Sony teaset PlayStation-handheldconsole met 1080p-scherm voor streaming

Sony heeft een teaser getoond van een handheldconsole. De console lijkt op een Dualsense-controller met een scherm in het midden die in combinatie met de PS5 moet worden gebruikt, maar details zijn nog schaars.

Sony toonde de handheld kort tijdens zijn PlayStation Showcase-evenement, waar Tweakers vanochtend ook een Update-video over publiceerde. De nieuwe handheld heeft als werktitel Project Q. De handheld bestaat uit een 8"-lcd-scherm met aan beide zijden handgrepen, sticks en triggers die veel weghebben van de Dualsense-controller.

Veel details over het apparaat noemde Sony niet. In ieder geval is duidelijk dat de handheld niet bedoeld is om direct op te gamen, maar dat het samen met de PlayStation 5 moet worden gebruikt. Die console kan dan games streamen naar de handheld. Dat kan in een resolutie van maximaal 1080p op 60fps.

Het is nog niet bekend wanneer de handheld uit moet komen. Er gaan al langer geruchten dat Sony een eigen PlayStation-handheld wil uitbrengen.

Sony toonde daarnaast ook een set draadloze oordopjes voor gebruik met de PS5 of op pc. De dopjes krijgen 'een nieuwe draadloze technologie die door SIE ontworpen is' waarmee het mogelijk moet zijn om audio lossless via Bluetooth af te spelen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-05-2023 • 08:32

186 Linkedin

Submitter: Vuurvosje123

Reacties (186)

186
182
76
2
0
83
Wijzig sortering
Vraag me af of dit ook als 2e scherm kan werken, bijvoorbeeld een real time map overview, of scorebord etc.
Vraag me af of dit ook als 2e scherm kan werken, bijvoorbeeld een real time map overview, of scorebord etc.
Dat gaat alleen diepe integratie in games genieten als het een verplicht onderdeel is van de hardware setup en uitgevers en ontwikkelaars er vanuit kunnen gaan dat het altijd beschikbaar is en er geen fallback naar alleen het gebruik van het hoofdscherm noodzakelijk is.

Veel verder dan de gimmick-voorbeelden die je aangeeft: zoals de inventory of de map weergave op het 2e scherm te zetten, zul je niet komen. En heel veel meerwaarde biedt dat gewoon niet. Hoogstens in games waar het openen van de menus de spelwereld niet pauzeert. Daar zou je een voordeel kunnen boeken doordat je op je hoofdscherm nog steeds ziet wat er om je heen gebeurt.
Maar ja; tegelijkertijd kun je daar ook niet op in spelen als ontwikkelaar, want niet iedere speler gaat die mogelijkheid hebben, en als je er dus op in zou spelen zou je het spel ineens voor een flink segment van je spelers irritant moeilijk gaan maken...
Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat het inventory-idee mij wel heel erg aanstaat, aangezien ik nogal RPG-fanaat ben. On-the-fly recepten koken of materieel bij elkaar gooien teneinde een wapen hopen te maken e.d. zou ik ook fijn vinden.

Ja, het is nèt dat stukje efficiënter.
Een gedeeld scherm in multiplayer games met aparte handheld schermen voor individuele spelers zou leuk zijn, maar de Wii U laat al zien dat dit veel werk voor ontwikkelaars is. Het feit dat je er niet van kunt uitgaan dat de schermen er zijn is ook problematisch. Dus ik denk niet dat dit komt.
Ik betwijfel het, al zou het inderdaad wel een gaaf idee zijn.
Met een 2de scherm hebben ze lang geleden geëxperimenteer met de Second Screen app voor tablets. Maar er waren maar weinig games die dat ondersteunden.
In principe kon dit 10 jaar geleden al met de PS4. Zo kon je via de Battlefield 4 Commander app als commander spelen i.p.v. in de game zelf en ook tegelijkertijd met een actieve speler in de map zelf (wel enkel met verschillende accounts volgens mij). Als dat via een dergelijke omslachtige manier kan, moet het ook kunnen naar deze handheld.

Het is eigenlijk absurd dat met dat soort features bijna nooit meer iets is gedaan, want BF4 Commander werkte echt extreem goed, waarbij je realtime alle (mede)spelers kon volgen vanuit de map én ondersteunen.

https://www.youtube.com/watch?v=t3wGZsyHfKs

Ik denk dat heel veel mensen hier nu nog enthousiast van zouden worden.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 25 mei 2023 14:36]

Ik heb alle PS4 Playlink games en speel het nog vaak in groepsverband.
Sommige Playlink games kan je met 6 man spelen.
Met deze controller zou het ook kunnen maar ligt aan het prijskaartje.
Een telefoon/tablet heeft iedereen al.
Een soort van Wii U idee zie ik wel zitten.
Idd dit lijkt wel een Sony PiiU controller, buiten streaming werking als een 2e scherm met andere/extra info, game map etc kan een leuke toevoeging zijn.
Ik snap niet dat ze voor een LCD-scherm gegaan zijn. 1080p is prima, zeker op die grootte, maar waarom geen HDR OLED ofzo?
Ik denk dat de kosten hier nogal meespelen.

