Kenichiro Yoshida, de ceo van Sony, stelt dat cloudgaming een interessant verdienmodel kan zijn maar dat de tech ook heel wat uitdagingen kent. Yoshida verwijst naar latency, maar ook naar de uren op een dag waarin er weinig gespeeld wordt waardoor servers minder kostenefficiënt zijn.
Yoshida deed deze uitspraken tijdens een interview met de Britse zakenkrant The Financial Times. De ceo stelt daarin dat cloudgaming heel wat technische uitdagingen kent, tenminste als het op games aankomt. De man verwijst onder andere naar latency. Dat zou momenteel een van de voornaamste euvels van de technologie zijn.
Yoshida merkt tijdens het interview ook op dat cloudgaming niet altijd kostenefficiënt is. De servers waarop de cloudgamingdiensten draaien, worden overdag niet actief gebruikt terwijl ze ‘s avonds heel wat verkeer moeten verwerken. Deze dynamiek zou volgens Yoshida ook bij Microsoft en Google spelen.
Sony probeert de minder drukke periodes volgens Yoshida efficiënt te benutten. Het Japanse bedrijf zou op die tijdstippen immers kunstmatige intelligentie inzetten om de prestaties van spelers in games te analyseren. Die AI kan dan leren van de prestaties van spelers om zelf beter te worden in bepaalde games. In het artikel wordt GT Sophy uit Gran Turismo als voorbeeld aangehaald. GT Sophy is een AI in Gran Turismo 7 die wordt getraind met een neuraal netwerk en waartegen geraced kan worden. In tegenstelling tot computergestuurde coureurs in racegames die gebonden zijn aan regels, heeft de GT Sophy-AI zelf leren rijden en kan die eigen beslissingen maken en zich aanpassen aan tegenstanders.
Ondanks de opmerkingen over de technische uitdagingen die Yoshida maakt, stelt de ceo dat Sony de uitdagingen die met cloudgaming gepaard gaan, wel wil aangaan. Sony biedt momenteel cloudgaming aan via gameabonnement PlayStation Plus Premium. Via deze abonnementsformule kunnen PSX-, PS2-, PSP- en PS3-games gestreamd worden naar een PlayStation 4, PlayStation 5 en pc.
Het bedrijf nam in 2012 het Amerikaanse cloudgamingbedrijf Gaikai over voor 380 miljoen dollar. Sony wilde met de overname een eigen cloudgamingservice beginnen en kreeg met de deal niet enkel de technologie van Gaikai in handen, maar ook de servers en datacenters. In 2015 nam Sony cloudgamingdienst OnLive over en verwierf het onder andere patenten van OnLive. Kort na de overname stopte OnLive met het aanbieden van zijn cloudgamindiensten.
:strip_exif()/i/2005114094.jpeg?f=imagenormal)