hebben gesloten, verwacht ik niet dat het veel impact zal hebben op AC2, zeker gezien het succes van de vorige versies...

Assetto Corsa (2014)
Assetto Corsa Competizione (2019)
Assetto Corsa 2 (2024)

Ik verwacht eerder dat er flink gehakt gaat worden bij 505 zelf, DR Studios en wellicht iets als Avantgarden (op basis van het bericht en wat ze tot op heden hebben gedaan)...
Ik verwacht eerder dat er flink gehakt gaat worden bij 505 zelf, DR Studios en wellicht iets als Avantgarden (op basis van het bericht en wat ze tot op heden hebben gedaan)...
Dat zou inderdaad 'de logische keuze' zijn, laten we het hopen!
505 is een uitgever van goede games. Een uitgever is zeker van belang voor studio's.
Een uitgever kan belangrijk zijn, maar het is heel wat anders dan de games maken en daar was het artikel heel onduidelijk in.
Vind ik niet. 505 Games is daarnaast een zeer bekende speler in de industrie.
Wat vooral jammer is, is dat je overal ziet dat mensen minder risico willen lopen (niet enkel in de game industrie, ook bvb in de academia). Minder nieuwe titels betekent minder innovatie. Dat is geen goede evolutie.. natuurlijk wordt je verplicht vanwege de nood aan stabielere revenue.. maar eigenlijk zou het ons allemaal ten goede komen als er meer ruimte zou zijn voor fouten te maken en risico's te nemen..
Beetje raar gezien de gaming industrie zo'n 10 keer meer waard is dan de film industrie... Volgens de regels van vraag aanbod zou het net een van de veiligste sectoren moeten zijn om in te zijn tewerkgesteld.
Dit toont volgens mij vooral aan hoe vraag en aanbod eigenlijk niet van tel zijn, maar vooral winstbejag.
Het probleem is waarschijnlijk dat het meeste geld gaat naar een kleine groep aan giga spelers.
Neen, het probleem is dat het grote geld niet naar grote "initial purchases" gaat maar naar "recurring spending" en andere microtransactions. Het is voor grotere developers niet meer echt rendabel om 12-24 maanden aan één enkel nieuw spel te werken en dat dan als één alleenstaand geheel te verkopen. De meeste grote developers proberen tegenwoordig om meerdere keren langs de kassa te gaan, en dan liefst meerdere keren met hetzelfde product, en dan nog liefst met iets dat niet al te complex is qua development en impact op de speelervaring. Want als je walvissen door hun aankopen de voornen wegjagen, dan gaan de walvissen ook weg en blijft er op termijn niemand meer over.

Maar het meeste geld gaat niet meer naar nieuwe games, tenzij een spel viraal gaat om één of andere reden. Het meeste geld tegenwoordig gaat naar microtransacties en cosmetica. Eerder deze week heeft een voormalige Blizzard developer bijvoorbeeld laten weten dat de eerste cosmetische mount die Blizzard heeft gereleased meer geld heeft opgebracht dan de volledige verkoop van het eerste deel van Starcraft 2. Gemiddeld wordt elke nieuwe mount van Blizzard door 16% van de spelers gekocht, en veel mounts worden door 20-25% van de spelers gekocht.

Dus voor developers is een volledig nieuw spel een groot risico. Daarom dat ze liever proberen om hun populaire reeksen verder te zetten, of om games te maken waar spelers meer dan 1 keer geld in steken.
Volgens mij kunnen beide statements van ons gewoon tegelijk waar zijn.
Helemaal waar denk ik.

Het is iets wat een logisch gevolg is van de methodiek. Vooral omdat de 'herhaling' van de betaling enigszins zelf te beinvloeden is (updates van de game houden veel beter de aandacht vast indien de game wordt 'gehuurd'). Daarnaast is cosmetisch spul - net zoals in de echte wereld :9 - een typisch 'verbruiksprodukt' wat makkelijk te produceren is. Dus hele lage productie-kosten en veel afname.
Vervolgens kan de uitgever het abonnementsgeld periodiek aanpassen (dus verhogen).

Maar voor de klanten (gamers) eigenlijk een hele slechte ontwikkeling - innovatie is minder nodig, uiteindelijke kosten [voor de gamer] per game zijn hoger. Eenmaal een abonnement afgesloten - minder snel geneigd om nog een abonnement af te sluiten dus blijft de speler 'noodgedwongen' bij 1 spel hangen.