Hoeveel zou de gemiddelde PS5 bezitter hier nou voor over hebben? Er zijn al genoeg alternatieven waarbij je een soortgelijk systeem krijgt door je telefoon te gebruiken. Dus ik denk dat er gewoonweg niet veel ruimte is om veel geld te vragen. Dus stel dat ze dit aanbieden voor 150 EUR dan moeten ze nog een beetje marge behouden door gebruik te maken van goedkope onderdelen.
Die Project Q gaat echt geen 150 euro zijn. Eerder 250-300 euro.
Dat zou dom zijn van ze. Het is maar een scherm met twee controllers. Veel rekenkracht zit er niet in. Ik vermoed ook dat het rond de 150 euro zal gaan zitten.
Ik weet het niet hoor. Het is een scherm, met een speciaal aangepaste controller (dus weer R&D), plus batterij, plus wifi chip, plus software.

En dan natuurlijk nog gewoon marketing.

Al met al denk ik dat €150 hem niet gaat worden...
Aangepaste controller, de “mock” ziet eruit alsof een dual sense op een zaagtafel is gevallen tot zo ver R&D… dat zit wél in de PSVR2. In dit ding..

Als het niet zelfstandig kan draaien is het niet meer dan een remote play only app met fysieke controls. Geen waardige opvolger van de Vita imho.
We gaan het zien, maar ik deel de verwachting van Zeror.
Wat het technisch 'is', is maar een deel van het verhaal.

Het zal ongetwijfeld gemarket worden als een technisch wonder en dus een ditto prijskaartje.
299 en ik koop het meteen :)
Zou het dan niet beter zijn om een beetje bij te leggen voor een handheld waar streamen EN gamen beide mogelijk zijn?
ik heb een PS library vandaar, heb de steam deck vindt ik fantastisch maar niks voor mij (vooral wegens te weinig tijd om me te amuseren met alles 100% te krijgen)
Ondersteunen Linux en Windows niet gewoon streamen vanaf de Playstation?
Ja dat doen ze :-)

Maar ook een Android tablet of iPad werkt gewoon goed. Zelf gebruik ik op een iPad de “remote play” app en ik heb mijn Dualsense controller met Bluetooth verbonden.
Zo kan ik elders ook gewoon prima verder spelen.

Ik zie dan ook niet in wat dit systeem voor een meerwaarde zal bieden.

Als dit apparaat zelfstandig had kunnen functioneren had ik hem wel interessant gevonden.
Bijvoorbeeld PS5 games op 720P kunnen spelen was voor mij prima geweest. (720P ivm rekenkracht, warmte en batterijduur)
Al moet jij wel het 1 en andere doen om je remote play app te kunnen gebruiken.

ipad erbij pakken.
controller erbij pakken
controller weer met je ipad connecten.
en een plek vinden waarop je je ipad kan neerleggen.

Tuurlijk klinken de bovengenoemde punten niet als heel vervelend. ik zou het niet bepaald user friendly noemen. Daarnaast moet je uberhaupt een tablet aanschaffen.

Ik verwacht zelf dat de handheld met een dedicated versie zal werken van de remote play app. Als dat het geval is met een lange batterijduur + een max prijs van 150 euro. dan zie ik het meerwaarde wel. Makkelijk snel overal thuis gamen, zonder al het gesjouw.

Vind het wel jammer dat ze niet voor een cloud streaming approuch gaan. Beperking tot wifi streamen maakt het wel minder interessant.
Het ding heeft wifi dus in theorie zou het wel moeten kunnen streamen vanuit de cloud, volgens mij heeft Sony hier zitten teasen om wat respons te krijgen om te bepalen of dit vanaf dag 1 nodig is.

[Reactie gewijzigd door killerbie op 25 mei 2023 12:38]

Als cloud streamen supported is dan is dit wel een mooie richting. er zijn zelfs veel oude ps3 titels die alleen via de cloud gaan. ben benieuwd
Jep, maar dit kan niet in mijn zetel na een lange werkdag waarbij ik wil liggen of in de tuin onder een parasol aan het zwembad :-D
PS ik heb een cheapo gsm waar ik geen controller van 70-100 euro voor wil aanschaffen :)
Als je Emudeck installeert dan kan je volledig gebruik maken van de ps5 icm remote play, precies dit.

Argument dat je veel tijd ermee kwijt bent is niet echt valide.

Stap 1 reboot in desktop mode
Stap 2 ga naar www.emudeck.com
Stap 3 download en run installer
Stap 4 set sudo password
Stap 5 doorloop de installer wizard
Stap 6 koppel remote play op de ps5

Sonys manier zal vast iets korter zijn maar dat het enorm veel moeite en tijd kost is door de diverse projecten die aan Emudeck werken volledig verkort naar Max 3 minuten wizard tikken.
Steamdeck kost 549EUR, das is wel een enorme prijs om dan nog via omwegen en borderline illegale software games te willen spelen die ik alreeds legaal bezit en zonder enige moeite op de sony handheld zou kunnen spelen tegen een lagere prijs ;-)

Ik ken emudeck en de mogelijkheden van de steam deck, ik heb echter geen zin/tijd om me hiermee bezig te houden, voor 299 zou ik bereid zijn de ps handheld te kopen (ipv de vr2 in mijn geval) om hassle free een paar uur per maand lekker lui te kunnen genieten.

het ding past gewoon perfect in mijn usecase! :)
Borderline illegale? Wat bedoel je daar mee? Je steam games draaien gewoon en piraterij is zeker niet de enige manier om games te kunnen emuleren.
Hoezo illegaal? Emudeck is niet illegaal - feit dat Sony geen Remoteplay uitbrengt op Linux en dat ik dit doe via Emudeck is hetzelfde zeggen als dat mijn Vita illegaal is om te connecten via Remote Play. Snap die opmerking niet zo eigenlijk.

Voor die “249 extra euro’s kan je een legio aan extra’s zonder dat je technisch iets hoeft te kunnen zoals je eerder wel aanhaalde.

Zolang de “Q” niets zelfstandig kan functioneren is het imho een gemiste kans van Sony, zeker als ze dit voor €299 in de markt zetten.

In feite kan je hetzelfde bereiken met een pi + een draagbaar scherm en een dual sense controller, die knoop je ook aan elkaar voor zulk geld.
Wow dat is echt zwaar overpriced voor dit ding.
Een losse controller is al wat, 60 of 70 euro?
Het extra scherm, de R&D, winst marge etc.

200 euro zou ik zeker niet gek vinden als vraagprijs.
Zal wel flink wat R&D inzitten idd, zo'n 13 uit een dozijnapparaatje.
Voor zo’n Edge controller durven ze al 220 euro te vragen, dus reken maar dat dit ding richting de 250 à 300 gaat. En dan zit er nog een lcd in ook. 8)7
Ik denk dat dit ding al gauw richting de €399 gaat. Sony had goud in handen met de PS Vita maar dat hebben ze verknald met het veel te dure geheugen van ze.
Dat zou dom zijn van ze. Het is maar een scherm met twee controllers. Veel rekenkracht zit er niet in.
En toch kost de Switch, ook een populair doelwit wat dat betreft, ook geen 150 euro :+
Daar zit denk ik meer rekenkracht in dan nodig is voor een 1080p streampje.
Wat een vergelijking, de Switch is een console op zichzelf en geen toestel om een stream te ontvangen.
Nou dat is snel te fixen hoor;

En toch kostte de WiiU, ook een populair doelwit wat dat betreft, ook geen 150 euro :+
Die gamepad kost (op het moment, geloof dat ze van origine ook rond de 150 moesten kosten) ongeveer de helft. En dan heb je qua wat het kan ongeveer hetzelfde, een scherm met controller dat afhankelijk is van een extern apparaat (de wiiu console zelf) om er wat mee te kunnen. Dan is hij vergelijkbaar ja.

Maar ik snap je punt niet helemaal?
ben met jou eens, maar vergis je niet, er zijn ook voldoende idioten die gaat blind voor betalen :)
Ik denk het niet.

Een normale dualsense controller kost al €70-75. De dual sense edge is al €239.

Ik denk dat deze LCD streaming unit toch zeker rond de €200-250 gaat zitten, maar we gaan het zien. €150 klinkt als een mooi prijspunt voor mensen die ‘s avonds nog ff een spelletje willen spelen of gewoon door willen kunnen gaan op t toilet.
De dualsense edge kost al rond de 250€. Ik zou het mooi vinden als ze meerdere versies uitbrengen. Dan is dit een budget versie en een pro versie met oled scherm en extra triggers aan de achterkant
Dat is echt veel en veel te veel geld voor dit ding.
Dat vond ik ook van de PSP en PS Vita in vergelijking met de Nintendo (3)DS toendertijd.
Vandaar ook de gigantische flop van de Sony handhelds vergeleken met de Nintendo handhelds, ook al waren de graphics beter.
Ik de k dat de flop vooral zat in de games.
Nintendo heeft bepaalde games die hun handheld gewoon verkopen.

Was Pokemon, Zelda of een andere systemseller uitgebracht van een Sony console, dan was die mateloos populair geworden.

Ik heb me met de PSP en de vita wel vermaakt, maar ik miste toch een bepaald type games.
En ik had in die tijd niet het gevoel dat Sony echt beschikte over IP’s die als system seller konden functioneren.
Ze hadden op zich genoeg populaire IPs in de kast, maar ze maakten er allemaal "spin-off" games van op de handhelds. Nintendo die zette vrolijk de main line van Pokemon, Mario en Zelda door op de handheld, maar de PSP kwam met een soort van GTA DLCs en een soort "mindere" versies van games die op de Playstation zelf uitkwamen.
Nintendos mainline games kwamen alleen maar uit op handheld. Dus nintendo had sws het voordeel. Dat is ook 1 van de redenen waarom de Nintendo Wii U flopte. Gebrek aan games en de kracht.