Precies waarom [video]streaming zoveel beter lijkt te zijn voor filmstudio's.
Het is altijd een hitgedreven industrie geweest, maar ik vind AAA ook wel een beetje eenheidsworst geworden. Als een game niet uniek in de markt is word het ook geen hit. Gaten in de markt zijn er zat, AAA is alleen te druk met Far Cry 3 kloons uitbrengen want dat is zo lekker veilig.
Beetje raar gezien de gaming industrie zo'n 10 keer meer waard is dan de film industrie...
Wellicht 10x meer waard, maar wel 1000x meer studios die allemaal proberen een graantje mee te pikken... Dat zorgt voor veel meer instabiliteit qua inkomen en veel meer afhankelijk van 'succes' dan de filmindustrie.
Daarnaast ook fors hogere budgetten. SEGA gaat richting de miljard dollar voor een onaangekondigt project. En zoals we de laatste jaren zien - dat extra budget leid zelden tot betere games.
Doet mij denken aan sommige consumenten verpakkingen in de supermarkt "Nu nog lekkerder!".
Zo jammer dat de inspiratierisico niet meer genomen durft te worden, ik walg letter en figuurlijk van het uitmelken van films, strips waar uiteindelijk de geest allang uit de fles is. Ze zien het als een veilig concept om jarenlang uit te kunnen putten. Niet echt verfrissend helaas. Ik betrap mij erop de laatste jaren dat ik juist oude films zo enorm leuk vind je ziet ook zo enorm verschil in het acteren. Gelukkig zijn er nog studios die begrijpen dat je niet eeuwig kunt remaken en herhalen!
Ik vind het toch interessant dat 'uitmelken' een hatelijke term is die altijd naar de producent wijst en doorgaans een negatieve betekenis heeft.

Terwijl dat 'uitmelken' louter wordt gefaciliteerd door degene die de portemonnee trekken.
Welk bedrijf zou dat niet optimaal willen benutten? Als je met hetzelfde concept miljoenen of zelfs miljarden naar binnen kan harken, waarom niet?

In die zin zou je bijna kunnen stellen dat niet de producent kiest voor het uitmelken, maar de consument die bereid blijft om ervoor te betalen.
Je gunt de fans wat ze willen, lijkt mij inderdaad een prima strategie.

Hopelijk helpt ze met deze focus in de toekomst andere ip's te ontwikkelen.
Het is een beetje het kip en het ei verhaal. Als het er niet is, kan het niet geconsumeerd worden. Je heb in principe gelijk, maar met drugs geven we dan de gebruikers de schuld of de handelaren? Scalpers? etc.

Met sommige IPs kan je de consumenten gewoon zien als verslaafden... Marvel, Star Wars, DC, etc.
Dit geldt ook voor gaming helaas.. geen inspiratie, geen artistieke risico's meer. In dit geval is de periode 2000-2015 gewoon een gouden tijd geweest met jaarlijks grote klappers, nieuwe IP en bovenal gewoon goede studios die niet aan quotas, MT, ideologie, of moesten rapporteren aan een board.

Uitzonderingen daargelaten zoals bijv. Larian met Baldurs gate en veel games van Capcom en Nintendo.

Ik speel dan ook nog maar een handvol games per jaar en tot nu toe waren dat RE4 remake, Baldurs gate 3, street fighter 6, dave the diver, darkest dungeon 2 en age of wonders 4.

Idem voor films eigenlijk
Wat ik dan wel grappig vind, is dat alleen Dave the Diver geen sequel of prequel is in het lijstje wat je aangeeft en de rest wel. Maar wel klaagt over weinig inspiratie. :+
Kijk je kunt een sequel met veel inspiratie en vernieuwing maken.
Baldurs gate 3 heeft niks weg van Baldurs gate 2 behalve de wereld. Er zit zelfs een DnD systeem in
Darkest dungeon 2 is ook heel anders dan 1.

RE4 remake en street fighter 6 daargelaten, het zijn wel gewoon hele goede games die toch wel veel vernieuwing met zich mee brengen.

Elke final fantasy was op zichzelf vroeger ook een vernieuwing, zeker van 9>10>12 met hele vette nieuwe verhalen, gameplay mechanics. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer, het zijn veredelde "hallway simulators"

Men speelt gewoon op "safe" tegenwoordig, wat maar gewoon te accepteren is. Het verschil is dat ik ipv 10-20 nieuwe games per jaar speel er nog maar 5 of 6 speel. Tsja...je zou mij geld toe moeten doen om een nieuwe Assassins creed, FIFA of COD te spelen. Of de zoveelste ongeïnspireerde bagger als Startfield van Bethesda,

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 23 juli 2024 10:09]

Ik heb hetzelfde, hoor. Maar in elk genre is er wel enigszins wat rek uit.
Vroegah, had je nog prima SP games. Tegenwoordig moet er bijna wel een MP component in zitten, met het liefst zo veel mogelijk content waar je voor moet lappen.

Ook hier zijn er uitzonderingen, maar ik merk dat games mij veel minder boeien dan tien jaar terug.
Gewoonweg omdat ik het idee heb, alles wel zo'n beetje te hebben gezien.
Doet mij denken aan sommige consumenten verpakkingen in de supermarkt "Nu nog lekkerder!".
Dat nu nog lekkerder wil niets anders zeggen dan dat de fabrikant goedkopere grondstoffen heeft weten te vinden die ongeveer een heel klein beetje in de buurt komen van de originele smaak.

Nagenoeg altijd worden de nu nog lekkerders er juist minder lekker op.
Juist - dankzij wat slinkse manupilatie proberen studio's de risico mijdende troep naar buiten te duwen als 'top-entertainment'.
Reviews worden tijdelijk geblocked, reviewers worden omgekocht, fake reviews, review-sites passen hun tel-methodiek aan, kijkers met negatieve ervaring vallen ten prooi aan 'shaming', influencers worden gesponsord om vooral heel positief te zijn.
Kijkcijfers worden verborgen gehouden om vooral geen bevestiging te laten zien dat het inderdaad matig/slecht was.