[Reactie gewijzigd door yatogami28 op 25 mei 2023 12:51]

Dit is echt de allereerste keer dat ik hoor dat de Wii geflopt zou zijn xD

Was het voor de switch niet de best verkopende console wereldwijd?
klopt bedoelde de wii u sorry haha
Gebrek aan third party games bedoel je zeker, denk ik. Van Nintendo's eigen games kwamen er meer dan voldoende uit op de Wii U. Ik heb ze nagenoeg allemaal. ;)
Maar waarom zouden ze dan iets op de markt brengen wat eigenlijk inferieur is aan hetgeen wat al beschikbaar is? Er zijn inderdaad al controllertjes die je op je telefoon kunt klikken en dan met remote play spelen. Zoals ik het hier begrijp zou dat een betere ervaring opleveren dan dit. Zouden ze niet beter zo iets maken?
Een PS5 controller is iets meer dan een controller die je op je telefoon klikt, het ding heeft een touchpad, gyroscoop, trilfunctie en triggers met force feedback. Een aantal van die dingen moeten ondersteund worden voor compatibiliteit. De schermgrootte is hier ook relevant, gamen op een iphone mini scherm is suboptimaal.

Ik zie het rond de 200 euro eindigen. 150 is wishful thinking en 300 is te duur voor een one trick pony die mogelijk niet eens compatibel is met ps6.
Je kunt ook een (extra) PS5 controller kopen en een clip die je op die controller zet waarmee je je telefoon mount bovenop de controller. Controller kost €70 en die clips kan je vanaf €10 krijgen.
Controller via bluetooth aan je telefoon koppelen en met de PS Remote Play App ben je er toch?
Ik denk dat ze een geoptimaliseerde versie van de remote play app gaan releasen. tenminste dat hoop ik
Heb jij een 8" telefoon?
Wat jij hier doet noemen ze in de communicatiewetenschap de komma-sukkel-methode.
https://www.meijsenalink.nl/nieuws/communicatie-dingetje/

Daarmee suggereer je dat mensen dom zijn en wordt enige vervolg dialoog direct afgekapt. Het zou prettig zijn als je de volgende keer iets langer zou nadenken over hoe je dingen formuleert.
Mijn opmerking is niets anders dan een korte opmerking om tenminste één significant verschil tussen jouw oplossing en die van PS aan te kaarten.
De interpretatie dat ik daarmee wil suggereren dat je dom bent, is volledig voor jouw rekening. Misschien iets voor jou om over na te denken?
Zelfs de goedkoopste toestellen hebben OLED schermen van bijna 7". Goed, iets kleiner scherm, andere beeldverhouding, maar iets zegt me dat Sony dit product wel heel competitief in de markt moet zetten willen ze er klanten mee bereiken. Voor een paar tientjes heb je een controller die je op je telefoon kan klikken, en voor nog veel minder heb je een clipje dat je toestel verbindt met je gewone Dualsense controller.

Ik verwacht overigens niet dat Sony helemaal geen business case heeft, maar ik snap de opmerking wel. Als je dan toch je games naar een handheld device gaat streamen, waarom dan niet lekker op je telefoon (of tablet)?
Waarom een tablet als er een mobiel is.
waarom een laptop als je een pc hebt.
waarom uberhaupt een laptop als er een ipad of mobiel is.

Uiteindelijk werken dedicated apparatuur meestal beter/fijner.

Ik verwacht dat ze features introduceren die j eniet kan krijgen met de opgenoemde oplossingen. Misschien een betere versie van de remote play app.
Dus jij gaat er vanuit dat mensen dan direct bot willen zijn terwijl het ergens wel een terechte vraag is?
Nu insinueer je dat we onvriendelijk zijn..
Je komt zelf ook niet al te vriendelijk over zo hoor...

Het punt wat gemaakt werd, los van de vorm die het nam en of dat wel of niet vriendelijk was, was wel terecht vind ik zelf. Ik heb een razer kishi, zo'n controller waar ik mijn oude Galaxy S20 FE in kon prikken, maar dat was niet echt een fijne ervaring. Het scherm is echt klein... Ja die telefoon heeft wel een 6,5" scherm, maar heeft een verhouding van 20:9. Ga je daar 16:9 content op tonen dan valt er een kwart van het scherm weg. Effectief is het beeld veel kleiner dan dat van een 7" steam deck of switch. Dit Sony ding gaat zelfs 8" zijn, dat is een enorm verschil.
Vergelijk met een tablet gaat ook niet lekker want de meeste tablets kun je volgens mij niet combineren met een controller zodat de tablet tussen de twee controller helften zit. Daardoor gaat de gewichtsverdeling veel ongunstiger zijn en zal het een stuk minder prettig vasthouden.
Tablet zou natuurlijk ook een optie zijn.
Omdat Sony vooral de laatste 2 a 3 jaar wil dat je veel betaalt voor iets wat maar 80 euro kost om te maken.
Maar jij weet ook dat als iets 80 euro kost om te maken je het nog niet bij de consument hebt.
Aangezien de controller los een adviesprijs van 80 euro heeft, durf ik wel te stellen dat 80 euro zeer haalbaar is.
In de retail werk het zo dat je veel marge pakt. Dus ik denk niet dat een ps5 controller 80 euro kost om te maken. Hoop voor sony dat het toch wel dik onder de 40 euro ligt. En de 80 euro was een indicatie. Verwacht niet dat de handheld of Q-lite 80 euro gaat kosten. Maar vind sony laatste tijd heel geerdy 80 euro vragen voor nieuwe games waar dit vroeger 60 euro was. Ik had persoonlijk toch wel meer sympathie gehad als het 70 euro was. Ook was er laatst een nieuws dat ze minder games verkopen dan voorheen. Hoe kan dat nou.
Omdat je met HDR een hogere hoeveelheid data moet versturen voor het HDR gedeelte. Dit kost dan weer meer bandbreedte. Wellicht heeft Sony bedacht dat daardoor de kwaliteit van het spelen omlaag gaat. Wellicht niet bij de tweakers met prachtige wifi dekking binnen, maar het moet bij iedereen werken. En als er een hapering is, kijkt men sneller naar Sony, dan naar het feit dat ze op de zolder 1 streepje ontvangst hebben.
Je krijgt +2 maar is eigenlijk geen antwoord op de vraag. De vraag was immers vooral waarom LCD en geen OLED. Op beide kan je HDR implementeren, en ik ga er eigenlijk ook wel van uit dat het een HDR scherm zal zijn.
Goed punt, ik reageerde vooral ook op het HDR stukje. HDR en OLED hoeft natuurlijk niet samen te gaan. Maar, het verschil tussen OLED en LCD is dat het LCD paneel 1 groot lichtpaneel gebruikt om het scherm weer te geven waarbij OLED losse LED's zijn die oplichten. Zo is de variatie in "brightness" vele malen hoger (het verschil tussen donker en minder donker). In de praktijk zijn de meeste beeldschermen die OLED hebben, ook HDR. (Behalve de Nintendo switch dan, maar kijkende naar het scherm, en de Tegra X1 soc EN de HDMI 2.0 support is het meer een Nintendo dingetje dan daadwerkelijk een hardware limitatie... misschien krijg je het in de toekomst met Nintendo+ abonnement haha). Met andere woorden: Mijn verwachting is dat een apparaat met OLED, ook over het algemeen standaard HDR aan boord zal hebben. Aangezien HDR meer data nodig heeft voor het grotere kleur/lichtbereik is mijn verwachting dat Sony kiest voor een lagere bitrate en zo dus eerder kiest voor een LCD scherm waarbij HDR niet perse standaard aanwezig hoeft te zijn (zie mijn eerste opmerking). Gaan voor een OLED scherm zonder HDR te implementeren waar wel vanuit de hardware (scherm) ondersteuning voor is lijkt mij een minder logische keuze als ze voor een budget apparaat willen gaan.
Ik denk dat vanwege de batterijduur het niet meer dan 400 nits zal zijn. Dus een matige HDR weergave.
Sony zendt standaard HDR uit bij de Remote Play-app op smartphones. Daarbij lijkt er ook geen merkwaardig verschil te zijn in latency of benodigde bandbreedte.

Het probleem met PS5 Remote Play zoals Digital Foundry al heeft ondervonden, is dat zelfs bij gebruik van een ethernetkabel er voelbare vertraging is met korrelig beeld. Daarmee denken ze dat er iets fundamenteel mis is met de streamingpipeline van de PS5 zelf.

Nu zijn de mensen achter Digital Foundry wel gevoeliger dan de doorsnee consument, maar wat ik persoonlijk heb ondervonden, is dat Remote Play via lokale netwerk nog slechtere inputlatency en beeldkwaliteit geeft dan een cloudstreamingdienst via internet als Geforce Now en Stadia toen die nog live was.

[Reactie gewijzigd door iOnoWLIt op 25 mei 2023 11:03]

Goede onderbouwde reactie met bronnen. Thanks! Ik ga die video eens kijken. Ik heb zelf dan geen playstation, maar remote play via mijn Xbox geeft mij ook een mindere ervaring dan als ik Geforce now gebruik.
Is de helderheid van LCD niet hoger dan OLED? Lijkt mij wel prettig als je ergens (buiten) gamed met veel licht inval.
Ben in deze situatie vooral benieuwd naar beperkingen qua afstand tot je PS5. Werkt dit via Bluetooth? WiFi?
Dit zal hoogstwaarschijnlijk via wifi gaan voor een ruimere bereik in huis.
Wifi. Maar er zijn weinig details bekend dus speculeren is een beetje zinloos :o
zelfde reden als altijd "geld besparen"
Zoals iedereen op z'n werk slim met kosten om gaat lijkt me. Jij geeft als het goed is ook niet meer uit dan wat nodig is.
Maar wat is de definitie van nodig? Type dit op een telefoon van 600 euro terwijl het ook op telefoon van 100 euro zou kunnen!

Voor (beursgenoteerde) bedrijven is het denk ik wel belangrijker die balans, maar voor een persoon? Nee daar geloof ik niet in, zolang ik mijn vaste lasten kan betalen en mijn maandelijkse spaardoel haal mag de rest van het geld 'verbrast' worden aan onnodige dingen.