Een kenmerkend moment was toen Netflix besloot dat een slechte kijkervaring niet meer bestond. Het is dus zogenaamd altijd een beetje leuk....

En als een film/serie dan echt heel veel negatieve reacties krijgt dan is het 'review bombing'....

Consumenten worden wel eens 'dom' genoemd maar eigenlijk proberen veel bedrijven nu consumenten dom te houden....
Het bedrijf gaat zich focussen op bestaande games en die uitbreiden, sequels ervoor maken, ....
Het lijkt wel de filmindustrie waar nieuwe originele verhalen blijkbaar ook niet meer te vinden zijn, maar waar het vooral draait om reboots, remakes, uitmelken van bestaande (succes)formules, films/series geïnspireerd op games, ....

De inspiratie en creativiteit lijkt precies dood te bloeden bij de makers van games en TV/films.
is meer een risico dingetje, er zijn de afgelopen 10 jaar behoorlijk wat games uitgekomen die "vernieuwend" waren die totaal geflopt zijn om verschillende redenen. Als het bedrijf dan wat in zwaarder vaarwater zit zou ik zelf ook voor de veilige keuze gaan op dat moment, 1 verkeerde game release voor een kleinere speler kan je zomaar de nek kosten.

laten we ook eerlijk zijn dat reboots/remakes/remaster mits goed uitgevoerd een easy cash grab is en uitmelken van bestaande IP is ook makkelijk (zie GTA 5) en de meeste mensen slikken dit soort praktijken gewoon. Je moet de casual gamer behagen die zijn meestal de grootste groep.

edit:
zag toevallig de titel payday 2 langs komen, goede game en heb deze toch veel gespeeld maar ze hebben totaal de plank misgeslagen op het einde met payday 2 en de release van payday 3. Heb de trailer van payday 3 gezien toen en dacht eigenlijk naar een update van payday 2 te kijken.

[Reactie gewijzigd door Richo999 op 23 juli 2024 10:09]

Het lijkt wel de filmindustrie waar nieuwe originele verhalen blijkbaar ook niet meer te vinden zijn, maar waar het vooral draait om reboots, remakes, uitmelken van bestaande (succes)formules, films/series geïnspireerd op games, ....
2020-heden is nog ontwricht door de pandemie, dus cijfers uit deze periode zijn imho een beetje suspect (one way or another). Maar als we kijken naar 2019, hoeveel 'feature films' er dat jaar zijn uitgekomen, schrik niet: 18.687... Hoeveel daarvan zijn reboots, remakes, sequels of spinoffs? Slechts een heel klein percentage.

Het issue is marketing en exposure, als je een product hebt waarvan je weet dat het werkt en een al ingebakken fanbase heeft, dan wordt er relatief veel geld in marketing gestoken om die hele fanbase te bereiken/mobiliseren.

Zo ook met games. Er zijn tonnen games die geen reboots, remakes, sequels of spinoffs zijn, alleen die krijgen niet zoveel aandacht en worden vaak door de fans/junkies van de bestaande franchises links laten liggen...

Als ik kijk naar mijn eigen wishlist op Steam dan is ~1/3e reboots, remakes, sequels of spinoffs (van bestaande IPs), de rest is allemaal nieuwe games zonder een connectie tot bestaande zaken die mij wel interessant lijken. Vergeet niet dat een vervolg ook heel goed kan zijn, Baldur's Gate 3 is een vervolg en men is super enthousiast!

Imho is een reboot, remake, sequel of spinoff dan ook niet per definitie slecht, maar ook niet per definitie goed. Ik denk alleen dat het een hele hoop bagage meeneemt en dat mensen het direct gaan vergelijken met de vorige of dat nu reëel is of niet. Een mooi voorbeeld daarvan is altijd de Civilization serie, waarbij fans gepikeerd zijn dat niet alles uit het vorige deel in het nieuwe deel zit en met alles bedoeld men de 4-6 jaar aan DLC (€100-€200 extra) die na het vorige deel uit is gegeven...

Bron:
https://www.imdb.com/sear...ate=2019-01-01,2019-12-31
AAA is op sterven na dood, lang leve indi :)
Zolang geld bestaat bestaat de kosten ook... :')
Als geld niet bestond, was het personeel niet eruit geflikkerd. Dan kon iedereen met passie daar aan game blijven werken.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 10:09]

Ze hebben best grote titels, en de Sniper serie gaat ook al een tijdje mee. Hoop niet dat ze met deze nieuwe focus te veel op een lijn blijven hangen en hierdoor niks nieuws gaan proberen. En zonde dat ook weer hier mensen hun baan verliezen.
Anoniem: 718943 15 november 2023 21:57
Tja, doe zoals hollywood; waarom nieuwe creatieve content wanneer je je bestaande ip tot in den treure toe kan uitmelken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.