Zoals nu op vakantie in Portugal, nodig was het niet hoor, wel lekker :+

Voor Sony is het gewoon een afweging, hoeveel meer (of minder) verkopen ze er van hebben met LCD/OLED en wat doet dat met de marge/winst. En weegt dat dan tegen elkaar op.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 mei 2023 09:34]

Ik gok prijs. En die gaat belangrijk zijn, zeker voor wat in principe een companion/satelliet is en geen los te gebruiken apparaat.

Ook in de standalone handheld wereld zie je niet altijd OLED, maar hoge kwaliteit IPS schermen.
OLED is niet geweldig qua lichtopbrengst, dat zal mogelijk een factor zijn; als deze super helder kan zou je hem buiten kunnen gebruiken.
Ik weet nog uit mijn gameboy tijdperk dat ik de zon heel vervelend vond. Oled weerkaatst als een malle dus eigenlijk vind ik LCD dan zo'n slecht idee nog niet. Een tv kan je in de schaduw zetten en gordijntjes dicht. Maar als jij in de bus / trein zit met oled en de zon doet z'n best dan zie je niets meer.
Nieuw product, dan wil je eerst kijken hoe het verkoopt, daarna ligt de weg open voor een "pro" versie met OLED :)
Geen kopzorgen over burn in en lekker vel en leesbaar in de zomer.

En ik vind (zoals vele andere) dat lcd's ook wel wat hebben tov oled
"In ieder geval is duidelijk dat de handheld niet bedoeld is om direct op te gamen, maar dat het samen met de PlayStation 5 moet worden gebruikt."

Nutteloos dus.
Voor jou is dit misschien nutteloos.

Voor het slapen alvast in bed gaan liggen en nog een half uurtje een rustig spel spelen.
Of in de tuin lekker gamen.

Er zijn wel meer scenario's te verzinnen waar dit apparaat handig/leuk kan zijn.
Het prijskaartje zal vast te hoog worden maar om het meteen nutteloos te noemen vind ik persoonlijk dan wel een beetje onzin.
Niet nutteloos, maar het concept was geen succes met de Wii U. Nou was de marketing campagne daar wat slechter misschien, maar genoeg top titels aanwezig.

Lokaal games streamen slaat gewoon niet goed aan en blijft vooralsnog een niche, zoals gamen in VR ook is. Ik hoop dat het veranderd maar ik acht de kans niet groot.

Niettemin, het is mooi voor de liefhebber als dit apparaat uitkomt en betaalbaar blijkt, support zal er wel blijven voor de PS5.
Wel deels mee eens. En ook nog eens het feit dat je nu al kunt streamen met bijv je iPad of telefoon (ja dat is meestal niet zo eenvoudig omgetoverd tot handheld) ben je al een deel van de markt van lokale streamers kwijt die het prima vinden op de ipad met controller via BT. Dan wordt de markt al snel kleiner.

De prijs zal een groot effect hebben op het succes.
Het grootste nadeel van de WiiU Gamepad was naar mijn idee de artifacten binnen de stream. Het ding gebruikte Wifi Direct en de kwaliteit was niet heel slecht, maar je kon vooral bij de punten waar verschillende kleuren in elkaar overgingen nog best duidelijke oneffenheden zien. Bij games met snelle beelden zoals Smash Bros of Mario Kart 8 niet zo’n probleem maar jammer voor de ‘pixelige’ games zoals Mario Maker, die missen dan toch wat charme.

Of dit Playstation ding dat kan oplossen? Geen idee, maar je kunt dan net zo goed voor de 64GB Steam Deck gaan en daar zelf streaming software opzetten. Kun je ook nog native games draaien voor buitenshuis.
Nooit iets gemerkt van artefacten. Maar wellicht komt dat omdat ik de GamePad gewoon in mijn huiskamer gebruik, in de buurt van de Wii U zelf.
De Wii U kon je niet eens in een andere kamer gebruiken, laat staan in de tuin. Dat hielp niet mee.
Koop een backbone voor 100 euro en je bent ook klaar, streamed games vanaf je PS en heeft direct een OLED scherm. Is echt letterlijk precies hetzelfde als dit apparaat :+ Je koopt eigenlijk een domme tablet met controllers.
Dat maakt het niet nutteloos. Zijn nog genoeg momenten te bedenken waarop deze constructie iets kan toevoegen. Het zal niet voor iedereen wat zijn, maar het feit dat het niet standalone te gebruiken is maakt het niet meteen nutteloos. De wereld is niet zwart-wit.
Maar dat maakt het dus wel direct een niche product.
Nutteloos niet. Maar ik had gehoopt op een switch like systeem. Ik heb een pc waar ik voornamelijk op game, maar een ps5 erbij vind ik too much.

Met de switch kan ik lekker op de bank gamen, als dat nu met een PS5 ook kon (zonder groot scherm..) zou dat perfect zijn :)
Voor mij is het precies wat ik zoek. Ik heb vette games op de PS5, maar het scherm is mij een beetje te vaak bezet. Dus als dit netjes geprijsd is, dan ben ik best geïnteresseerd.
En Valve kon het wél. :)
Nou ja, misschien niet nutteloos maar wel ongelooflijk beperkt als je het vergelijkt met de eigen Vita, de Switch en de Steam Deck dan vind ik het vrij lastig om hier heel blij van te worden.
Dit apparaat heeft een hele beperkte use case, het kan zelf geen games afspelen en kan alleen op je eigen wifi netwerk waar al een PS5 staat.
Dit kan nog minder dan elke mobiele waar je een controller op aan kunt sluiten en games kan spelen via alle andere streamingdienst, maar dan ook nog buiten je eigen huis.
En daar zou ik dan een nieuw apparaat voor moeten kopen?
Ik vraag mezelf af hoe goed dit eigenlijk werkt...
Uit ervaring: ik heb zelf 3 ax1800 wifi punten met een wired backhaul op 10gbps netwerk, 1 punt per woonlaag.
Het is geen úber netwerk maar ik mag hopen dat ik het "bovengmiddeld" mag noemen. Zonder een "line of sight" begint remote play toch artifacts te vertonen. ( op galaxy s20 op 5ghz/ps5 bedraad cat 6 kabel)
Als ik dan aan een "normaal"huishouden denk, en zo mensen om mij heen zie, dan heeft iedereen gewoon de ISP modem in de meterkast staan. Vaak is het een verschrikkelijk oud apparaat want immers "het werkt". Hoe goed functioneerd streamen dan uberhaupt. Ik hoop dat het apparaat zelf ook wat kan.
Ik heb daar eigenlijk mijn twijfels over want er is niet voor niets voor een absoluut non portable design gekozen. Waar bij een Steamdeck of Ally het 1 geheel is en dit appartaat een scherm met "losse"handvaten is die feitelijk overal achter kunnen bijven hangen. Je bent met smartphone en een razer kishi of iets dergelijk feel meer portable.

[Reactie gewijzigd door pvt_Joker op 25 mei 2023 09:35]

Nou ik heb maar 2 punten, lullige m4 deco units, wel allemaal bekabeld.
Geforce now is toch echt 1080p scherp, alsof het direct gespeeld word op een apparaat, via WiFi op zolder.
Zal locatieafhankelijk zijn. Hier runt het netwerk op 1 deco m5 als router, drie accesspoints over twee verdiepingen en 1 garage. Een daarvan is bedraad met een oude kabel van de vorige bewoner die nog niet eens 100mbit haalt. (Ja, wordt binnenkort vervangen). Ik stream via de draadloze deco's zonder issues moonlight beeld van m'n pc naar m'n steam deck of iphone.
Ik geloof het meteen, ik ben zelf te spreken over mijn deco's ( ik geloof x20) en zonder muren ertussen werkt alles als een speer maar het gaat meer om verschillende woonlagen/ruimtes.
Zo heb ik op de wifi van de experiabox 12( meterkast) op de zolder 0 signaal, ok het is een nieuwe woning. En dan heeft KPN nog een van de betere modems.
Dus ik denk dat je op zn minst mesh of centraal gelegen fatsoenlijke router/modem nodig hebt.
Overigens ik heb remoteplay op ps5 geprobeerd, geen ervaring met Geforcenow, het zal me niks verbazen als Geforcenow beter in elkaar zit.
Idee is gaaf. Lekker in de tuin gamen, of op de bank als het gezin iets wilt kijken op de TV. Zeker interessant. Nu kan het ook wel met een iPad en remote play, maar dit lijkt toch wat handiger.
Nog even afwachten voor de prijs en specs. Had wel gehoopt op OLED eigenlijk...
Om eerlijk te zijn zie ik het verschil niet met een tablet / telefoon en een click-on controller.
Geen click-on controller maar een controller ala onderdeel van het apparaat is best wel een groot verschil. Mijn ervaring met general purpose spullen is dat het nooit zo goed is als dedicated spullen.
Was ik met je eens geweest als dit ding ook echt stand-alone zou zijn en niet afhankelijk van streaming.
[edit]
Reden dat ik zeg is omdat ik laatst moest vliegen en ik dacht ik knal eens lekker allemaal games op m'n telefoon.
Alle games hadden een internet verbinding nodig die niet aanwezig was (voor een redelijke prijs) in het vliegtuig.

[Reactie gewijzigd door nils7 op 25 mei 2023 09:16]

Precies waarom ik dan lekker mijn Nintendo Switch meeneem idd. Ideaal. ;)
Balans vooral. Mits dit apparaat goed ontworpen is natuurlijk, zal die gewoon beter in de hand liggen en kan je er langer op spelen voor het oncomfortabel wordt in een bepaalde houding.

Je wilt het zwaartepunt ergens in het midden van je handen zodat de boel niet gaat kantelen en je daar tegen in moet gaan. De meeste generieke click-on systemen, waar je scherm boven de controller zit, zijn erg top heavy en alleen lekker te spelen als je je scherm precies boven je handen houdt. Hoe zwaarder je telefoon, hoe groter dit probleem wordt (apparaten zoals de Nintendo DS & PSP Go komen er nog mee weg door het gros van het gewicht in het onderste deel te stoppen).

Click on controllers aan de zijkanten van je telefoon zijn al een stuk beter wat balanseren betreft, maar zijn vaak minder ergonomisch om ruimte te besparen. Mede ook doordat ze met een verscheidenheid aan telefoon formaten moeten werken vaak.
Omdat je een tweaker bent.
Als ze het nou mogelijk maken dat je met een PS+ Extra/Premium abonnement direct games uit de PS+ catalogus kunt streamen zie ik nog wel een meerwaarde voor dit ding.
je verbind over wifi met je ps5 dus dat zal werken, ik verwacht hier echter een 5g variant van binnen het jaar om eerlijk te zijn.
Ik bedoel zonder de PS5. Dus rechtstreeks streamen vanuit de cloud server naar de handheld.
Dat is nu ook al mogelijk naar PC, dus zou ook naar de handheld wel moeten kunnen lijkt me.
Het zou mooi zijn als je de consoles los kunt koppelen net zoals bij de Switch. Heb voor beide kinderen een switch gehaald. Ben benieuwd naar de specs en games.

Gaan ze dezelfde weg als de Nintendo Switch bewandelen?
Dus je kan zonder PS5 wel PS5 games (die je digitaal hebt gekocht en geactiveerd op je PlayStation account) spelen op je pc dmv rechtstreeks streamen vanaf een PlayStation server?
Wat @Raem zegt idd, het is een abonnementsdienst waarbij je games uit de Plus catalogus kunt spelen. Zie de website. Mijn reactie was meer om aan te geven dat ze al wel techniek hiervoor hebben.
Nu nog hopen dat ze dit ook doorvoeren op de handheld. Dan zou ik het nog wel interessant vinden om hem te halen.
neen dat is iets anders, je kan zonder ps5 een abonnement hebben op PSNow en dat vanuit de cloud streamen (of was dit nu PS+ premium geworden?).
Daar zitten ook ps5 spellen tussen trouwens, maar je kan die niet specifiek kiezen/kopen/spelen
Ik verwacht dat men hier een 5g variant van zal maken waarbij je kan inloggen op jouw ps account (ook zonder een ps5 te hebben) om vandaaruit met ps+ premium games te kunnen streamen vanuit de cloud :-)
Het zat er aan te komen, de kosten voor een handheld die verder 'niets' kan dan streamen (al zal er ongetwijfeld wel iets lokaal moeten kunnen?) zijn laag en je pikt mogelijk toch een graantje weg bij Nintendo die momenteel de handheld markt domineert.

Als dit alles kan spelen wat je PS5 ook kan dan heb je ook direct een enorme lading aan games voor de klant en hoef je je geen zorgen te maken over het maken van een nieuw eco-systeem met eigen devkits en meer!
Als dit alles kan spelen wat je PS5 ook kan
Dat lijkt me wel, volgens het artikel streamt de ps5 het dus simpelweg naar dit scherm. Zoals je het ook naar je telefoon of tablet kan streamen.
Op dat vlak geloof ik het inderdaad wel, maar de ps5 heeft op de controller een touchpad op de voorkant, als die niet meenemen (wat niet ondenkbaar is, dit was ook het geval bij de PSTV) zullen een aantal games mogelijk wegvallen.

Of bepaalde restricties opleggen ‘want de game vereist….’ Achtige zaken.
We gaan het moeten meemaken
Dit lijkt eigenlijk op een mix met de Wii U Gamepad en de Switch
Meer een Wii U Gamepad. Een Switch kan stand alone draaien, hoeft niet te streamen. Ik vond de Wii U een leuke console ook omdat er interactie mogelijk was tussen de game op tv en de informatie op de Gamepad. Dat zal hier wel niet of nauwelijks uitgewerkt gaan worden. Blijft enkel het streamen van je games over.
Handheld? yay.
1080p? yay.
LCD? Okay.
Streaming only? Jammer, geen interesse meer.

Het idee van een handheld is dat je 'm overal kan gebruiken. Met streaming heb je eerst nog een internetverbinding nodig. En tenzij dit ding wereldwijde 5G dekking heeft is het voor mij absoluut zinloos.
Agreed! Is Sony zelf aan het minnen hier?
Alles wat maar een beetje kritisch klinkt wordt gemind…..

[Reactie gewijzigd door Furrr op 25 mei 2023 09:52]

Het zou mooi zijn geweest als je er bv lichtere PS5 games op zou kunnen spelen en de rest kan streamen. (gewoon games speciaal getest voor dit apparaat vanuit de PSN Store downloaden) Maar zoals het nu is, is het gewoon een controller met een scherm. En dan vermoedelijk niet asynchroon zoals de Wii U dat deed.

Had er tenminste Android op gezet met mogelijkheden van mobile games. Dat zou toch iets geweest zijn. Nee, ik zie echt de meerwaarde van dit ding niet.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 25 mei 2023 10:04]

Ik hoop vooral dat het android krijgt, dan zou je bijvoorbeeld ook andere streaming apps kunnen gebruiken. Ik zie wel een voordeel van deze handheld door de goede controller.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee